Uutiset

Kouluverkkoselvitys Granlundilta World Building Congressiin

Kouluverkkoselvitys esitellään 30.5.-3.6. järjestettävässä CIB World Building Congressissa (WBC 2016) Tampereella.

Uutinen

Granlund on aktiivisesti mukana 30.5.-3.6. järjestettävässä CIB World Building Congressissa (WBC 2016) Tampereella. Heikki Lonka ja Topi Korpela esittelevät torstaina 2.6. tapahtumassa suomalaista kouluverkkoa arvioivan tutkimusartikkelin.

- Kansainvälisesti vertailtuna suomalaiset koulut ovat liian pieniä ja satunnaisesti sijoittuneita. Granlund on ollut mukana tekemässä parille kymmenelle kunnalle kouluverkkosuunnitelmia, joissa tarkastelun keskiössä on koko kouluverkon laatu ja toiminnan kokonaiskustannukset, Heikki Lonka avaa tutkimusartikkelin lähtökohtia.

Lonka ja Korpela pohtivat artikkelissaan, miten ideaali kouluverkko rakentuisi ja millaisia kustannussäästöjä olisi mahdollista saavuttaa, jos kouluverkkoja tehtäisiin kokonaisuutta optimoiden.

Tutkimuksen aineistona käytetään 19 Granlundin vuosien 2011-2013 aikana valmistelevaa kouluverkkoselvitystä. Selvityksiin pohjautuvan simulointimallin perusteella Lonka ja Korpela arvioivat, että noin 75- 80 prosenttia kouluverkon kustannuksista muodostuu operatiivisista toiminnasta, kun taas rakennukset ja tilat vievät vain 20-25 %.

- Toimivampi ja laadukkaampi kouluverkko saadaan rakentamalla isompia, uutta opetussuunnitelmaa paremmin tukevia kouluja, jotka sijaitsevat hyvien liikenneyhteyksien varrella. Yhteiskunta voisi kokonaisuuksia tarkastelemalla säästää 730 miljoonaa euroa ja samalla parantaa opetuksen laatua, Korpela avaa selvityksen tuloksia.

Longan ja Korpelan mukaan kouluverkko tulisi tutkia ja suunnitella alunalkaen koko verkon näkökulmasta. Nykyisin fokus on usein yksittäisissä koulurakennuksissa, minkä lisäksi operatiivinen kouluverkko yritetään istuttaa jo olemassa oleviin rakennuksiin.

- Kokonaiskuvassa tilat ja rakennukset ovat vain tukitoimintoja. Haluamme nostaa kouluverkkokeskustelussa esiin kokonaisuusajattelun. Tyypillisesti julkinen keskustelu kouluista keskittyy yksittäisiin rakennuksiin ja näkökulma koko kouluverkosta jää huomiotta, Lonka summaa.

Heikki Lonka ja Topi Korpela esittelevät artikkelinsa torstaina 2.6. klo 11.00 alkaen Tampere-talon Sonaatti 2 -salissa, osana WBC2016-kongressin Urban Resilience Benchmarking and Metrics Session –tilaisuutta.

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Heikki Lonka
Johtava asiantuntija, Granlund Oy
p. 050 350 4297
etunimi.sukunimi@granlund.fi

Topi Korpela
Kiinteistöjen ylläpidon asiantuntija, Granlund Oy
p. 040 845 1707
etunimi.sukunimi@granlund.fi

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli