Uutiset

Kustannusosaaminen tuo Lippulaivan laajennushankkeen valmisteluun puolueettoman näkökulman

Kiinteistö Oy Lippulaiva valitsi yhdessä rakennuttajakonsultti Indepro Oy:n kanssa Granlund Consulting Oy:n Kauppakeskus Lippulaivan laajennushankkeen valmisteluvaiheeseen kustannussuunnittelun puolueettomaksi asiantuntijakumppaniksi.

Uutinen

Indepro Oy toimii Citycon Finland Oy:n omistaman Kauppakeskus Lippulaivan laajennushankkeen rakennuttajakonsulttina ja tilaajan edunvalvojana.

– Rakennuttajakonsulttina meille on tärkeää, että meillä on riittävän laaja kumppanuusverkosto muun muassa kustannuslaskennassa, kertoo Indepro Oy:n projektipäällikkö Hannu Hyypiä.
– Se edellyttää, että kokeilemme aika ajoin myös uusia kumppaneita, koska kannaltamme on etu, jos käytettävissämme on useita hyviä vaihtoehtoja.

Viimeisten 20 vuoden aikana Indepro Oy ja Granlund Oy ovat tehneet yhteistyötä useissa talotekniikkaan ja energiakonsultointiin liittyvissä hankkeissa.

– Hyvien kokemusten innostamana uusiakin palveluja on helpompi kokeilla, Hyypiä toteaa.
– Halusimme testata Granlund Consulting Oy:n kustannuslaskentaa, ja kaikki on sujunut todella asiantuntevasti.

Oikeudenmukainen kustannusjako tietomallin avulla
Granlund Consulting vastaa hankkeessa kustannusosuuksien puolueettomasta määrittelystä kauppakeskuskiinteistöön liittyvien useiden eri omistaja- ja käyttäjätahojen kesken.

– Saamme Indeprolta kustannusten jakoperusteet, joiden mukaisesti laskemme uudisrakentamisen kustannukset Kiinteistö Oy Lippulaivalle sekä muille hankkeeseen liittyville omistaja- ja käyttäjätahoille, kertoo Granlund Consulting Oy:n kustannusohjauksen toimialajohtaja Jari Salmi.
– Koska suunnittelutyö on vielä kesken, hyödynnämme laskennassa tietomallia. Suunnitelmien tarkentuessa uutta laskentatietoa tarvitaan koko ajan.

Riippumaton kustannusasiantuntija
Kustannuslaskennan haasteena on löytää kaikille osapuolille oikeudenmukainen kustannusjako. Siksi Lippulaivan omistaja Citycon Finland Oy tahtoi hankkeeseen mukaan riippumattoman kustannusasiantuntijan.

– Puolueettoman toimijan läsnäolo helpottaa kustannusasioiden läpikäymistä ja asioiden perustelua yhteisissä palavereissa eri osapuolten kanssa, Indepron Hyypiä toteaa.
– On myös tärkeää, että laskelmat laaditaan yhteisesti sovittujen viiteaineistojen määrittämien rajausten mukaan ja yleisesti käytetyillä laskentaohjelmilla. Hankkeen eri osapuolten omien kustannusasiantuntijoiden pitää pystyä tarkastamaan laskelmat ja lopputulokset.

Hankkeen valmisteluvaiheessa on ollut välttämätöntä selvitellä useita eri vaihtoehtoja yhtä aikaa.

– Granlund Consulting on onnistunut tarjoamaan meille kustannustietoa välillä hyvinkin tiukkojen aikataulujen puitteissa, Hyypiä kertoo. – Olemme saaneet laskelmat tähän mennessä aina silloin, kun niitä tarvitsemme. Itse pidän myös heidän toimintatavoistaan. Jos laskelmissa on jotain epäselviä kohtia tai virheitä, sitä ei jäädä turhaan selittelemään, vaan asia korjataan. Ammattilaisten kanssa on helppo toimia.

Alustavien suunnitelmien mukaan nykyinen Kauppakeskus Lippulaiva puretaan syksyllä 2017 ja käyttöön otetaan väliaikaiset tilat eli Pikkulaiva. Uusi laajentunut Kauppakeskus Lippulaiva valmistuu ja avautuu alustavasti vuoden 2020 aikana.

Kuva: JKMM Arkkitehdit

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli