Näin opiskelijat tienaavat Granlundilla
Työharjoittelu antaa opiskelijalle korvaamatonta kokemusta ja eväät uuteen ammattiin. Työstä maksettavan palkan lisäksi opiskelijat hyötyvät Granlundin työsuhde-eduista.
Harjoittelu Granlundilla on lähes poikkeuksetta palkallinen
Granlund on ollut vuodesta toiseen tekniikan alan opiskelijoiden keskuudessa haluttu harjoittelupaikka. Eniten tarjolla on kesäharjoittelupaikkoja, joiden haut käynnistyvät marraskuun lopulla. Kesäharjoitteluun otetaan vuosittain noin 50 harjoittelijaa.
Harjoittelijat käyvät läpi hakuprosessin, jonka aikana sovitaan myös työstä maksettavasta palkasta. Granlundilla työharjoittelu on palkaton vain silloin, kun asiasta on oppilaitoksen kanssa erikseen sovittu.
Granlundin harjoittelijoille maksama tuntipalkka perustuu toimialan palkkaehtoihin, kertyneisiin opintoihin ja aikaisempaan kokemukseen.
Granlundin harjoittelijoille maksama tuntipalkka perustuu toimialan palkkaehtoihin, kertyneisiin opintoihin ja aikaisempaan kokemukseen.
Muutakin kuin rahaa
“Harjoittelijat ovat meille tärkeitä ja toiveena on löytää hyvä mätsi puolin ja toisin. Ajatuksena on, että jokaiselle osastolle löydettäisiin ainakin yksi harjoittelija kasvamaan alan ammattilaiseksi”, sanoo HR-johtaja Minna Lappalainen.
Granlundilla harjoittelijoiden palkkataso on Lappalaisen mukaan kilpailukykyinen, mutta raha ei ole harjoittelun tärkein anti.
“Vaikka työstä maksetaan palkkaa, niin kyllä harjoittelussa keskeistä on, että pääsee monipuolisiin työtehtäviin kasvamaan ja kehittymään, ja että työsuhde jatkuu harjoittelun jälkeen”, hän toteaa.
Työaika joustaa opintojen mukaan
Harjoittelijat työllistyvät Granlundille pääsääntöisesti tuntisopimuksella. HR- ja työhyvinvoinnin asiantuntija Nina Alménin mukaan käytäntö mahdollistaa joustavan työajan, mistä opiskelijat ovat antaneet paljon kiitosta.
“Harjoittelijat tekevät pääsääntöisesti täysiä viikkoja silloin, kun opintoja ei ole, mutta työmäärästä voidaan sopia tilanteen mukaan. Opiskelijoille on kyllä hyvin tunteja tarjolla, mutta meillä mennään aina opinnot edellä”, hän toteaa.
Harjoittelun päätyttyä opiskelijat palaavat usein koulun penkille, mutta moni harjoittelija jatkaa Granlundilla opiskeluiden ohessa tuntityöläisenä. Noin 80 % harjoittelijoista työllistyy opintojen päätyttyä vakituiseksi työntekijäksi.
Kaikki harjoittelijat solmivat Granlundin kanssa työsopimuksen, joten he hyötyvät myös muista työsuhde-eduista. Niihin kuuluvat muun muassa työterveyshuolto sekä liikunta-, kulttuuri-, työmatka- ja lounasetu.
“Kun harjoittelijat aloittavat meillä, heistä tulee granlundilaisia. He saavat mentorin, jolta saa tarvittaessa tukea ja jolta asioista voi kysyä. Meille on tärkeää, että kukaan ei jää yksin”, Lappalainen sanoo.
Ammattiliitto: ”Käytännöt ovat kirjavia”
Työharjoittelu on tärkeä osa tekniikan alan opintoja, mutta opiskelijoiden työpanoksesta on hyötyä myös yritykselle.
Ammattiliitto Akava Erityisalojen mukaan korkeakouluharjoittelusta tulee saada vähintään työssäoloehdon täyttävää palkkaa ainakin silloin, kun opiskelija hyödyntää omaa osaamistaan työnantajalle tuottavassa työssä. Käytännöt ovat kuitenkin kirjavia: palkkaa ei aina makseta, eikä harjoittelijalle välttämättä laadita edes työsopimusta.
Näin harjoitteluajan tienestit vaikuttavat Kelan opintotukeen
Opintojen aikaiset tulot vaikuttavat siihen, kuinka monelta kuukaudelta vuodessa opiskelija voi nostaa Kelan opintotukea. Opiskelijan on itse huolehdittava siitä, ettei hän nosta liikaa opintotukea. Kela saattaa periä takaisin liikaa maksetun opintotuen.
Tänä vuonna jokaista tukikuukautta kohti tuloja voi olla 870 euroa ja jokaista tuetonta kuukautta kohti 2 600 euroa. Jos aikoo nostaa opintotukea kaikilta 12 kuukaudelta, vuosituloraja on 10 440 euroa. Yhdeksään tukikuukauteen oikeuttava tuloraja on 15 630 euroa.
Vuoden 2023 alusta alkaen tulorajat nousevat 50 prosentilla vuoteen 2021 verrattuna. Jos opiskelija nostaa opintotukea yhdeksältä kuukaudelta, hän voi ensi vuonna tienata vuoden aikana 18 700 euroa.
Vuositulorajaa voi arvioida Kelan opiskelijan omien tulojen laskureilla, ja oman vuositulorajan voi tarkistaa OmaKelassa.
Miten pääsen tekemään opinnäytetyötä Granlundille?
Meillä valmistuu vuosittain 20–40 opinnäytetyötä. Suurin osa liittyy insinööriopintoihin, mutta opinnäytetöitä tehdään paljon myös osana ylempää ammattikorkeakoulututkintoa ja diplomi-insinööriopintoja.
Haluatko kuulla meidän tulevista mahdollisuuksista opiskelijoille?
Tee testi ja jätä botille yhteystietosi. Lähetämme tiedon kun harkkahakumme aukeaa.
Konkariarkkitehti Olli Nieminen aloitti Kuopion uuden arkkitehtiosaston johtajana
29.08.2024 – Arkkitehtitoimisto ON Oy:n Olli Nieminen jatkaa yrityskaupan jälkeen Granlundin uuden arkkitehtiosaston johtajana. Asiakkaita palvellaan Kuopiossa jatkossakin paikallisesti, mutta suuremmilla resursseilla.
- Nimitykset
- Suunnittelu
Vuosikymmenet tikittänyt korjausvelka on mahdollista saada haltuun
26.08.2024 – Rahat ovat kunnissa ja seurakunnissa aina vain tiukemmassa, ja samaan aikaan korjausvelka pitäisi saada haltuun. Haluan rohkaista tekemään asioita uudella…
- Data ja digitalisaatio
- Kiinteistöjohtaminen
Eero Mikkola aloittaa joulukuussa Granlundilla rakennesuunnittelun liiketoimintajohtajana
22.08.2024 – Eero Mikkola on nimitetty Granlundin rakennesuunnittelun liiketoimintajohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi. Tavoitteena on vahvistaa rakennetekniikan palveluja ja ottaa kokonaisvaltaisempi ote kestävän…
- Nimitykset
Uusi hanke vauhdittaa kiertotaloutta talotekniikassa
21.08.2024 – Hankkeessa kerätään tietoa ja tutkitaan, miten kiertotalous onnistuu käytännössä. Lisäksi selvitetään tuotteiden uudelleenkäytön edellytyksiä.
- Talotekniikka
Miten tehdä edukseen erottautuvaa vastuullisuusraportointia?
21.08.2024 – Tuntuuko sinustakin, että eri toimijoiden vastuullisuusraportit ovat kuin toistensa kopioita? Liian usein ne tosiaan ovat sitä.
- Vastuullisuus
LVI-laskentarekisteriä voi käyttää yhä useammilla laskentaohjelmilla
21.08.2024 – LVI-alan toimijoiden määrä- ja kustannuslaskentaa helpottava LVI-laskentarekisteri on nyt käytettävissä yhä useammilla laskentaohjelmilla. Brokerin ja Admicom Ultiman lisäksi käytössä on…
- Talotekniikka
- Tuottavuus
Kiinteistösijoittaja – joko tunnet vuokrahankemallin mahdollisuudet sote-kiinteistöissä?
16.08.2024 – Yhä useampi sosiaali- ja terveydenhuollon kiinteistö toteutetaan vuokrahankemallilla. Asiantuntijakumppanina autamme huomioimaan sote-kiinteistöjen toiminnalliset ja tekniset kustannusvaikutukset jo tarjous- ja kehitysvaiheessa.
- Kiinteistöjohtaminen
- Suunnittelu
Vastuullisuudella voi olla ratkaiseva merkitys kiinteistökaupassa
14.08.2024 – Jos jotain voin ennustaa tässä muuttuvassa maailmassa, niin sanon, että vastuullisuudella on aivan selvästi vaikutusta kiinteistön myynnin helppouteen.
- Kiinteistöjohtaminen
- Vastuullisuus
Granlund ostaa merkittävän pohjalaisen arkkitehtitoimiston
13.08.2024 – Etelä-pohjalainen Arkkitehtitoimisto Jääskeläinen Oy siirtyy yrityskaupalla osaksi Granlundia. ”Meillä alan hankala suhdanne ei näy, vaan olemme pysyneet kasvu-uralla koko ajan”,…
- Granlund
- Yrityskaupat
Granlund tarjoaa arkkitehtisuunnittelua myös Lahdessa
09.08.2024 – Granlund on ostanut lahtelaisen Arkkitehtityö Virtanen Oy:n osakekannan. Yhdistyvissä yrityksissä tähytään jo kohti asuntorakentamisen piristymistä Päijät-Hämeessä.
- Granlund
- Yrityskaupat