Energia-asiantuntija tuottaa konkreettisia tuloksia
29.4.2019 – Energiatehokkuutta parantavat hankkeet kiinnostavat, koska oikein toteutettuina tulokset näkyvät kiinteistöjen taloudellisessa kannattavuudessa, sisäolosuhteissa ja hiilijalanjäljessä. Energiatehokkuushankkeisiin haetaan nyt uusia osaajia!

Granlundilla LVI-suunnittelijana aloittanut ja energia-asiantuntijaksi ryhtynyt Ville Reinikainen toimii tällä hetkellä liiketoiminnan kehitysjohtajana. Hän tietää, mitä ympäristövastuullinen ja samalla tuottava kiinteistöjohtaminen vaatii.
”Energia on toimialana hyvin poikkitieteellinen, ja siksi energiatehokkuushankkeet vaativat korkeaa osaamista, omistautumista ja kykyä tehdä yhteistyötä.”
Energiasuunnitteluosaston johtaja Tuomo Niemelä oli vähällä lähteä auto- ja kuljetustekniikka-alalle, ennen kuin kiinteistöjen energia-asiat veivät mennessään. Hänenkin taustansa on LVI-suunnittelussa. Niemelä kartutti kokemustaan ennen Granlundia muun muassa energiasimuloinneissa ja -laskennassa.
”Urallani oli luontevaa siirtyä Granlundille ensin johtavaksi energia-asiantuntijaksi ja sitten ryhmäpäälliköksi. Perussuunnittelussa energiatehokkuuden parantaminen on toki yksi osa-alue, mutta nykyisessä työssäni voin vaikuttaa konkreettisesti kiinteistöjen hiilijalanjäljen pienentämiseen.”
Joustavat tekemisen tavat, mielenkiintoiset projektit ja huipputiimi takaavat, että jos energia-asiantuntija haluaa kehittää tai haastaa itseään, meiltä löytyy mielekkäitä tehtäviä ja vastuuta oman innokkuuden mukaan.
Tuomo Niemelä
Yli 100 asiantuntijan poikkitieteellinen tiimi
Kiinteistöjen energiajohtaminen on tulevaisuuden ala, jolla on suuret mahdollisuudet vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Aiheutuuhan noin 35 prosenttia kokonaisenergiankulutuksesta kiinteistöistä. Granlundilla työskentelee yli 100 ammattilaista energiakonsultoinnin parissa.
”Tarjoamme energia-asiantuntijoille Suomen parhaat kehittymismahdollisuudet, koska meillä on maan monipuolisin tiimi rakennetun ympäristön energiatehokkuuden parantamiseksi”, Reinikainen sanoo.
Jokainen työntekijä saa vastuuta ja vapautta. Hierarkia on matala ja ilmapiiri rento. ”Ihmisiä kuunnellaan ja jokaisen urapolkua autetaan juuri siihen suuntaan, mikä kiinnostaa eniten.”
Monipuoliset työskentelytavat ovat energiatiimissä arkipäivää. Työt järjestellään elämäntilanteen mukaan. Moni työskentelee pääkaupunkiseudun ulkopuolella, ja etätyö on mahdollista myös ulkomailla.
”Joustavat tekemisen tavat, mielenkiintoiset projektit ja huipputiimi takaavat, että jos energia-asiantuntija haluaa kehittää tai haastaa itseään, meiltä löytyy mielekkäitä tehtäviä ja vastuuta oman innokkuuden mukaan”, Niemelä korostaa.
Energiatehokkuushankkeita Suomessa ja maailmalla
Niemelän tiimi keskittyy energiatehokkuushankkeisiin, joissa uudistetaan olemassa olevia kiinteistöjä aina kauppakeskuksista asuinkerrostaloihin ja liikuntapaikoista toimistorakennuksiin.
”Kotimaassa meillä voi olla yhden asiakkaan kanssa käynnissä kymmenenkin eri projektia, ja ulkomailla esimerkiksi Kiinassa energiatehokkuushankkeet keskittyvät kylmätekniikan ja energiantuotannon kehittämiseen. Säästöjä haetaan muun muassa lämpöpumppu- ja lauhdelämpöratkaisuilla”, Niemelä sanoo.
Vastuullinen liiketoiminta ja hiilijalanjäljen pienentäminen on osa jo monen organisaation strategiaa. Kiinteistösijoittajat ja kaupan keskusliikkeet ovat energia-asioissa edelläkävijöitä.
”Myös kunnat ja kaupungit ovat havahtuneet energiatehokkuushankkeiden mahdollisuuksiin”, Reinikainen toteaa.
Energiatehokkuushankkeissa tuottoja voi ihailla
Energiatehokkuushankkeessa on usein kyse kiinteistökehityksestä, joten toimenpiteiden täytyy olla taloudellisesti kannattavia. Siinä missä kiinteistösijoittaja saa pääliiketoiminnastaan 6–7 prosentin tuoton, energiatehokkuushankkeen suhteellinen kannattavuus voi olla moninkertainen.
”Investoinnin tuotto voi olla 15–40 prosenttia”, Niemelä korostaa. Lisäksi hankkeissa parannetaan kiinteistöjen muuntojoustavuutta, sisäolosuhteita ja niiden älykästä hallintaa. Energiatehokkuushankkeet ovatkin oikein suunniteltuina ja toteutettuina kokonaisvaltaisesti kannattava sijoitus.
”Energiatehokkuushanke ei ole kuluerä, vaan mahdollisuus tehdä parempaa liiketoimintaa”, Reinikainen kiteyttää. ”Samalla kun energiatehokkuus ja olosuhteet paranevat, korjausvelka ja operatiiviset kulut laskevat.”
Monessa vanhassa kiinteistössä dokumentaatiokin saadaan nostettua nykypäivän tasolle. ”Asiakas saa energiatehokkuushankkeen lisätuotteena ajantasaisen dokumentaation kiinteistön tekniikasta digitaalisessa muodossa, mikä helpottaa kiinteistön ylläpitoa ja tulevien korjaushankkeiden suunnittelua merkittävästi”, Niemelä sanoo.
Kuuntele Energianmurtajat-podcastiamme!
Lue lisää:
Blogikirjoitus: Miksi Granlund?
Tule meille työkaveriksi!
Katso avoimet työpaikkamme! Jos tarjolla ei ole juuri sinua kiinnostavaa positiota, voit jättää meille avoimen hakemuksen.
Haluatko kuulla lisää?

Ville Reinikainen

Tuomo Niemelä

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen vastaa Energiaseminaarin yleisön kysymyksiin
01.06.2023 – Hiilinielut, pienydinvoima ja vesivoima kiinnostivat Energiaseminaarin yleisöä 24.5. Markku Ollikainen vastaa nyt kysymyksiin, joita emme ehtineet käsitellä suorassa lähetyksessä.
- Energia

Energiaseminaarin skenaarioita: miten energian hinnoittelu muuttuu, ja miten kulutusjousto tulee näkymään?
01.06.2023 – Granlundin Energiaseminaarissa 24.5. kuultiin erittäin kiinnostavia puheenvuoroja, jotka herättivät niin paljon keskustelua ja kysymyksiä yleisössä, että emme ehtineet vastat kaikkiin…
- Energia

Markkinatutkimus: kiinteistösijoittajat muita edellä rakennushankkeiden ympäristövastuullisuudessa
24.05.2023 – Granlundin toteuttaman ympäristövastuullisuuden markkinatutkimuksen mukaan selkeitä ympäristötavoitteita asetetaan rakennushankkeille harvoin, ja myös niiden toteutumisen seurannassa olisi kehitettävää.

Tutkimus: Laadukkaan tiedon puute kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation esteenä
24.05.2023 – Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisoituminen vaatii panostuksia ja muutos on ollut hidasta, selviää Granlundin toteuttamasta Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimuksesta.
- Data ja digitalisaatio

Laitetarkistukset pidentävät laitekannan elinkaarta sairaaloissa ja ammattikeittiöissä
23.05.2023 – Laitetarkistukset antavat puolueetonta ja ajantasaista tietoa, onpa kyse laiteluettelon päivittämisestä, laitteen elinkaaren pidentämisestä tai energiatehokkuuden parantamisesta. Samalla löytyy mahdollisuuksia sairaalan…

Miten kiinteistöjen arvo säilytetään vuokralaisten silmissä?
17.05.2023 – Liike- ja toimistotiloja jää yhä enemmän tyhjilleen, kun vuokralaiset haluavat jatkossa karsia vuokralla pitämiään tiloja. Asiantuntijamme antaa vinkit vuokratilojen arvon…
- Kiinteistöjohtaminen
- Tuottavuus

Miten tunnistat pätevän kuntotutkijan ja tilaat laadukkaan kuntoarvion?
11.05.2023 – Molempiin kysymyksiin saat vastaukset korjausrakentamisen asiantuntijoiltamme, jotka ovat erikoistuneet niin kevyempiin kuntoarvioihin kuin kattaviin kuntotutkimuksiin. Tässä viisi vinkkiä työn tilaajalle!
- Kiinteistöjohtaminen
- Korjausrakentaminen
- Ylläpito

Kiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori
10.05.2023 – Tiedätkö mihin kaikkeen kiinteistössäsi kuluu energiaa? Entä miten energiankulutusta kannattaisi leikata? Aloita navigointi kohti fiksua energiatehokkuutta energiakatselmuksesta.

Asiantuntijan vinkit kiinteistön arvon säilyttämiseen vaativassa markkinatilanteessa
08.05.2023 – Inflaatio ja korkojen nousu kasvattavat kiinteistöjen tuottovaatimuksia, mikä pakottaa monet kiinteistösijoittajat laskemaan kiinteistöjen arvoa. Arvonlaskua voidaan kuitenkin hallita!
- Kiinteistöjohtaminen
- Tuottavuus
- Vastuullisuus