Hyppää sisältöön
Suurin osa kiinteistöalan tietojärjestelmistä on vanhentuneita

Suurin osa kiinteistöalan tietojärjestelmistä on vanhentuneita

31.1.2024 – Kiinteistöalan tietojärjestelmät ovat usein vanhentuneita, eivätkä vastaa tämän päivän vaatimuksiin. Vanhentuneet järjestelmät aiheuttavat pulmia kaikille, jotka tarvitsevat ajantasaista ja luotettavaa tietoa kiinteistöistä.

Aihepiiri
Data ja digitalisaatio, Kiinteistöjohtaminen, Ylläpito
Jaa

Järjestelmillä ja niiden puutteilla on merkittävä vaikutus kiinteistöjen arvoon ja tuottavuuteen, sillä esimerkiksi kiinteistöjen kunnon, energiankulutuksen ja tilankäytön seuranta käy hankalaksi puutteellisten tietojen takia.

Olen koonnut alle viisi olennaisinta tietojärjestelmiin liittyvää puutetta, joista kenenkään ei pitäisi enää kärsiä, mutta jotka ovat valitettavan monen ammattilaisen päivittäisiä tuttuja.

1. Käytettävyys

Käyttöliittymät ovat epäintuitiivisia ja vanhanaikaisia. Mobiilisovellukset puuttuvat kokonaan tai ne ovat puutteellisia. Tämä vaikeuttaa erityisesti kentällä toimivia, kun tietoja toteutettavista töistä ei ole helppo saada järjestelmästä ulos.

2. Raportointi

Kokonaisuuksien hallinta on vaikeaa tai jopa mahdotonta, jos näkyvyys tietosisältöön on puutteellista tai olematonta. Turhan usein raporttien muokattavuus on todella rajoittunutta. Nykyaikaisia BI-tyyppisiä työkaluja ei vielä käytetä tai liitettävyys näihin on vaikeaa. Jotkut tietokannat on rakennettu niin, ettei tietojen yhdisteleminen tai KPI-raporttien luonti onnistu.

3. Integroitavuus

Kun tiedonsiirtorajapinnat ovat olemattomia, vanhanaikaisia tai ne puuttuvat kokonaan, tieto ei siirry mihinkään. Nykyisin olisi tärkeää varmistaa, että tarvittava data siirtyy automaattisesti oikeanlaisena järjestelmien välillä. Näin käsin tehtävä tiedonsiirto vähentyisi ja resurssit voisi keskittää oikeiden asioiden tekemiseen.

4. Tietoturva

Tietoturvavaatimukset ovat kasvaneet huomattavasti 2000-luvun alusta. Kaikissa järjestelmissä nykyaikaisia tarpeita ja vaatimuksia ei ole huomioitu. Aina tietoturvaa ei ole edes dokumentoituna ja kuvattuna tarpeellisella tasolla. Vanhat järjestelmät ovat yhä alttiimpia tietovuodoille, viruksille ja tiedon väärinkäytölle.

5. Valmiudet uusille teknologioille

Vanhentuneet järjestelmät eivät tue tehokkaasti analytiikan tai tekoälyjärjestelmien tuomista tiedon hallinnan ja analysoinnin kehittämiseksi ja tehostamiseksi, koska käytetyt teknologiat ovat jääneet ajastaan jälkeen.

Kiinteistöjen kunnon, energiankulutuksen ja tilankäytön seuranta käy hankalaksi puutteellisten tietojen takia.

Mika Virkki

Mikäli nämä viisi kohtaa tuntuvat tutuilta, voin lohduttaa, että onneksi alalla on myös nykypäivän vaatimukset täyttäviä järjestelmiä, jotka tukevat kiinteistöjohtamisen arkea merkittävästi.

Granlund Oy on kehittänyt jo vuosia kiinteistöjohtamisen järjestelmää, joka on nimeltään Granlund Manager. Granlund Manager on moderni ja helppokäyttöinen kiinteistöjohtamisen järjestelmä teknisen kiinteistöjohtamisen tehostamiseen, eli ylläpidon ja energiahallinnan prosessien johtamisen sekä käytännön toimien tukemiseen.

Haluatko kuulla lisää?

Mika Virkki

Solutions Sales Manager, Nordics & Baltics
Granlund Oy

Lue muita blogejamme

Ilmastonmuutos kurittaa kiinteistöjä

22.04.2024 – Ilmastonmuutos on valitettava tosiasia, eikä sen seurauksilta voi välttyä: realisoituvat ilmastoriskit näkyvät meillä jo nyt – ja lisää on luvassa.…

Blogi

”Kaikkia pikkasen harmitti” – venyvä läpimenoaika on liian tuttu ilmiö

04.04.2024 – Kun seurasin sivusta pieleen mennyttä katkaisijoiden vaihtoa erään teollisuuslaitoksen muuntamorakennuksessa, mieleeni tuli vanha sanonta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tässä…

Blogi

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.02.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä…

Blogi

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

06.02.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.

Blogi

Suurin osa kiinteistöalan tietojärjestelmistä on vanhentuneita

31.01.2024 – Kiinteistöalan tietojärjestelmät ovat usein vanhentuneita, eivätkä vastaa tämän päivän vaatimuksiin. Vanhentuneet järjestelmät aiheuttavat pulmia kaikille, jotka tarvitsevat ajantasaista ja luotettavaa…

Blogi

Tunnetko jo energiayhteisöjen monet mahdollisuudet?

22.11.2023 – Energiantuottajien ja -kuluttajien yhteenliittymät eli energiayhteisöt tuottavat suuria taloudellisia hyötyjä. Erityisesti asiakkaitamme kiinnostaa vihreän sähkön jakamistalous.

Blogi

Mitä tilojen toimivuuskysely kertoo terveydenhuollon tilojen käyttäjätyytyväisyydestä?

10.11.2023 – Terveydenhoidon rakennusprojekteille tehdään valmistumisen jälkeen taloudellinen loppuselvitys, mutta olisiko tarpeen toteuttaa myös toiminnallinen loppuselvitys? Vain kysymällä selviää, ovatko käyttäjät tyytyväisiä…

Blogi

Missä vaiheessa hiilijalanjälkilaskenta kannattaa tehdä?

30.10.2023 – Tiedätkö, missä vaiheessa ja miten usein hiilijalanjälkilaskentaa pitäisi rakennushankkeessa tehdä? Hiiliohjaus on parhaimmillaan prosessi, joka tuottaa dataa myös seuraavia hankkeita…

Blogi

Yritysten päästövähennystavoitteet vaativat enemmän myös hiilijalanjälkilaskennalta

24.10.2023 – Yritystason hiilijalanjälkilaskenta alkaa olla monelle jo arkipäivää, mutta päästöraportoinnin vaatimukset kasvavat koko ajan. Ihannetapauksessa hiilijalanjälkilaskenta tukee liiketoimintojen ja tuotteiden päästövaikutusten…

Blogi

Uskottava vastuullisuusstrategia on kiinteistöalalla kilpailuvaltti

19.10.2023 – Kiinteistönomistajan on pystyttävä osoittamaan sijoittajille ja vuokralaisille, että se harjoittaa vastuullista liiketoimintaa. Kiristyvä sääntely edellyttää pienemmiltäkin toimijoilta uskottavaa vastuullisuusstrategiaa.

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?