Uutiset

Tietomallinnus yleistyy Espanjassa

Tietomallinnus on laajenemassa useisiin uusiin maihin. Nyt myös espanjalaiset ovat kääntäneet yleiset tietomallivaatimukset omalle kielelleen ja muokkaavat niitä nykyistä paremmin Espanjan rakennussuunnitteluun sopiviksi.

Uutinen

Tietomallinnus osana rakennesuunnittelua on yleistynyt nopeasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Useat maat, kuten Espanja, Saksa ja Viro ovat kääntäneet tietomallivaatimuksia omille kielilleen.  Espanjalaisten tavoitteena on ollut luoda rakennusalalle opas, joka olisi helposti mukautettavissa ja kehitettävissä etelä-eurooppalaiseen ilmastoon sopivaksi.

Tietomallinnuksella on haluttu lisäksi luoda Espanjassa nykyistä parempia valmiuksia yhteistyöhön eri toimijoiden ja maiden kanssa.

Prosessissa apuna on ollut BuildingSMART – organisaatio, joka standardisoi tietosisältöjä ja valvoo standardien kehitystä. BuildingSMART on sitoutumaton ja voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta tietomallintamisesta.

Granlund on ollut jäsenenä BuildingSMART Finland – yhteistyöfoorumilla vuodesta 1996. Granlund on aktiivisesti mukana luomassa tietomalliohjelmistojen yhteisiä mallien kuvaustapoja, ja IFC – formaatin käyttö sekä tietomallivaatimusten kääntämisen voidaan ajatella olevan välillisesti Granlundin ammattitaidon hyödyntämistä.

- Tällainen yhteistyö yhtenäistää tietomallinnusprosesseja. Tietomallinnus on Granlundin keskeisiä osaamisalueita, joten olemme totta kai aktiivisia standardien luomisessa ja kehittämisessä, kertoo Granlundin tietomallipäällikkö Tero Järvinen. Järvinen toimii lisäksi BuildingSMART Finlandin talotekniikan toimialaryhmän vetäjänä.

Granlundin innovaatio- ja kehityskonsultti Francisco Forns-Samsolle espanjalaisen rakentamisen ja tietomallien hyödyntämisen nykytila ovat tuttuja. Hän valmistelee Granlundin ohjauksessa väitöskirjaa aiheesta ”Tietomallit ylläpidossa” ja aloittaa tehtävät Tietomallien implementointikomissiossa. Forns-Samso on lisäksi aktiivinen toimija BuildinSMART Spain – organisaatiossa.

- Tietomallinnus on tällä hetkellä Espanjassa varsin suosittu aihe. Tietomallinnuksen laajempi käyttö tulee uudistamaan suunnittelutapoja, rakentamista ja tilojen hallintaa nykyisestä. On kuitenkin aikaista arvioida, kuinka nopeasti tämä muutos tapahtuu, pohtii Forns-Samso.

IFC-standardien laajeneminen uusiin maihin kertoo tietomallintamisen arvostuksen lisääntymisestä. Tämä on lähtökohtana jatkuvalle tietomallikehitykselle myös tulevaisuudessa.

 

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli