Hyppää sisältöön
PalvelutYmpäristösertifioinnitBREEAM-sertifiointi

BREEAM-sertifiointi

BREEAM on käytetyin rakentamisen ympäristöluokitusjärjestelmä Suomessa ja Euroopassa. Sertifikaattia voi hakea joko rakennushankkeelle tai käytönaikaista sertifiointia olemassa olevalle rakennukselle.

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) -ympäristöluokitus perustuu yhteiseen eurooppalaiseen normistoon. Järjestelmä on käytetyin rakentamisen ympäristöluokitusjärjestelmä Suomessa ja Euroopassa.

Luokituksen tavoitteena on saada rakentamisesta aiheutuva ympäristökuormitus mahdollisimman pieneksi. BREEAM-järjestelmän etu on, että sen mittareita voidaan soveltaa kansallisesti ja huomioida parhaat käytännöt Suomessa. Tämä helpottaa vaatimusten soveltamista käytäntöön.

BREEAM-järjestelmässä lisensoitu paikallinen arvioija tarkistaa vaatimusten täyttymisen hankkeessa ja esittää sertifioinnin hyväksymistä brittiläiselle BRE:lle (Building Research Establishment), joka myöntää sertifioinnin arvioijan raportin perusteella laatuauditoinnin jälkeen. Prosessin perusteellisesti tuntevan BREEAM-arvioijan löydät Granlundilta.

BREEAM-luokitus soveltuu laajasti erilaisiin kiinteistöihin, kuten toimisto-, liike- ja palvelurakennuksiin, teollisuus- ja logistiikkakiinteistöihin sekä asuinrakennuksiin.

BREEAM uudiskohteelle

BREEAM-sertifioinnin vaatimusten huomioiminen suunnitteluvaiheessa auttaa varmistamaan, että rakennus täyttää luokituksen vaatimukset ja edistää kestävää rakentamista.

Suunniteltaessa rakennuksen energiaratkaisuja ja lämmitysjärjestelmiä, tulee ottaa huomioon sertifioinnin vaatimukset energiatehokkuuden suhteen. Esimerkiksi uusiutuvan energian käyttö ja energiatehokkaat valaistusratkaisut voivat olla keskeisessä roolissa. Sertifioinnissa arvioidaan myös materiaalien elinkaarta ja niiden ympäristövaikutuksia.

BREEAM-sertifioinnissa arvioidaan myös rakennuksen vedenkulutusta, joten suunnittelussa tulee kiinnittää huomiota veden säästämiseen ja kierrätykseen.

Rakennuksen ympäristöominaisuuksilla, kuten viherkatoilla, viherseinillä ja viheralueilla, voi olla positiivinen vaikutus sertifiointiin.

Viisi luokkaa

BREEAM-sertifioitavat rakennukset luokitellaan saavutettujen kriteerien perusteella kuuteen luokkaan:

  • Acceptable (vain BREEAM In-Usessa)
  • Pass
  • Good
  • Very Good
  • Excellent
  • Outstanding

Helsinki Vantaan kaukolentoalueen laajennus, Aukio ja länsisiipi saivat BREEAM-sertifinoinnit

Granlund toimi koko hankkeen ajan sertifioinnin koordinaattorina vastaten hankkeen sertifiointitavoitteiden asettamisesta sekä suunnittelun ja rakentamisen ohjaamisesta tavoitteiden mukaisesti.

BREEAM In-Use

BREEAM In-Use -sertifioinnilla voidaan arvioida pelkkä fyysinen rakennus, kiinteistön hallinta tai molemmat. Sertifioinnissa saa pisteitä kategorioissa: terveys ja hyvinvointi, energia, sijainti ja liikenne, vesi, materiaalit, kestävyys, maankäyttö ja ekologia, saasteiden hallinta sekä kiinteistön hallinta ja ylläpito.

Kategorioiden tulokset lasketaan yhteen ja sitä kautta muodostuu kohteen lopullinen arvosana sekä luokitus. Arvosanat mahdollistavat vertailtavuuden muiden vastaavasti sertifioitujen kohteiden kanssa.

SYK:lle BREEAM In-Use sertifikaatti

BREEAM In-Use -sertifikaatti myönnettiin useille rakennuksille Tampereen yliopistolla Very Good ja Good arvosanoilla. Arvo 2-rakennus Kaupin kampuksella sai erinomaisen hyvät pisteet fyysisen rakennuksen osalta, samoin kuin Hervannan Kampusareena.

Kysy lisää!

Ilkka Räty

Vanhempi ympäristöasiantuntija
Granlund Oy

Paula Rantanen

Ryhmäpäällikkö, Kestävä rakentaminen
Granlund Oy

Katso lisäksi seuraavat palvelumme

Lue lisää:

Ilmastonmuutos kurittaa kiinteistöjä

22.04.2024 – Ilmastonmuutos on valitettava tosiasia, eikä sen seurauksilta voi välttyä: realisoituvat ilmastoriskit näkyvät meillä jo nyt – ja lisää on luvassa.…

Blogi

Vesidata virtaa Granlund Manageriin

12.04.2024 – Granlund Managerin ja Smartvattenin integraatio tekee vedenkulutuksen seurannasta ja raportoinnista huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa. Kiristyvät vastuullisuusraportointivaatimukset korostavat integraation hyötyjä.

Uutinen

Laakson yhteissairaalassa EPD-ympäristöselosteet hankintakriteereinä

08.02.2024 – Ulla Nykterin mielestä yksittäinen hanke voi ajaa koko rakennusalan ympäristötietoisuutta eteenpäin.

Uutinen

Tunnetko jo energiayhteisöjen monet mahdollisuudet?

22.11.2023 – Energiantuottajien ja -kuluttajien yhteenliittymät eli energiayhteisöt tuottavat suuria taloudellisia hyötyjä. Erityisesti asiakkaitamme kiinnostaa vihreän sähkön jakamistalous.

Blogi

Missä vaiheessa hiilijalanjälkilaskenta kannattaa tehdä?

30.10.2023 – Tiedätkö, missä vaiheessa ja miten usein hiilijalanjälkilaskentaa pitäisi rakennushankkeessa tehdä? Hiiliohjaus on parhaimmillaan prosessi, joka tuottaa dataa myös seuraavia hankkeita…

Blogi

Lean-ajattelu vauhdittaa rakennusalan vihreää siirtymää

19.10.2023 – Rakennusalan muutosliikettä kohti lean-periaatteita ajava RAIN3-hanke kerää yhteen alan eri asiantuntijoita. Granlundilla järjestetyssä Lean ja vihreä siirtymä -työpajassa käsiteltiin vähähiilisen…

Uutinen

Uskottava vastuullisuusstrategia on kiinteistöalalla kilpailuvaltti

19.10.2023 – Kiinteistönomistajan on pystyttävä osoittamaan sijoittajille ja vuokralaisille, että se harjoittaa vastuullista liiketoimintaa. Kiristyvä sääntely edellyttää pienemmiltäkin toimijoilta uskottavaa vastuullisuusstrategiaa.

Blogi

Miten vastuullisuuden edelläkävijät toimivat rakennushankkeissa?

11.10.2023 – Vastuullisuus vaatii edelläkävijöiltä koko ajan enemmän. Ilmastoteot ovat vain yksi osa laajassa vastuullisuuden kentässä. Mistä edelläkävijät tunnistaa ja miten heidän…

Blogi

Mikä on ilmastoriskikartoitus?

02.10.2023 – Kiristyvä lainsäädäntö on vain yksi syy kartoittaa kiinteistöomaisuuden ilmastoriskit. Lue, milloin ilmastoriskikartoitus tuottaa suurimmat hyödyt?

Uutinen
Ympäristövastuullisuus rakentamisessa -markkinatutkimus

Markkinatutkimus: kiinteistösijoittajat muita edellä rakennushankkeiden ympäristövastuullisuudessa

24.05.2023 – Granlundin toteuttaman ympäristövastuullisuuden markkinatutkimuksen mukaan selkeitä ympäristötavoitteita asetetaan rakennushankkeille harvoin, ja myös niiden toteutumisen seurannassa olisi kehitettävää.

Uutinen

Löydä lähin Granlund-toimipaikka ja yhteyshenkilö

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Löydä Granlund-yhteyshenkilö paikkakunnallasi

Mitä tietoa etsit?