Uutiset

Omaa toimistoa suunnittelemassa

Granlund Saimaan väki suunnitteli itselleen uudet toimitilat Lappeenrannan Rakuunanmäelle, vanhaan puolustusvoimien kiinteistöön.

Uutinen

Kun toiminta ei ollut tarpeeksi rivakkaa, palaute tuli välittömästi. ”Linjasto liitää!” -huuto tulikin hyvin tutuksi LVI-suunnittelija Aleksi Markulle, joka aikanaan suorittu varusmiespalvelustaan Lappeenrannan Rakuunanmäellä.

Nyt, vajaa kymmenen vuotta myöhemmin, hän on palannut tapahtumapaikalle. Puolustusvoimien vanhassa ruokalassa sijaitsee nykyään Granlund Saimaan uusi toimisto.

”Ihan kiva Rakuunanmäelle oli palata, varusmiesajasta jäi mukavat muistot. Varmaan täällä saa nykyään syödä lounastakin ihan oman aikataulun mukaan”, Markku naurahtaa.

Hän on ollut mukana kohteen LVI-suunnittelussa.

”Kiinteistö on kaukolämpöverkossa. Saneerauksen yhteydessä siihen liitettiin ulkoasenteinen vedenjäähdytyskone. Tilakohtainen jäähdytys on järjestetty puhallinkonvektoreilla. Automaatiojärjestelmä ohjaa toimistotilojen ilmanvaihtoa lämpötilojen ja hiilidioksidipitoisuuksien mukaan.”

Lappeenrannan Rakuunanmäen 850 neliön tiloissa työskentelee reilut 50 granlundilaista. Granlund Saimaan henkilömäärä kasvoi vuoden alussa, kun yritys osti arkkitehtuuritoimisto Ovaskaisen sekä osan Suomen Conrolteamista, joka tarjoaa rakennuttamista ja valvontaa. Tämän myötä yrityksen vanhat toimitilat kävivät pieniksi.

Hyvä toimisto syntyy ennen kaikkea tilan käyttäjiä kuuntelemalla ja heidän tarpeitaan kartoittamalla.

Katse myös tulevaisuudessa

Arkkitehti Aleksandra Jastrzebska kertoo, että uudet toimitilat on toteutettu yli satavuotiaan rakennuksen henkeä kunnioittaen.

”Rakennus on säilytetty ulkopuolelta ennallaan, koska se on suojeltu. Sisätilat on saneerattu täysin, jotta ne täyttäisivät modernin monitilatoimiston vaatimukset”, Jastrzebska kertoo.

Sisällä värimaailma noudattelee Granlundin brändivärejä. Tiloista löytyy valkoista, mustaa ja harmaata, parissa kohtaa mukana on myös vanhaa punaista tiiliseinää lisäpiristystä tarjoamassa.

Sähkösuunnittelija Tarja Koskelainen-Latto kertoo, että julkisivussa on säilytetty myös esimerkiksi vanha rakuunahenkinen lyhtyvalaisin. Modernia maailmaa edustavat esimerkiksi katolta löytyvät aurinkopaneelit.

”Sisätiloissa suunnittelun, myös sähkösuunnittelun ja valaisun, tärkeä periaate on ollut muuntojoustavuus. Ratkaisut mahdollistavat työpisteiden ryhmittelyn tulevaisuudessa uusien tarpeiden mukaan.”

Valvoja Jose Tikka kertoo, että hänen tehtävänään on ollut katsoa, että granlundilaisten suunnitelmat ja urakoitsijoiden toteutukset kohtaavat. ”Hyvin on kaikki mennyt. Tuntuu myös, että suunnittelijoilla on ollut ihan spesiaalifiilis, kun he ovat päässeet miettimään tiloja omaan käyttöönsä.”

Jos osoittautuu, että jokin valaisin ei ole ihan ideaalissa paikassa, niin saan siitä kyllä kollegoilta tulevaisuudessa kuulla.

Läheistä yhteistyötä

Granlundin suunnittelijat kuvailevat, että – periaatteessa – omien tilojen suunnittelu ei eroa muille suunnittelusta.

”Mutta kun kaikki suunnittelijat ja talon tulevat käyttäjät ovat lähellä toisiaan, niin tiedonkulku ja yhteistyö sujuu erittäin hyvin. Hyvä toimisto syntyy ennen kaikkea tilan käyttäjiä kuuntelemalla ja heidän tarpeitaan kartoittamalla”, Jastrzebska sanoo.

”Toisaalta omien tilojen suunnittelusta tulee kyllä myös tiettyä lisäpainetta tai -tsemppiä. Luulen, että jos vaikkapa osoittautuu, että jokin valaisin ei ole ihan ideaalissa paikassa, niin saan siitä kyllä kollegoilta tulevaisuudessa kuulla”, Koskelainen-Latto naurahtaa.

Granlundilaiset listaavat, että hyvä toimisto tarjoaa rauhallisen työympäristön ja riittävästi neuvottelutiloja.

Rakuunanmäen toimistolla on esimerkiksi kuusi erilaista neuvottelutilaa, joita voi käyttää osin myös muuhun työskentelyyn.

Henkilökunnan toivomuksesta kiinteistöstä löytyy myös esimerkiksi kuivauskaappi vaatteille, jotka saattavat kastua työmaakäyntien tai työmatkojen aikana.  

Myös ympäristönäkökulmat huomioitiin. Kiinteistön katolle on asennettu aurinkopaneelit, jotka tuottavat merkittävän osan kiinteistön kuluttamasta sähköstä. Työntekijöiden käyttöön hankittiin myös sähköavusteisia polkupyöriä.

Lue lisää:

Granlund Saimaa Oy ja Arkkitehtuuritoimisto Ovaskainen Oy yhdistävät voimansa

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli