Uutiset

Wasa Station on yksi TEM:n energiakärkihankkeista

TEM tukee hybridikorttelin energiaratkaisuja 2,19 miljoonalla eurolla

Uutinen

Työ- ja elinkeinoministeriö julkisti 30.1.2017 vuonna 2017 tukemansa energiakärkihankkeet. 11 hankkeen joukossa on Wasa Station, Vaasan keskustaan entisen linja-autoasema -alueen paikalle suunniteltu uusi monitoimikortteli. TEM tukee hybridikorttelin energiaratkaisuja 2,19 miljoonalla eurolla.

Entiseen linja-autoasemakortteliin suunnitellaan rakennettavan kauppakeskus, musiikki- ja kongressikeskus, hotelli-ravintola, monitoimiurheilutila, toimistotiloja ja asuntoja. Oma energiantuotantojärjestelmä sisältäisi aurinkokeräimet 22 kW, aurinkopaneelit 400 kW sekä maalämpöjärjestelmän 550 kW. Energiantuotanto- ja säästöratkaisujen yhteinen vaikutus on vuositasolla 4 700 MWh lämpöä ja 1 300 MWh sähköä. Demonstraatioarvo liittyy kolmiportaiseen kokonaisoptimointiin: energian kulutuksen optimointiin, huipputehojen leikkaukseen ja energian varastointiin ja kierrätykseen sekä vähäpäästöisen energiantuotannon optimointiin. Korttelikohtainen energiaväylä mahdollistaa energian kierrätyksen eri rakennusosien välillä ja koko korttelin energiajärjestelmän ohjauksen yhtenä kokonaisuutena.

Wasa Station on Lemminkäinen Talo Oy:n hanke, jossa Granlund Pohjanmaa Oy on toiminut taloteknisenä suunnittelijana sekä Granlund Consulting Oy energia-/ ympäristökonsulttina. TEM:n energiakärkihanke ideoitiin ja suunniteltiin yhteistyössä Lemminkäisen, Granlundin ja Merinova Oy:n kanssa. Suunnitteluun saatiin tukea Tekes-rahoituksena sekä laajasti asiantuntijatyönä alan eri toimijoilta työtyöpajoissa sekä alustavien suunnitelmien kommentointina.  

"On loistavaa, että panostukset Wasa Stationin innovatiivisten energiaratkaisujen kehittämiseksi huomioidaan valtion investointituella. Wasa Station -hankkeessa toteutetaan ainutlaatuinen koko korttelin kattava energiajärjestelmä, joka mahdollistuu korttelin energiajärjestelmää hallinnoimaan perustettavan oman energiayhtiön kautta. Suunnitelma on uniikki myös maailmanlaajusesti ja demonstroi hyvin Suomen monipuolista Cleantech-osaamista mm. kansainvälisille sijoittajajille sekä alan toimijoille", kommentoi Granlund Consultingin energiatoimialajohtaja Ville Reinikainen.

Innovatiivisten energiaratkaisujen lisäksi hankkeen suunnittelussa on panostettu kestävään kehitykseen myös laajemminkin. Wasa Stationille myönnettiin ensimmäisenä hankkeena Suomessa aluetason BREEAM Communities 1. vaiheen sertifikaatti.

Lisätietoja:

Ville Reinikainen
Toimialajohtaja, energia
Granlund Consulting Oy
etunimi.sukunimi@granlund.fi
050 541 5375

Pekka Pajuniemi 
Varatoimitusjohtaja
Granlund Pohjanmaa Oy
etunimi.sukunimi@granlund.fi
040 553 0986
 

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli