Hyppää sisältöön
Kattava Due Diligence varmistaa onnistuneen kiinteistökaupan

Kattava Due Diligence varmistaa onnistuneen kiinteistökaupan

9.12.2020 – Granlundin Due Diligence -selvitykset tuottavat monipuolista tietoa teknisten ja ympäristöasioiden vaikutuksista kiinteistön arvoon. Puolueeton arvio auttaa kiinteistökaupassa sekä myyjää että ostajaa.

Aihepiiri
Tuottavuus
Jaa

Kiinteistökauppa on vaativa prosessi, jossa kaupan osapuolet tarvitsevat päätöstensä pohjaksi kattavaa ja riippumatonta tietoa kiinteistön ominaisuuksista. Tätä varten Granlundin palveluvalikoimaan kuuluvat kiinteistön teknisiin ja ympäristöasioihin keskittyvät Due Diligence -selvitykset, jotka tarjoavat sekä myyjälle että ostajalle realistisen kokonaisnäkemyksen kohteesta.

“Selvityksissämme on ripaus poikkitieteellisyyttä, sillä teknisten ja ympäristöasioiden lisäksi tuomme esille myös muita kiinteistön arvoon vaikuttavia asioita asiakkaan tarpeiden mukaan. Tieto nopeuttaa kiinteistökauppaa ja pienentää riskejä”, Granlundin toimialajohtaja Ritva Rissanen sanoo. “Puolueettomuus taas tarkoittaa sitä, että myyvän osapuolen teettämään selvitykseen myös ostaja voi luottaa tai päinvastoin.”

Laaja kokonaiskuva kiinteistön ominaisuuksista

Due Diligence -palvelu tarjoaa teknisen tiedon ohella perusteltuja näkemyksiä ja toimenpide-ehdotuksia esimerkiksi tulevista korjaustarpeista. Selvityksessä nostetaan esille myös riskit, jotka liittyvät kiinteistön kuntoon tai tontin maaperän haitta-aineisiin. “Kyse ei ole vain yksittäisestä selvityksestä, vaan asiakasta tuetaan koko kiinteistökauppaprosessin ajan. Annamme esimerkiksi suosituksia kaikista niistä asioista, jotka on hyvä hoitaa kuntoon ennen kiinteistökauppaa ja pian sen jälkeen, Ritva toteaa.

Moni asiakas haluaa päätöstensä perustaksi laajan kokonaiskuvan kiinteistöstä. Ostaja saattaa olla esimerkiksi kiinnostunut kiinteistön ylläpitokuluista. Selvitettäviin asioihin kuuluvat usein myös rakennuslupa-asiat ja kiinteistöön kohdistuvat rasitteet.

Nopeasti muuttuvassa maailmassa kiinteistöalaa kiinnostaa nyt muuntojoustavuus ja kehityspotentiaali. Vaikkapa toimistokiinteistön kiinteistökaupassa halutaan selvittää, onko aiemmin yhden vuokralaisen tiloja mahdollista jakaa useammalle käyttäjälle.”Kehityspotentiaalia arvioitaessa on oleellista selvittää kohteen mahdollisuudet, tekniset reunaehdot ja rajoitteet”, Ritva sanoo.

Myös kiinteistön käyttäjät huomioitava

Ostajalle on myös tärkeää kiinteistön käyttäjien huomiointi ja kohteen houkuttelevuus vuokralaisille. Käyttäjänäkökulmasta kohteen tulee täyttää fyysiset perusedellytykset, joita ovat muun muassa hyvä tekninen käyttökunto, turvallisuus ja terveellisyys sekä laadukkaat sisäolosuhteet.

Parempaa vuokrattavuutta ja käyttäjätyytyväisyyttä tavoiteltaessa kriteereiksi nousevat esimerkiksi tilojen kyky palvella erilaisia työskentelyn tapoja ja tukea mielen hyvinvointia.

Due Diligence -palvelu kattaa myös rakenteilla olevat kohteet. Silloin tarkastellaan rakennushankkeeseen ja urakkasopimuksiin liittyviä asioita. Lisäksi nostetaan esiin mahdollisia riskejä ja vastuita, jotka tulee huomioida kaupantekotilanteessa. “Due Diligence jatkuu usein asiantuntijatyöllä, jossa toimimme ostajan edunvalvojina varmistamassa, että hanke etenee suunnitelmien mukaisesti ja että lopputulos vastaa kaupassa sovittua. Tässäkin tapauksessa toimimme puolueettomasti ja rakentavassa yhteistyössä urakoitsijan kanssa. Haluamme sparrata, että luvatut tavoitteet ostajalle saavutetaan”, Granlundin projektipäällikkö Valtteri Saariaho kertoo.

Kiinteistömarkkinoiden näköalapaikalla

Granlundin Due Diligence -palvelua hyödyntävät sekä kiinteistöjen myyjät että ostajat. Toimeksiannoissa näkyy hyvin Suomen kiinteistömarkkinoiden kehitys. Monessa kiinteistökaupassa myyjä on suomalainen ja ostaja kansainvälinen sijoittaja.”Due Diligence -selvityksiä on tehty toimisto- ja logistiikkakiinteistöihin mutta myös joihinkin kauppakeskuksiin. Kohteena on ollut lisäksi useita hoivakiinteistöjä eri puolilla Suomea”, Valtteri sanoo.

“Myös asuinkiinteistöihin tehdään paljon selvityksiä. Yksittäisten rakennusten sijaan kohteena on yleensä useita kiinteistöjä sisältäviä sijoitussalkkuja”, Ritva toteaa.

LUE LISÄÄ DUE DILIGENCE -PALVELUSTA

Ota yhteyttä!

Ritva Rissanen

Liiketoimintajohtaja
Granlund Oy

Valtteri Saariaho

Ryhmäpäällikkö
Granlund Oy

Salaiset agentit palveluksessasi

Kiinteistökaupan Due Diligence -projekteissa me tekniset ja ympäristöasiantuntijat tunnemme itsemme toisinaan salaisiksi agenteiksi. Salassapitositoumuksen allekirjoittaneina pidämme matalaa profiilia, nimeämme Due Diligence -projektit salanimillä ja suojaamme projektikansiot.

Parhaat sijainnit datakeskuksille löytyvät Suomesta ja Ruotsista

11.06.2024 – Kaikista maailman maista datakeskuksen sijaintipaikaksi kannattaa valita Suomi tai Ruotsi. Meillä on monta kilpailuvalttia, joilla päihitämme kilpailijat esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Blogi

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta

07.06.2024 – Vastuulliset rakennusalan yritykset ovat jo ottaneet käyttöön luontovaikutuksia arvioivia mittareita. Tämä vaikuttaa koko rakentamisen arvoketjuun ja pakottaa kaikki muutokseen.

Blogi
Vastuullisuuspäällikkö Kirsti Sääjärvi

Vähäpäästöisillä menopeleillä konkretiaa kestävään liikkumiseen

03.06.2024 – Asiantuntijayrityksenä Granlundin tärkein tuote on aineeton, osaamisemme. Meidän merkittävimmät päästömme eivät synnykään tuotteiden elinkaaren eri vaiheissa kuten materiaalihankinnoista.

Blogi

Uupumus oli kova pala nieltäväksi

28.05.2024 – Nuoren, tunnollisen ja eteenpäin pyrkivän ihmisen voi olla vaikea myöntää itselleen olevansa uupunut. Hankekehityspäällikkömme Jere Korpisalo kertoo oman tarinansa siitä,…

Blogi

Mitä kiristyvät vastuullisuusvaatimukset edellyttävät kiinteistöjen ylläpitopalveluilta?

10.05.2024 – Jatkossa kiinteistöjen ylläpitopalveluja tarjoavilta yrityksiltä edellytetään kestävien käytäntöjen kehittämistä ja avointa viestintää.

Blogi

Ilmastonmuutos kurittaa kiinteistöjä

22.04.2024 – Ilmastonmuutos on valitettava tosiasia, eikä sen seurauksilta voi välttyä: realisoituvat ilmastoriskit näkyvät meillä jo nyt – ja lisää on luvassa.…

Blogi

”Kaikkia pikkasen harmitti” – venyvä läpimenoaika on liian tuttu ilmiö

04.04.2024 – Kun seurasin sivusta pieleen mennyttä katkaisijoiden vaihtoa erään teollisuuslaitoksen muuntamorakennuksessa, mieleeni tuli vanha sanonta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tässä…

Blogi

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.02.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä…

Blogi

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

06.02.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.

Blogi

Mitä tietoa etsit?