Uutiset

Medisiina D:n suunnittelussa korostuvat tilojen kovat vaatimukset

Medisiina D valmistuu keskeiselle paikalle samalle alueelle Tyksin tulevan T3-sairaalan kanssa.

Uutinen

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy (SYK) rakennuttaa Turun Kupittaaseen uutta opetus-, tutkimus- ja diagnostiikkakiinteistöä Medisiina D:tä. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, THL sekä Turun yliopisto ja Turun ammattikorkeakoulu muuttavat uusiin tiloihin ensi keväänä. Granlund vastaa kohteen LVIA-, sprinkleri- ja jäähdytyssuunnittelusta sekä energiakonsultoinnista ja BREEAM-ympäristöluokituksen koordinoinnista. Granlund Turku laati Medisiinan rakennusautomaatiosuunnitelman.

Rakennushankkeen taustalla on vuokralaisten pitkäaikainen toive työskennellä yhteisissä tiloissa ja saavuttaa toiminnan keskittämisellä synergiahyötyjä.

”Pystyimme tarjoamaan vuokralaisille kilpailukykyisen vaihtoehdon otolliseen aikaan”, kertoo SYK:n rakennuttajapäällikkö Kimmo Mäkelä. ”Suunnittelijan valinnassa taas tavoitteemme on hankkia parasta osaamista, ja siksi päädyimme Granlundiin . Olemme olleet tyytyväisiä siihen, miten suunnittelijat ovat vastanneet tilaajan ja käyttäjien vaatimuksiin.”

Medisiina D valmistuu keskeiselle paikalle samalle alueelle Tyksin tulevan T3-sairaalan kanssa.

”LVIA-, sprinkleri- ja jäähdytyssuunnittelussa oli huomioitava tontilla jo oleva tekniikka, kuten aikaisemmin valmistuneet A–C-rakennukset, vesilaitoksen käyttöveden runkolinja sekä energialaitoksen kaukolämpö- ja kaukokylmäputkistot”, kertoo Granlundin LVI-projektipäällikkö Antti Vaahtola. ”Uudisrakennus liittyy T3-sairaalan kiinteistöihin myös yhdystunnelien kautta.”

Joustavaa tekniikkaa vaativiin tarpeisiin

Yli kolmannes Medisiinan tiloista on laboratorioita. Erityistä huomiota onkin kiinnitetty turvallisuuteen, tarpeenmukaisuuteen, energiataloudellisuuteen ja monikäyttöisyyteen.

”Teknisellä suunnittelulla on nykyään todella iso rooli”, Mäkelä myöntää. ”Rakennuksen eri osat on mitoitettu niin, että tekniikkaan jää pelivaraa, ja laboratorioympäristössä myös turvallisuusnäkökohdat ja käyttäjien huomiointi on tärkeää. Kohde on erittäin vaativa, ja tulevat vuokralaiset ovat osallistuneet aktiivisesti tilojen toiminnallisuuden ja teknisten ratkaisujen suunnitteluun.”

Rakennuksen tekniikka on jaettu optimaalisiin toimisto- ja laboratorioalueisiin. Aluejako varmistaa, että tilojen toimintaa on paikallisesti helppo muunnella myös jälkikäteen”, Vaahtola kertoo. ”Samalla se mahdollistaa oikean kokoisten IV-koneiden käytön, mikä säästää tilaa ja varmistaa, että koneet toimivat parhaalla hyötysuhteella. Lämmöntalteenotto ja tarpeenmukainen ilmanvaihto taas takaavat energiatehokkuuden ja edulliset käyttökulut.”

Kysy lisää:

Antti Vaahtola
LVI-projektipäällikkö
Granlund Oy
etunimi.sukunimi@granlund.fi

Kuvat: Schauman Arkkitehdit Oy 

 

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli