Hyppää sisältöön
Jatkuvalla kustannusohjauksella voidaan ennakoida eri vaihtoehtoja

Jatkuvalla kustannusohjauksella voidaan ennakoida eri vaihtoehtoja

23.4.2020 – Viime vuosien yhteistoiminnalliset rakennushankkeet ovat tarjonneet Granlundin konsulteille näköalapaikan projektinjohdon ja samalla kustannuslaskennan arkeen.

Aihepiiri
Tuottavuus
Jaa

”Suurin ongelma alalla on, että kustannuslaskentaa toteutetaan vasta, kun suunnittelu on jo pitkällä”, toteaa Granlundin Lean-rakentamisen toimialajohtaja Piia Sormunen. Hänen mukaansa rakennushankkeissa tarvitaan jatkuvaa kustannusohjausta, joka on prosessina ja ideologisesti aivan eri asia. ”Kustannuslaskennalla voidaan vain todeta olemassa oleva tilanne, mutta kustannusohjauksella vaikutetaan kustannusten kehittymiseen suunnittelun aikana.”

Kustannusohjauksella etsitään eniten lisäarvoa tuottavia ratkaisuja

Granlundin asiantuntijoiden tavoitteena on tuoda kustannusseuranta osaksi hankkeen arkipäivää. ”Laskemme hankkeen kustannuksia jatkuvasti aina hankesuunnittelu- ja tarveselvitysvaiheesta toteutukseen asti”, kertoo Granlundin kustannusohjauksen toimialajohtaja Jari Salmi. ”Silloin eri ratkaisujen kustannusvaikutuksiin pystytään reagoimaan nopeasti.”

Taustalla ovat Lean-rakentamisen opit. ”Kustannusohjauksen tärkein tehtävä on tukea päätöksentekoa kokonaisvaltaisesti, jolloin ainoa kriteeri ei ole raha”, Sormunen kiteyttää. Huomioon otetaan esimerkiksi tilojen loppukäyttäjien tarpeet. ”Suunnittelua ja toteutusta ohjataan tilaajan asettamien tavoitteiden mukaan, jolloin valitaan ne vaihtoehdot, jotka tuottavat tilaajalle eniten arvoa.”

Jatkuva kustannusohjaus huomioi rakennuksen koko elinkaaren

Jatkuvaan kustannusohjaukseen yhdistetään usein elinkaarikustannusten laskenta. Silloin huomioidaan investointikustannusten lisäksi esimerkiksi kiinteistön energia- ja ylläpitokustannukset.

”Olennaista on tutkia jo suunnitteluvaiheessa erilaisten energiantuotantotapojen, kuten maalämmön, aurinkoenergian tai lämmön talteenoton vaikutuksia kohteen elinkaarikustannuksiin”, Salmi sanoo. ”Samalla voidaan edistää organisaation vastuullisuustavoitteita, kuten energiatehokkuutta ja hiilineutraaliutta, jotka toimivat kilpailuetuna.”

Digitaalinen raportointi mahdollistaa nopean päätöksenteon

Kustannusohjauksen työkaluna käytetään havainnollista ja läpinäkyvää digitaalista raportointia.

”Korvaamme PDF-raportit tilannehuoneella, jossa hankkeen eri toimijat seuraavat liki reaaliajassa, miten kustannukset kehittyvät”, Sormunen kertoo. Kyse on kustannusohjauksen sähköisestä lokikirjasta, joka tarjoaa eritasoista tietoa hanketiimin eri jäsenille. ”Jokainen pysyy kartalla siitä, miten tehdyt päätökset vaikuttavat kokonaiskustannusten kehitykseen.”

Samat digitaaliset työskentely- ja raportointitavat mahdollistavat tiedolla johtamisen kiinteistöportfoliotasolla. ”Viime aikoina on käyty keskustelua useiden eri hankkeiden kustannusten seurannasta ja johtamisesta yhtä aikaa”, Sormunen sanoo. ”Reaaliaikainen tilannekuva voidaankin luoda yhtä lailla yksittäisistä kohteista kuin kiinteistönomistajan tai rakennusliikkeen kaikista hankkeista.”

Piia Sormunen

Kehitysjohtaja, Rakentaminen ja kiinteistökehitys
Granlund Oy

Jari Salmi

Toimialajohtaja, kustannusohjaus, rakennustekniikan laskentapalvelut
Granlund Oy

Ilmastonmuutos kurittaa kiinteistöjä

22.04.2024 – Ilmastonmuutos on valitettava tosiasia, eikä sen seurauksilta voi välttyä: realisoituvat ilmastoriskit näkyvät meillä jo nyt – ja lisää on luvassa.…

Blogi

”Kaikkia pikkasen harmitti” – venyvä läpimenoaika on liian tuttu ilmiö

04.04.2024 – Kun seurasin sivusta pieleen mennyttä katkaisijoiden vaihtoa erään teollisuuslaitoksen muuntamorakennuksessa, mieleeni tuli vanha sanonta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tässä…

Blogi

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.02.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä…

Blogi

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

06.02.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.

Blogi

Suurin osa kiinteistöalan tietojärjestelmistä on vanhentuneita

31.01.2024 – Kiinteistöalan tietojärjestelmät ovat usein vanhentuneita, eivätkä vastaa tämän päivän vaatimuksiin. Vanhentuneet järjestelmät aiheuttavat pulmia kaikille, jotka tarvitsevat ajantasaista ja luotettavaa…

Blogi

Tunnetko jo energiayhteisöjen monet mahdollisuudet?

22.11.2023 – Energiantuottajien ja -kuluttajien yhteenliittymät eli energiayhteisöt tuottavat suuria taloudellisia hyötyjä. Erityisesti asiakkaitamme kiinnostaa vihreän sähkön jakamistalous.

Blogi

Mitä tilojen toimivuuskysely kertoo terveydenhuollon tilojen käyttäjätyytyväisyydestä?

10.11.2023 – Terveydenhoidon rakennusprojekteille tehdään valmistumisen jälkeen taloudellinen loppuselvitys, mutta olisiko tarpeen toteuttaa myös toiminnallinen loppuselvitys? Vain kysymällä selviää, ovatko käyttäjät tyytyväisiä…

Blogi

Missä vaiheessa hiilijalanjälkilaskenta kannattaa tehdä?

30.10.2023 – Tiedätkö, missä vaiheessa ja miten usein hiilijalanjälkilaskentaa pitäisi rakennushankkeessa tehdä? Hiiliohjaus on parhaimmillaan prosessi, joka tuottaa dataa myös seuraavia hankkeita…

Blogi

Yritysten päästövähennystavoitteet vaativat enemmän myös hiilijalanjälkilaskennalta

24.10.2023 – Yritystason hiilijalanjälkilaskenta alkaa olla monelle jo arkipäivää, mutta päästöraportoinnin vaatimukset kasvavat koko ajan. Ihannetapauksessa hiilijalanjälkilaskenta tukee liiketoimintojen ja tuotteiden päästövaikutusten…

Blogi

Uskottava vastuullisuusstrategia on kiinteistöalalla kilpailuvaltti

19.10.2023 – Kiinteistönomistajan on pystyttävä osoittamaan sijoittajille ja vuokralaisille, että se harjoittaa vastuullista liiketoimintaa. Kiristyvä sääntely edellyttää pienemmiltäkin toimijoilta uskottavaa vastuullisuusstrategiaa.

Blogi

Mitä tietoa etsit?