Uutiset

Mellunkylän laaja palveluverkkoselvitys koskettaa 40 000 asukasta

Palveluverkkotarkastelu on kiinteistöstrategian erikoismuoto, jossa Granlundin malliin kuuluu suunnitella yhdessä kaupungin ja asukkaiden kanssa, missä ja miten julkiset palvelut tuotetaan.

Uutinen

Granlund vetää Mellunkylän alueen palveluverkkoselvitystä, joka alkoi keväällä 2017. Kyseessä on yli 40 000 asukkaan alue, ja tarkastelu onkin Granlundin historian suurin. Kohteiden yhteenlaskettu pinta-ala on yli 130 000 brm2, ja perinteisten koulu- ja päiväkotirakennusten lisäksi mukana on yli 50 muuta kohdetta, kuten kulttuuri- ja vapaa-ajantiloja Mellunmäellä, Kivikossa, Vesalassa, Kontulassa ja Kurkimäellä.

Palveluverkkotarkastelu on kiinteistöstrategian erikoismuoto, jossa Granlundin malliin kuuluu suunnitella yhdessä kaupungin ja asukkaiden kanssa, missä ja miten julkiset palvelut tuotetaan.

”Projekti on edennyt jouhevasti, koska mukanamme on kumppani, joka on näiden tarkastelujen asiantuntija”, toteaa Helsingin kaupungin erityissuunnittelija Carola Harju. ”Asukastilaisuuksissa Granlund on huolehtinut yhdessä kumppaneidensa kanssa järjestelyistä sekä yhdessä sovitun pohjatiedon ja esitysmateriaalien kokoamisesta. Onkin hienoa, että voimme hyödyntää ulkopuolista konsulttia, joka hoitaa prosessissa puolestamme monia asioita.”

Laaja kokonaistarkastelu kannattaa
Helsingissä on kokeiltu vastaavanlaista mallia jo Kannelmäki-Kaarelassa. Mellunkylässä tarkastelu on kokonaisvaltaisempi, ja mukana on 10 koulun ja yli 30 päiväkodin lisäksi muita kohteita.

”Kannelmäki-Kaarela on alueeltaan ja rakennusmäärältään pienempi, ja Mellunkylä onkin eräänlainen pilotti, jossa on mukana kaikkien hallintokuntien kohteita”, kertoo Helsingin kaupungin asiakaspäällikkö Antti Saarnio.

”Emme tarkastele vain asiakaskohtaisia neliöitä, vaan miten tiloja voidaan hyödyntää mahdollisimman tarkkaan vuoden ympäri palvelujen saavutettavuuden, taloudellisuuden ja tilojen kunnon näkökulmasta” Harju toteaa. ”Kyse on tiloja ja palveluja laajemmista synergioista.”

Tilat ovat ihmisiä ja toimintaa varten
Palveluverkon optimoinnissa on tärkeää huomioida laajempi kokonaisuus toimintoineen.

”Palveluverkkotarkasteluissa ei pidä unohtaa, että tilat ja toiminta kulkevat käsi kädessä”, kertoo Granlundin konsultti Topi Korpela. ”Toiminnan kustannukset ovat tyypillisesti yli 80 prosenttia kokonaiskuluista, ja siksi aidosti toimintaa tukevalla kiinteistöstrategialla pystytään tuottamaan entistä laadukkaampia palveluja ja säästämään jopa miljoonia euroja.”

”Tavoitteena on optimoida alueen uudisrakentamis- ja korjaustarpeet, ajoittaa korjaukset oikein ja luopua rakennuksista, joiden korjaaminen ei ole kannattavaa”, Saarnio toteaa. ”Lisäarvoa tuloksille kuitenkin tuo, että asukkaat ovat olleet mukana verkon laadinnassa alusta lähtien.”

”Alueellinen tarkastelu antaa uusia näkökulmia tilojen kehittämisessä myös siihen, pitäisikö meidän tehdä korjausten lisäksi tai rinnalla jotakin muuta, mikä loisi alueelle uutta imagoa”, Harju lisää.

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli