Hyppää sisältöön
UutinenEU-taksonomia helpottaa vastuullisuuden määrittelyä

EU-taksonomia helpottaa vastuullisuuden määrittelyä

18.8.2022 – Kiinteistöalan sijoittajat kaipaavat vertailukelpoista tietoa kestävän kehityksen mukaisista sijoituskohteista. EU-taksonomia on askel oikeaan suuntaan, sanoo Granlundin Tytti Bruce-Hyrkäs.

Aihepiiri
Vastuullisuus
Jaa

Yhä useampi sijoittaja ja rahoittaja haluaa olla mukana ilmastonmuutoksen torjunnassa, mutta tähän tarvitaan aitoa ymmärrystä kestävää kehitystä ja hiilineutraaliutta edistävistä sijoituskohteista.

Granlundin hiilineutraaliuspalvelujen vetäjä Tytti Bruce-Hyrkäs sanoo, että EU-taksonomia on askel oikeaan suuntaan. Erityisesti sijoittajien käyttöön suunniteltu Euroopan unionin luokittelu auttaa kohdentamaan myös kiinteistöalalla sijoituksia vähähiilisiin ja resurssitehokkaisiin kohteisiin.

“Tähän saakka selkeä yhtenäinen näkemys kiinteistöjen vastuullisuudesta on puuttunut”, Bruce-Hyrkäs huomauttaa.

Tähän saakka selkeä yhtenäinen näkemys kiinteistöjen vastuullisuudesta on puuttunut.

Koko arvoketjun päästöt huomioitava

EU-taksonomian ohella toiseksi keskeiseksi trendiksi Bruce-Hyrkäs nostaa kiinteistöalan tiukentuvat hiilineutraaliustavoitteet. Tämä johtuu asiakkaiden, vuokralaisten ja sijoittajien kasvavista vaatimuksista.

“Nyt otetaan entistä paremmin huomioon kiinteistöjen päästöt koko elinkaaren aikana. Mukaan luetaan esimerkiksi rakennusmateriaalien valmistusketjut, kiinteistön käyttämän energian tuotanto ja huollot.”

Tällä hetkellä hiilineutraaliustavoitteet eivät ole Bruce-Hyrkäksen mielestä kovin vertailukelpoisia. Jotkut yritykset raportoivat päästöistä laajemmin, osa taas suppeammin.

Jotkut yritykset raportoivat päästöistä laajemmin, osa taas suppeammin.

“Suunta on kuitenkin selvästi se, että ilmastonmuutoksen torjuntaan vaikuttavat merkittävimmät asiat tulisi tunnistaa koko arvoketjussa.”

Bruce-Hyrkäs uskoo, että arvoketjuihin liittyvät resurssien riittävyys, luontokato ja muut kestävän kehityksen haasteet nousevat laajemminkin esille kiinteistö- ja rakennusalalla. Esimerkiksi akkuteknologian tarvitsemien metallien tuotanto aiheuttaa suuria ympäristövaikutuksia ja sosiaalisia ongelmia, jotka on rakennusalallakin otettava huomioon.

“Myös EU-taksonomia edellyttää, että ympäristöasioiden ohella täytetään sosiaalisen vastuun minimivaatimukset.”

Taloudellisesti kannattavia vastuullisuustoimia

Mitä EU-taksonomia ja rahoituksen siirtyminen vihreisiin kohteisiin tarkoittaa kiinteistöalalla käytännössä?

“Vastuullisuus kannattaa ottaa viimeistään nyt osaksi liiketoiminnan tavoitteita ja miettiä, miten ydinliiketoiminnalla voi edistää ja saavuttaa tuloksia kestävässä kehityksessä.”

Bruce-Hyrkäksen mielestä kiinteistöalalla on selvä tarve entistä uskottavammille ja läpinäkyvimmille toimille. Lisäksi vastuullisuustyöstä tulisi pystyä tarjoamaan sijoittajille ja muille sidosryhmille entistä paremmin tietoa.

“Tarve kiinteistöjen tehokkaammalle tiedonhallinnalle ja ohjaukselle on ilmeinen.”

Tarve kiinteistöjen tehokkaammalle tiedonhallinnalle ja ohjaukselle on ilmeinen.

Bruce-Hyrkäs huomauttaa, että vastuullisuus ei ole vain ympäristöasioista vastaavan tiimiin, vaan osa koko yrityksen jokapäiväistä tekemistä. Näin löydetään kannattavimmat toimet vastuullisuuden parantamiseen.

Hän huomauttaa, että osa esimerkiksi energiaa säästävistä vastuullisuusteoista on taloudellisesti kannattavia, mutta kaikki eivät sitä ole. Parhaiden ratkaisujen löytämiseksi kiinteistöalalla on tarve pystyä vertailemaan eri vaihtoehtoja ja valita niistä päästöt ja kustannukset optimoiva kokonaisuus. Lisäksi on oleellista seurata päästöjen ja kustannuksen kehitystä, jotta toimintaa voidaan suunnitella ja johtaa tehokkaasti.

“Näin voimme tarjota kiinteistöt, jotka palvelevat käyttäjiä, ovat taloudellisesti kannattavia ja vähentävät ympäristövaikutuksia – toisin sanoen tuottavat vastuullisuushyötyjä.”

Tytti Bruce-Hyrkäs puhui kiinteistöalan vastuullisuudesta Granlundin Vastuullisuus, kiinteistöt ja raha -seminaarissa toukokuussa 2022.

Haluatko kuulla lisää?

Tytti Bruce-Hyrkäs

Head of Carbon Neutrality
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

”Ilmastonmuutoksen hillitsemiseen vaikutetaan jokaisen LVI-suunnittelijan työpöydällä”

20.09.2022 – Vuoden LVI-suunnittelijaksi valittu Eveliina Vesalainen yhdistää työssään LVI-alan ja energia-alan osaamistaan.

Uutinen

Lakisääteinen suurten yritysten energiakatselmus on tehokas ensimmäinen askel kohti merkittäviä energiasäästöjä

15.09.2022 – Suuren yrityksen energiakatselmus on tehokas tapa selvittää oman yrityksen energiatehokkuuden taso.

Uutinen

Rakennusalaa uudistava Building 2030 esittäytyy tällä viikolla

12.09.2022 – Building 2030 on Aalto-yliopiston ja 21 rakennusalan yrityksen konsortio, jossa Granlund on aktiivisesti mukana. Konsortio visioi ja edistää parempaa rakentamisen…

Uutinen

Heikki Wilen aloittaa Granlund Tampereen varatoimitusjohtajana

01.09.2022 – Tampereella tullaan rakentamaan kansallisesti merkittäviä kohteita jatkossakin, sanoo Granlund Tampereen varatoimitusjohtajana 1.9. aloittava Heikki Wilen.

Uutinen

Talvi tulee ja sähkön hinta nousee uusiin ulottuvuuksiin – oletko varautunut?

01.09.2022 – Sähkön hintataso on ollut koko vuoden 2022 korkealla, ja säiden kylmetessä varaudutaan koviin hintapiikkeihin – jopa sähkökatkoihin. Mitä kiinteistönomistajan pitäisi…

Uutinen

IHDA-allianssi vie suomalaista sairaalasuunnittelun huippuosaamista Eurooppaan

29.08.2022 – Suomalaisen sairaalarakentamisen asiantuntijayritykset ovat käynnistäneet yhdessä Integrated Hospital Design Alliance (IHDA) -hankkeen, jossa edistetään teknisesti ja toiminnallisesti korkeatasoisen suomalaisen sairaalasuunnitteluosaamisen…

Uutinen

Talotekniikka tarvitsee profiilin noston – yhdessä äänemme kuuluu paremmin

22.08.2022 – Granlundin strategisena tavoitteena on talotekniikka-alan profiilin nosto. Emme kuitenkaan halua tai pysty tekemään sitä yksin. Yhdessä äänemme kuuluu paremmin.

Uutinen

EU-taksonomia helpottaa vastuullisuuden määrittelyä

18.08.2022 – Kiinteistöalan sijoittajat kaipaavat vertailukelpoista tietoa kestävän kehityksen mukaisista sijoituskohteista. EU-taksonomia on askel oikeaan suuntaan, sanoo Granlundin Tytti Bruce-Hyrkäs.

Uutinen

Palkkatasa-arvoa talotekniikka-alalle

10.08.2022 – Naiset tienaavat miehiä vähemmän monilla sektoreilla, myös talotekniikka-alalla. Miten palkkatasa-arvo toteutuu Granlundilla?

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?