Kalaneuvoksen jättilaajennus nostaa tehtaan energiatehokkuuden uudelle tasolle
5.5.2021 – Kalaruokatrendi nostaa kalajalosteiden kysyntää, niinpä kalanjalostustehtaaseen tarvitaan paljon lisää neliöitä. Modernin tehtaan tekniset vaatimukset ovat melkoiset. Kalaneuvoksen tehtaaseen tulee mm. Pohjoismaiden suurin kalansavustamo.
Toimialat
Palvelut
Paikkakunnat

Kalaneuvoksen kalanjalostustehtaaseen Sastamalassa rakennetaan parhaillaan noin 22 miljoonan euron uudisosaa, joka lisää valmistuessaan laitoksen tiloja 5 000 neliöstä yli 11 000 neliöön.
”Tarvitsemme lisäkapasiteettia, koska kalaruokatrendi nostaa kalajalosteiden kysyntää. Ihmiset tiedostavat yhä paremmin kalaruuan hyödyt terveellisenä ja ympäristöystävällisenä proteiininlähteenä”, kertoo Kalaneuvoksen käyttöpäällikkö Keijo Marjakoski.
Tuotteiden korkea laatu nostaa kysyntää myös maailmalla: Kalaneuvos sai ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä kalan vientiluvan Kiinaan.
Kalaneuvos sai ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä kalan vientiluvan Kiinaan.
Prosessien eriyttäminen lisää tuotannon tehokkuutta
Elintarvikealan lainsäädäntö kiristyy koko ajan, ja tehtaan laajennuksessa on haluttu eriyttää tuotantoprosesseja.
”Käytössämme on vain yksi pakkaamo, vaikka tuoterepertuaariimme kuuluu sekä lämmin- että kylmäsavukalaa ja graavituotteita”, Marjakoski kertoo.
Laajennuksen valmistuttua tuoteturvallisuutta ei tarvitse enää varmistaa työjärjestelyillä. ”Kun saamme uudet toisistaan riippumattomat tilat erilaisille tuotteille, pystymme luomaan järkevämmän kokoisia tuotantosarjoja.”
Laajennus mahdollistaa myös kahdeksan uuden savustusuunin hankinnan. Nykyisillä uuneilla lämminsavustetaan tuotteita päivisin ja kylmäsavustetaan öisin. Samalla savukalan valmistuskapasiteetti 2,5-kertaistuu.
”Laajennuksen ansiosta käytössämme on 10 savustusuunia pelkästään lämminsavutuotteille ja 3 kylmäsavuille”, Marjakoski kertoo tyytyväisenä.
TATE-suunnittelu keskittyy tuotannon varmistamiseen
Granlund Tampere vastaa Kalaneuvoksen tehtaan laajennuksen LVI-, automaatio-, sähkö- ja kylmätekniikkasuunnittelusta sekä TATE-valvonnasta. Projektiin liittyy paljon saneeraushankkeen piirteitä, koska laajennusosa liitetään vanhaan tehdasrakennukseen vasta aivan lopuksi.
”Tekniikan liittymäpisteitä on paljon, joten suunnitelmien yhteensovittaminen on haastavaa”, kertoo Granlund Tampereen kylmätekniikan suunnittelupäällikkö Timo Heikkilä.
Talotekniikan suunnittelu on edennyt täysin tuotannon ehdoilla. Suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota lämpötilojen ja kylmäprosessien järkevään hallintaan. Riittävästi resursseja on oltava käytössä ilman kompromisseja.
”Varma ja varmistettu sähkön ja paineilman saanti on välttämätöntä monille prosesseille suolauksesta fileointiin ja savustamisesta pakkaamiseen”, Marjakoski kertoo.
Kalatehtaalla kuluu paljon puhdasta vettä, koska tuotantotilojen pintapuhtauden on oltava priimaa joka päivä. Haastavinta on kondenssin estäminen. ”Kylmät tilat pestään lattiasta kattoon kuumalla vedellä jokaisen työvuoron päätteeksi, mutta pinnoille ei saa jäädä pisaraakaan vettä”, Marjakoski sanoo.
Helppo puhdistettavuus on määräävä tekijä myös laitekomponenttien valinnassa. ”Materiaaleina käytetään ruostumatonta ja haponkestävää terästä sekä elintarvikelaminaattia”, Heikkilä kertoo. Myös ilman virtaussuunnat suunnitellaan kulkemaan valmiista tuotteesta raakoihin, mikä estää epäpuhtaudet.
Kylmät tilat pestään lattiasta kattoon kuumalla vedellä jokaisen työvuoron päätteeksi, mutta pinnoille ei saa jäädä pisaraakaan vettä.
Keijo Marjakoski
Kylmäkoneiston lauhdelämpö otetaan hyötykäyttöön
Kalatehtaan energiankulutus on suurta, mutta vihreys on Kalaneuvokselle tärkeä osa kaikkea tekemistä. ”Halusimme viilata tuotantomme energiatehokkuutta ja saimmekin nostettua sen yhdessä Granlundin kanssa uudelle tasolle”, Marjakoski kertoo. Hänen mukaansa kyse on win-win-tilanteesta: energiatehokkuus tuottaa myös kustannussäästöjä.
Suurin parannus on kylmäprosessien keskittäminen. Uudisosaan suunniteltiin 2-portainen ammoniakkikylmäkoneisto. ”Kylmän tuoton keskittäminen yhteen suureen laitokseen takaa paremman hyötysuhteen kuin hajautetussa ratkaisussa”, Marjakoski sanoo.
Kylmäkoneiston lauhde-energia otetaan talteen lämpöpumpuilla. Hukkalämmöllä lämmitetään tiloja ja käyttövettä sekä sulatetaan kalojen käsittelyssä syntyvää jätejäätä. ”Ostosähkön määrää saadaan vähennettyä myös höyrystimien kuumakaasusulatuksella”, Heikkilä kertoo.
Yllättäen jäähdytystä tarvitaan runsaasti myös savustusuuneissa. Tuoteturvallisuuden takia savustuminen on saatava pysähtymään mahdollisimman nopeasti ja kala säilytyslämpötilaan. ”Samalla uuneille saadaan suurempi käyttökapasiteetti”, Heikkilä sanoo.
Energiatehokkuus tuottaa myös kustannussäästöjä.
Haluatko kuulla lisää?


Granlund Manager tukee Moventaksen vastuullisuusraportointia
Kalaneuvoksen jättilaajennus nostaa tehtaan energiatehokkuuden uudelle tasolle
Kalaneuvoksen jättilaajennus nostaa tehtaan energiatehokkuuden uudelle tasolle

Allianssimalli tuo Oulun yliopistollisen sairaalan uudistumiseen ketteryyttä
Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, KSL-suunnittelu
Sairaalat ja terveydenhuolto

Käyttäjien hyvinvointi korostui Swing Housen suunnittelussa
LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Energiasuunnittelu, Talotekniikan konsultointi
Hotellit ja ravintolat

ANDRITZ sai Varkauteen historiallisen suuren 1,5 hehtaarin tuotantohallin
Rakennuttaminen ja valvonta, Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta
Teollisuus

Assi Groupin kolmas toimistotalo valmistui aikataulussa ja budjetissa
Rakennuttaminen ja valvonta, Kustannusohjaus
Toimistot

HUS seuraa hissien huoltoa ja ylläpitoa ennakoivasti Granlund Managerilla
Granlund Manager -integraatiot, Granlund Manager -ohjelmisto
Sairaalat ja terveydenhuolto

Luken erikoiskasvihuoneessa tutkimustyö asettaa ehdot tekniikalle
Talotekniikkasuunnittelu
Teollisuus

Niuvanniemen sairaalan rakennuksissa otettiin korjausvelka hallintaan
Kalaneuvoksen jättilaajennus nostaa tehtaan energiatehokkuuden uudelle tasolle
Kalaneuvoksen jättilaajennus nostaa tehtaan energiatehokkuuden uudelle tasolle

Elinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää ja käyttäjäystävällistä tekniikkaa
Talotekniikkasuunnittelu, Ympäristösertifioinnit
Koulut ja oppilaitokset

Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin
Talotekniikkasuunnittelu, Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, Hankekehitys ja -konsultointi
Teollisuus
Tilaa uutiskirjeemme
Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä