Hyppää sisältöön
UutinenEU-taksonomia helpottaa vastuullisuuden määrittelyä

EU-taksonomia helpottaa vastuullisuuden määrittelyä

18.8.2022 – Kiinteistöalan sijoittajat kaipaavat vertailukelpoista tietoa kestävän kehityksen mukaisista sijoituskohteista. EU-taksonomia on askel oikeaan suuntaan, sanoo Granlundin Tytti Bruce-Hyrkäs.

Aihepiiri
Vastuullisuus
Jaa

Yhä useampi sijoittaja ja rahoittaja haluaa olla mukana ilmastonmuutoksen torjunnassa, mutta tähän tarvitaan aitoa ymmärrystä kestävää kehitystä ja hiilineutraaliutta edistävistä sijoituskohteista.

Granlundin hiilineutraaliuspalvelujen vetäjä Tytti Bruce-Hyrkäs sanoo, että EU-taksonomia on askel oikeaan suuntaan. Erityisesti sijoittajien käyttöön suunniteltu Euroopan unionin luokittelu auttaa kohdentamaan myös kiinteistöalalla sijoituksia vähähiilisiin ja resurssitehokkaisiin kohteisiin.

“Tähän saakka selkeä yhtenäinen näkemys kiinteistöjen vastuullisuudesta on puuttunut”, Bruce-Hyrkäs huomauttaa.

Tähän saakka selkeä yhtenäinen näkemys kiinteistöjen vastuullisuudesta on puuttunut.

Koko arvoketjun päästöt huomioitava

EU-taksonomian ohella toiseksi keskeiseksi trendiksi Bruce-Hyrkäs nostaa kiinteistöalan tiukentuvat hiilineutraaliustavoitteet. Tämä johtuu asiakkaiden, vuokralaisten ja sijoittajien kasvavista vaatimuksista.

“Nyt otetaan entistä paremmin huomioon kiinteistöjen päästöt koko elinkaaren aikana. Mukaan luetaan esimerkiksi rakennusmateriaalien valmistusketjut, kiinteistön käyttämän energian tuotanto ja huollot.”

Tällä hetkellä hiilineutraaliustavoitteet eivät ole Bruce-Hyrkäksen mielestä kovin vertailukelpoisia. Jotkut yritykset raportoivat päästöistä laajemmin, osa taas suppeammin.

Jotkut yritykset raportoivat päästöistä laajemmin, osa taas suppeammin.

“Suunta on kuitenkin selvästi se, että ilmastonmuutoksen torjuntaan vaikuttavat merkittävimmät asiat tulisi tunnistaa koko arvoketjussa.”

Bruce-Hyrkäs uskoo, että arvoketjuihin liittyvät resurssien riittävyys, luontokato ja muut kestävän kehityksen haasteet nousevat laajemminkin esille kiinteistö- ja rakennusalalla. Esimerkiksi akkuteknologian tarvitsemien metallien tuotanto aiheuttaa suuria ympäristövaikutuksia ja sosiaalisia ongelmia, jotka on rakennusalallakin otettava huomioon.

“Myös EU-taksonomia edellyttää, että ympäristöasioiden ohella täytetään sosiaalisen vastuun minimivaatimukset.”

Taloudellisesti kannattavia vastuullisuustoimia

Mitä EU-taksonomia ja rahoituksen siirtyminen vihreisiin kohteisiin tarkoittaa kiinteistöalalla käytännössä?

“Vastuullisuus kannattaa ottaa viimeistään nyt osaksi liiketoiminnan tavoitteita ja miettiä, miten ydinliiketoiminnalla voi edistää ja saavuttaa tuloksia kestävässä kehityksessä.”

Bruce-Hyrkäksen mielestä kiinteistöalalla on selvä tarve entistä uskottavammille ja läpinäkyvimmille toimille. Lisäksi vastuullisuustyöstä tulisi pystyä tarjoamaan sijoittajille ja muille sidosryhmille entistä paremmin tietoa.

“Tarve kiinteistöjen tehokkaammalle tiedonhallinnalle ja ohjaukselle on ilmeinen.”

Tarve kiinteistöjen tehokkaammalle tiedonhallinnalle ja ohjaukselle on ilmeinen.

Bruce-Hyrkäs huomauttaa, että vastuullisuus ei ole vain ympäristöasioista vastaavan tiimiin, vaan osa koko yrityksen jokapäiväistä tekemistä. Näin löydetään kannattavimmat toimet vastuullisuuden parantamiseen.

Hän huomauttaa, että osa esimerkiksi energiaa säästävistä vastuullisuusteoista on taloudellisesti kannattavia, mutta kaikki eivät sitä ole. Parhaiden ratkaisujen löytämiseksi kiinteistöalalla on tarve pystyä vertailemaan eri vaihtoehtoja ja valita niistä päästöt ja kustannukset optimoiva kokonaisuus. Lisäksi on oleellista seurata päästöjen ja kustannuksen kehitystä, jotta toimintaa voidaan suunnitella ja johtaa tehokkaasti.

“Näin voimme tarjota kiinteistöt, jotka palvelevat käyttäjiä, ovat taloudellisesti kannattavia ja vähentävät ympäristövaikutuksia – toisin sanoen tuottavat vastuullisuushyötyjä.”

Tytti Bruce-Hyrkäs puhui kiinteistöalan vastuullisuudesta Granlundin Vastuullisuus, kiinteistöt ja raha -seminaarissa toukokuussa 2022.

Haluatko kuulla lisää?

Tytti Bruce-Hyrkäs

Liiketoiminnan kehitysjohtaja
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

“Perhevapaa on tänä päivänä itsestään selvää myös isille” – Granlund myötäelää perheellisen arjessa mukana

07.06.2023 – Perhevapaan pitäminen on tehty Granlundilla helpoksi. Riittää, että asiasta ja ajankohdasta ilmoittaa ajoissa omalle esihenkilölle. Työt saadaan järjestymään kyllä.

Uutinen

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen vastaa Energiaseminaarin yleisön kysymyksiin

01.06.2023 – Hiilinielut, pienydinvoima ja vesivoima kiinnostivat Energiaseminaarin yleisöä 24.5. Markku Ollikainen vastaa nyt kysymyksiin, joita emme ehtineet käsitellä suorassa lähetyksessä.

Uutinen

Energiaseminaarin skenaarioita: miten energian hinnoittelu muuttuu, ja miten kulutusjousto tulee näkymään?

01.06.2023 – Granlundin Energiaseminaarissa 24.5. kuultiin erittäin kiinnostavia puheenvuoroja, jotka herättivät niin paljon keskustelua ja kysymyksiä yleisössä, että emme ehtineet vastat kaikkiin…

Uutinen
Ympäristövastuullisuus rakentamisessa -markkinatutkimus

Markkinatutkimus: kiinteistösijoittajat muita edellä rakennushankkeiden ympäristövastuullisuudessa

24.05.2023 – Granlundin toteuttaman ympäristövastuullisuuden markkinatutkimuksen mukaan selkeitä ympäristötavoitteita asetetaan rakennushankkeille harvoin, ja myös niiden toteutumisen seurannassa olisi kehitettävää.

Uutinen

Tutkimus: Laadukkaan tiedon puute kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation esteenä

24.05.2023 – Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisoituminen vaatii panostuksia ja muutos on ollut hidasta, selviää Granlundin toteuttamasta Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimuksesta.

Uutinen

Laitetarkistukset pidentävät laitekannan elinkaarta sairaaloissa ja ammattikeittiöissä

23.05.2023 – Laitetarkistukset antavat puolueetonta ja ajantasaista tietoa, onpa kyse laiteluettelon päivittämisestä, laitteen elinkaaren pidentämisestä tai energiatehokkuuden parantamisesta. Samalla löytyy mahdollisuuksia sairaalan…

Uutinen

Miten kiinteistöjen arvo säilytetään vuokralaisten silmissä?

17.05.2023 – Liike- ja toimistotiloja jää yhä enemmän tyhjilleen, kun vuokralaiset haluavat jatkossa karsia vuokralla pitämiään tiloja. Asiantuntijamme antaa vinkit vuokratilojen arvon…

Uutinen

Miten tunnistat pätevän kuntotutkijan ja tilaat laadukkaan kuntoarvion?

11.05.2023 – Molempiin kysymyksiin saat vastaukset korjausrakentamisen asiantuntijoiltamme, jotka ovat erikoistuneet niin kevyempiin kuntoarvioihin kuin kattaviin kuntotutkimuksiin. Tässä viisi vinkkiä työn tilaajalle!

Uutinen

Kiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori

10.05.2023 – Tiedätkö mihin kaikkeen kiinteistössäsi kuluu energiaa? Entä miten energiankulutusta kannattaisi leikata? Aloita navigointi kohti fiksua energiatehokkuutta energiakatselmuksesta.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?