AV-suunnittelu nyt ja 2020-luvulla

Minkälaisia trendejä on havaittavissa audiovisuaalisen suunnittelun saralla? Granlundin AV-asiantuntijat kertovat alan uusista tuulista.
Audiovisuaalinen ala kehittyy huimaa vauhtia, mikä näkyy myös kiinteistöjen AV-suunnittelussa. Perinteisen kaapelointi- ja laitesuunnittelun lisäksi AV-suunnittelua tarvitaan entistä enemmän konsultointiin, konseptisuunnitteluun ja eri suunnittelualojen sekä työmaan tarpeiden yhteensovitukseen.
Alaa mullistaa esimerkiksi AV-jakelutekniikan siirtyminen IP-verkkoihin.
”Tämä tuo ihan uudenlaista joustavuutta AV-ratkaisuihin niin toiminnallisuuden kuin teknisten ratkaisujen osalta. Alalla on entistä tärkeämpää hallita IP- ja verkkotekniikkaa. Toki audiovisuaalisuuden peruslainalaisuudet säilyvät: millainen toiminnallisuus, äänentoiston toteutus, näkyykö kuva sekä kuinka saadaan tila ja tekniikka saumattomasti palvelemaan AV-käyttöä”, kertoo Granlundin AV-suunnittelun ryhmäpäällikkö Markku Myllys.
AV-suunnittelu ajoissa mukaan ja tehtävät ajan tasalle
Nykyään AV-suunnittelussa korostuu aiempaa enemmän yhteistyö käyttäjän, tilaajan ja arkkitehdin kanssa, jotta saadaan toimivat ja tyylikkäät tilat. AV-tekniikan ratkaisut vaikuttavat myös muiden suunnittelualojen ratkaisuihin.
”AV-suunnittelu pitää ottaa ajoissa hankkeeseen mukaan. Näin varmistetaan tarvittavien tietojen saanti muun muassa arkkitehti-, rakenne-, sähkö- ja IV-suunnittelijoille. AV-asiantuntemus on hyödyksi myös tilasuunnittelun apuna tuoden esille esitystekniikan vaatimia reunaehtoja ja ideoita. Tilaratkaisujen ongelmia on usein vaikeaa, kallista tai mahdotonta korjata jälkikäteen esitystekniikalla”, valottaa projektipäällikkö Arttu Harjula.
AV-suunnittelun tehtävät kannattaa määritellä aina hankekohtaisesti, sillä siihen voidaan nykyisellään käsittää kuuluvan hyvin monenlaisia tehtäviä. AV-suunnittelua varten ollaankin tekemässä tehtäväluetteloa, - vastaavanlaista kuin muillakin talotekniikan suunnittelualoilla.
Uusia tilamahdollisuuksia kehittyvän AV-tekniikan myötä
Muiksi nouseviksi AV-suunnittelun trendeiksi Myllys ja Harjula nimeävät tilavaraus- ja opastusjärjestelmät, jotka tehostavat työpisteiden ja neuvottelutilojen käyttöä ja ylläpitoa, sekä erityisratkaisujen ja sisällöntuotannon roolin kasvun, mikä on havaittavissa esimerkiksi monitilatoimistojen tai uudenlaisten julkisten tilojen suunnittelussa.
Tulevaisuudessa AV-tekniikan käyttö tulee laajenemaan voimakkaasti erityisesti oppilaitoksissa ja terveydenhoidossa. Etäopetus lisääntyy, kun erilaisten ohjelmistopohjaisten ratkaisujen avulla oppilas voi seurata opetusta mistä vain.
”Terveydenhoidossa AV-tekniikka puolestaan mahdollistaa leikkauksien tekemisen nykyistä helpommin ja tehokkaammin. Leikkaussalien AV-järjestelmät voivat näyttää kirurgille ja henkilökunnalle suoraan tarvittavaa kuvaa. Videoidut toimenpiteet voivat myös toimia hoidon tukena myöhemmin”, Myllys sanoo.
Lue myös Helsinki-Vantaan Aukio tarjoaa elämyksellisen luontokokemuksen matkustajalle
Seuraa meitä: