Mikä on ilmastoriskikartoitus?
2.10.2023 – Kiristyvä lainsäädäntö on vain yksi syy kartoittaa kiinteistöomaisuuden ilmastoriskit. Lue, milloin ilmastoriskikartoitus tuottaa suurimmat hyödyt?
Suomalaisten kiinteistönomistajien tieto ilmastoriskeistä on lisääntynyt EU-taksonomian myötä. Ilmastoriskikartoitus vaaditaan, kun kiinteistö halutaan raportoida taksonomian mukaiseksi. EU:n kestävyysraportointiin liittyvän CSRD-direktiivin (Corporate Sustainability Reporting Directive)myötä taksonomian velvoitteet laajenevat.
Riskit jaotellaan akuutteihin ja kroonisiin neljästä näkökulmasta: lämpötila, maaperä, tuuli ja vesi.
“Vuonna 2025 CSRD-direktiivi velvoittaa jo suurta osaa suomalaisista yrityksistä raportoimaan vastuullisuudestaan ja ottamaan huomioon taksonomian vaatimukset”, toteaa Granlundin Energia ja vastuullisuuspalveluiden johtaja Asta Autelo.
Kiristyvä lainsäädäntö on vain yksi syy kartoittaa kiinteistöomaisuuden ilmastoriskit. Konkreettisista uhkista kertovat kesän 2023 metsäpalot Havaijilla, tulvat Åressa ja rankkasateet kotimaassa. Granlundin konsultointipalvelujen liiketoimintajohtaja Ritva Rissasen mukaan oman alueen ilmastoriskit kannattaa selvittää.
“Kiinteistönomistaja voi ennakoida muuttuvaan säähän ja luontoon liittyviä riskejä, joita esimerkiksi huonokuntoiset perustukset, vaativa maasto tai ylläpidon puutteet korostavat.”
Valtakunnalliset, alueelliset ja kiinteistökohtaiset ilmastoriskit
Ilmastoriskikartoitus kohdistetaan aina ensin Suomeen, sitten tiettyyn alueeseen ja lopuksi kiinteistöön. Riskit jaotellaan akuutteihin ja kroonisiin neljästä näkökulmasta: lämpötila, maaperä, tuuli ja vesi. Arvioinnissa huomioidaan muun muassa talotekniikkajärjestelmät, rakenteet ja rakennuksen lähiympäristö.
“Piha-alueilla arvioidaan esimerkiksi sadevesiviemäröinnin toimivuutta, pintamateriaaleja, maastonmuotoja ja kasvillisuuden määrää, koska ne kaikki vaikuttavat kohteen tulvariskiin”, Rissanen sanoo.
Suomessa ilmastoriskeihin varaudutaan esimerkiksi huolehtimalla rakennuksen vaipan säänkestävyydestä, sadevesiviemäreiden kapasiteetista ja rakennuksen sisäolosuhteiden hallinnasta säästä riippumatta.
Riski voi olla sietämätön, merkittävä, kohtalainen, vähäinen tai merkityksetön.
Merkittävät ilmastoriskit vaativat toimenpiteitä
Ilmastoriskejä peilataan IPCC:n skenaarioihin ilmaston 1,5 tai 2 asteen lämpenemisestä. Riskien vakavuus määritetään ilmastoriskitaulukon avulla. Riski voi olla sietämätön, merkittävä, kohtalainen, vähäinen tai merkityksetön.
“Kaikki vähintään merkittävät riskit vaativat EU-taksonomian mukaan toimenpiteitä”, Autelo muistuttaa.
Ilmastoriskikartoitus kerralla koko kiinteistöportfolioon
Ilmastoriskiselvitykset ja havaitut toimenpiteet pitää aikatauluttaa kaikissa kiinteistöissä, jotka halutaan raportoida EU-taksonomian mukaisiksi. Laajempikin ilmastoriskien selvittäminen kannattaa, jotta kiinteistöjen mahdolliset riskit tunnistetaan ajoissa ja voidaan ottaa osaksi kohteen PTS-johtamista.
Lähtötiedoiksi riittävät samat asiat kuin kiinteistöjen kuntoarvioissa. Autelo kertoo, että lähtötiedot voidaan koota samalla vaivalla ja samoilla kohdekierroksilla.
“Ilmastoriskikartoitus on usein kustannustehokasta toteuttaa osana laajempaa kuntotutkimus- tai DD-prosessia“, Rissanen sanoo.
Kuka voi tehdä ilmastoriskikartoituksen?
Rissasen mukaan kuntoarvioijan pätevyys antaa ilmastoriskikartoituksen tekijälle hyvät pohjatiedot. Lisäksi hyötyä on kattavasta taloteknisestä ja kiinteistöjohtamisen osaamisesta. Myös itse aihepiiri vaatii paneutumista. Kattavan taustatyö ilmastoriskien eri osa-alueista ja ilmastoskenaarioista tulee tarpeeseen.
Paras lopputulos syntyy, kun ilmastoriskikartoituksen tulokset nähdään laajemmassa kontekstissa.
“Siksi kartoittajalta on tärkeää löytyä ymmärrystä myös kunnossapidon johtamisesta ja EU-taksonomiasta”, Autelo sanoo.
Haluatko kuulla lisää?
Ketä EU-taksonomia koskee vuonna 2023?
• Kiinteistösijoittajia
• Yli 500 henkilöä työllistäviä pörssiyhtiöitä
• Pankkeja
• Vakuutusyhtiöitä.
Ketä CSRD-direktiivi koskee vuoden 2025 alusta?
Yhtiöitä, joiden kohdalla vähintään kaksi kriteeriä täyttyy:
• Yli 250 työntekijää
• Yli 40 M€:n liikevaihto
• Yli 20 M€:n tase.
Asta Autelo
Lisää uutisiamme
Moni luontokadon seuraus korostuu rakennetussa ympäristössä
28.11.2024 – Sitran johtavan asiantuntijan Jarrod Luxtonin mielestä monimuotoinen luonto on ratkaisu moniin kaupunkien kohtaamiin haasteisiin, kuten tulviin, kuivuuteen ja helleaaltoihin.
“Vihreän siirtymän hankerahoitus on kiinni 5 tekijästä”
27.11.2024 – Rahoitusalan asiantuntija Eeva Grannenfelt kokosi yhteen viisi tekijää, joilla voidaan varmistaa innovatiivisten vihreän siirtymän hankkeiden rahoitus.
- Energia
- Vastuullisuus
Palkitsimme vuoden 2024 opinnäytetyökilpailussa menestyneet
21.11.2024 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät LVI-tekniikan hiilijalanjälkilaskentaa, tietomallien soveltuvuutta, rakennusten digitaalista turvallisuutta sekä kulutusjouston hyödyntämistä.
- Innovaatiot
Raami Arkkitehdit liittyy Granlundiin
20.11.2024 – Granlund laajentaa arkkitehtisuunnittelun tarjontaansa merkittävällä yrityskaupalla Tampereella. Raami Arkkitehdit Oy:n myötä arkkitehtisuunnittelun ammattilaisten määrä Granlundilla kasvaa usealla kymmenellä.
- Yrityskaupat
AVIA Real Estate valmistautuu CSRD-raportointiin ennakoivasti
15.11.2024 – Helsinki-Vantaan ympäristössä sijaitsevista kiinteistöistä on tulevaisuudessa saatavilla CSRD-direktiivin mukaista vastuullisuustietoa. AVIA Real Estate valmistautuu vapaaehtoisesti uusiin raportointivaatimuksiin.
Vastuullinen kiinteistö -markkinatutkimus kannustaa suhtautumaan vastuullisuuteen mahdollisuutena
07.11.2024 – Vastuullinen kiinteistö -markkinatutkimus on Granlundin ja JLL:n yhdessä toteuttama tietopaketti kiinteistöalan vastuullisuudesta vuonna 2024.
Granlundin vuosi näyttää hyvältä niin liikevaihdossa kuin henkilöstö- ja asiakastyytyväisyydessä
01.11.2024 – Granlundin vuosi näyttää marraskuun alussa onnistuneelta, ja toimitusjohtaja Pekka Metsi uskoo, että myös rakennusalan aallonpohja on saavutettu. Liikevaihdon kasvun lisäksi…
- Granlund
E3-tutkimushankkeen mukaan sisäilman puhdistaminen vähentää virusten leviämistä
30.10.2024 – Korona-aikana käynnistynyt laaja poikkitieteellinen E3-tutkimushanke päättyy lokakuun lopussa. Hanke on tuottanut uutta tietoa ilman puhdistamisen vaikutuksista virusten leviämiseen erilaisissa kiinteistöissä.
- Talotekniikka
Onnistunut ammattikeittiösuunnittelu vaatii laaja-alaista osaamista
11.10.2024 – Toimivassa keittiöympäristössä työskentely on sujuvaa, miellyttävää ja turvallista. Hyvän ergonomian ansiosta työviihtyvyys paranee, mikä näkyy taas asiakkaille parempana ja nopeampana…
- Suunnittelu
Tilaa uutiskirjeemme
Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.