Uutiset

Kruunuasunnot Oy:ssä luotetaan kustannusarvioihin

Asiantuntijoiden perustellut näkökannat tuovat kustannusohjaushankkeisiin lisäarvoa.

Uutinen

Kruunuasunnot Oy on osa valtion omistamaa Governia Oy:tä ja yksi Suomen merkittävimmistä vuokrakiinteistöjen omistajista ja asuntorakentajista. Yhtiö omistaa noin 2600 asuntoa eri puolilla maata. Kruunuasunnot Oy ja Granlund Consulting Oy:n Kustannusohjaus-ryhmä aloittivat yhteistyön Turun toimipisteen perustamisen myötä syksyllä 2015.

– Kustannusohjaushanke sisälsi kymmenkunta asuintaloa, pääasiassa kerrostaloja Helsingissä, Turussa ja Lappeenrannassa, kertoo Kruunuasunnot Oy:n kehitysjohtaja Juhani Solkinen. – Mukana oli myös puolustusvoimille vuokrattujen asuinrakennusten kustannusarviointeja, koska yksi erikoistehtävistämme on varmistaa puolustusvoimien henkilökunnan asuntotarve varuskuntapaikkakunnilla.

Kustannusohjauksesta suurin hyöty suunnittelun alkuvaiheessa

Kustannusohjaus sopii mihin tahansa vaiheeseen uudisrakennus- tai peruskorjaushanketta.

– Kustannusohjaus-ryhmän asiantuntijoita tarvitaan kuitenkin erityisesti hankkeiden suunnittelun alkuvaiheessa, jolloin suunnitelmat ovat usein epätarkkoja ja puutteellisia, kertoo Granlund Consultingin kustannusohjauksen toimialajohtaja Jari Salmi. – Kustannusten arvioinnissa on huomioitava monia asioita, ja siksi ryhmässämme on niin rakennusteknisten kuin LVI-teknisten töiden asiantuntijoita. Kiinnitämme huomiota esimerkiksi siihen, miten erityisen tekniset tai vaikeasti toteutettavat rakenteet vaikuttavat kustannuksiin.

Myös Kruunuasunnot Oy:ssä kustannusohjauksen hyödyt hankkeen alkuvaiheessa on huomattu.

– Jos omat suunnitelmamme toteutuvat, yhteistyö kustannusohjauksessa tulee jatkumaan jatkossa laajempana kuin tähän asti ja haluamme kustannusohjauksen mukaan hankkeisiin jo varhaisemmassa vaiheessa, Solkinen toteaa.

Luottamus tietoon syntyy luottamuksesta ihmisiin

Kun jo suunnitteilla oleviin rakennushankkeisiin tehdään kustannusvertailuja, suunnittelua ohjataan kohti taloudellisesti kannattavinta toteutusvaihtoehtoa. Vaikka kyse on arvioista, tiedon täytyy olla luotettavaa.

– Haluamme tuottaa asiakkaillemme heidän kaipaamaansa tietoa silloin, kun he sitä tarvitsevat tai mieluummin hieman ennen, Jari Salmi toteaa. – Kustannusarviomme ovat pitäneet hyvin paikkansa, ja se onkin meistä ainoa edellytys koko toiminnalle.

Tietojen luotettavuus ei ole kiinni pelkästään toimivista järjestelmistä, vaan luottamuksesta ihmisten välillä.

– Granlundilta olemme saaneet sen, mitä olemme pyytäneet ja haluamassamme aikataulussa, Juhani Solkinen toteaa. – Luottamus on kunnossa kaikilla tasoilla. Erityisesti arvostamme sitä, että Granlundin asiantuntijoilta saamme muutakin kuin tavoitehinnat: he osaavat ottaa kantaa ja perustella mielipiteensä. Haluammekin kumppanin, joka pystyy sanomaan, mitkä tekijät suunnitelmassa maksavat, miten kustannukset muodostuvat ja miten suunnitelmaluonnoksen valinnat voidaan toteuttaa edullisemmin. Kun kustannusohjaushankkeen aikataulut pitävät ja saamme luotettavaa tietoa, koko rakennushanke etenee nopeammin kohti päätöstään. Säästämme aikaa.

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli