Uutiset

Sairaalasuunnittelussa pinnalla nyt Big Room, allianssit ja Lean

Sairaalatekniikan päivät kokosivat alan asiantuntijat yhteen viime viikolla Oulussa

Uutinen

Sairaalatekniikan päivät pidettiin tänä vuonna Oulussa. Granlund Kuopio on osallistunut tapahtumaan jo vuodesta 2005, ja tänä vuonna koko konsernista paikalla oli 40 henkeä. Erityisesti keskustelua herättivät tuttujen aiheiden lisäksi Big Room, allianssimalli ja Lean-ajattelu.

Päätapahtumassa esiintyi torstaina Granlund Consultingin johtava asiantuntija Jori Reijula. "Jori esitteli Lean-ajattelun mahdollisuuksia sairaalarakennusten ja niiden toimintojen kehittämisessä”, kertoo Granlund Kuopion toimitusjohtaja Jukka Vasara. ”Lean tuntui olevan monelle aika uusia asia, ja luento houkutteli paikalle kolmisensataa kuulijaa.”

 Toisena esiintyjänä Granlundilta oli Aleksanteri Setälä.  ”Setälä esitteli LVI-jaoksen kokouksessa diplomityönsä tuloksia leikkaussalien mikrobimittauksista, ja aihetta saapui kuuntelemaan enemmän ihmisiä kuin olen koskaan nähnyt LVI-jaoskokouksissa.” Vasara toteaa ilahtuneena.

Näytteilleasettajiakin oli paikalla tänä vuonna silmiinpistävän paljon. ”Pöhinä messuosastolla oli poikkeuksellisen vilkasta, mikä oli huomioitu hyvin myös ohjelmassa kunnollisina lounastaukoina”, Vasara kiittelee. ”Uutta oli sekin, että tapahtumamateriaalit jaettiin paperikansion sijaan sähköisessä muodossa tabletilla. Sen sai ottaa mukaan tai jättää tapahtumapaikalle lahjoitettavaksi tulevalle lastensairaalalle.”

Sote-uudistus sai rinnalleen uusia puheenaiheita

Tapahtumassa keskityttiin ensimmäisenä päivänä muun muassa sote-uudistukseen ja toisena digitaalisuuteen. ”Tutut aiheet kiinnostavat alan ihmisiä vuodesta toiseen, ja varsinkin sote-uudistus herättää runsaasti keskustelua”, Vasara toteaa. ”Tunnelmat ovat ristiriitaiset, mutta toisaalta näyttää siltä, että työt eivät ole ainakaan loppumassa: sairaaloiden teknisiä osaajia tarvitaan tulevaisuudessakin.”

Uusiakin keskustelunaiheita nousi esiin päivien aikana. ”Paljon keskusteltiin Big Roomeista, joita käytetään useissa suurissa sairaalahankkeissa, ja monilla olikin yhteistoiminnallisesta työskentelystä jo kokemusta, pääasiassa positiivista. Sen sijaan allianssihankkeita kohtaan näkökannat hieman jakautuivat, ja soraääniäkin kuului.”

Granlundin sairaalahankkeissa uudet toimintatavat tulevat kasvattamaan merkitystään. ”Big Room tulee näkymään sairaalahankkeissamme lähivuosina yhä enemmän”, Vasara toteaa. ”Sama koskee allianssimallia. Suuriin sairaalahankkeisiin se on yleensä paras tapa niin suunnittelussa kuin toteutuksessakin. Lisäksi harva tietää, mitä Lean-ajattelu oikeasti tarkoittaa ja miten sitä voidaan hyödyntää sairaaloiden suunnitteluprosessien ja toiminnan tehostamisessa. Haluamme tuoda Leania sairaalahankkeisiin ihan käytännössä.”

Suomen Sairaalatekniikan yhdistys järjesti Sairaalatekniikan päivät yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kanssa 7.–8.2.2018 Oulun kaupunginteatterilla Oulussa. 

 

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli