Hyppää sisältöön
UutinenMikä on ilmastoriskikartoitus?

Mikä on ilmastoriskikartoitus?

2.10.2023 – Kiristyvä lainsäädäntö on vain yksi syy kartoittaa kiinteistöomaisuuden ilmastoriskit. Lue, milloin ilmastoriskikartoitus tuottaa suurimmat hyödyt?

Aihepiiri
Kiinteistöjohtaminen, Vastuullisuus
Jaa

Suomalaisten kiinteistönomistajien tieto ilmastoriskeistä on lisääntynyt EU-taksonomian myötä. Ilmastoriskikartoitus vaaditaan, kun kiinteistö halutaan raportoida taksonomian mukaiseksi. EU:n kestävyysraportointiin liittyvän CSRD-direktiivin (Corporate Sustainability Reporting Directive)myötä taksonomian velvoitteet laajenevat.

Riskit jaotellaan akuutteihin ja kroonisiin neljästä näkökulmasta: lämpötila, maaperä, tuuli ja vesi.

“Vuonna 2025 CSRD-direktiivi velvoittaa jo suurta osaa suomalaisista yrityksistä raportoimaan vastuullisuudestaan ja ottamaan huomioon taksonomian vaatimukset”, toteaa Granlundin Energia ja vastuullisuuspalveluiden johtaja Asta Autelo.

Kiristyvä lainsäädäntö on vain yksi syy kartoittaa kiinteistöomaisuuden ilmastoriskit. Konkreettisista uhkista kertovat kesän 2023 metsäpalot Havaijilla, tulvat Åressa ja rankkasateet kotimaassa. Granlundin konsultointipalvelujen liiketoimintajohtaja Ritva Rissasen mukaan oman alueen ilmastoriskit kannattaa selvittää.

“Kiinteistönomistaja voi ennakoida muuttuvaan säähän ja luontoon liittyviä riskejä, joita esimerkiksi huonokuntoiset perustukset, vaativa maasto tai ylläpidon puutteet korostavat.”

Valtakunnalliset, alueelliset ja kiinteistökohtaiset ilmastoriskit

Ilmastoriskikartoitus kohdistetaan aina ensin Suomeen, sitten tiettyyn alueeseen ja lopuksi kiinteistöön. Riskit jaotellaan akuutteihin ja kroonisiin neljästä näkökulmasta: lämpötila, maaperä, tuuli ja vesi. Arvioinnissa huomioidaan muun muassa talotekniikkajärjestelmät, rakenteet ja rakennuksen lähiympäristö.

“Piha-alueilla arvioidaan esimerkiksi sadevesiviemäröinnin toimivuutta, pintamateriaaleja, maastonmuotoja ja kasvillisuuden määrää, koska ne kaikki vaikuttavat kohteen tulvariskiin”, Rissanen sanoo.

Suomessa ilmastoriskeihin varaudutaan esimerkiksi huolehtimalla rakennuksen vaipan säänkestävyydestä, sadevesiviemäreiden kapasiteetista ja rakennuksen sisäolosuhteiden hallinnasta säästä riippumatta.

Riski voi olla sietämätön, merkittävä, kohtalainen, vähäinen tai merkityksetön.

Merkittävät ilmastoriskit vaativat toimenpiteitä

Ilmastoriskejä peilataan IPCC:n skenaarioihin ilmaston 1,5 tai 2 asteen lämpenemisestä. Riskien vakavuus määritetään ilmastoriskitaulukon avulla. Riski voi olla sietämätön, merkittävä, kohtalainen, vähäinen tai merkityksetön.

“Kaikki vähintään merkittävät riskit vaativat EU-taksonomian mukaan toimenpiteitä”, Autelo muistuttaa.

Ilmastoriskikartoitus kerralla koko kiinteistöportfolioon

Ilmastoriskiselvitykset ja havaitut toimenpiteet pitää aikatauluttaa kaikissa kiinteistöissä, jotka halutaan raportoida EU-taksonomian mukaisiksi. Laajempikin ilmastoriskien selvittäminen kannattaa, jotta kiinteistöjen mahdolliset riskit tunnistetaan ajoissa ja voidaan ottaa osaksi kohteen PTS-johtamista.

Lähtötiedoiksi riittävät samat asiat kuin kiinteistöjen kuntoarvioissa. Autelo kertoo, että lähtötiedot voidaan koota samalla vaivalla ja samoilla kohdekierroksilla.

“Ilmastoriskikartoitus on usein kustannustehokasta toteuttaa osana laajempaa kuntotutkimus- tai DD-prosessia“, Rissanen sanoo.

Kuka voi tehdä ilmastoriskikartoituksen?

Rissasen mukaan kuntoarvioijan pätevyys antaa ilmastoriskikartoituksen tekijälle hyvät pohjatiedot. Lisäksi hyötyä on kattavasta taloteknisestä ja kiinteistöjohtamisen osaamisesta. Myös itse aihepiiri vaatii paneutumista. Kattavan taustatyö ilmastoriskien eri osa-alueista ja ilmastoskenaarioista tulee tarpeeseen.

Paras lopputulos syntyy, kun ilmastoriskikartoituksen tulokset nähdään laajemmassa kontekstissa.

“Siksi kartoittajalta on tärkeää löytyä ymmärrystä myös kunnossapidon johtamisesta ja EU-taksonomiasta”, Autelo sanoo.

Haluatko kuulla lisää?

Ketä EU-taksonomia koskee vuonna 2023?

• Kiinteistösijoittajia

• Yli 500 henkilöä työllistäviä pörssiyhtiöitä

• Pankkeja

• Vakuutusyhtiöitä.

Ketä CSRD-direktiivi koskee vuoden 2025 alusta?

Yhtiöitä, joiden kohdalla vähintään kaksi kriteeriä täyttyy:

• Yli 250 työntekijää

• Yli 40 M€:n liikevaihto

• Yli 20 M€:n tase.

Asta Autelo

Johtaja, energiajohtaminen ja vastuullisuus
Granlund Oy

Ritva Rissanen

Liiketoimintajohtaja
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Vuoden 2023 palkittuja opinnäytetöitä juhlistettiin Granlundilla

20.11.2023 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät energiasta saatavaa dataa, ulospuhallusilmaa toimistorakennuksissa sekä tarpeenmukaista ilmanvaihtoa.

Uutinen

4D-suunnittelu edistää tiedolla johtamista

17.11.2023 – 4D-suunnittelua voi hyödyntää monessa. Lue, miten palvelu tuki tietomallien käyttöä Lujatalon työmaalla ja tehostaa datalla johtamista Vektor IO:n infrahankkeissa.

Uutinen

Kuinka 4D-suunnittelu tehostaa rakennushankkeita?

10.11.2023 – Asiakkaamme kertovat, miten 4D on vaikuttanut purkuhankkeiden aikatauluihin Purkupihalla, läpinäkyvyyteen Helsinki-Vantaan kehitysohjelmassa ja suunnittelun laatuun Destialla.

Uutinen

Arkkitehtitoimisto ON Oy:sta tulee osa Granlund Kuopiota

07.11.2023 – Granlund on ostanut kuopiolaisen Arkkitehtitoimisto ON Oy:n osakekannan. Kauppa astuu voimaan 1.1.2024.

Uutinen

SCANVAC-palkinto Pekka Metsille

31.10.2023 – SCANVAC myöntää joka toinen vuosi LVI-alan palkinnon pohjoismaiselle yksityishenkilölle, yritykselle tai organisaatiolle, joka on antanut merkittävän panoksensa alalle.

Uutinen

Miten suunniteltiin edistyksellisen paloturvallinen Länsimetro?

31.10.2023 – Länsimetron turvallisuusratkaisut ovat edistyksellisiä kansainvälisessäkin mittakaavassa. Granlundin suunnittelijat olivat valitsemassa ratkaisuja, joilla paloturvallisuudesta huolehditaan monen järjestelmän yhteispelillä.

Uutinen

Lean-ajattelu vauhdittaa rakennusalan vihreää siirtymää

19.10.2023 – Rakennusalan muutosliikettä kohti lean-periaatteita ajava RAIN3-hanke kerää yhteen alan eri asiantuntijoita. Granlundilla järjestetyssä Lean ja vihreä siirtymä -työpajassa käsiteltiin vähähiilisen…

Uutinen

Granlundin alueyhtiöt sulautuvat Granlund Oy:hyn 31.10.2023

11.10.2023 – Asiakas- ja yhteistyökumppanitiedotteemme kokoaa olennaiset asiat liittyen Granlundin yhdistymiseen marraskuun alusta alkaen.

Uutinen

Miten onnistut kiinteistöjen ylläpidon kilpailutuksissa?

09.10.2023 – Jos kilpailutuksia ei tehdä eikä sopimussisältöjä ole vähään aikaan päivitetty, kustannukset karkaavat helposti käsistä, laatu voi heiketä ja palvelujen sisältö…

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?