Jyväskylän Energian ja SYK:n pilotti etsii ratkaisuja kaukolämmön kulutusjoustoon
14.10.2019 – Jyväskylän Energia, Suomen Yliopistokiinteistöt ja Granlund käynnistivät viime talvena pilotin, jossa testataan kaukolämmön kulutusjouston mahdollisuuksia Seminaarinmäen kampuksella Jyväskylässä. Ensimmäisen talven tulokset lupaavat hyvää sekä joustopotentiaalin että olosuhteiden kannalta.

Kulutusjousto nostettiin tärkeäksi asiaksi kaukolämpöalalla muutama vuosi sitten. Kun kulutushuippuja saadaan vähennettyä hetkellisillä joustoilla, tuotannossa ei tarvitse siirtyä ympäristöä kuormittavien tuotantolaitosten käyttöön. Jyväskylän Energialle kulutusjousto on yksi tärkeimmistä kehityshankkeista.
”Kulutusjousto tulee toteutumaan, ja tarvitsemme tietoa siitä, minkälaisia ratkaisuvaihtoehtoja ja järjestelmätoimittajia on tarjolla”, kertoo energiapäällikkö Petri Flyktman. ”Teknisen pilotin tavoitteena on lisätä ymmärrystämme siitä, miten erilaiset tekniset ratkaisut toimivat ja kiinteistöt reagoivat.”
Kulutusjouston kehittäminen on kiinteistönomistaja SYK:lle tärkeä mahdollisuus vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja sitä kautta energiakustannuksia. SYK käyttää kaukolämpöä lähes koko rakennuskannassaan. ”Halusimme selvittää, minkälainen potentiaali kiinteistöillämme on joustaa ja mitä toimenpiteitä se vaatii”, kertoo SYK:n ympäristöinsinööri Ari-Pekka Lassila. ”Olemme toteuttaneet ilmanvaihdossa jo kauan pakkaspudotuksia, mutta nyt on kyse dynaamisemmasta joustosta.”
Kaukolämmön kulutusta ohjataan älykkäällä järjestelmällä
Pilottiin valittiin Seminaarinmäen kampusalueelta pää-, koulu- ja liikuntarakennus, joiden tekniset järjestelmät olivat sopivimmat joustoa varten. Kulutusjoustopilotissa onkin ensimmäistä kertaa mukana erilaisia kiinteistöjä ja patteriverkoston sijaan useita erilaisia lämmitysverkostoja ja IV-koneita.
”Meille oli tärkeää saada pilottiin rakennuksia, jotka edustavat koko kiinteistökantaamme mahdollisimman hyvin. Silloin tuloksia on myöhemmin mahdollista skaalata”, Lassila kertoo.
Pilotissa testataan, miten kaukolämmön kulutuskuormia voidaan ohjata automaattisesti, muun muassa sääennusteen ja kaukolämpöyhtiön tuotantotarpeiden mukaan. ”Kun annetut ehdot täyttyvät, kulutusjoustosovellus antaa dynaamisen joustosignaalin, joka alentaa rakennusten kokonaistehoja”, kertoo Granlundin energia-asiantuntija ja pilotin projektipäällikkö Waltteri Salmi. Hänen vastuullaan oli määritellä joustoon osallistuvat ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmät.
”Määrittelimme simulaatiopohjaisesti muun muassa laitteiden ilmanvirtauksien muutosvaikutukset sisäolosuhteisiin”, Salmi kertoo. Konsultit määrittelivät myös mittaroinnit, ohjauslogiikan ja järjestelmäarkkitehtuurin, jonka perusteella automaatiotoimittaja koodasi järjestelmän. ”Arvioimme myös hankkeen kustannuksia, seuraamme mittausdataa ja raportoimme jousto- ja olosuhdetavoitteiden toteutumisesta.”
Kulutusjousto näkyi selvästi kampusalueen kaukolämpöverkossa
Jyväskylän Energialla on kampusalueella yksi kaukolämpösiirrin, jonka toiminnassa jouston piti näkyä selvästi. ”Vasta kun joustopotentiaali on riittävän suurta, siitä on hyötyä tuotannon suunnittelussa ja optimoinnissa”, Flyktman toteaa. Joustokapasiteetti olikin ensimmäisen talven aikana useita satoja kilowatteja, ja joustoa syntyi kaikissa kolmessa rakennuksessa noin 15–35 prosenttia kokonaistehosta.
”Vaikka joustot kestivät vain 1–2 tuntia per rakennus, tehot putosivat alueen päämittauksissa selvästi”, Salmi kertoo. Kiinteistönomistaja SYK:lle oli myös tärkeää, jottei joustoa toteutettu olosuhteiden kustannuksella. ”Tulosten mukaan olosuhteista ei jouduttu tinkimään ollenkaan”, Lassila kertoo tyytyväisenä. Parhaimmillaan kulutusjousto onkin tilojen käyttäjille täysin näkymätöntä.
Kulutusjoustosta hyötyjä kiinteistönomistajalle, energiayhtiölle ja käyttäjille
Kulutusjoustopilotin ensimmäinen vaihe osoitti, että kiinteistönomistajan kulut pienenevät, energiayhtiön tuotantokustannukset laskevat ja fossiilisia polttoaineita tarvitaan vähemmän. Ensi talvena pilotti jatkuu.
”Keräämme vielä kokemuksia, jotta pystymme tuotteistamaan kulutusjouston ja laajentamaan sen käyttöä aikanaan sekä asuinkerrostaloihin että julkisiin ja liikerakennuksiin koko kaukolämpöverkkomme alueella”, Flyktman toteaa.
Myös SYK:llä ollaan tyytyväisiä ensimmäisen talven tuloksiin ja yhteistyöhön. ”Pilotti ei olisi toteutunut ilman Waltterin osaamista ja kykyä katsoa aihetta tuorein silmin”, Lassila sanoo. ”Saimme myös selville, minkälaisilla toimilla kiinteistömme voivat joustaa. Ensi talven jälkeen pohdimme mahdollisuuksia liittää kulutusjousto osaksi rakennustemme suunnittelu- ja ylläpito-ohjeita ympäri Suomen.”
Kuva: Suomen Yliopistokiinteistöt.
Granlundin energiakonsultit ovat osallistuneet kulutusjoustopilottiin myös Helsingissä Helen Oy:n ja HUSin kanssa. Energiankulutusta ja sisäolosuhteita on ohjattu turvallisesti Helsingin Meilahden Kolmiosairaalassa. Kyseessä on ensimmäinen sairaalan potilastiloissa toteutettu kulutusjousto.
Energia- ja elinkaarikonsultointi parantavat ympäristö- ja kustannustehokkuutta
Uusilla energiaratkaisuilla ja energiatehokkuushankkeilla parempaa tuottoa

Markkinoiden kattavin LVI-laskentarekisteri puolittaa määrälaskennan kustannukset
24.03.2023 – LVI-urakoiden tarjous- ja määrälaskenta vie valtavasti aikaa – vai viekö? Granlundin LVI-laskentarekisterin käyttö vähentää laskenta-aikaa selvästi, ja tiedot ovat tarkkoja…
- Data ja digitalisaatio
- Talotekniikka

Markkinatutkimuksella selvitetään rakennusalan vastuullisuustavoitteita
21.03.2023 – Vastuullisesta rakentamisesta puhutaan paljon, ja alan toimijoiden ja hankkeiden vastuullisuustavoitteet ovat viime vuosina monipuolistuneet. Nyt vastuullisuuden eteen tehtyjä päätöksiä ja…
- Hiilineutraalius
- Vastuullisuus

Vähähiilinen rakentaminen suunnittelijan työpöydälle
06.03.2023 – Talotekniikka muodostaa merkittävän osan rakentamisen ilmastovaikutuksista ja päästöistä. On siis tärkeää, että vähähiilisyys huomioidaan talotekniikkasuunnittelijoiden työssä.
- Talotekniikka
- Vastuullisuus

ITEA4-tutkimushankkeessa ideoidaan IoT-mittareita tuulivoimaloiden ylläpitoon
02.03.2023 – Granlundin korjausrakentamisen asiantuntijat osallistuvat kansainväliseen tutkimushankkeeseen, jossa ideoidaan uusia IoT-ratkaisuja esimerkiksi tuulivoimaloiden kunnon seurantaan. Etämittaroinnin tavoitteena on ennakoiva huolto myös…
- Data ja digitalisaatio
- Innovaatiot

Jäähdytys kuntoon kesäksi
01.03.2023 – Kesällä kylmän tarve on suuri. Ennakointi auttaa varmistamaan laitteiden toiminnan.
- suunnittelu

Granlundilla vahva vuosi – liikevaihto kasvoi 18,5 prosenttia
14.02.2023 – Granlund teki vuonna 2022 hyvän tuloksen. Konserni palasi koronavuosien jälkeen vahvaan kasvuvauhtiin.
- Konserni

DD-selvitys auttaa hallitsemaan kiinteistökaupan riskejä hoiva- ja yhteiskuntakiinteistöissä
13.02.2023 – Hoiva- ja yhteiskuntakiinteistöjen omistuksen painopiste on siirtymässä sote-uudistuksen myötä yhä enemmän ammattimaisille sijoittajille. Samaan aikaan Due Diligence- eli DD-selvitysten tarve…
- Kiinteistöjohtaminen
- Tuottavuus

Tuore selvityshanke antaa kiinteistönomistajalle rahanarvoisia vinkkejä energiamurrokseen
02.02.2023 – Kiinteistön energiamarkkinaperusteisesta energiahallinnasta kannattaa kiinnostua viimeistään nyt. Kulujen hallinta vaatii energiatehokkuuden ohella myös fiksua tehohallintaa.
- Energia

Laboratoriosuunnittelija tuntee tilojen tekniikan ja käyttäjien tarpeet
01.02.2023 – Puhdastila- ja laboratoriosuunnittelija Mari Jäntti tuntee laboratoriot. Suunnittelussa tarvitaan ymmärrystä laboratorioiden erityistekniikasta, kiinteistä kalusteista ja käyttäjien tarpeista.
- suunnittelu