Hyppää sisältöön
Lopetetaanko energian haaskaus?

Lopetetaanko energian haaskaus?

27.9.2022 – Jokohan Suomen kiinteistöissä oltaisiin nyt valmiita tekemään järkeviä ja kannattavia energiansäästötoimia, jotka eivät vaadi isoja investointeja?

Aihepiiri
Energia
Jaa

Viimeistään nyt kannattaa varautua kylmään talveen ja epävarmuuteen energian saannissa. Monia asioita saadaan kuntoon ja energiatehokkuutta parannettua olemassa olevia järjestelmiä hyödyntämällä.

Isossa osassa, noin 80–90 % kohteista talotekniikka – lämmitys, jäähdytys ja ilmanvaihto – ei toimi Suomessa oikein. Ei niissä ole toki kaikki pielessä, mutta ne voisivat toimia optimaalisemminkin ja olla huikeasti paljon energiatehokkaampia.

Tuntuu siltä, että asiasta on puhuttu iät ja ajat, mutta yhä vaan on paljon kohteita, joissa jäähdytys ja lämmitys tappelevat keskenään, vähän kuin painaisi autossa kaasua ja jarrua yhtä aikaa. Tai kun joissain yksittäisessä tilassa on kylmä, nostetaan koko rakennuksen keskilämpötilaa. Näitä ja paljon muita perustason ongelmia löytyy ihan liiankin paljon.

Syitä siihen, että kiinteistöjen talotekniikka ei toimi, on lähtökohtaisesti kaksi.

Miksi tämä hölmöily ja tuhlaus jatkuu vuodesta toiseen?

Syitä siihen, että kiinteistöjen talotekniikka ei toimi, on lähtökohtaisesti kaksi. Ensinnäkään niitä ei usein ole alusta alkaenkaan säädetty toimimaan oikein. Toiseksi järjestelmien optimaalinen toiminta hiipuu ja rämettyy, kun kiinteistön käyttö muuttuu, järjestelmät ikääntyvät tai niitä ei ylläpidetäkään oikein.

Yksi rakennusalan kirous on, että kohteita otetaan keskeneräisenä vastaan, jotta asiakkaan oma liiketoiminta saadaan pyörimään. Talotekniikka voi olla asennettu oikein ja koekäytetty, mutta kokonaisuutta ja rakennusautomaation ohjausta ei ole säädetty tai saatu toimimaan optimaalisesti.

Ensin siis investoidaan hienoon, uuteen talotekniikkajärjestelmään, mutta se jätetään virittämättä ja loppuun asti hyödyntämättä. Sen jälkeen sitä käyttää aliresursoitu huolto-organisaatio, joka korjaa ongelmia tekemällä pikapaikkauksia, joiden seurauksena syntyy negatiivinen kierre.

Ensin siis investoidaan hienoon, uuteen talotekniikkajärjestelmään, mutta se jätetään virittämättä ja loppuun asti hyödyntämättä.

Askelmerkit fiksuun energiatehokkuuteen

Miten tämä hölmöily sitten saadaan loppumaan? Vastaus on yksinkertaisesti säätää kiinteistöt toimimaan alusta asti oikein. Se alkaa parhaassa tapauksessa 3–6 kuukauden kuluttua rakennuksen valmistumisesta, koska siinä ajassa käyttö on vakiintunut ja talotekniikka on mahdollista saada tasapainoon sekä säädettyä oikein. Jos kyseessä on vanhempi kohde, kannattaa aluksi tehdä kunnollinen kohdekäynti, jolla saadaan kuva talotekniikan toimivuudesta.

Näillä konsteilla olemme nipistäneet kymmenien, ellei satojen asiakkaidemme energiankulutuksesta 8–15 prosenttia.

Sen jälkeen, kun verkosto perusasiat on saatu kuntoon, aloitetaan järkevästi mitoitettu ja toteutettu seuranta. Pitkäaikaisseurannan tueksi voidaan ottaa faktapohjainen analytiikkajärjestelmä, joka auttaa asiantuntijoita löytämään piilossa olevat tai hiipivät ongelmat. Vikoja havaitaan nopeammin ja niiden syitä analysoimalla ohjataan korjaukset oikeammiksi ja nopeammiksi.

Näillä konsteilla olemme nipistäneet kymmenien, ellei satojen asiakkaidemme energiankulutuksesta 8–15 prosenttia. Rahallisesti se on tarkoittanut 20–30 tuhannen euron kohdekohtaisia säästöjä vuodessa.

Vasta sen jälkeen, kun perusasiat on saatu kuntoon, kannattaa pohtia lisäinvestointeja energiatehokkuuden parantamiseksi.

Teksti: Teemu Hausen

Jos sinulla on fiilis, että kiinteistössäsi hukataan energiaa, ole pian yhteydessä Teemuun:

Teemu Hausen

Liiketoimintajohtaja, analytiikka ja ohjaus
Granlund Oy

Lue muita blogejamme

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.02.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä…

Blogi

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

06.02.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.

Blogi

Tunnetko jo energiayhteisöjen monet mahdollisuudet?

22.11.2023 – Energiantuottajien ja -kuluttajien yhteenliittymät eli energiayhteisöt tuottavat suuria taloudellisia hyötyjä. Erityisesti asiakkaitamme kiinnostaa vihreän sähkön jakamistalous.

Blogi
Ulla Nykter, Granlund

EU-taksonomiaa ei kannata jättää huomiotta

13.01.2023 – EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmällä eli taksonomialla on vaikutusta rakennushankkeisiin. Taksonomian kriteerit on hyvä ottaa huomioon jo hankkeen suunnitteluvaiheessa.

Blogi
Jari Innanen, Granlund

Datakeskusten hukkalämpöä tulisi kierrättää enemmän kaukolämpöverkkoon

11.01.2023 – Energiatehokkaasti rakennetut datakeskukset ovat osa sähköverkon tehoreserviä. Kun datakeskukset hyödyntävät omana energialähteenään uusiutuvia energiamuotoja, voidaan pienentää myös hiilidioksidipäästöjä.

Blogi

Suuren yrityksen energiakatselmus – pakollinen paha vai pelastusrengas

12.10.2022 – Suuren yrityksen energiakatselmus on tehokas tapa selvittää oman yrityksen energiatehokkuuden taso. Kun toimeen tartutaan nyt, ennätyskorkeat energiahinnat hirvittävät selvästi vähemmän.

Blogi

Lopetetaanko energian haaskaus?

27.09.2022 – Jokohan Suomen kiinteistöissä oltaisiin nyt valmiita tekemään järkeviä ja kannattavia energiansäästötoimia, jotka eivät vaadi isoja investointeja?

Blogi

Kiinteistöissä piilee valtava energiansäästöpotentiaali

17.06.2022 – Kiinteistöjen energiaomavaraisuuden parantaminen on Suomelle kriittinen kysymys. Meidän on päästävä irti energiariippuvuudestamme – ja sen on tapahduttava nopeasti.

Blogi

Näin otat täyden hyödyn irti kulutusjoustosta kiinteistöissä

25.05.2022 – Yhä useampi kiinteistönomistaja on kiinnostunut parantamaan energiakuormien hallintaa ja osallistumaan kulutusjoustoon. Miten asiassa kannattaa lähteä liikkeelle?

Blogi

Sähkömarkkinoiden muutoksessa kannattaa olla voittajien puolella

04.05.2022 – Kiinteistönomistajan kannattaa seurata tarkasti sähkömarkkinoilla tapahtuvia muutoksia. Sähkön hinnan raju vaihtelu lisää entisestään energianhallinnan merkitystä.

Blogi

Neljä rahanarvoista ohjetta – onnistunut energiaremontti säästää heti juoksevia kuluja


Liian hyvältä kuulostavat myyntipuheet ovat hälytysmerkki energiaremonttia suunniteltaessa.


AI-Energiakartoitus antaa Antiloopille vauhtia hiilineutraaliuden tavoitteluun

Kiinteistösijoitusyhtiö Antilooppi saa Granlundin AI-Energiakartoituksesta hyvää tukea hiilineutraaliuden tavoitteluun ja EU-taksonomian mukaisuuden kehittämiseen.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?