Hyppää sisältöön
UutinenLaitetarkistukset pidentävät laitekannan elinkaarta sairaaloissa ja ammattikeittiöissä

Laitetarkistukset pidentävät laitekannan elinkaarta sairaaloissa ja ammattikeittiöissä

23.5.2023 – Laitetarkistukset antavat puolueetonta ja ajantasaista tietoa, onpa kyse laiteluettelon päivittämisestä, laitteen elinkaaren pidentämisestä tai energiatehokkuuden parantamisesta. Samalla löytyy mahdollisuuksia sairaalan tai ammattikeittiön laitteiden kierrättämiseen ja uudelleenkäyttöön.

Laitetarkistukset ja laitekannan kartoitukset ovat paikallaan rakennusten peruskorjausten tai tilamuutosten yhteydessä tai jos toiminta siirtyy uuteen paikkaan.

“Usein kiinteät sairaalalaitteet (KSL) tai ammattikeittiön koneet ovat yhteydessä ympäröivään talotekniikkaan, kuten viemäröintiin tai sähköjärjestelmiin”, toteaa Granlundin keittiösuunnittelija Tiia Kaijalainen.

Muutostilanteissa tarvitaankin tarkkaa tietoa siitä, mitä laitteita keskuskeittiö, terveysasema, hammaslääkärikeskus tai sairaalan leikkausosasto sisältää juuri tällä hetkellä.

Laitetarkistukset tähtäävät resurssiviisauteen ja energiatehokkuuteen

Laitetarkistuksissa arvioidaan laitekannan kuntoa sekä energiankulutuksen että resurssiviisauden kannalta. Laitteen kunnosta riippuu, onko sen käyttöiän pidentäminen kannattavaa huoltamalla vai onko laite parempi vaihtaa uuteen tai siirtää toiseen käyttöön.

“Uudet keittiö- ja KSL-laitteet säästävät sähköä ja vettä”, kertoo Granlundin KSL-suunnittelun ryhmäpäällikkö Antti Pohjonen.

Ammattikeittiöissä ja sairaaloissa moni pienlaite siirtyy helposti paikasta toiseen. Ensin on kuitenkin tiedettävä, mitkä laitteet kannattaa kierrättää tai siirtää varastoon odottamaan sopivaa käyttökohdetta. Tavoitteena on, että vain käyttöikänsä lopussa olevat laitteet päätyvät metalli- tai elektroniikkajätteeksi. Silloinkin niiden materiaalit saadaan kiertoon.

Resurssien käytön kannalta arvokkainta on löytää laitteille uudelleenkäyttökohde. Yksi mahdollisuus on toimittaa laitteet hätäapuna esimerkiksi Ukrainaan, kuten tehtiin Kymenlaakson keskussairaalassa.

Laitetarkistukset

  • estävät turhat laiteuusinnat
  • ohjaavat tekemään kustannustehokkaita hankintoja
  • tukevat laitehuollon suunnittelua
  • mahdollistavat laitteiden kierrätyksen ja uudelleenkäytön.

Asiantuntemusta sairaaloihin ja terveydenhuollon tiloihin

Tiedäthän, että saat meiltä myös sairaaloiden ja ammattikeittiöiden talotekniikkasuunnittelun, arkkitehtisuunnittelun sekä puhdastila- ja KSL-suunnittelun?

Laitetarkistus auttaa arvioimaan laitekapasiteettia.

Keittiösuunnittelija Tiia Kaijalainen, Granlund

Puolueeton ja ajantasainen näkemys laitekannasta

Laitetarkistukset antavat puolueettoman kuvan omaisuuden nykytilanteesta. Laiteluettelot eivät ole aina ajan tasalla tai laitteiden käyttöiästä ei ole varmaa tietoa. Sairaalaan tai keskuskeittiöön on saatettu hankkia aikojen saatossa laitteita, joita ei ole kirjattu mihinkään. Laitetarkistus auttaa päivittämään laiteluettelon.

“Laitetarkistus auttaa myös arvioimaan laitekapasiteettia, jos esimerkiksi keskuskeittiön tuotanto on saatava mahtumaan remontin ajaksi muihin keskuskeittiöihin tai väistötiloihin”, Kaijalainen lisää.

Myös hyvinvointialueille laitetarkistus kertoo, miten laitekanta vastaa nykykäytön vaatimuksia. Silloin ei tehdä turhia laitehankintoja vain siksi, että uutta tekniikkaa on saatavilla.

Laitetarkistuksista hyötyvät kiinteistönomistajan ja käyttäjien lisäksi korjaus- tai uudisrakentamishankkeen suunnittelijat, kuten arkkitehti.

“Suunnittelijoiden on tärkeää tietää, minkälaista laitekantaa rakennuksessa on tai mitä laitteita sinne on tulossa, jotta tilavaraukset sekä talotekniset valmiudet ovat riittävät ja kokonaisuus yhteensopiva.”

KSL-suunnittelun ryhmäpäällikkö Antti Pohjonen, Granlund

Kaijalaisen mukaan hyödyt korostuvat, kun kyse on useiden eri rakennusten sisältämistä sadoista laitteista. “Ulkopuolisena konsulttina varmistamme, että koko laitekanta luetteloidaan yhdenmukaisilla periaatteilla.”

Lopputuloksena on selkeä kokonaiskuva siitä, mitä laitteita rakennukset sisältävät, mitä eri laitteille kannattaa tehdä ja mihin käyttötarkoitukseen ne edelleen sopivat.

Miten laitetarkistus etenee?

1. Kohdekäynti

Laitetarkistus alkaa kohdekäynnillä. Arvioimme laiteluettelon pohjalta, löytyvätkö kaikki listalla mainitut laitteet ja ovatko ne yhä toimintakunnossa.

2. Haastattelut

Haastattelemme ammattikeittiön loppukäyttäjiä tai sairaalan teknistä huoltohenkilökuntaa. He tietävät parhaiten, onko tiettyjen laitteiden kanssa ollut ongelmia ja minkälaisia.

3. Nykykunnon arvio

Laitteiden ikä selviää usein laitekilvestä. Kunnon arvioinnissa yhtä tärkeää on selvittää laitteen käyttötunnit. Osat kuluvat eri tavalla, jos käyttöä on kerran tai 10 kertaa päivässä.

4. Huoltohistoria

Pyrimme selvittämään kaikkien yli 5-vuotiaiden laitteiden huoltohistorian laitetoimittajilta. Jos tietoa ei ole saatavilla, arvioimme itse, kannattaako laite uusia tai voiko sen siirtää toiseen käyttöön.

5. Hankinnat

Laitetarkistukset ohjaavat hankintoja. Autamme ennakoimaan laitekannan hankinta- ja huoltokustannuksista esimerkiksi kahden tai kymmenen vuoden säteellä.

6. Jatkosuositukset

Annamme laitetarkistuksissa suosituksia synergiaeduista ja jatkotoimenpiteistä. Esimerkiksi pesukoneen ja kuljettimien uusiminen on usein fiksua yhtä aikaa. Myös keittiön huuva tai IV-katto voi olla kustannustehokkainta uusia samassa yhteydessä laitehankintojen kanssa.

Ota yhteyttä!

Tiia Kaijalainen

Tiia Kaijalainen

Keittiösuunnittelija
Granlund Oy

Antti Pohjonen

Ryhmäpäällikkö KSL-suunnittelu, sairaalasuunnittelu
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Laakson yhteissairaala, havainnekuva

Laakson yhteissairaala-hankkeella on kunnianhimoiset elinkaaritavoitteet

27.04.2023 – Laakson yhteissairaala toteutetaan allianssihankkeena. Mittavassa projektissa energiatehokkuus ja elinkaaren kestävät ratkaisut ovat merkittävässä roolissa.

Uutinen

Miksi Revitin käyttö lisääntyy sähkösuunnittelussa? – hyödyt ja haasteet

29.03.2023 – Revit on mullistanut tietomallipohjaisen suunnittelun, vaikka kehitettävääkin riittää. Sähkösuunnittelijoille Revit on mieluisin työkalu tietomallinnusprojekteissa, myös tilaajat vaativat Revitin käyttöä yhä…

Uutinen

Jäähdytys kuntoon kesäksi

01.03.2023 – Kesällä kylmän tarve on suuri. Ennakointi auttaa varmistamaan laitteiden toiminnan.

Uutinen

Laboratoriosuunnittelija tuntee tilojen tekniikan ja käyttäjien tarpeet

01.02.2023 – Puhdastila- ja laboratoriosuunnittelija Mari Jäntti tuntee laboratoriot. Suunnittelussa tarvitaan ymmärrystä laboratorioiden erityistekniikasta, kiinteistä kalusteista ja käyttäjien tarpeista.

Uutinen

KSL-suunnittelijan tärkein tehtävä on tukea käyttäjiä

24.11.2022 – KSL-suunnittelussa eri osapuolten kuuntelu on tärkeää. Varmistamme, että kiinteät sairaalalaitteet tukevat hoitotyötä niin sairaalakampuksilla kuin yksityisklinikoilla.

Uutinen

Sähköautojen latauspisteissä mahdollista saavuttaa isoja teho- ja kustannussäästöjä

19.10.2022 – Tuore diplomityö selvitti sähköautojen latauspisteiden sekä sähköliittymien mitoitusta.

Uutinen

Päättäjätutkimus: Talotekniikan rooli tulee merkittävästi kasvamaan kiinteistö- ja rakennusalalla

13.10.2022 – Granlund teetti yhteistyössä Taloustutkimuksen kanssa selvityksen siitä, kuinka kiinteistö- ja rakennusalan päättäjät näkevät talotekniikan roolin tällä hetkellä ja tulevaisuudessa.

Uutinen

Granlund Kuopion kova osaaminen rakennusautomaatiossa kerää kiitosta

03.10.2022 – Rakennusautomaation rooli korostuu energiatehokkuudessa ja hyvien sisäolosuhteiden ylläpidossa. Granlund Kuopiossa automaation suunnittelusta vastaa rautainen tiimi.

Uutinen

”Ilmastonmuutoksen hillitsemiseen vaikutetaan jokaisen LVI-suunnittelijan työpöydällä”

20.09.2022 – Vuoden LVI-suunnittelijaksi valittu Eveliina Vesalainen yhdistää työssään LVI-alan ja energia-alan osaamistaan.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä

Mitä tietoa etsit?