Uutiset

Tekes: Granlund - asiantuntijayritys kasvaa ja kansainvälistyy – apuna innovaatiot

Juttu julkaistu alunperin Tekesin sivuilla 26.1.2017.

Uutinen

Talotekniikan suunnitteluun, kiinteistökonsultointiin ja ohjelmistoihin keskittyvä Granlund Oy aikoo tuplata liikevaihtonsa jo toista kertaa. Granlund tavoittelee vuoteen 2020 mennessä 100 miljoonan euron liikevaihtoa uusien innovaatioiden ja kansainvälistymisen avulla.

Nykyään jo 700 henkilöä työllistävä Granlund nosti liikevaihtoaan viidessä vuodessa kaksinkertaiseksi. Noin 55 miljoonan euron liikevaihdon vuonna 2015 tehnyt Granlund tähtää nyt ulkomaille.

Alkusysäyksen kansainvälisille markkinoille Granlund sai Tekesin tuella. Nyt Granlund kasvattaa ohjelmistoliiketoimintaa Kiinan ja Lähi-idän kaupan avulla. Vuonna 2016 yritys avasi toimistot sekä Shanghaihin että Dubaihin.

Innovaatiot kehityksen tukena

Granlundin menestystarinan takana ovat tutkimukset ja kehittäminen. Erityistä Granlundin kasvutaktiikassa on innovaatiotoiminta, jota varten on luotu erillinen strategia liiketoimintastrategian rinnalle.

"Jo viime strategiakaudella panostimme innovaatio- ja kehitystoimintaan seitsemästä kahdeksaan prosenttia liikevaihdosta. Se on korkea luku rakennus- ja kiinteistöalan yritykselle. Innovaatiotoiminta on väline, joka tukee yrityksen kasvutavoitteiden saavuttamista", Granlundin innovaatiot ja kehitys -osaston johtaja Tuomas Laine kertoo.

Laineen mukaan juuri päivitettyyn innovaatiostrategiaan kuuluu neljä keskeistä kehittämisaluetta: käyttöä tukeva informaatio, analysointi ja optimointi, havainnollistaminen ja tuki projektien yhteistoiminnalle. Esimerkiksi käyttöä tukeva informaatio tarkoittaa sitä, että niin suunnittelussa, konsultoinnissa kuin ohjelmistoissakin mietitään tulevaa käyttöä ja käyttäjää. Tällöin käyttö ohjaa kaikkea tekemistä.

Granlundin toimitusjohtaja Pekka Metsi kertoo, että kehitystoiminnan rooli on merkittävä.

"Jatkamme samalla tiellä. Seuraavien vuosien aikana nähdään varmasti uusia kehitysharppauksia. Kukaan meillä ei kyseenalaista kehitystoimintaa. Se on avannut ovia, jotka muuten olisivat jääneet avaamatta."

Kansainvälisyys tuo uusia näkökulmia

Vuonna 1960 perustettu Granlund on ollut mukana jo yhteensä kymmenessä EU-projektissa. Laine kertoo, että Tekes auttoi yrityksen mukaan kansainvälisiin hankkeisiin.

"Alkuaikoina saimme Tekesin avulla nostettua osaamisemme sellaiselle tasolle, että sillä oli arvoa myös EU-areenoilla. Tärkeintä on verkottuminen ja se, että saamme näkemyksiä, jotka eivät ole aivan kotikutoisia", Laine kertoo.

Hänen mukaansa yrityksessä oli aluksi pelkoa siitä, että EU-kenttä olisi monimutkainen. Onneksi huoli oli turha.

Tekes on Granlundille edelleen tärkeä yhteistyökumppani.

"Tekes auttaa, kun yritämme saada alkusysäystä uusille alueille, joita EU:n kehityspainotuksissa ei vielä tunnisteta", Laine sanoo.

Lisätietoja

Tuomas Laine
Innovaatio- ja kehitysjohtaja
Granlund Oy
Puh. 050 568 6093
tuomas.laine (at) granlund.fi

Pekka Metsi
Toimitusjohtaja
Granlund Oy
Puh. 040 529 6509
pekka.metsi (at) granlund.fi

Teksti: Elina Kirvesniemi, Kaiku Helsinki
Juttu julkaistu alunperin Tekesin sivuilla.

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli