Uutiset

Korjausrakentamisen ohjelma-allianssin pilottihanke Oulussa on alkanut lupaavasti

Hankkeessa kehitetään perusparannushankkeiden rakennuttamis-, hankinta- ja toteutusmuotoja.

Uutinen

Pohjankartanon koulun, jossa toimii yläkoulu, Madetojan musiikkilukio ja konservatorio sekä iltaopetusta antava Oulu-opisto, peruskorjaushanke Oulussa toteutetaan Suomen ensimmäisenä korjausrakentamisen ohjelma-allianssina. Granlund Oulu vastaa hankkeen LVIA-suunnittelusta.

2020-luvun alkuun jatkuvan suurhankkeen osahankkeet ketjutetaan ja toteutetaan vaiheittain.

”Kiinteistössä on useita eri toimintoja, kuten kirjasto, musiikkilukio ja teatteri, ja yhteensä 13 600 bruttoneliötä”, kertoo Granlund Oulun LVIA-projektipäällikkö Janne Jokitalo. ”Vaihe 1 eli B-osan peruskorjaus on nyt valmis, ja tilaan sijoittuvat muun muassa uuden oppimissuunnitelman mukaiset kotitalouden, fysiikan ja kemian oppimisympäristöt. Seuraavassa vaiheessa remontoimme keittiö-, ravintola- ja sosiaalitiloja sekä lämmönjakohuonetta putkitunneleineen.”

Uusi korjausrakentamisen toteutusmalli

Hankkeessa kehitetään perusparannushankkeiden rakennuttamis-, hankinta- ja toteutusmuotoja.

”Taustalla on Tekesin rahoittama tutkimusprojekti, jossa kehitettiin koulurakennusten peruskorjauskonseptia ja luotiin uusi korjausrakentamisen ohjelma-allianssimallimalli”, kertoo korjausrakennuttamispäällikkö Elina Timisjärvi Liikelaitos Oulun Tilakeskuksesta. ”Pohjankartano on myös Suomen ensimmäisiä IPT-hankkeita eli osa RAKLIn käynnistämää valtakunnallista Integroitujen projektitoteutusten kehittämishanketta.”

Käyttäjät yksi sopimusosapuoli

Olennaista hankkeessa on myös eri osapuolten yhteistyön kehittäminen.

”Pyrimme parantamaan projektiosapuolten yhteistoimintaa, ja erityisesti käyttäjien tarpeiden ymmärtäminen on edellytys allianssin onnistumiselle. Käyttäjät ovatkin mukana yhtenä sopimusosapuolena”, Timisjärvi kertoo. ”Lisäksi haluamme säilyttää kiinteistöjen arvon, pienentää energia- ja elinkaarikustannuksia sekä kehittää tilojen monikäyttöisyyttä.”

Yhteistyöllä tilatehokkuutta ja elinkaarisäästöjä

Tulokset allianssimallin toimivuudesta korjausrakentamisessa ovat olleet rohkaisevia.

”Ohjelma-allianssien ensimmäiset osavaiheet ovat toteutuneet aikataulussa ja pysyneet tavoitekustannuksissa, osa jopa alle”, Timisjärvi toteaa. ”Kaikki osapuolet ovat osoittaneet aitoa innostusta tehdä töitä hankkeen parhaaksi. Yhdessä tekeminen on myös tuottanut innovaatioita, joilla on alennettu elinkaarikustannuksia, parannettu tilatehokkuutta ja luotu uuden oppimissuunnitelman mukaisia oppimisympäristöjä.”

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli