Uutiset

Telia Helsinki Datacenter rakenteilla

Telia Finland Oyj rakentaa parhaillaan Suomen suurinta datakeskusta. Granlund Oy toteuttaa projektin MEP-suunnittelun yhdessä alankomaalaisen Royal HaskoningDVH:n kanssa.

Uutinen

Telia Finland Oyj rakentaa parhaillaan Suomen suurinta avointa datakeskusta. Uusi keskus, Telia Helsinki Datacenter, tarjoaa lukuisia erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia, mukaan lukien yhteissijoitustoimintoja ja pilvipalveluja. Datakeskus avataan keväällä 2018.

Granlund Oy ja Royal HaskoningDVH ovat vastuussa projektin LVI-tekniikan, automaation ja sähköjärjestelmien suunnittelusta (MEP). MEP-suunnitteluyhteistyön ansiosta käytettävissä ovat kansainvälinen ja paikallinen osaaminen ja ammattitaito. Datakeskuksen suunnitelmat noudattavat sekä kansallisia että kansainvälisiä tarpeita ja vaatimuksia.

- Tämä hanke on merkittävä, koska kohteessa yhdistyy luotettavien järjestelmäratkaisujen suunnittelu, energian uudelleen hyödyntäminen ja huipputeknologia", kertoo Jari Innanen, Granlund Oy:n Mission Critical -toimintojen osastopäällikkö.

Datakeskus vertaansa vailla Suomessa

Datakeskuksesta tulee suuri, pinta-alaltaan 33 500 neliömetriä. Sinne sijoitetaan jopa 200 000 palvelinta ja enintään 5 000 kaappia. Datakeskuksen IT-syöttöteho on24 megawattia, joka toteutetaan modulaarisesti laajentamalla.

Rakentaminen on haastavaa, johtuen rakentamiskohteen sijainnista sekä tiukaksi asetetusta toteutusaikataulusta. Suomalainen peruskallio on maailman kovimpia, joten sen varaan on hyvä perustaa konesali.

Projekti on suunniteltu huolellisesti aina yksityiskohtiin asti, mutta suunnittelu ja rakentaminen toteutetaan aikarajoitusten mukaisesti. Suunnittelu toteutetaan kokonaisuudessaan tietomallipohjaisia järjestelmiä (BIM) hyödyntäen, jonka ansiosta korjaukset ja päällekkäisyydet jäävät minimiin.

Kestävän kehityksen mukaisesti

Rakennustyömaalla huolehditaan kestävän kehityksen toteutumisesta. Telia Finland Oy pyrkii saavuttamaan LEED-sertifioinnin; projektisuunnittelussa on huomioitu kestävä kehitys ja uusiutuvat luonnonvarat. Suunnittelussa ja rakentamisessa noudatetaan menettelyihin ja dokumentointiin liittyviä LEED-ohjeita.

Datakeskus tuottaa vuodessa 200 000 MWh energiaa, jolla pystytään lämmittämään noin 20 000 asuntoa.

- Huomionarvoista projektissa on energian uudelleenkäyttökerroin (Energy Reuse Factor, ERF). ERF:sta on tulossa globaali standardi (ISO), jolloin lämmön uudelleen hyödyntäminen on kansainvälisesti tunnustettu suorituskykymittari, toteaa Innanen.

Rakennuksen energiantarpeesta huolehditaan lämpöpumpuilla, ja konesaleissa syntynyt lämpö käytetään uudelleen kaukolämpöverkossa.

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli