Hyppää sisältöön
Rakennushankkeen vastuullisuus on kokonaisuuden hallintaa

Rakennushankkeen vastuullisuus on kokonaisuuden hallintaa

30.3.2023 – Rakennushankkeelta vaadittava vastuullisuuspaletti on tänä päivänä laaja. Energiatehokkuuden ja sisäolosuhteiden lisäksi on otettava huomioon muun muassa ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja pian myös tuotantoketjujen vastuullisuus.

Aihepiiri
Vastuullisuus
Jaa

Rakennushankkeessa vastuullisuus ei tapahdu sattumalta, vaan se on otettava ohjattavaksi asiaksi heti hankkeen alussa – olipa kyse sitten uudiskohteesta tai saneerauksesta. Mukaan vastuullisuuden suunnitteluun tarvitaan koko hankeryhmä, ja rakennusvaiheessa myös urakoitsijoiden ja muiden osapuolien on sitouduttava yhteisiin tavoitteisiin. Ei auta, että yksi työryhmän jäsen laskee hiilijalanjäljen ja tallentaa sen projektipankkiin. Hiilijalanjäljen pienennysmahdollisuudet pitää etsiä yhdessä ja viedä ne toteutuksen tasolle.

Asetettuja tavoitteita – peruskorjauksen säästötavoitteita tai uudisrakentamisen uusia tavoitteita – tulee seurata ja dokumentoida koko hankkeen ajan. Rakennuksen valmistumisen jälkeen on todennettava, miten hyvin tavoitteet saavutettiin. Esimerkiksi kohteen energiankulutus voidaan lukea energiamittarista, mutta laadullisesti mittaviakaan tavoitteita ei kannata säikähtää. Laadullisesti arvioitavia tavoitteita voivat olla esimerkiksi huollettavuuden tai purettavuuden huomioiminen. Apuna voi käyttää erilaisia tarkastuslistoja.

Vastuullisuuden ohjaus rakennushankkeessa koostuu monenlaisista eri osa-alueista. Jos halutaan vaikuttavuutta, on osa-alueet huomioitava kattavasti. Yhden ihmeen tekeminen ei kuitenkaan tänä päivänä riitä.

Ilmastonmuutokseen varautuminen keskiössä

Vastuullisen rakentamisen ytimessä ovat viimeiset parikymmentä vuotta olleet energiatehokkuus ja sisäolosuhteiden hallinta. Nykyään niiden lisäksi on huomioitava esimerkiksi tuotesidonnaiset päästöt ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen sekä EU-taksonomian vaatimukset.

Arviot siitä, millaiseen ilmastonmuutokseen pyritään sopeutumaan, ovat tarkentuneet. Jokaisessa vastuullisessa hankkeessa tulisi tunnistaa rakennukselle tyypilliset riskit ja tehdä ilmastonmuutokseen sopeutumisen suunnitelma eli miettiä, millaisia vaikutuksia ilmastonmuutoksella tulee rakennukseen sen elinkaarella olemaan. Ilmastonmuutokseen varautuminen on keskiössä rakennusten elinkaaren hallinnassa.

Suomessa suurimmat ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat haasteet liittyvät lämpötilaan, sateisuuteen ja mahdollisesti tulviin. Kaikki riskit on hyvä käydä läpi ja laatia varautumissuunnitelma. Se on rakennushankkeessa järkevää, ja sitä vaaditaan myös EU-taksonomiassa.

Myös kiertotalouden ekosysteemi kehittyy, ja tulevaisuudessa on huomattavasti nykyistä helpompaa käyttää kierrätettyjä ja uudelleenkäytettäviä rakennusmateriaaleja. Tämä vähentää rakentamisen hiilijalanjälkeä.

Huomio sosiaaliseen vastuuseen

Tulevaisuudessa biodiversiteetti ja erityisesti luontokato ovat asioita, joihin myös rakennushankkeiden on pystyttävä vastaamaan – miten menetettyä luontoa ja elinympäristöjä kompensoidaan uudelle alueelle rakennettaessa?

Huomiota tullaan enenevässä määrin kiinnittämään myös hankkeiden sosiaaliseen vastuuseen ja toimitusketjujen vastuuseen: Mistä rakennusmateriaalit tulevat? Miten hyvin tuotantopaikalla on huomioitu ympäristö, työntekijät ja paikallisyhteisö? Maksetaanko työstä oikea palkka ja mahdollistetaan yhteisölle hyvä elämä tuhoamatta esimerkiksi heidän pohjavesiään ja luonnonvarojaan? Valmistautuminen uusiin vaatimuksiin kannattaa aloittaa ajoissa. Edelläkävijät ovat jo huomioineet näitä hankkeissaan.

Tällä hetkellä rakennushankkeen vastuullisuuden hallinta saattaa tuntua hyvin haastavalta, mutta asiassa harjaannutaan koko ajan ja avuksi kehitetään myös uusia työkaluja. Vastuullisuus on otettava vakavasti ja ohjattavaksi asiaksi hankkeissa. Se on kaikkien alan toimijoiden yhteinen asia.

Lisätietoa

Blogin kirjoittaja Ulla Nykter on toiminut Granlundilla vastuullisuusasiantuntijana useiden vuosien ajan. Lue myös Ullan blogi EU-taksonomian vaikutuksista rakennushankkeisiin.

Ulla Nykter

Digital transformation manager / johtava vastuullisuusasiantuntija
Granlund Oy

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Kuinka vastuullisuus näkyy rakennushankkeissa?

Selvitämme Granlundilla vastuullisen rakentamisen nykytilaa, lähitulevaisuutta, trendejä ja haasteita. Jos toimit rakennushankkeissa, osallistu markkinatutkimukseemme ja olet mukana tuottamassa alalle tärkeää uutta tietoa.

Lue muita blogejamme

Näin laskemme hiilikädenjälkeämme

18.04.2023 – Kun autamme asiakkaitamme pienentämään hiilijalanjälkeään, kasvatamme omaa hiilikädenjälkeämme. Laskemme hiilikädenjälkeämme tutkimustietoon perustuvalla mallilla.

Blogi

Rakennus kuntoremonttiin?

14.04.2023 – 1960–1980-lukujen rakennukset – siinä missä ihmisetkin – saattavat kaivata pientä kuntoremonttia. Keski-ikäinen rakennetekniikan asiantuntija lähti tapamaan ikätovereitaan.

Blogi

Rakennushankkeen vastuullisuus on kokonaisuuden hallintaa

30.03.2023 – Rakennushankkeelta vaadittava vastuullisuuspaletti on tänä päivänä laaja. Energiatehokkuuden ja sisäolosuhteiden lisäksi on otettava huomioon muun muassa ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja pian…

Blogi

LVI-suunnittelun pelikentillä

09.02.2023 – LVI-suunnittelija Tero Hietala kävi luokkakokouksessa. Tilanne pisti miettimään omaan työtä. ”Tuskin monikaan haaveilee pienenä LVI-suunnittelijan ammatista, mutta olen löytänyt siitä…

Blogi

Hiilikädenjäljen laskemiseen tarvitaan yhteisiä käytäntöjä

09.02.2023 – Hiilikädenjäljen tavoitteena on osoittaa yksilöiden ja yritysten tuottamia positiivisia ympäristövaikutuksia asiakkaille tai koko yhteiskunnalle.

Blogi
Ulla Nykter, Granlund

EU-taksonomiaa ei kannata jättää huomiotta

13.01.2023 – EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmällä eli taksonomialla on vaikutusta rakennushankkeisiin. Taksonomian kriteerit on hyvä ottaa huomioon jo hankkeen suunnitteluvaiheessa.

Blogi
Jari Innanen, Granlund

Datakeskusten hukkalämpöä tulisi kierrättää enemmän kaukolämpöverkkoon

11.01.2023 – Energiatehokkaasti rakennetut datakeskukset ovat osa sähköverkon tehoreserviä. Kun datakeskukset hyödyntävät omana energialähteenään uusiutuvia energiamuotoja, voidaan pienentää myös hiilidioksidipäästöjä.

Blogi

Suuren yrityksen energiakatselmus – pakollinen paha vai pelastusrengas

12.10.2022 – Suuren yrityksen energiakatselmus on tehokas tapa selvittää oman yrityksen energiatehokkuuden taso. Kun toimeen tartutaan nyt, ennätyskorkeat energiahinnat hirvittävät selvästi vähemmän.

Blogi

Lopetetaanko energian haaskaus?

27.09.2022 – Jokohan Suomen kiinteistöissä oltaisiin nyt valmiita tekemään järkeviä ja kannattavia energiansäästötoimia, jotka eivät vaadi isoja investointeja?

Blogi

Miksi 4D-aikataulutus kannattaa rakennushankkeessa? Tässä 3 syytä!

20.09.2022 – Kaikki rakennusalalla tietävät tunteen, kun hankkeen kustannukset ja aikataulu alkavat karkaamaan käsistä, hanke on myöhässä ja syiden etsiminen alkaa. Tilanne…

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?