Joensuun kampuksen peruskorjauksissa huomioidaan aina energiatehokkuus
23.2.2021 – Suomen Yliopistokiinteistöjen ja Granlundin yhteistyö on Joensuun kampusalueella poikkeuksellisen tiivistä. Energiatehokkuuspalvelujen tuottamaa tietoa hyödynnetään korjaushankkeissa.
Toimialat
Palvelut
Paikkakunnat

Suomen Yliopistokiinteistöjen (SYK) omistamissa Joensuun kampusalueen kiinteistöissä otettiin käyttöön Granlundin energiaseuranta ja energiatehokkuuspalvelut vuonna 2011. Granlundilla on kokonaisvastuu kampusalueen energiaseurannasta ja jatkuvasta kehittämisestä.
”Suureen kiinteistökantaan pitää tutustua huolella, koska vasta sen jälkeen voi ottaa kantaa erilaisten energiansäästötoimien kannattavuuteen”, kertoo Joensuun kampusalueen energiatehokkuuspalveluista vastaava Henri Piipponen Granlundilta.
Energiajohtamisessa huomioidaan ihmisten hyvinvointi
Energiajohtaminen on tärkeä osa SYK:n strategiaa. Määrätietoisten tavoitteiden lisäksi 16 kampusta ja 247 kiinteistöä hallinnoiva SYK haluaa mitata toimenpiteiden vaikutusta kiinteistöjen energiankulutukseen.
Joensuun kampusalueen kaikkien rakennusten mittarointijärjestelmät ovat yhteydessä Granlund Manageriin. Granlund Manager toimii energiatiedon dokumentointi- ja raportointityökaluna. Jokaisen kiinteistön tilanteesta raportoidaan säännöllisesti sekä SYK:lle että Joensuun yliopistolle.
Huomioon otetaan myös sisäolosuhteet. Onhan kampusalueella muun muassa vaativia puhdastiloja. Energiankulutusta ja sisäolosuhteita optimoidaan rinnakkain. Ihmisten terveys on tärkeintä.
Energiainvestoinnit toteutetaan peruskorjausten yhteydessä
Granlundin energiajohtamisen palvelut ovat käytössä kaikissa SYK:n kiinteistöissä valtakunnallisesti. Joensuussa kumppanuus on kuitenkin poikkeuksellisen kattavaa. Granlundin LVI-, sähkö- ja RAU-suunnittelijat ovat mukana myös liki kaikissa kampuksen korjaushankkeissa.
”Tunnemme kiinteistömassan hyvin, jolloin peruskorjaushankkeisiin saadaan ensikäden tietoa parhaista energiatehokkuustoimenpiteistä”, Piipponen kertoo.
Joensuussa onkin luotu tehokas toimintamalli, jossa energiatoimenpiteet ajoitetaan peruskorjaus- ja muutostöiden yhteyteen.
”Hyvin hoidetuissa kiinteistöissä energiasäästöjä saavutetaan vain tarkoituksenmukaisilla investoinneilla”, korostaa Granlund Joensuu Oy:n toimitusjohtaja Anssi Pesonen.
Tunnemme kiinteistömassan hyvin, jolloin peruskorjaushankkeisiin saadaan ensikäden tietoa parhaista energiatehokkuustoimenpiteistä.
Henri Piipponen, Granlund Joensuu Oy
Elinkaari haltuun
Hallitun elinkaarisuunnittelun ansiosta yliopistorakennukset ovat energiatehokkaita, käyttäjien kannalta toimivia ja helppoja ylläpitää.
”Tilojen energiankulutukseen voidaan vaikuttaa taloteknisissä järjestelmissä eniten ilmanvaihdon, lämpötilojen ja valaistuksen tarpeenmukaisella ohjauksella”, Pesonen sanoo.
Energian kierrätysjärjestelmiä on toteutettu silloin, kun niiden kannattavuusodote on täyttänyt tilaajan tavoitteet. Esimerkiksi Futura-rakennuksessa sijaitsevan kemian laitoksen tutkimuskäytössä olevan konesalin jäähdytyksen hukkalämmöt saadaan talteen lämpöpumpuilla. Tämä säästää noin 450 megawattituntia kaukolämpöä vuodessa, mikä tekee noin 20 000 euron säästöt.
Tällä hetkellä suunnittelussa on Carelia-rakennuksen muutos- ja laajennushanke, jossa tavoitellaan BREEAM-ympäristösertifioinnin Very Good -tasoa. Taloteknisten järjestelmien energia- ja ympäristötehokkuus ovat avainasemassa näiden tavoitteiden saavuttamisessa.
Tilojen energiankulutukseen voidaan vaikuttaa taloteknisissä järjestelmissä eniten ilmanvaihdon, lämpötilojen ja valaistuksen tarpeenmukaisella ohjauksella.
Anssi Pesonen, Granlund Joensuu Oy
Granlundin rooli hankkeessa:
- Energiamanagerointi
- Peruskorjaushankkeiden LVISA-suunnittelu
- Granlund Managerin energiaseuranta
- Energiankulutustiedon dokumentointi ja raportointi
- Digitaaliset kiinteistöpalvelut
- Rakennuttaminen ja valvonta
Haluatko kuulla lisää?

Anssi Pesonen

Allianssimalli tuo Oulun yliopistollisen sairaalan uudistumiseen ketteryyttä
Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, KSL-suunnittelu
Sairaalat ja terveydenhuolto

Käyttäjien hyvinvointi korostui Swing Housen suunnittelussa
LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Energiasuunnittelu, Talotekniikan konsultointi
Hotellit ja ravintolat

ANDRITZ sai Varkauteen historiallisen suuren 1,5 hehtaarin tuotantohallin
Rakennuttaminen ja valvonta, Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta
Teollisuus

Assi Groupin kolmas toimistotalo valmistui aikataulussa ja budjetissa
Rakennuttaminen ja valvonta, Kustannusohjaus
Toimistot

HUS seuraa hissien huoltoa ja ylläpitoa ennakoivasti Granlund Managerilla
Granlund Manager -integraatiot, Granlund Manager -ohjelmisto
Sairaalat ja terveydenhuolto

Luken erikoiskasvihuoneessa tutkimustyö asettaa ehdot tekniikalle
Talotekniikkasuunnittelu
Teollisuus

Niuvanniemen sairaalan rakennuksissa otettiin korjausvelka hallintaan
Joensuun kampuksen peruskorjauksissa huomioidaan aina energiatehokkuus
Joensuun kampuksen peruskorjauksissa huomioidaan aina energiatehokkuus

Elinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää ja käyttäjäystävällistä tekniikkaa
Talotekniikkasuunnittelu, Ympäristösertifioinnit
Koulut ja oppilaitokset

Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin
Talotekniikkasuunnittelu, Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, Hankekehitys ja -konsultointi
Teollisuus

Climecon kertoo ilmanvaihtoratkaisujen tuotekohtaiset hiilipäästöt EPD-selosteilla
Tuoteteollisuuden vastuullisuus ja EPD
Teollisuus
Tilaa uutiskirjeemme
Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä