Uutiset

Granlund mukana OYS tulevaisuuden sairaala 2030 -uudistamisohjelmassa

Oulun yliopistollisessa sairaalassa käynnissä olevassa Tulevaisuuden sairaala 2030 -ohjelmassa uudistetaan tai saneerataan vuoteen 2030 mennessä sairaalatilat vastaamaan nykyajan vaatimuksia energiatehokkaasti. Ohjelman toteutusvaihe ajoittuu vuosille 2015-2030, joten hanke on vasta alussa.

Uutinen

Tulevaisuuden sairaala 2030 -uudistusohjelma käynnistyy uuden lasten ja naistensairaalan rakentamisella Oulun yliopistolliseen sairaalaan. Uudistusohjelma hakee kustannustehokkaita ratkaisuja sekä hyviä olosuhteita sairaalarakentamiseen. Granlund toimii hankkeen LVISA- KSL- ja sprinklerisuunnittelijana, ja lisäksi hankkeessa ovat mukana UKI-arkkitehdit Oy, Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy, Arkkitehtitoimisto Lukkaroinen Oy, A-insinöörit Suunnittelu Oy, A-insinöörit Rakennuttaminen Oy ja Projektipalvelu Prodeco Oy.

- Sairaalat tulevat käyttöiältään elinkaarensa päähän, mikä käynnistää osaltaan uudistamishankkeita. Myös eurooppalaiset energiatehokkuusmääräykset, eli lähes nolla-tason energiarakentaminen vaativat tämän kaltaisia uudistuksia, Granlund Kuopion toimitusjohtaja ja sairaalasuunnittelun asiantuntija Jukka Vasara kuvailee.

Sairaalarakentamisen erityispiirteitä ovat muun muassa tiukat vaatimukset olosuhteille, ja niiden hallinnalle. Lämmön, epäpuhtauksien, kosteuden ja painesuhteiden kontrollointi ovat keskiössä, ja hygieniavaatimukset rajoittavat ilmanvaihdon lämmön talteenoton tehokkuutta.

Useita sairaalan tiloja on jatkuvassa käyttövalmiudessa. Tämä asettaa tarpeita esimerkiksi ilmanvaihdon ja valaistuksen mukautuvalle ohjaukselle. Myös erikoislaitteiden aiheuttama sähkön kulutus ja lämpökuorman muodostuminen on huomioitava suunnitteluvaiheessa.

- Sairaalarakentaminen on laaja kokonaisuus, joka vaatii aktiivista yhteistyötä kaikkien toimijoiden välillä, kertoo Vasara.

Optimointi toimii jatkossa keskeisenä suunnittelun työkaluna Tulevaisuuden sairaala 2030 – uudistamisohjelmassa. Optimoinnissa tietokone laskee kymmeniä tuhansia erilaisia kombinaatioita erilaisille muuttujille, ja löytää parhaan optimoidun ratkaisun esimerkiksi elinkaarikustannusten tai energian kulutuksen minimointiin.

Vasara oli luennoimassa uudiskohteiden energiaratkaisuista Oulussa järjestetyssä TeollisuusSummit 2016 – tapahtumassa. TeollisuusSummit on vuosittain järjestettävä Pohjois-Suomen suurin teollisuustapahtuma, jossa esiintyy lukuisia puhujia, paneelikeskustelijoita ja yrityksiä yritysmessuilla. Osallistujia tapahtumassa oli noin 400 ja tilaisuuden teemoina olivat tänä vuonna energian käyttö ja säästö.

- Energiatehokkuus on sitä, että voidaan tarjota hyvät olosuhteet rakennuksessa tehtävälle toiminnalle vähäisellä energiankulutuksella. Energiatehokkuuden kustannuksella ei voida kuitenkaan tinkiä olosuhteista, joten kokonaisvaltaista osaamista tarvitaan, Vasara kuvailee. 

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli