Hyppää sisältöön
UutinenEU-taksonomia helpottaa vastuullisuuden määrittelyä

EU-taksonomia helpottaa vastuullisuuden määrittelyä

18.8.2022 – Kiinteistöalan sijoittajat kaipaavat vertailukelpoista tietoa kestävän kehityksen mukaisista sijoituskohteista. EU-taksonomia on askel oikeaan suuntaan, sanoo Granlundin Tytti Bruce-Hyrkäs.

Aihepiiri
Vastuullisuus
Jaa

Yhä useampi sijoittaja ja rahoittaja haluaa olla mukana ilmastonmuutoksen torjunnassa, mutta tähän tarvitaan aitoa ymmärrystä kestävää kehitystä ja hiilineutraaliutta edistävistä sijoituskohteista.

Granlundin hiilineutraaliuspalvelujen vetäjä Tytti Bruce-Hyrkäs sanoo, että EU-taksonomia on askel oikeaan suuntaan. Erityisesti sijoittajien käyttöön suunniteltu Euroopan unionin luokittelu auttaa kohdentamaan myös kiinteistöalalla sijoituksia vähähiilisiin ja resurssitehokkaisiin kohteisiin.

“Tähän saakka selkeä yhtenäinen näkemys kiinteistöjen vastuullisuudesta on puuttunut”, Bruce-Hyrkäs huomauttaa.

Tähän saakka selkeä yhtenäinen näkemys kiinteistöjen vastuullisuudesta on puuttunut.

Koko arvoketjun päästöt huomioitava

EU-taksonomian ohella toiseksi keskeiseksi trendiksi Bruce-Hyrkäs nostaa kiinteistöalan tiukentuvat hiilineutraaliustavoitteet. Tämä johtuu asiakkaiden, vuokralaisten ja sijoittajien kasvavista vaatimuksista.

“Nyt otetaan entistä paremmin huomioon kiinteistöjen päästöt koko elinkaaren aikana. Mukaan luetaan esimerkiksi rakennusmateriaalien valmistusketjut, kiinteistön käyttämän energian tuotanto ja huollot.”

Tällä hetkellä hiilineutraaliustavoitteet eivät ole Bruce-Hyrkäksen mielestä kovin vertailukelpoisia. Jotkut yritykset raportoivat päästöistä laajemmin, osa taas suppeammin.

Jotkut yritykset raportoivat päästöistä laajemmin, osa taas suppeammin.

“Suunta on kuitenkin selvästi se, että ilmastonmuutoksen torjuntaan vaikuttavat merkittävimmät asiat tulisi tunnistaa koko arvoketjussa.”

Bruce-Hyrkäs uskoo, että arvoketjuihin liittyvät resurssien riittävyys, luontokato ja muut kestävän kehityksen haasteet nousevat laajemminkin esille kiinteistö- ja rakennusalalla. Esimerkiksi akkuteknologian tarvitsemien metallien tuotanto aiheuttaa suuria ympäristövaikutuksia ja sosiaalisia ongelmia, jotka on rakennusalallakin otettava huomioon.

“Myös EU-taksonomia edellyttää, että ympäristöasioiden ohella täytetään sosiaalisen vastuun minimivaatimukset.”

Taloudellisesti kannattavia vastuullisuustoimia

Mitä EU-taksonomia ja rahoituksen siirtyminen vihreisiin kohteisiin tarkoittaa kiinteistöalalla käytännössä?

“Vastuullisuus kannattaa ottaa viimeistään nyt osaksi liiketoiminnan tavoitteita ja miettiä, miten ydinliiketoiminnalla voi edistää ja saavuttaa tuloksia kestävässä kehityksessä.”

Bruce-Hyrkäksen mielestä kiinteistöalalla on selvä tarve entistä uskottavammille ja läpinäkyvimmille toimille. Lisäksi vastuullisuustyöstä tulisi pystyä tarjoamaan sijoittajille ja muille sidosryhmille entistä paremmin tietoa.

“Tarve kiinteistöjen tehokkaammalle tiedonhallinnalle ja ohjaukselle on ilmeinen.”

Tarve kiinteistöjen tehokkaammalle tiedonhallinnalle ja ohjaukselle on ilmeinen.

Bruce-Hyrkäs huomauttaa, että vastuullisuus ei ole vain ympäristöasioista vastaavan tiimiin, vaan osa koko yrityksen jokapäiväistä tekemistä. Näin löydetään kannattavimmat toimet vastuullisuuden parantamiseen.

Hän huomauttaa, että osa esimerkiksi energiaa säästävistä vastuullisuusteoista on taloudellisesti kannattavia, mutta kaikki eivät sitä ole. Parhaiden ratkaisujen löytämiseksi kiinteistöalalla on tarve pystyä vertailemaan eri vaihtoehtoja ja valita niistä päästöt ja kustannukset optimoiva kokonaisuus. Lisäksi on oleellista seurata päästöjen ja kustannuksen kehitystä, jotta toimintaa voidaan suunnitella ja johtaa tehokkaasti.

“Näin voimme tarjota kiinteistöt, jotka palvelevat käyttäjiä, ovat taloudellisesti kannattavia ja vähentävät ympäristövaikutuksia – toisin sanoen tuottavat vastuullisuushyötyjä.”

Tytti Bruce-Hyrkäs puhui kiinteistöalan vastuullisuudesta Granlundin Vastuullisuus, kiinteistöt ja raha -seminaarissa toukokuussa 2022.

Haluatko kuulla lisää?

Tytti Bruce-Hyrkäs

Liiketoiminnan kehitysjohtaja
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Laboratoriosuunnittelija tuntee tilojen tekniikan ja käyttäjien tarpeet

01.02.2023 – Puhdastila- ja laboratoriosuunnittelija Mari Jäntti tuntee laboratoriot. Suunnittelussa tarvitaan ymmärrystä laboratorioiden erityistekniikasta, kiinteistä kalusteista ja käyttäjien tarpeista.

Uutinen

Osaava asiakkuuspäällikkö ja vahva tiimi tuovat asiantuntemusta kiinteistöjohtamiseen

30.01.2023 – Kiinteistöjohtamisessa kaiken keskiössä on tieto ja sen jalkauttaminen oikeiksi toimenpiteiksi, sanoo asiakkuuspäällikkö Juhana Söder.

Uutinen

”Energia-asioissa on kova veto päällä” – Ville Pajukangas vahvistaa Granlundin energiaosaamista Pohjanmaalla

25.01.2023 – Granlund Pohjanmaan uutta energiaosastoa vetää alan konkari Ville Pajukangas. Hän tuntee perusteellisesti kiinteistönhallintajärjestelmät ja asiakastarpeet.

Uutinen

Talotekniikka-ala uudistuu – tule mukaan yhteiskehittämiseen!

25.01.2023 – Granlundin uusi innovaatiojohtaja Heikki Ihasalo pitää talotekniikka-alan uudistumista väistämättömänä. Toimintatavat muuttuvat vain yhdessä tekemällä.

Uutinen
Heikki Ihasalo

Uusi innovaatiojohtaja Heikki Ihasalo: “Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella”

03.01.2023 – Granlundin innovaatiojohtajana 1.1. aloittanut Heikki Ihasalo korostaa talotekniikka-alan yhteisen tekemisen ja tahtotilan merkitystä. Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella.

Uutinen

Sähkön hinnan nousu kirpaisee myös yrityksiä – ”Yksinkertaisilla toimilla saadaan isoja säästöjä”

30.12.2022 – Yritysten toimitiloissa säästyisi valtava määrä sähköä, jos talotekniikan säädöt olisivat kohdillaan. Suurin energiasyöppö on yleensä ilmanvaihto.

Uutinen

Granlund sitoutuu tieteeseen pohjautuvaan 1,5 asteen päästövähennyspolkuun

20.12.2022 – Granlund on sitoutunut tieteeseen perustuvaan Science Based Targets -aloitteeseen (SBTi), jonka perusteella Granlund asettaa toiminnalleen 1,5 asteen päästövähennystavoitteen.

Uutinen

4 syytä hakea Granlund Saimaalle suunnittelijaksi

14.12.2022 – Granlund Saimaa tarjoaa talotekniikan asiantuntijoille monipuolisia tehtäviä ja mahdollisuuksia kehittyä urallaan. Saimaalla työtä tehdään hyvällä fiiliksellä ja työkavereita auttaen.

Uutinen
Vilma Heljo, Juho Lukkari, Jarna Vesala ja Sami Ventä viihtyvät Granlund Tampereella.

Granlund Tampereella viihdytään yhdessä

02.12.2022 – Granlund Tampereella panostetaan työnteon mielekkyyteen, rentoon ilmapiiriin ja työntekijöiden viihtymiseen.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?