Hyppää sisältöön
Vuosikymmenet tikittänyt korjausvelka on mahdollista saada haltuun

Vuosikymmenet tikittänyt korjausvelka on mahdollista saada haltuun

26.8.2024 – Rahat ovat kunnissa ja seurakunnissa aina vain tiukemmassa, ja samaan aikaan korjausvelka pitäisi saada haltuun. Haluan rohkaista tekemään asioita uudella tavalla! Korjausvelan hallinnan tietojohtaminen ei ole niin vaikeaa kuin luullaan.

Aihepiiri
Data ja digitalisaatio, Kiinteistöjohtaminen
Jaa

Kunnissa ja seurakunnissa painitaan hyvin samanlaisten haasteiden kanssa. Kiinteistöjen korjausvelan hallintaan on entistä vähemmän rahaa ja henkilöresursseja. Elinkustannukset nousevat, veronmaksajien määrä vähenee ja soten rinnalla pitäisi vastata uusiin sisäilma- ja vastuullisuusvaatimuksiinkin. Ei ole helppo yhtälö.

Kiinteistöjen korjausvelan hallintaan on entistä vähemmän rahaa ja henkilöresursseja.

Kiinteistötietoa ei ole tai siihen ei voi luottaa

Päättäjät tarvitsevat luotettavaa tietoa koko kiinteistömassasta. Valistuneet arvaukset eivät enää riitä, eikä suurten kohteiden priorisointi, koska niitä on kunnissa ja seurakunnissa suhteellisen vähän.

Tarvitaan portfoliotasoista ajattelua. Tyypillisesti sen tiellä on kaksi pulmaa:

1. Tietoa ei ole saatavilla. Monissa kunnissa tietoa ei ole koskaan lähdetty aktiivisesti keräämään, jolloin kiinteistöt alkavat rapistua huomaamatta.

2. Tieto ei ole luotettavaa. Ajantasaista tietoa on tarjolla vain uusimmasta rakennuskannasta, kuten koulukeskuksesta tai seurakuntatalosta. Kirkkoa tai kyläkouluja ei ole tutkittu teknisesti 10 vuoteen.

TOP3-vinkit korjausvelan haltuunottoon

1. Oikea “mindset”

Datan hyödyntämistä kiinteistöjohtamisessa ei kannata pelätä – tieto on ainoa tapa päästä eteenpäin!

2. Haltuunottovaihe ratkaisee

Kun haltuunotto tehdään huolellisesti, tiedon ylläpitäminen on helppoa.

3. Suhtaudu korjausvelan hallintaan prosessina

Haltuunottoprojektia seuraa aina korjausvelan hallintaprosessi.

Meillä on valmis prosessi, joka varmistaa, että osataan, jaksetaan ja saadaan!

Rohkeasti kohti haltuunottoa!

Luotettavan tiedon tarve on huutava, mutta datan hyödyntäminen pelottaa. Osataanko? Jaksetaanko? Saadaanko homma maaliin? Meillä on valmis prosessi, joka varmistaa, että osataan, jaksetaan ja saadaan!

Korjausvelan haltuunotto datan avulla ei ole niin vaikeaa kuin luullaan, koska teknologia on kehittynyt valtavasti:

  • Kaikkien kiinteistöjen tiedot voidaan koota yhteen järjestelmään.
  • Tiedot voidaan esittää niin havainnollisesti, että ne ymmärtää ilman insinöörintutkintoa.
  • Yksittäisten päätösten seurauksia voidaan seurata portfoliotasolla.
  • Samaan aikaan ohjataan useita tavoitteita, kuten korjausvelkaa, ylläpitokustannuksia ja CO₂-päästöjä.

Valmis prosessi korjausvelan haltuunottoon

Korjausvelan hallinta on datan hallintaa ja tekemisen “liinaamista”. Datalla karsitaan hukkaa, priorisoidaan korjaustoimenpiteitä ja lisätään tietoisuutta siitä, missä kunnossa kiinteistöt ovat, mitä kannattaa korjata, missä vaiheessa ja laajuudessa.

Ensimmäinen askel on tavoitteiden määrittely. Tavoitteiden pohjalta tietoa korjausvelasta voidaan kerätä vain tärkeimmistä kiinteistöistä tai kerralla koko portfoliosta. Nopein ja helpoin tapa on aikaperustainen korjausvelan laskenta. Esimerkiksi Kaarinan kunnalle laskimme 15 tärkeimmän kiinteistön korjausvelan laitteiden ja järjestelmien hankintavuosien perusteella.

Jos tavoitteena on tarkempi tieto eri rakennusosien todellisesta kunnosta, korjausvelka kannattaa laskea teknisten kuntoarvioiden perusteella. Kirkkonummen seurakunnalle laskimme korjausvelan puolelle kiinteistöistä laitekannan hankintavuosien perusteella ja toiselle puolelle kuntoarvioiden.

Seuraavaksi tulee haltuunottovaihe. Silloin valitaan sopiva tiedonhallintateknologia tai tuunataan olemassa oleva ylläpito-ohjelmisto tukemaan kiinteistöjohtamista. Esimerkiksi Granlund Manager -ohjelmistolla tietoa on helppo hallita ja päivittää sekä samalla seurata tilannetta ja raportoida siitä eteenpäin päättäjille.

Esimerkiksi Kaarinan kunnalle laskimme 15 tärkeimmän kiinteistön korjausvelan laitteiden ja järjestelmien hankintavuosien perusteella.

Tietojohtamisen avulla voidaan huolehtia myös kunnossapidon vastuullisuudesta. Korjausvelan hallinta tehostaa kunnossapitoa, mikä pidentää rakennusten elinkaarta samalla vähentäen rakentamisen tuottamia päästöjä. Tietojohtaminen onkin portfoliotasolla yllättävän suuri vastuullisuusteko.

Minusta kunnilla ja seurakunnilla onkin edessään vain kaksi vaihtoehtoa. Kiinteistöjohtamisessa voidaan jatkaa tulipalojen sammuttelua tai korjausvelka otetaan haltuun uudella teknologialla. Kumpi on sinun valintasi?

Kirjoittaja: Verneri Tuomi toimii Granlundilla kiinteistöjohtamisen ryhmäpäällikkönä.

Kysy lisää

Verneri Tuomi

Ryhmäpäällikkö, Kiinteistöjohtaminen
Granlund Oy

Mitä kiristyvät vastuullisuusvaatimukset edellyttävät kiinteistöjen ylläpitopalveluilta?

10.05.2024 – Jatkossa kiinteistöjen ylläpitopalveluja tarjoavilta yrityksiltä edellytetään kestävien käytäntöjen kehittämistä ja avointa viestintää.

Blogi

Vesidata virtaa Granlund Manageriin

12.04.2024 – Granlund Managerin ja Smartvattenin integraatio tekee vedenkulutuksen seurannasta ja raportoinnista huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa. Kiristyvät vastuullisuusraportointivaatimukset korostavat integraation hyötyjä.

Uutinen

Modelspacen ja Granlund Managerin integraatio: tehokkuutta korjaushankkeiden johtamiseen

03.04.2024 – Modelspacen ja Granlund Managerin integraation avulla johdat korjaus- ja rakennushankkeitasi tehokkaasti, kun kaikki hankkeiden johtamiseen tarvittavat tiedot löytyvät samasta paikasta.

Uutinen

Suurin osa kiinteistöalan tietojärjestelmistä on vanhentuneita

31.01.2024 – Kiinteistöalan tietojärjestelmät ovat usein vanhentuneita, eivätkä vastaa tämän päivän vaatimuksiin. Vanhentuneet järjestelmät aiheuttavat pulmia kaikille, jotka tarvitsevat ajantasaista ja luotettavaa…

Blogi

PTS-hankkeiden kulut tiukkaan hallintaan Granlund Managerin ja Scudo Pron integraatiolla

04.01.2024 – Rakennusten hankevaiheen ja käyttövaiheen data on tuotu lähemmäs toisiaan. Granlund Managerin ja Scudo Pron välisen integraation keskeisiä hyötyjä ovat sujuva…

Uutinen

Laitetarkistukset pidentävät laitekannan elinkaarta sairaaloissa ja ammattikeittiöissä

23.05.2023 – Laitetarkistukset antavat puolueetonta ja ajantasaista tietoa, onpa kyse laiteluettelon päivittämisestä, laitteen elinkaaren pidentämisestä tai energiatehokkuuden parantamisesta. Samalla löytyy mahdollisuuksia sairaalan…

Uutinen

Miten tunnistat pätevän kuntotutkijan ja tilaat laadukkaan kuntoarvion?

11.05.2023 – Molempiin kysymyksiin saat vastaukset korjausrakentamisen asiantuntijoiltamme, jotka ovat erikoistuneet niin kevyempiin kuntoarvioihin kuin kattaviin kuntotutkimuksiin. Tässä viisi vinkkiä työn tilaajalle!

Uutinen

Ville Pajukangas vahvistaa Granlundin energiaosaamista Pohjanmaalla

25.01.2023 – Granlund Pohjanmaan uutta energiaosastoa vetää alan konkari Ville Pajukangas. Hän tuntee perusteellisesti kiinteistönhallintajärjestelmät ja asiakastarpeet.

Uutinen

Näin mokaat liikuntakiinteistöissä − 3 ratkaisevaa virhettä

07.03.2021 – Asiakkaan kuuntelemisen unohtaminen on tehokas tapa pilata asiakaskokemus.

Blogi

Korjausten oikea ajoitus vaikuttaa selvästi kiinteistön arvoon

15.01.2021 – Granlundilla teetettiin useita opinnäytetöitä koskien kiinteistön kunnossapidon ja korjausvelan hallintaa

Uutinen

Mitä tietoa etsit?