Uutiset

Smart Building maailmalla – tietomallinnus älykkyyden taustalla

Granlundin rakennusautomaatio-osastolta vierailtiin Amsterdamissa tutustumassa Smart Building-alan yrityksiin ja The Edge – rakennukseen.

Uutinen

Granlundilaiset vierailivat TEKES -hankkeen tiimoilta tietomallinnusta ylläpidossa hyödyntävissä yrityksissä Hollannin Amsterdamissa. Lisäksi matkalla tutustuttiin paljon julkisuutta saaneeseen maailman älykkäimmäksi kuvattuun "The Edge" rakennukseen.

Vierailun ensimmäisenä kohteena oli Fimble – startup, jonka pääliiketoiminta keskittyy BIM -sovelluksiin. Amsterdamin vanhasta rakennuskannasta ei ole välttämättä minkäänlaisia dokumentteja, joten Fimble tarjoaa näihin kohteisiin laserskannausta, jolla toteutetaan 3D -mallit rakennuksista.

Toinen vierailun kohde oli IT-konsultointi ja -suunnitteluyritys OCTO Technology. Yritys esitteli granlundilaisille reaaliaikaista mittausdataa ja sen hyödyntämistä erilaisten tunnuslukujen laskemiseen.

OCTO Technologyn mittausdata kerättiin kohteeseen vietävillä paristokäyttöisillä langattomilla antureilla. Datan siirrossa käytettiin LoRa -radioverkkoa, joka löytyy myös Suomessa.

- Yrityksellä oli menossa tutkimushanke, jossa anturidataa ja henkilömäärää siirrettiin IBM Watson – laskentaan. Datasta yritettiin opettaa algoritmille, kuinka hiilidioksidilukemasta voitaisiin päätellä henkilömäärä. Suomessa on myös vastaavia hankkeita käynnissä, rakennusautomaatio-osaston johtava asiantuntija Rami Hursti kuvailee.

Tietomallinnus apuna tilojen tehokkaampaan käyttöön

Matkan kolmas kohde konsulttiyritys ICS Consultants kertoi vierailijoille julkisten rakennusten hukkatiloista ja niiden käyttöasteista. ICS Consultants suunnittelee julkisiin rakennuksiin uusia toimintoja, jotta rakennuksiin saataisiin nykyistä parempi käyttöaste. Granlundilaisille esitetiin lisäksi ”Energy Academy Europe building” – hanketta.

- ICS Consultantsilla on vakaa usko siihen, että tulevaisuudessa rakennuksissa on niin paljon älykkyyttä, että ne tunnistavat jopa käyttäjiensä mielentilan ja säätävät siihen parhaiten sopivan lämpötilan ja valaistuksen, kertoo energiahallintapalveluiden johtava asiantuntija Heikki Ihasalo.

Granlundilaiset tutustuivat lisäksi toimitilojen käyttöasteen mittaamiseen Measuremen – nimisen yrityksen opastuksella. Measuremen keskittyy käyttöasteen mittaamiseen ja sitä kautta toimitilojen käytön tehostamiseen sekä käyttäjien tuottavuuden parantamiseen.

- Heillä on useita eri vaihtoehtoja siihen, kuinka käyttöastetta selvitetään. Käyttöasteen mittausten raportointi oli erittäin kattavaa ja monipuolista. Tällä sektorilla en ole nähnyt vastaavia raportteja Suomessa, Hursti kuvailee.

Käyttäjälähtöinen toimistorakennus ”The Edge

Matkan viimeinen vierailukohde oli mediassa paljon julkisuutta saanut toimistorakennus ”The Edge”. Noin 40.000 m2 toimistorakennus on älykäs ja energiatehokas.

- The Edge on käyttäjäystävällisin kohde, jossa olen tähän asti vieraillut. Käyttäjiltä saatu palaute rakennuksesta on ollut erittäin positiivista ja meille kerrottiin, että kukaan ei ollut vielä valittanut viihtyvyydestä, Hursti kertoo.

Rakennus tuottaa 102 % kuluttamastaan energiasta hyödyntäen aurinkosähköä, maalämpöä ja -kylmää, luonnonvaloa ja sadevettä sekä yöviilennystä. Taloteknisiä järjestelmiä on integroitu ja käyttäjälle tarjotaan mahdollisuus säätää esimerkiksi työpisteiden valoisuutta ja lämpötilaa.

Toimistorakennuksen käyttäjille tarjotaan myös kattavasti tietoa kiinteistön toiminnasta, kuten esimerkiksi energiankäytöstä. Päävuokralaisena kohteessa on konsultointifirma Deloitte, ja rakennuksessa työskentelee noin 3000 työntekijää.

- Hollannissa näkökulma suunnitteluun on ehkä enemmän käyttäjätarpeeseen perustuva, kuin Suomessa. Päävuokralaisen Deloitten mukaan "The Edge" on rakennuksena vuokralaiselle niin houkutteleva vaihtoehto, että osa työntekijöistä tulee kyseiseen toimipaikkaan myös muilta paikkakunnilta. Smart Buildings tyyppiselle rakennukselle vaikuttaisi siis olevan kysyntää, Hursti kokoaa.

Lue lisäksi Rami Hurstin blogi Smart Buildings – älykkäämpää rakentamista energistä rakentamista blogistamme.

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli