Uutiset

Tiedekulman talotekniikassa korostuu energiatehokkuus ja muunneltavuus

Granlund asiantuntijana Helsingin yliopiston uuden hallintorakennuksen kilpailuehdotuksessa

Uutinen

Helsingin yliopiston nykyinen hallintorakennus muutetaan peruskorjauksen yhteydessä tieteen ja yhteiskunnan kohtaamispaikaksi. Peruskorjaus alkaa vuoden kuluttua ja valmistuu syksyllä 2017. Peruskorjauksen suunnittelusta järjestetyn arkkitehtuurikilpailun voitti JKMM Arkkitehdit kuuden ehdotuksen joukosta. Granlund oli JKMM:n ryhmässä mukana talotekniikan ja energiatehokkuuden asiantuntijana.

Yliopistonkatu 4:ssä sijaitseva Hallintorakennus muuttuu remontin myötä paitsi ilmeeltään myös käyttötarkoitukseltaan. Rakennukseen siirtyvästä Tiedekulmasta tulee uudenlainen rento, matalan kynnyksen kohtaamispaikka kaupunkilaisille ja yliopistolaisille.

JKMM Arkkitehtien osakkaan, Asmo Jaaksin mukaan rakennuksesta suunniteltiin kutsuva ja elämyksellinen, niin että se on samalla toimiva ja monikäyttöinen.

Granlundin hankekehitysjohtaja Mika Reinikaisen mukaan talotekniset järjestelmät suunniteltiin kilpailuehdotuksessa ilmentämään rakennuksen arvoja ja edustamaan korkeatasoista kotimaista teknologiaa. ”Kaikissa ratkaisuissa pyrittiin energiatehokkuuteen ja luonnonvarojen säästämiseen sekä materiaalien kierrätettävyyteen. Järjestelmät suunniteltiin joustaviksi ja helppokäyttöisiksi”, hän täsmentää.

Esimerkiksi ilmanvaihto suunniteltiin hajautettuna, jotta se on muunneltavissa ja mahdollisimman energiataloudellinen. Valaistus suunniteltiin toteutettavaksi led-valaisimilla, joita ohjataan ja säädetään tarpeen mukaisesti läsnäoloon ja päivänvalo-ohjaukseen perustuen. Samaa ohjausta ehdotettiin käytettävän myös ilmanvaihdon tarpeenmukaisessa ohjauksessa.

Arkkitehtuurikilpailutuksen ohessa hankkeen päätoteuttajaksi valittiin SRV-Rakennus Oy. Peruskorjaus toteutetaan nk. allianssimallilla, jossa hankkeen osapuolet suunnittelevat ja rakentavat kohteen yhteistyössä alusta alkaen. Hankkeen suunnittelijavalinnat tehdään lähiaikoina.

Lisätietoa:

Helsingin yliopiston tiedote: https://university.helsinki.fi/fi/uutiset/tulossa-uusi-tiedekulma  

Arkkitehtuurisuunnitelma: http://toimisto.jkmm.fi/_6puZ6rFPB7lR4R

Mika Reinikainen
Johtaja, hankekehitys- ja kilpailuprojektit
Granlund Oy
p. 050 525 2560
etunimi.sukunimi@granlund.fi

Kuva: JKMM Architects 

 

 

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli