Hyppää sisältöön
Rakennushankkeen vastuullisuus on kokonaisuuden hallintaa

Rakennushankkeen vastuullisuus on kokonaisuuden hallintaa

30.3.2023 – Rakennushankkeelta vaadittava vastuullisuuspaletti on tänä päivänä laaja. Energiatehokkuuden ja sisäolosuhteiden lisäksi on otettava huomioon muun muassa ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja pian myös tuotantoketjujen vastuullisuus.

Aihepiiri
Vastuullisuus
Jaa

Rakennushankkeessa vastuullisuus ei tapahdu sattumalta, vaan se on otettava ohjattavaksi asiaksi heti hankkeen alussa – olipa kyse sitten uudiskohteesta tai saneerauksesta. Mukaan vastuullisuuden suunnitteluun tarvitaan koko hankeryhmä, ja rakennusvaiheessa myös urakoitsijoiden ja muiden osapuolien on sitouduttava yhteisiin tavoitteisiin. Ei auta, että yksi työryhmän jäsen laskee hiilijalanjäljen ja tallentaa sen projektipankkiin. Hiilijalanjäljen pienennysmahdollisuudet pitää etsiä yhdessä ja viedä ne toteutuksen tasolle.

Asetettuja tavoitteita – peruskorjauksen säästötavoitteita tai uudisrakentamisen uusia tavoitteita – tulee seurata ja dokumentoida koko hankkeen ajan. Rakennuksen valmistumisen jälkeen on todennettava, miten hyvin tavoitteet saavutettiin. Esimerkiksi kohteen energiankulutus voidaan lukea energiamittarista, mutta laadullisesti mittaviakaan tavoitteita ei kannata säikähtää. Laadullisesti arvioitavia tavoitteita voivat olla esimerkiksi huollettavuuden tai purettavuuden huomioiminen. Apuna voi käyttää erilaisia tarkastuslistoja.

Vastuullisuuden ohjaus rakennushankkeessa koostuu monenlaisista eri osa-alueista. Jos halutaan vaikuttavuutta, on osa-alueet huomioitava kattavasti. Yhden ihmeen tekeminen ei kuitenkaan tänä päivänä riitä.

Ilmastonmuutokseen varautuminen keskiössä

Vastuullisen rakentamisen ytimessä ovat viimeiset parikymmentä vuotta olleet energiatehokkuus ja sisäolosuhteiden hallinta. Nykyään niiden lisäksi on huomioitava esimerkiksi tuotesidonnaiset päästöt ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen sekä EU-taksonomian vaatimukset.

Arviot siitä, millaiseen ilmastonmuutokseen pyritään sopeutumaan, ovat tarkentuneet. Jokaisessa vastuullisessa hankkeessa tulisi tunnistaa rakennukselle tyypilliset riskit ja tehdä ilmastonmuutokseen sopeutumisen suunnitelma eli miettiä, millaisia vaikutuksia ilmastonmuutoksella tulee rakennukseen sen elinkaarella olemaan. Ilmastonmuutokseen varautuminen on keskiössä rakennusten elinkaaren hallinnassa.

Suomessa suurimmat ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat haasteet liittyvät lämpötilaan, sateisuuteen ja mahdollisesti tulviin. Kaikki riskit on hyvä käydä läpi ja laatia varautumissuunnitelma. Se on rakennushankkeessa järkevää, ja sitä vaaditaan myös EU-taksonomiassa.

Myös kiertotalouden ekosysteemi kehittyy, ja tulevaisuudessa on huomattavasti nykyistä helpompaa käyttää kierrätettyjä ja uudelleenkäytettäviä rakennusmateriaaleja. Tämä vähentää rakentamisen hiilijalanjälkeä.

Huomio sosiaaliseen vastuuseen

Tulevaisuudessa biodiversiteetti ja erityisesti luontokato ovat asioita, joihin myös rakennushankkeiden on pystyttävä vastaamaan – miten menetettyä luontoa ja elinympäristöjä kompensoidaan uudelle alueelle rakennettaessa?

Huomiota tullaan enenevässä määrin kiinnittämään myös hankkeiden sosiaaliseen vastuuseen ja toimitusketjujen vastuuseen: Mistä rakennusmateriaalit tulevat? Miten hyvin tuotantopaikalla on huomioitu ympäristö, työntekijät ja paikallisyhteisö? Maksetaanko työstä oikea palkka ja mahdollistetaan yhteisölle hyvä elämä tuhoamatta esimerkiksi heidän pohjavesiään ja luonnonvarojaan? Valmistautuminen uusiin vaatimuksiin kannattaa aloittaa ajoissa. Edelläkävijät ovat jo huomioineet näitä hankkeissaan.

Tällä hetkellä rakennushankkeen vastuullisuuden hallinta saattaa tuntua hyvin haastavalta, mutta asiassa harjaannutaan koko ajan ja avuksi kehitetään myös uusia työkaluja. Vastuullisuus on otettava vakavasti ja ohjattavaksi asiaksi hankkeissa. Se on kaikkien alan toimijoiden yhteinen asia.

Lisätietoa

Blogin kirjoittaja Ulla Nykter on toiminut Granlundilla vastuullisuusasiantuntijana useiden vuosien ajan. Lue myös Ullan blogi EU-taksonomian vaikutuksista rakennushankkeisiin.

Ulla Nykter

Digital transformation manager / johtava vastuullisuusasiantuntija
Granlund Oy

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Kuinka vastuullisuus näkyy rakennushankkeissa?

Selvitämme Granlundilla vastuullisen rakentamisen nykytilaa, lähitulevaisuutta, trendejä ja haasteita. Jos toimit rakennushankkeissa, osallistu markkinatutkimukseemme ja olet mukana tuottamassa alalle tärkeää uutta tietoa.

Lue muita blogejamme

Parhaat sijainnit datakeskuksille löytyvät Suomesta ja Ruotsista

11.06.2024 – Kaikista maailman maista datakeskuksen sijaintipaikaksi kannattaa valita Suomi tai Ruotsi. Meillä on monta kilpailuvalttia, joilla päihitämme kilpailijat esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Blogi

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta

07.06.2024 – Vastuulliset rakennusalan yritykset ovat jo ottaneet käyttöön luontovaikutuksia arvioivia mittareita. Tämä vaikuttaa koko rakentamisen arvoketjuun ja pakottaa kaikki muutokseen.

Blogi
Vastuullisuuspäällikkö Kirsti Sääjärvi

Vähäpäästöisillä menopeleillä konkretiaa kestävään liikkumiseen

03.06.2024 – Asiantuntijayrityksenä Granlundin tärkein tuote on aineeton, osaamisemme. Meidän merkittävimmät päästömme eivät synnykään tuotteiden elinkaaren eri vaiheissa kuten materiaalihankinnoista.

Blogi

Uupumus oli kova pala nieltäväksi

28.05.2024 – Nuoren, tunnollisen ja eteenpäin pyrkivän ihmisen voi olla vaikea myöntää itselleen olevansa uupunut. Hankekehityspäällikkömme Jere Korpisalo kertoo oman tarinansa siitä,…

Blogi

Mitä kiristyvät vastuullisuusvaatimukset edellyttävät kiinteistöjen ylläpitopalveluilta?

10.05.2024 – Jatkossa kiinteistöjen ylläpitopalveluja tarjoavilta yrityksiltä edellytetään kestävien käytäntöjen kehittämistä ja avointa viestintää.

Blogi

Ilmastonmuutos kurittaa kiinteistöjä

22.04.2024 – Ilmastonmuutos on valitettava tosiasia, eikä sen seurauksilta voi välttyä: realisoituvat ilmastoriskit näkyvät meillä jo nyt – ja lisää on luvassa.…

Blogi

”Kaikkia pikkasen harmitti” – venyvä läpimenoaika on liian tuttu ilmiö

04.04.2024 – Kun seurasin sivusta pieleen mennyttä katkaisijoiden vaihtoa erään teollisuuslaitoksen muuntamorakennuksessa, mieleeni tuli vanha sanonta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tässä…

Blogi

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.02.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä…

Blogi

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

06.02.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?