Hyppää sisältöön
UutinenLaitetarkistukset pidentävät laitekannan elinkaarta sairaaloissa ja ammattikeittiöissä

Laitetarkistukset pidentävät laitekannan elinkaarta sairaaloissa ja ammattikeittiöissä

23.5.2023 – Laitetarkistukset antavat puolueetonta ja ajantasaista tietoa, onpa kyse laiteluettelon päivittämisestä, laitteen elinkaaren pidentämisestä tai energiatehokkuuden parantamisesta. Samalla löytyy mahdollisuuksia sairaalan tai ammattikeittiön laitteiden kierrättämiseen ja uudelleenkäyttöön.

Aihepiiri
Ylläpito
Jaa

Laitetarkistukset ja laitekannan kartoitukset ovat paikallaan rakennusten peruskorjausten tai tilamuutosten yhteydessä tai jos toiminta siirtyy uuteen paikkaan.

“Usein kiinteät sairaalalaitteet (KSL) tai ammattikeittiön koneet ovat yhteydessä ympäröivään talotekniikkaan, kuten viemäröintiin tai sähköjärjestelmiin”, toteaa Granlundin keittiösuunnittelija Tiia Kaijalainen.

Muutostilanteissa tarvitaankin tarkkaa tietoa siitä, mitä laitteita keskuskeittiö, terveysasema, hammaslääkärikeskus tai sairaalan leikkausosasto sisältää juuri tällä hetkellä.

Laitetarkistukset tähtäävät resurssiviisauteen ja energiatehokkuuteen

Laitetarkistuksissa arvioidaan laitekannan kuntoa sekä energiankulutuksen että resurssiviisauden kannalta. Laitteen kunnosta riippuu, onko sen käyttöiän pidentäminen kannattavaa huoltamalla vai onko laite parempi vaihtaa uuteen tai siirtää toiseen käyttöön.

“Uudet keittiö- ja KSL-laitteet säästävät sähköä ja vettä”, kertoo Granlundin KSL-suunnittelun ryhmäpäällikkö Antti Pohjonen.

Ammattikeittiöissä ja sairaaloissa moni pienlaite siirtyy helposti paikasta toiseen. Ensin on kuitenkin tiedettävä, mitkä laitteet kannattaa kierrättää tai siirtää varastoon odottamaan sopivaa käyttökohdetta. Tavoitteena on, että vain käyttöikänsä lopussa olevat laitteet päätyvät metalli- tai elektroniikkajätteeksi. Silloinkin niiden materiaalit saadaan kiertoon.

Resurssien käytön kannalta arvokkainta on löytää laitteille uudelleenkäyttökohde. Yksi mahdollisuus on toimittaa laitteet hätäapuna esimerkiksi Ukrainaan, kuten tehtiin Kymenlaakson keskussairaalassa.

Laitetarkistukset

  • estävät turhat laiteuusinnat
  • ohjaavat tekemään kustannustehokkaita hankintoja
  • tukevat laitehuollon suunnittelua
  • mahdollistavat laitteiden kierrätyksen ja uudelleenkäytön.

Asiantuntemusta sairaaloihin ja terveydenhuollon tiloihin

Tiedäthän, että saat meiltä myös sairaaloiden ja ammattikeittiöiden talotekniikkasuunnittelun, arkkitehtisuunnittelun sekä puhdastila- ja KSL-suunnittelun?

Laitetarkistus auttaa arvioimaan laitekapasiteettia.

Keittiösuunnittelija Tiia Kaijalainen, Granlund

Puolueeton ja ajantasainen näkemys laitekannasta

Laitetarkistukset antavat puolueettoman kuvan omaisuuden nykytilanteesta. Laiteluettelot eivät ole aina ajan tasalla tai laitteiden käyttöiästä ei ole varmaa tietoa. Sairaalaan tai keskuskeittiöön on saatettu hankkia aikojen saatossa laitteita, joita ei ole kirjattu mihinkään. Laitetarkistus auttaa päivittämään laiteluettelon.

“Laitetarkistus auttaa myös arvioimaan laitekapasiteettia, jos esimerkiksi keskuskeittiön tuotanto on saatava mahtumaan remontin ajaksi muihin keskuskeittiöihin tai väistötiloihin”, Kaijalainen lisää.

Myös hyvinvointialueille laitetarkistus kertoo, miten laitekanta vastaa nykykäytön vaatimuksia. Silloin ei tehdä turhia laitehankintoja vain siksi, että uutta tekniikkaa on saatavilla.

Laitetarkistuksista hyötyvät kiinteistönomistajan ja käyttäjien lisäksi korjaus- tai uudisrakentamishankkeen suunnittelijat, kuten arkkitehti.

“Suunnittelijoiden on tärkeää tietää, minkälaista laitekantaa rakennuksessa on tai mitä laitteita sinne on tulossa, jotta tilavaraukset sekä talotekniset valmiudet ovat riittävät ja kokonaisuus yhteensopiva.”

KSL-suunnittelun ryhmäpäällikkö Antti Pohjonen, Granlund

Kaijalaisen mukaan hyödyt korostuvat, kun kyse on useiden eri rakennusten sisältämistä sadoista laitteista. “Ulkopuolisena konsulttina varmistamme, että koko laitekanta luetteloidaan yhdenmukaisilla periaatteilla.”

Lopputuloksena on selkeä kokonaiskuva siitä, mitä laitteita rakennukset sisältävät, mitä eri laitteille kannattaa tehdä ja mihin käyttötarkoitukseen ne edelleen sopivat.

Miten laitetarkistus etenee?

1. Kohdekäynti

Laitetarkistus alkaa kohdekäynnillä. Arvioimme laiteluettelon pohjalta, löytyvätkö kaikki listalla mainitut laitteet ja ovatko ne yhä toimintakunnossa.

2. Haastattelut

Haastattelemme ammattikeittiön loppukäyttäjiä tai sairaalan teknistä huoltohenkilökuntaa. He tietävät parhaiten, onko tiettyjen laitteiden kanssa ollut ongelmia ja minkälaisia.

3. Nykykunnon arvio

Laitteiden ikä selviää usein laitekilvestä. Kunnon arvioinnissa yhtä tärkeää on selvittää laitteen käyttötunnit. Osat kuluvat eri tavalla, jos käyttöä on kerran tai 10 kertaa päivässä.

4. Huoltohistoria

Pyrimme selvittämään kaikkien yli 5-vuotiaiden laitteiden huoltohistorian laitetoimittajilta. Jos tietoa ei ole saatavilla, arvioimme itse, kannattaako laite uusia tai voiko sen siirtää toiseen käyttöön.

5. Hankinnat

Laitetarkistukset ohjaavat hankintoja. Autamme ennakoimaan laitekannan hankinta- ja huoltokustannuksista esimerkiksi kahden tai kymmenen vuoden säteellä.

6. Jatkosuositukset

Annamme laitetarkistuksissa suosituksia synergiaeduista ja jatkotoimenpiteistä. Esimerkiksi pesukoneen ja kuljettimien uusiminen on usein fiksua yhtä aikaa. Myös keittiön huuva tai IV-katto voi olla kustannustehokkainta uusia samassa yhteydessä laitehankintojen kanssa.

Ota yhteyttä!

Tiia Kaijalainen

Tiia Kaijalainen

Keittiösuunnittelija
Granlund Oy

Antti Pohjonen

Ryhmäpäällikkö KSL-suunnittelu, sairaalasuunnittelu
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

4D-suunnittelu edistää tiedolla johtamista

17.11.2023 – 4D-suunnittelua voi hyödyntää monessa. Lue, miten palvelu tuki tietomallien käyttöä Lujatalon työmaalla ja tehostaa datalla johtamista Vektor IO:n infrahankkeissa.

Uutinen

Kuinka 4D-suunnittelu tehostaa rakennushankkeita?

10.11.2023 – Asiakkaamme kertovat, miten 4D on vaikuttanut purkuhankkeiden aikatauluihin Purkupihalla, läpinäkyvyyteen Helsinki-Vantaan kehitysohjelmassa ja suunnittelun laatuun Destialla.

Uutinen

Arkkitehtitoimisto ON Oy:sta tulee osa Granlund Kuopiota

07.11.2023 – Granlund on ostanut kuopiolaisen Arkkitehtitoimisto ON Oy:n osakekannan. Kauppa astuu voimaan 1.1.2024.

Uutinen

Miten suunniteltiin edistyksellisen paloturvallinen Länsimetro?

31.10.2023 – Länsimetron turvallisuusratkaisut ovat edistyksellisiä kansainvälisessäkin mittakaavassa. Granlundin suunnittelijat olivat valitsemassa ratkaisuja, joilla paloturvallisuudesta huolehditaan monen järjestelmän yhteispelillä.

Uutinen

Miltä energia näyttää valotaiteen keinoin?

08.09.2023 – Jyväskylässä järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma pidetään tänä vuonna 28.9.–7.10. Granlundin vuorovaikutteisen teoksen teema on energian eri muodot. Teokseen osallistuvan ihmisen…

Uutinen

Vastuullinen kiinteistönomistaja varautuu häiriötilanteisiin ennalta

28.08.2023 – Kiinteistöön kohdistuvat mahdolliset häiriötilanteet ja riskit kannattaa selvittää ennakoiden. Tärkeintä on varmistaa käyttäjien turvallisuus ja kriittisten järjestelmien toiminta kaikissa tilanteissa.

Uutinen

Suomalainen osaaminen tukemassa Romanian sairaalakannan uudistusta

21.08.2023 – Suomalaisen sairaalasuunnittelun ja -rakentamisen asiantuntijat yhdistävä Integrated Hospital Design Alliance eli IHDA-ryhmä on mukana romanialaisen sairaalan uudisrakennushankkeessa. Länsi-Romaniassa sijaitseva Resita…

Uutinen
Datakeskus

Datakeskusten hukkalämmöissä piilee huikea potentiaali

08.08.2023 – Datakeskusten hukkalämmöillä voitaisiin lämmittää satojen tuhansien suomalaisten kodit. Potentiaali on valtava, sillä tällä hetkellä vain viisi prosenttia hukkalämmöstä hyödynnetään.

Uutinen
Laakson yhteissairaala, havainnekuva

Laakson yhteissairaala-hankkeella on kunnianhimoiset elinkaaritavoitteet

27.04.2023 – Laakson yhteissairaala toteutetaan allianssihankkeena. Mittavassa projektissa energiatehokkuus ja elinkaaren kestävät ratkaisut ovat merkittävässä roolissa.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä

Mitä tietoa etsit?