Hyppää sisältöön
Kattava Due Diligence varmistaa onnistuneen kiinteistökaupan

Kattava Due Diligence varmistaa onnistuneen kiinteistökaupan

9.12.2020 – Granlundin Due Diligence -selvitykset tuottavat monipuolista tietoa teknisten ja ympäristöasioiden vaikutuksista kiinteistön arvoon. Puolueeton arvio auttaa kiinteistökaupassa sekä myyjää että ostajaa.

Aihepiiri
Tuottavuus
Jaa

Kiinteistökauppa on vaativa prosessi, jossa kaupan osapuolet tarvitsevat päätöstensä pohjaksi kattavaa ja riippumatonta tietoa kiinteistön ominaisuuksista. Tätä varten Granlundin palveluvalikoimaan kuuluvat kiinteistön teknisiin ja ympäristöasioihin keskittyvät Due Diligence -selvitykset, jotka tarjoavat sekä myyjälle että ostajalle realistisen kokonaisnäkemyksen kohteesta.

“Selvityksissämme on ripaus poikkitieteellisyyttä, sillä teknisten ja ympäristöasioiden lisäksi tuomme esille myös muita kiinteistön arvoon vaikuttavia asioita asiakkaan tarpeiden mukaan. Tieto nopeuttaa kiinteistökauppaa ja pienentää riskejä”, Granlundin toimialajohtaja Ritva Rissanen sanoo. “Puolueettomuus taas tarkoittaa sitä, että myyvän osapuolen teettämään selvitykseen myös ostaja voi luottaa tai päinvastoin.”

Laaja kokonaiskuva kiinteistön ominaisuuksista

Due Diligence -palvelu tarjoaa teknisen tiedon ohella perusteltuja näkemyksiä ja toimenpide-ehdotuksia esimerkiksi tulevista korjaustarpeista. Selvityksessä nostetaan esille myös riskit, jotka liittyvät kiinteistön kuntoon tai tontin maaperän haitta-aineisiin. “Kyse ei ole vain yksittäisestä selvityksestä, vaan asiakasta tuetaan koko kiinteistökauppaprosessin ajan. Annamme esimerkiksi suosituksia kaikista niistä asioista, jotka on hyvä hoitaa kuntoon ennen kiinteistökauppaa ja pian sen jälkeen, Ritva toteaa.

Moni asiakas haluaa päätöstensä perustaksi laajan kokonaiskuvan kiinteistöstä. Ostaja saattaa olla esimerkiksi kiinnostunut kiinteistön ylläpitokuluista. Selvitettäviin asioihin kuuluvat usein myös rakennuslupa-asiat ja kiinteistöön kohdistuvat rasitteet.

Nopeasti muuttuvassa maailmassa kiinteistöalaa kiinnostaa nyt muuntojoustavuus ja kehityspotentiaali. Vaikkapa toimistokiinteistön kiinteistökaupassa halutaan selvittää, onko aiemmin yhden vuokralaisen tiloja mahdollista jakaa useammalle käyttäjälle.”Kehityspotentiaalia arvioitaessa on oleellista selvittää kohteen mahdollisuudet, tekniset reunaehdot ja rajoitteet”, Ritva sanoo.

Myös kiinteistön käyttäjät huomioitava

Ostajalle on myös tärkeää kiinteistön käyttäjien huomiointi ja kohteen houkuttelevuus vuokralaisille. Käyttäjänäkökulmasta kohteen tulee täyttää fyysiset perusedellytykset, joita ovat muun muassa hyvä tekninen käyttökunto, turvallisuus ja terveellisyys sekä laadukkaat sisäolosuhteet.

Parempaa vuokrattavuutta ja käyttäjätyytyväisyyttä tavoiteltaessa kriteereiksi nousevat esimerkiksi tilojen kyky palvella erilaisia työskentelyn tapoja ja tukea mielen hyvinvointia.

Due Diligence -palvelu kattaa myös rakenteilla olevat kohteet. Silloin tarkastellaan rakennushankkeeseen ja urakkasopimuksiin liittyviä asioita. Lisäksi nostetaan esiin mahdollisia riskejä ja vastuita, jotka tulee huomioida kaupantekotilanteessa. “Due Diligence jatkuu usein asiantuntijatyöllä, jossa toimimme ostajan edunvalvojina varmistamassa, että hanke etenee suunnitelmien mukaisesti ja että lopputulos vastaa kaupassa sovittua. Tässäkin tapauksessa toimimme puolueettomasti ja rakentavassa yhteistyössä urakoitsijan kanssa. Haluamme sparrata, että luvatut tavoitteet ostajalle saavutetaan”, Granlundin projektipäällikkö Valtteri Saariaho kertoo.

Kiinteistömarkkinoiden näköalapaikalla

Granlundin Due Diligence -palvelua hyödyntävät sekä kiinteistöjen myyjät että ostajat. Toimeksiannoissa näkyy hyvin Suomen kiinteistömarkkinoiden kehitys. Monessa kiinteistökaupassa myyjä on suomalainen ja ostaja kansainvälinen sijoittaja.”Due Diligence -selvityksiä on tehty toimisto- ja logistiikkakiinteistöihin mutta myös joihinkin kauppakeskuksiin. Kohteena on ollut lisäksi useita hoivakiinteistöjä eri puolilla Suomea”, Valtteri sanoo.

“Myös asuinkiinteistöihin tehdään paljon selvityksiä. Yksittäisten rakennusten sijaan kohteena on yleensä useita kiinteistöjä sisältäviä sijoitussalkkuja”, Ritva toteaa.

LUE LISÄÄ DUE DILIGENCE -PALVELUSTA

Ota yhteyttä!

Ritva Rissanen

Liiketoimintajohtaja
Granlund Oy

Valtteri Saariaho

Projektipäällikkö
Granlund Oy

Salaiset agentit palveluksessasi

Kiinteistökaupan Due Diligence -projekteissa me tekniset ja ympäristöasiantuntijat tunnemme itsemme toisinaan salaisiksi agenteiksi. Salassapitositoumuksen allekirjoittaneina pidämme matalaa profiilia, nimeämme Due Diligence -projektit salanimillä ja suojaamme projektikansiot.

Näin laskemme hiilikädenjälkeämme

18.04.2023 – Kun autamme asiakkaitamme pienentämään hiilijalanjälkeään, kasvatamme omaa hiilikädenjälkeämme. Laskemme hiilikädenjälkeämme tutkimustietoon perustuvalla mallilla.

Blogi

Rakennus kuntoremonttiin?

14.04.2023 – 1960–1980-lukujen rakennukset – siinä missä ihmisetkin – saattavat kaivata pientä kuntoremonttia. Keski-ikäinen rakennetekniikan asiantuntija lähti tapamaan ikätovereitaan.

Blogi

Rakennushankkeen vastuullisuus on kokonaisuuden hallintaa

30.03.2023 – Rakennushankkeelta vaadittava vastuullisuuspaletti on tänä päivänä laaja. Energiatehokkuuden ja sisäolosuhteiden lisäksi on otettava huomioon muun muassa ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja pian…

Blogi

LVI-suunnittelun pelikentillä

09.02.2023 – LVI-suunnittelija Tero Hietala kävi luokkakokouksessa. Tilanne pisti miettimään omaan työtä. ”Tuskin monikaan haaveilee pienenä LVI-suunnittelijan ammatista, mutta olen löytänyt siitä…

Blogi

Hiilikädenjäljen määrittämiseen ja laskemiseen tarvitaan yhteisiä käytäntöjä

09.02.2023 – Hiilikädenjäljen tavoitteena on osoittaa yksilöiden ja yritysten tuottamia positiivisia ympäristövaikutuksia asiakkaille tai koko yhteiskunnalle.

Blogi
Ulla Nykter, Granlund

EU-taksonomiaa ei kannata jättää huomiotta

13.01.2023 – EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmällä eli taksonomialla on vaikutusta rakennushankkeisiin. Taksonomian kriteerit on hyvä ottaa huomioon jo hankkeen suunnitteluvaiheessa.

Blogi
Jari Innanen, Granlund

Datakeskusten hukkalämpöä tulisi kierrättää enemmän kaukolämpöverkkoon

11.01.2023 – Energiatehokkaasti rakennetut datakeskukset ovat osa sähköverkon tehoreserviä. Kun datakeskukset hyödyntävät omana energialähteenään uusiutuvia energiamuotoja, voidaan pienentää myös hiilidioksidipäästöjä.

Blogi

Suuren yrityksen energiakatselmus – pakollinen paha vai pelastusrengas?

12.10.2022 – Suuren yrityksen energiakatselmus on tehokas tapa selvittää oman yrityksen energiatehokkuuden taso. Kun toimeen tartutaan nyt, ennätyskorkeat energiahinnat hirvittävät selvästi vähemmän.

Blogi

Lopetetaanko energian haaskaus?

27.09.2022 – Jokohan Suomen kiinteistöissä oltaisiin nyt valmiita tekemään järkeviä ja kannattavia energiansäästötoimia, jotka eivät vaadi isoja investointeja?

Blogi

Miksi 4D-aikataulutus kannattaa rakennushankkeessa? Tässä 3 isoa syytä!

20.09.2022 – Kaikki rakennusalalla tietävät tunteen, kun hankkeen kustannukset ja aikataulu alkavat karkaamaan käsistä, hanke on myöhässä ja syiden etsiminen alkaa. Tilanne…

Blogi

Mitä tietoa etsit?