Hyppää sisältöön
UutinenEnergiamurrokseen tarvitaan lisää toimivia konsepteja

Energiamurrokseen tarvitaan lisää toimivia konsepteja

3.6.2020 – Ilmastonmuutosta torjuvan teknologian läpimurtoon tarvitaan lisää konseptoituja ja teollisesti esivalmistettuja ratkaisuja. Lämpöpumppujärjestelmät ovat tästä hyvä esimerkki.

Aihepiiri
Energia
Jaa

Kasvihuonepäästöjen vähentäminen vaatii Suomessakin suurta murrosta energian tuotannossa. Kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttaminen edellyttää, että puhtaan teknologian käyttöönotto vauhdittuu huomattavasti nykyisestä.

– Skaalautumiseen tarvitaan entistä enemmän konseptoituja ratkaisuja teknologiaan ja liiketoimintamalleihin, Granlundin energiasta vastaava toimialajohtaja Ville Reinikainen sanoo.

Hänen mukaansa aurinkovoiman konseptoinnissa on päästy jo varsin pitkälle. Tarjolla on kompakteja laitekokonaisuuksia, jotka on helppo asentaa erityyppisiin kohteisiin.

Myös bisnesmallit ovat kehittyneet hyvää vauhtia. Yleisesti käytössä on esimerkiksi PPA (Power Purchase Agreement)-sopimusmalli, jossa aurinkovoimalan investoinnista ja ylläpidosta vastaava yritys myy sähkön asiakkaalle pitkäaikaisella palvelusopimuksella.

– Vastaavanlaisia konsepteja ja järjestelmien vakiointia tarvitaan myös lämpöpumppuratkaisuihin. Jos teemme jokaisen ratkaisun räätälöitynä kohteeseen, muutoksen vauhti on liian hidas.

Skaalautumiseen tarvitaan entistä enemmän konseptoituja ratkaisuja teknologiaan ja liiketoimintamalleihin.

Myös lämpöpumppuihin tarvitaan toimivia konsepteja

Reinikaisen mukaan PPA-sopimusmalliin perustuvia ratkaisuja on jo jonkin verran saatavilla myös lämpöpumpuilla tuotetussa energiassa. Bisnesmallit vaativat kuitenkin vielä kehittämistä.

– Tätäkin suurempi haaste konseptoinnissa on lämpöpumpputeknologia, jossa toimivien ratkaisujen löytäminen vaatii aurinkovoimaan verrattuna huomattavasti enemmän osaamista.

Reinikaisen mukaan päästöjä vähentävän teknologian yleistymistä uhkaa jarruttaa myös pula alan osaajista.

– Totuus on, että lämpöpumppuihin ja energian kierrätykseen liittyvästä osaamisesta alkaa olla Suomessa pula niin suunnittelu- kuin urakointipuolellakin. Ratkaisuja on pystyttävä vakioimaan, jotta huippuasiantuntijat voivat pienten projektien sijaan keskittyä vaativampiin hankkeisiin.

Konseptoinnin ja teollisen esivalmistuksen etuihin Reinikainen laskee myös sen, että asennustyö kohteessa sujuu nopeammin ja vähemmillä häiriöillä. Toinen etu on toimintavarmuuden paraneminen.

– Erittäin iso osa asennetuista lämpöpumppuratkaisuista ei toimi kuten pitäisi. Saattaa mennä useampi vuosi ennen kuin tavoiteltuun energiansäästöön päästään. Konseptoimalla saamme ratkaisun toimimaan asennuspäivästä lähtien.

Granlund ja Kesko kehittivät skaalautuvan ratkaisun

Puhtaan teknologian skaalausta pohdittiin myös energiamurrokseen keskittyvässä webinaarissa, jonka Granlund järjesti toukokuussa rakennus- ja kiinteistöalan sekä energiasektorin päättäjille.

LUT-yliopiston sähköjärjestelmien energiatehokkuuden professori Jero Ahola kertoi energiajärjestelmien teknologiamurroksesta globaalilla tasolla. Fossiilisia polttoaineita korvataan vauhdilla tuuli- ja aurinkovoimalla ja tulevaisuudessa myös Power-to-X (PtX)-teknologian kaltaisilla uusilla ratkaisuilla.

– Keskeistä uusissa energiaratkaisuissa on, että tuotantoa voidaan skaalata tehokkaasti, Ahola painotti.

Parasta konseptissa on, että se on monistettavissa satoihin kauppoihin. 

Keskon talotekniikkapäällikkö Jari Pihlajamaa ja Granlundin energiasta vastaava teknologiajohtaja Tuomo Niemelä kertoivat webinaarissa, kuinka skaalautuva konsepti kehitetään käytännössä.

Yritysten yhdessä kehittämässä energiankierrätysjärjestelmässä kauppaliikkeen kylmäjärjestelmä, lämpöpumppu ja energian kierrätykseen tarvittavat talteenottojärjestelmät muodostavat yhden kokonaisuuden. Ratkaisun ansiosta kaukolämpöenergian ostotarve vähenee 75–95 prosenttia.

– Parasta konseptissa on, että se on monistettavissa satoihin kauppoihin, Pihlajamaa totesi.

Niemelän mukaan skaalautuvuuden edellytyksenä on teollinen esivalmistus.

– Kauppoihin asennettavat järjestelmät tulevat tehtaalta, jossa kaikki komponentit on asennettu valmiiksi moduuleihin. Näin merkittävä osa työstä ja testauksesta tehdään työmaan sijasta jo tehtaalla. 

Lue lisää: Energiamurros – kiinteistönomistajista tulee myös energiakauppiaita 

Tästä saat lisätietoja tarjoamistamme energiaratkaisuista ja energialaskennasta.  

Haluatko kuulla lisää?

Ville Reinikainen

Liiketoiminnan kehitysjohtaja
Granlund Oy

Asta Autelo

Johtaja, energiajohtaminen ja vastuullisuus
Granlund Oy

Tiia-Lotta Tuominen

Mentorointi lisää itsetuntemusta ja tuo uusia näkemyksiä

07.03.2024 – Granlundin mentorointiohjelmassa granlundilaiset pääsevät keskustelemaan ammatti-identiteetistä ja urastaan kokeneemman konkarin kanssa. Ohjelmasta hyötyy myös mentori.

Uutinen
Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

13.02.2024 – Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina.

Uutinen

Laakson yhteissairaalassa EPD-ympäristöselosteet hankintakriteereinä

08.02.2024 – Ulla Nykterin mielestä yksittäinen hanke voi ajaa koko rakennusalan ympäristötietoisuutta eteenpäin.

Uutinen

Granlund Oy ja Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy yhdistyvät

31.01.2024 – Granlund Oy on ostanut lahtelaisen Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy:n. Yrityskaupan vahvistamana Granlund tarjoaa jatkossa rakennuttamisen ja valvonnan palveluja myös Lahden alueella.

Uutinen

YAMK-opinnot töiden ohella ei ollut helppo rasti – mutta kyllä kannatti

09.01.2024 – Kaksi lasta, nousujohteinen ura, kiireinen arki ja opinnäytetyö. YAMK-opintonsa ruuhkavuosien aikana suorittanut Asta Autelo kannustaa kaikesta huolimatta muitakin opiskelemaan töiden…

Uutinen

PTS-hankkeiden kulut tiukkaan hallintaan Granlund Managerin ja Scudo Pron integraatiolla

04.01.2024 – Rakennusten hankevaiheen ja käyttövaiheen data on tuotu lähemmäs toisiaan. Granlund Managerin ja Scudo Pron välisen integraation keskeisiä hyötyjä ovat sujuva…

Uutinen

Vuoden 2023 palkittuja opinnäytetöitä juhlistettiin Granlundilla

20.11.2023 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät energiasta saatavaa dataa, ulospuhallusilmaa toimistorakennuksissa sekä tarpeenmukaista ilmanvaihtoa.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?