Hyppää sisältöön
UutinenEU-taksonomia helpottaa vastuullisuuden määrittelyä

EU-taksonomia helpottaa vastuullisuuden määrittelyä

18.8.2022 – Kiinteistöalan sijoittajat kaipaavat vertailukelpoista tietoa kestävän kehityksen mukaisista sijoituskohteista. EU-taksonomia on askel oikeaan suuntaan, sanoo Granlundin Tytti Bruce-Hyrkäs.

Aihepiiri
Vastuullisuus
Jaa

Yhä useampi sijoittaja ja rahoittaja haluaa olla mukana ilmastonmuutoksen torjunnassa, mutta tähän tarvitaan aitoa ymmärrystä kestävää kehitystä ja hiilineutraaliutta edistävistä sijoituskohteista.

Granlundin hiilineutraaliuspalvelujen vetäjä Tytti Bruce-Hyrkäs sanoo, että EU-taksonomia on askel oikeaan suuntaan. Erityisesti sijoittajien käyttöön suunniteltu Euroopan unionin luokittelu auttaa kohdentamaan myös kiinteistöalalla sijoituksia vähähiilisiin ja resurssitehokkaisiin kohteisiin.

“Tähän saakka selkeä yhtenäinen näkemys kiinteistöjen vastuullisuudesta on puuttunut”, Bruce-Hyrkäs huomauttaa.

Tähän saakka selkeä yhtenäinen näkemys kiinteistöjen vastuullisuudesta on puuttunut.

Koko arvoketjun päästöt huomioitava

EU-taksonomian ohella toiseksi keskeiseksi trendiksi Bruce-Hyrkäs nostaa kiinteistöalan tiukentuvat hiilineutraaliustavoitteet. Tämä johtuu asiakkaiden, vuokralaisten ja sijoittajien kasvavista vaatimuksista.

“Nyt otetaan entistä paremmin huomioon kiinteistöjen päästöt koko elinkaaren aikana. Mukaan luetaan esimerkiksi rakennusmateriaalien valmistusketjut, kiinteistön käyttämän energian tuotanto ja huollot.”

Tällä hetkellä hiilineutraaliustavoitteet eivät ole Bruce-Hyrkäksen mielestä kovin vertailukelpoisia. Jotkut yritykset raportoivat päästöistä laajemmin, osa taas suppeammin.

Jotkut yritykset raportoivat päästöistä laajemmin, osa taas suppeammin.

“Suunta on kuitenkin selvästi se, että ilmastonmuutoksen torjuntaan vaikuttavat merkittävimmät asiat tulisi tunnistaa koko arvoketjussa.”

Bruce-Hyrkäs uskoo, että arvoketjuihin liittyvät resurssien riittävyys, luontokato ja muut kestävän kehityksen haasteet nousevat laajemminkin esille kiinteistö- ja rakennusalalla. Esimerkiksi akkuteknologian tarvitsemien metallien tuotanto aiheuttaa suuria ympäristövaikutuksia ja sosiaalisia ongelmia, jotka on rakennusalallakin otettava huomioon.

“Myös EU-taksonomia edellyttää, että ympäristöasioiden ohella täytetään sosiaalisen vastuun minimivaatimukset.”

Taloudellisesti kannattavia vastuullisuustoimia

Mitä EU-taksonomia ja rahoituksen siirtyminen vihreisiin kohteisiin tarkoittaa kiinteistöalalla käytännössä?

“Vastuullisuus kannattaa ottaa viimeistään nyt osaksi liiketoiminnan tavoitteita ja miettiä, miten ydinliiketoiminnalla voi edistää ja saavuttaa tuloksia kestävässä kehityksessä.”

Bruce-Hyrkäksen mielestä kiinteistöalalla on selvä tarve entistä uskottavammille ja läpinäkyvimmille toimille. Lisäksi vastuullisuustyöstä tulisi pystyä tarjoamaan sijoittajille ja muille sidosryhmille entistä paremmin tietoa.

“Tarve kiinteistöjen tehokkaammalle tiedonhallinnalle ja ohjaukselle on ilmeinen.”

Tarve kiinteistöjen tehokkaammalle tiedonhallinnalle ja ohjaukselle on ilmeinen.

Bruce-Hyrkäs huomauttaa, että vastuullisuus ei ole vain ympäristöasioista vastaavan tiimiin, vaan osa koko yrityksen jokapäiväistä tekemistä. Näin löydetään kannattavimmat toimet vastuullisuuden parantamiseen.

Hän huomauttaa, että osa esimerkiksi energiaa säästävistä vastuullisuusteoista on taloudellisesti kannattavia, mutta kaikki eivät sitä ole. Parhaiden ratkaisujen löytämiseksi kiinteistöalalla on tarve pystyä vertailemaan eri vaihtoehtoja ja valita niistä päästöt ja kustannukset optimoiva kokonaisuus. Lisäksi on oleellista seurata päästöjen ja kustannuksen kehitystä, jotta toimintaa voidaan suunnitella ja johtaa tehokkaasti.

“Näin voimme tarjota kiinteistöt, jotka palvelevat käyttäjiä, ovat taloudellisesti kannattavia ja vähentävät ympäristövaikutuksia – toisin sanoen tuottavat vastuullisuushyötyjä.”

Tytti Bruce-Hyrkäs puhui kiinteistöalan vastuullisuudesta Granlundin Vastuullisuus, kiinteistöt ja raha -seminaarissa toukokuussa 2022.

Haluatko kuulla lisää?

Tytti Bruce-Hyrkäs

Vastuullisuusliiketoiminnan kehitysjohtaja
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Rakennesuunnittelu Granlund

Granlund laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaa

14.05.2024 – Talotekniikan markkinajohtaja laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaansa. Palveluissa tullaan keskittymään erityisen vaativiin kohteisiin ja vähähiiliseen rakentamiseen.

Uutinen

Vesidata virtaa Granlund Manageriin

12.04.2024 – Granlund Managerin ja Smartvattenin integraatio tekee vedenkulutuksen seurannasta ja raportoinnista huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa. Kiristyvät vastuullisuusraportointivaatimukset korostavat integraation hyötyjä.

Uutinen

Granlundin maine vakaana ja luotettavana työnantajana ei ole syntynyt tyhjästä

10.04.2024 – Finanssikriisi, 90-luvun lama, pandemia, rakennusalan haasteet… Näissäkin maailman meille heittämissä kierrepalloissa Granlund on pysynyt vuodesta toiseen työntekijöidensä silmissä turvaa tuovana…

Uutinen

Modelspacen ja Granlund Managerin integraatio: tehokkuutta korjaushankkeiden johtamiseen

03.04.2024 – Modelspacen ja Granlund Managerin integraation avulla johdat korjaus- ja rakennushankkeitasi tehokkaasti, kun kaikki hankkeiden johtamiseen tarvittavat tiedot löytyvät samasta paikasta.

Uutinen

Rakennuttamisen liiketoiminta on Granlundilla vahvassa kasvussa

02.04.2024 – Granlundin rakennuttamisen ja valvonnan liiketoiminta on kasvanut vuosikymmenessä yli 17 miljoonaan euroon. Asiakkaat arvostavat erityisesti kokonaispalvelua.

Uutinen

Ken Dooley palaa Granlundille Chief Data Officerin rooliin

25.03.2024 – Työskenneltyään muutaman vuoden kasvuyrityksessä, Ken Dooley palaa Granlundille tehtävänään tuoda dataliiketoimintaan uusia tuulia ja kiinteistöjen käyttäjien näkökulmaa.

Uutinen
Tiia-Lotta Tuominen

Mentorointi lisää itsetuntemusta ja tuo uusia näkemyksiä

07.03.2024 – Granlundin mentorointiohjelmassa granlundilaiset pääsevät keskustelemaan ammatti-identiteetistä ja urastaan kokeneemman konkarin kanssa. Ohjelmasta hyötyy myös mentori.

Uutinen
Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?