Hyppää sisältöön
UutinenTutkimus: Rakennusten digitaaliset kaksoset yleistyvät käyttäjien tarpeiden ehdoilla

Tutkimus: Rakennusten digitaaliset kaksoset yleistyvät käyttäjien tarpeiden ehdoilla

10.12.2020 – Ajatus rakennusten digitaalisten kaksosten kehittämisestä syntyi jo vuosikymmeniä sitten rakennusten tietomallien (BIM) myötä. Digital twinien yleistyminen on kuitenkin ollut viime vuosina hidasta. Granlundin teettämä uusi tutkimus osoittaa, että kysyntää löytyy teknologisesti eri tasoisille digital twin -ratkaisuille. Lähivuosina markkinoiden kasvu voi löytyä tarvelähtöisistä, oletettua yksinkertaisemmista teknologisista ratkaisuista.

Aihepiiri
Data ja digitalisaatio
Jaa

Kiinnostus digitaalisia kaksosia – digital twinejä – kohtaan huipentui vuonna 2018, kun teknologiatutkimusyhtiö Gartner nosti digital twinin tunnetulle hypekäyrälleen. Gartnerin ennusteen mukaan muutama vuosi hypehuipun jälkeen edessä olisi teknologian kehityksen hidastuminen, kunnes tätä laskuvaihetta seuraavien 3–5 vuoden aikana teknologia saisi jalansijaa kaupallisilla markkinoilla. 

Digital twinien kehityksen hidastuminen on havaittu myös Granlundilla, joka lähti huhtikuussa 2020 toteuttamaan laajaa tutkimusta digital twinien tilanteesta ja käytöstä Suomessa. Tutkimusta varten haastateltiin kiinteistö- ja rakennusalan eri sidosryhmiä 16 eri organisaatiosta. Näkemyksiä haettiin kiinteistöjen omistajilta, urakoitsijoilta, kiinteistöalan sijoittajilta, kiinteistöjohtamiseen keskittyviltä toimijoilta, kiinteistötekniikan ja -palvelujen tuottajilta, kiinteistöjen käyttäjiltä sekä teknologiayrityksiltä. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä LUTin tutkija José Camposanon kanssa.

Tietomallit hetkeksi sivummalle

Digital twinien tähänastinen kehitys on keskittynyt vahvasti rakennuksista suunnittelu- ja rakennusvaiheessa tehtävien tietomallien (Building Information Model) ympärille. ”Tietomallien monipuolinen sisältö ja tarve hyödyntää tietomalleja rakennusvaiheen jälkeen on pitkään ollut vallitseva lähtökohta digital twinejä koskevassa keskustelussa. Tässä on helposti menty teknologia edellä: tietomalli on jo olemassa, hyödynnetään sitä”, sanoo tutkimuksesta Granlundilla vastannut teknologiajohtaja, Aalto-yliopistossa tutkijatohtorina toimiva Ken Dooley. “Uudessa tutkimuksessa otimme vastakkaisen lähtökohdan, ja keskityimme rakennuksen eri sidosryhmien tarpeiden selvittämiseen. Teknologian jätimme tässä kohtaa sivummalle”. 

Tuloksena neljä tarvelähtöistä ratkaisumallia 

Tutkimuksessa kerättiin eri sidosryhmiltä tarpeita ja haasteita, joita digital twinin avulla voidaan joko helpottaa tai ratkaista kokonaan. Tutkijoille selvisi pian, että erityyppiset käyttötarpeet voidaan ratkaista teknisesti hyvin eritasoisilla ratkaisuilla. Tutkimuksen perusteella pystyttiin määrittelemään neljä erilaista ratkaisumallia, joiden toteutus vaihtelee erittäin vaativasta hyvin yksinkertaiseen. 

  • Teknisesti edistynein ja vaativin on rakennusta vastaava digital twin, joka sisältää kaikki suunnittelu- ja rakennusvaiheessa luodut tietomallit ja -sisällöt arkkitehtimallista rakenne- ja taloteknisiin tietomalleihin ja -järjestelmiin.  
  • Talotekninen digital twin on hieman suppeampi ratkaisu, joka sisältää eri tietomalleista ne elementit, joita tarvitaan teknisten järjestelmien, kuten sähköjen, veden ja ilmanvaihdon, ylläpitoon rakennuksen elinkaaren aikana.
  • Vuorovaikutteinen pohjapiirros puolestaan on digital twin, joka koostuu ajantasaisesta 2D-pohjapiirroksesta tai erittäin yksinkertaisesta 3D-rautalankamallista, jota täydennetään sekä muuttumattomalla että dynaamisella datalla.
  • Teknologisesti yksinkertaisin digital twin -ratkaisu on tiedolla johtamisen työkalu, esimerkiksi BI-raporttinäkymä, johon on upotettu vuorovaikutteinen 2D-pohjapiirros tai -kartta. Tieto on helpommin ja intuitiivisemmin tulkittavissa, kun se yhdistyy suoraan tiettyyn rakennukseen tai yksittäiseen tilaan. 

Markkinat kasvuun yksinkertaisemmilla ratkaisuilla?

Tutkimuksessa selvitettiin myös aikataulua digital twinien markkinoiden kasvulle. Tutkimuksen perusteella lähivuosina yleistyvät sidosryhmien uusien tunnistettujen erilaisten tarpeiden pohjalta syntyvät teknologisesti yksinkertaisemmat ratkaisut. ”Tiettyyn tarpeeseen vastaava yksinkertaisempi digital twin on nopeampi ja kustannustehokkaampi ottaa käyttöön, ja sen luoma lisäarvo on helposti osoitettavissa asiakkaille”, kertoo Ken Dooley.

Samalla kevyemmät ratkaisut avaavat markkinoita teknologisesti vaativammille mutta myös monikäyttöisemmille digital twineille.  Tutkimuksen mukaan teknologisesti vaativammat digital twinit kehittyvät kannattaviksi vuoteen 2025 mennessä. ”Tulevaisuuden markkinatilanteen ennustaminen on erittäin haastavaa mutta pitkällä aikavälillä teknologisesti vaativammat ja edistyksellisemmät digital twinit tulevat todennäköisesti hallitsemaan markkinoita”. 

Building Digital Twins -tutkimus julkaistiin webinaarissa torstaina 10.12. Webinaarin tallenne tulee Granlundin YouTube-kanavalle jälkikäteen.

Tutustu tutkimukseen tästä
Huom. linkki avautuu erilliseen ikkunaan.

Lisätietoa

Ken Dooley, TkT, teknologiajohtaja, Granlund & tutkijatohtori, Aalto-yliopisto, ken.dooley@granlund.fi, kenneth.dooley@aalto.fi, 050 315 2417

Tero Järvinen, teknologiajohtaja, Granlund, tero.jarvinen@granlund.fi, 050 323 2934

Haluatko kuulla lisää?

Ken Dooley

Teknologiajohtaja

Tero Järvinen

Kehitysjohtaja, Teknologioiden kehitys
Granlund Oy

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen vastaa Energiaseminaarin yleisön kysymyksiin

01.06.2023 – Hiilinielut, pienydinvoima ja vesivoima kiinnostivat Energiaseminaarin yleisöä 24.5. Markku Ollikainen vastaa nyt kysymyksiin, joita emme ehtineet käsitellä suorassa lähetyksessä.

Uutinen

Energiaseminaarin skenaarioita: miten energian hinnoittelu muuttuu, ja miten kulutusjousto tulee näkymään?

01.06.2023 – Granlundin Energiaseminaarissa 24.5. kuultiin erittäin kiinnostavia puheenvuoroja, jotka herättivät niin paljon keskustelua ja kysymyksiä yleisössä, että emme ehtineet vastat kaikkiin…

Uutinen
Ympäristövastuullisuus rakentamisessa -markkinatutkimus

Markkinatutkimus: kiinteistösijoittajat muita edellä rakennushankkeiden ympäristövastuullisuudessa

24.05.2023 – Granlundin toteuttaman ympäristövastuullisuuden markkinatutkimuksen mukaan selkeitä ympäristötavoitteita asetetaan rakennushankkeille harvoin, ja myös niiden toteutumisen seurannassa olisi kehitettävää.

Uutinen

Tutkimus: Laadukkaan tiedon puute kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation esteenä

24.05.2023 – Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisoituminen vaatii panostuksia ja muutos on ollut hidasta, selviää Granlundin toteuttamasta Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimuksesta.

Uutinen

Laitetarkistukset pidentävät laitekannan elinkaarta sairaaloissa ja ammattikeittiöissä

23.05.2023 – Laitetarkistukset antavat puolueetonta ja ajantasaista tietoa, onpa kyse laiteluettelon päivittämisestä, laitteen elinkaaren pidentämisestä tai energiatehokkuuden parantamisesta. Samalla löytyy mahdollisuuksia sairaalan…

Uutinen

Miten kiinteistöjen arvo säilytetään vuokralaisten silmissä?

17.05.2023 – Liike- ja toimistotiloja jää yhä enemmän tyhjilleen, kun vuokralaiset haluavat jatkossa karsia vuokralla pitämiään tiloja. Asiantuntijamme antaa vinkit vuokratilojen arvon…

Uutinen

Miten tunnistat pätevän kuntotutkijan ja tilaat laadukkaan kuntoarvion?

11.05.2023 – Molempiin kysymyksiin saat vastaukset korjausrakentamisen asiantuntijoiltamme, jotka ovat erikoistuneet niin kevyempiin kuntoarvioihin kuin kattaviin kuntotutkimuksiin. Tässä viisi vinkkiä työn tilaajalle!

Uutinen

Kiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori

10.05.2023 – Tiedätkö mihin kaikkeen kiinteistössäsi kuluu energiaa? Entä miten energiankulutusta kannattaisi leikata? Aloita navigointi kohti fiksua energiatehokkuutta energiakatselmuksesta.

Uutinen

Asiantuntijan vinkit kiinteistön arvon säilyttämiseen vaativassa markkinatilanteessa

08.05.2023 – Inflaatio ja korkojen nousu kasvattavat kiinteistöjen tuottovaatimuksia, mikä pakottaa monet kiinteistösijoittajat laskemaan kiinteistöjen arvoa. Arvonlaskua voidaan kuitenkin hallita!

Uutinen

Mitä tietoa etsit?