Uutiset

Smart Building -kehityshankkeessa testataan käytännössä uusimpia laitteita ja niiden yhteistoimintaa

Hankkeessa halutaan oppia uutta ja löytää käyttökelpoisia ratkaisuja todellisen maailman ongelmiin.

Uutinen

Granlund toimii Smart Building -konsulttina ”Älykkään talotekniikan pilottikohde” -kehityshankkeessa, jossa on mukana useita laitetoimittajia. Hankkeessa testataan uusia älytekniikkaratkaisuja pilottiympäristöissä Aalto-yliopiston teollisen internetin kampuksella.

Granlund tuo projektiin osaamistaan, vastaa dokumentoinnista ja koordinoi hankkeen toteutusta yhdessä Aalto-yliopiston kanssa.

”Ensimmäiset laitteet saapuvat testitilaan joulukuussa, ja vuoden 2018 aikana tulemme testaamaan uusimpia valaistuksen ja rakennusautomaation ohjausjärjestelmiä, IV- ja tilanvarausjärjestelmiä sekä turva- ja kulunvalvontaa”, kertoo Granlundin johtava asiantuntija Rami Hursti.

Käyttäjän mukaan automaattisesti säätyviä tiloja

Tavoitteena on selvittää käytännössä, miten erilaiset talotekniset järjestelmät toimivat yhteen. Samalla tutkitaan, miten erilaiset käyttöliittymät soveltuvat älykkään rakennusautomaation ohjaukseen.

”Haluamme ottaa selvää, miten järjestelmät saadaan keskustelemaan keskenään eli mitä pitää tapahtua seuraavaksi, kun yksi laite aktivoituu”, Hursti selittää. ”Sisäolosuhteiden pitäisi esimerkiksi säätyä automaattisesti ilman ihmisen puuttumista. Kun tietty tila varataan käyttöön, valojen tulisi syttyä automaattisesti oikeaan aikaan ja huonelämpötilan säätyä tavoitearvoihin.”

Oikeassa elämässä toimivia ratkaisuja

Hankkeessa halutaan oppia uutta ja löytää käyttökelpoisia ratkaisuja todellisen maailman ongelmiin. Kehityshankkeen tuloksia tullaan hyödyntämään oikeissa Smart Building -kohteissa.

”Samoja laitteita ja tekniikkaa käytetään jo todellisissakin projekteissa, mutta testiympäristössä ei ole vastaavia raha- ja aikataulupaineita. Pyrkimyksenämme onkin lisätä ymmärrystä ja jakaa tietoa eri laitetoimittajien kesken tekniikasta, jota ei tavallisesti ehditä testaamaan yhdessä”, Hursti kertoo.

Rakennuksia ihmisille, ei viranomaisille

Älykkään rakentamisen teknisten edistysaskelien taustalla on myös orastava asennemuutos.

”Olemme tehneet Granlundilla töitä älykkään rakentamisen puolesta jo parisen vuotta, ja nyt on ilahduttavaa huomata, miten asia on alkanut kiinnostaa niin laitetoimittajia kuin rakennuttajiakin”, Hursti kiittelee. ”Perinteisesti rakennuksia on tehty viranomaismääräykset edellä eikä täyttämään ihmisten tarpeita, mutta nyt asetelma käännetään toisin päin. Ensimmäisenä ajatellaan, millaista toimintaa tiloihin on tulossa ja minkälaisia toiveita vuokralaisilla on. Viihtyisyys on yksi päätavoitteista. Rakennuttajat haluavat luoda Suomen parhaita työpaikkoja.”

”Älykkään talotekniikan pilottikohde” on osa KIRA-digi-kokeiluhankkeita.

Osallistu keskusteluun Facebookissa tai Twitterissä ‎@KIRAdigi.

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli