Uutiset

Rakennus- ja kiinteistöala digitalisoituu

Granlund kehittää tulevaisuuden osaamista, teknologioita ja käyttäjäkokemusta.

Uutinen

Granlundin uuden innovaatiostrategian taustalla on halu kehittää omaa ja koko toimialan toimintaa käyttäjälähtöisemmäksi hyödyntämällä modernia tieto- ja talotekniikkaa. Innovaatiostrategia toteutettiin koko konsernin yhteistyönä.

Granlundin tavoitteena on saavuttaa 100 miljoonan euron liikevaihto vuoteen 2020 mennessä. ”Paras keino kehittyä pitkällä tähtäimellä ja kestävästi niin kotimaassa kuin kansainvälisesti on jatkuva innovaatiotoiminta. Jos pystymme tekemään asioita fiksummin ja tehokkaammin kuin muut, niin siitä syntyy selvää kilpailuetua.”, toteaa Granlund Oy:n toimitusjohtaja Pekka Metsi. ”Uudistuminen ja tuoreiden ideoiden nopea kaupallistaminen parantavat tuottavuutta ja mahdollistavat myös tehokkaan kansainvälisen toiminnan.”

”Uusi innovaatiostrategiamme on voimassa 2017–2021, ja sen avainperiaate on, että käyttö ohjaa kaikkea tekemistämme”, kertoo Innovaatiot ja kehitys -osaston johtaja Tuomas Laine. ”Strategian ytimessä on käyttäjälähtöisyys ja yhteistoiminta, ja samassa hengessä osallistimme strategian luomiseenkin koko henkilökunnan. Kaikki pääsivät kommentoimaan ehdotuksia nettipohjaisella ideaseinällä, ja jokaisella oli mahdollisuus jakaa myös omia ideoitaan.”

Rakentavatko robotit tulevaisuuden talot?

Rakennus- ja kiinteistöalalla on vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia yleensäkin tietotekniikan hyödyntämisessä, mutta sellaiset asiat kuin tekoäly, robotiikka ja elinkaaren tiedonhallinta ovat vielä alkutekijöissään.

Pystyykö ala itse uudistumaan vai tulevatko muutokset ulkoa Uberin tyyliin? Yleensähän isot muutokset eivät synny toimialojen sisällä. Nyt kun vielä toimialallamme eletään vahvaa suhdannetta, voi uudistumishalu olla vähäistä.

”Meillä Granlundin päätoimialoilla suunnittelussa, konsultoinnissa ja ohjelmistoissa lähes kaikki toimintaan liittyvä analysointi ja laskenta tehdään jo tietoteknisesti. Ja osittain esimerkiksi optimoimalla hienoilla asiaan kehitetyillä algoritmeillä, jolloin voidaan puhua jo jonkun asteisesta tekoälystä. Kaikki tuotoksemme ovat digitaalisessa muodossa, mutta niiden tuottamiseen tarvitaan paljon ’insinöörin hiirikättä’ eli manuaalista työtä” Metsi kuvaa nykytilannetta.

”Uskomme Granlundilla, että ainakin jo 2020-luvulla koneen ja ihmisen tekemisen rajapinta muuttuu rajusti myös omalla toimialallamme. Koneet tekevät jatkossa selvästi suuremman osan työstä ja asiantuntija voi keskittyä enemmän suurempiin linjauksiin, kokonaisuuksiin ja asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden palveluun. Tämä muutos vapauttaa asiantuntijat luovempaan työhön ja ihmisten väliseen kommunikaatioon. Saman on pakko tapahtua myös varsinaisessa rakentamisessa. Tehtaassa tehtävät esivalmisteet, massaräätälöidyt ratkaisut ja rutiinitöiden teettäminen konevoimalla ovat osa toteutuksen kehitystä. Ja tästä kaikesta seuraa myös dramaattinen tuottavuuden kasvu, jota rakennusalalla on pitkään kaivattu”.

Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Halfdone 1/2017 -asiakaslehdessä.

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli