Hyppää sisältöön
Talotekniikan kustannusohjaus korostuu teknisesti vaativissa hankkeissa

Talotekniikan kustannusohjaus korostuu teknisesti vaativissa hankkeissa

25.5.2020 – Älykkäät kiinteistöt lisäävät tarvetta täsmälliseen ja jatkuvaan talotekniikan kustannusohjaukseen. Vaativissa sairaala- ja teollisuushankkeissa talotekniikan osuus voi olla jopa 40 prosenttia kokonaiskustannuksista.

Aihepiiri
Tuottavuus
Jaa

Monissa rakennushankkeissa alkuvaiheen kustannusarvio pettää ja suunnittelussa joudutaan ottamaan askelia taaksepäin. Granlundin tarjoama ratkaisu tilanteeseen on jatkuva kustannusohjaus. ”Varmistamme, että rakennushanke etenee eikä suunnittelua tarvitse aloittaa uudelleen karsitulla tilaohjelmalla tai laatukriteereillä”, toteaa Granlundin varatoimitusjohtaja Jukka Vasara.

Jatkuvaa kustannusohjausta käytetään paljon yhteistoiminnallisissa hankkeissa. ”Allianssi on kuitenkin vain yksi tapa vastata hankkeen kustannus- ja aikataulupaineisiin”, Vasara korostaa. ”Perinteisissä hankemalleissa kustannusohjauksen merkitys suunnittelunohjauksessa on jopa suurempi.”

Jatkuvan kustannusohjauksen etuna on, että hankkeen budjetti tiedostetaan koko suunnittelu- ja toteutusprosessin ajan. ”Suunnittelussa otetaan huomioon, että samat asiat ja laatutaso voidaan toteuttaa useilla vaihtoehdoilla”, toteaa Granlund Pohjanmaan toimitusjohtaja Pekka Pajuniemi. ”Siksi on tärkeää tuoda suunnittelijoiden tietoon, miten eri valinnat vaikuttavat hankkeen kokonaiskustannuksiin.”

Talotekniikka aiheuttaa jopa 40 % hankkeen kustannuksista

Granlund on kehittänyt alalle toimintamallin, jossa jatkuva kustannusohjaus kattaa myös hankkeen taloteknisen suunnittelun. ”Perinteisesti tarkkaa kustannuslaskentaa on tehty vain hankkeen rakennusteknisistä töistä”, Pajuniemi sanoo. ”Useimmissa projekteissa yritetäänkin yhä pärjätä alkuvaiheen taloteknisellä kustannusarviolla, jolloin kenelläkään ei ole käsitystä, mikä on talotekniikan lopullinen hinta.”

Kun kiinteistöjen älykkyys, kuten erilaiset ohjausjärjestelmät, yleistyvät, talotekniikan kustannusten merkitys kasvaa. ”Talotekniikan aiheuttamien kustannusten osuus saattaa nousta jopa 40 prosenttiin hankkeen kokonaiskustannuksista”, Vasara toteaa. ”Siksi on tärkeää varmistaa, että myös talotekniikan kustannukset pysyvät tilaajan raameissa teknisesti vaativissa kohteissa, kuten sairaaloissa ja teollisuuslaitoksissa.”

Sairaala- ja teollisuushankkeet kustannusohjauksen edelläkävijöinä

Yksi kotimaan suurimmista sairaalahankkeista on HUSin ja Helsingin kaupungin yhteistyössä suunnittelema Laakson yhteissairaala -hanke, josta on tavoitteena tehdä hankepäätös kesän 2020 aikana. Kustannusohjausta on korostettu hankkeen koko päätöksentekoprosessissa.

”Kustannusarvioissa on edetty systemaattisesti kohti tarkempia laskelmia”, Vasara kertoo. Hankesuunnittelu on viety talotekniikan osalta tavanomaista pidemmälle, jolloin myös kustannuslaskelmien tarkkuustaso on parantunut. ”Hankkeen kustannusohjaus on ollut parasta, mitä olen koko urani aikana nähnyt.”

Talotekniikan jatkuvaa kustannusohjausta hyödynnetään myös laajan mittakaavan teollisuushankkeissa. ”Tehtävämme on arvioida kustannuksia koko rakennushankkeen ajan ja etsiä yhdessä suunnittelijoiden kanssa ratkaisuja, jotka täyttävät tilaajan tavoitteet”, Pajuniemi kertoo.

Huomioon otetaan valintojen energia- ja elinkaarikustannukset, jolloin näkökulma kustannusvaikutuksiin on laajempi. ”Tietyn laitteen hankintahinta voi olla toista kalliimpi, mutta käytön aikaiset elinkaarikustannukset edullisemmat ja hiilijalanjälki pienempi”, Pajuniemi korostaa. ”Lisäksi suurissa teollisuushankkeissa on merkittävää huomioida eri vaihtoehtojen toimitus- ja asennusajat. Kyse voi olla miljoonien säästöistä.”

Lue lisää elinkaarikustannuslaskennasta ja uusista digitaalisista raportointityökaluista!

Jukka Vasara

Varatoimitusjohtaja
Granlund Oy

Pekka Pajuniemi

Aluejohtaja, LVI
Granlund Pohjanmaa

Parhaat sijainnit datakeskuksille löytyvät Suomesta ja Ruotsista

11.06.2024 – Kaikista maailman maista datakeskuksen sijaintipaikaksi kannattaa valita Suomi tai Ruotsi. Meillä on monta kilpailuvalttia, joilla päihitämme kilpailijat esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Blogi

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta

07.06.2024 – Vastuulliset rakennusalan yritykset ovat jo ottaneet käyttöön luontovaikutuksia arvioivia mittareita. Tämä vaikuttaa koko rakentamisen arvoketjuun ja pakottaa kaikki muutokseen.

Blogi
Vastuullisuuspäällikkö Kirsti Sääjärvi

Vähäpäästöisillä menopeleillä konkretiaa kestävään liikkumiseen

03.06.2024 – Asiantuntijayrityksenä Granlundin tärkein tuote on aineeton, osaamisemme. Meidän merkittävimmät päästömme eivät synnykään tuotteiden elinkaaren eri vaiheissa kuten materiaalihankinnoista.

Blogi

Uupumus oli kova pala nieltäväksi

28.05.2024 – Nuoren, tunnollisen ja eteenpäin pyrkivän ihmisen voi olla vaikea myöntää itselleen olevansa uupunut. Hankekehityspäällikkömme Jere Korpisalo kertoo oman tarinansa siitä,…

Blogi

Mitä kiristyvät vastuullisuusvaatimukset edellyttävät kiinteistöjen ylläpitopalveluilta?

10.05.2024 – Jatkossa kiinteistöjen ylläpitopalveluja tarjoavilta yrityksiltä edellytetään kestävien käytäntöjen kehittämistä ja avointa viestintää.

Blogi

Ilmastonmuutos kurittaa kiinteistöjä

22.04.2024 – Ilmastonmuutos on valitettava tosiasia, eikä sen seurauksilta voi välttyä: realisoituvat ilmastoriskit näkyvät meillä jo nyt – ja lisää on luvassa.…

Blogi

”Kaikkia pikkasen harmitti” – venyvä läpimenoaika on liian tuttu ilmiö

04.04.2024 – Kun seurasin sivusta pieleen mennyttä katkaisijoiden vaihtoa erään teollisuuslaitoksen muuntamorakennuksessa, mieleeni tuli vanha sanonta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tässä…

Blogi

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.02.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä…

Blogi

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

06.02.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.

Blogi

Mitä tietoa etsit?