Hyppää sisältöön
Uupumus oli kova pala nieltäväksi

Uupumus oli kova pala nieltäväksi

28.5.2024 – Nuoren, tunnollisen ja eteenpäin pyrkivän ihmisen voi olla vaikea myöntää itselleen olevansa uupunut. Hankekehityspäällikkömme Jere Korpisalo kertoo oman tarinansa siitä, miten uupuminen otti salakavalasti niskalenkin hänestä – ja miten hän lopulta selvisi kaikesta.

Aihepiiri
Ura Granlundilla
Jaa

“Se, että joutuisin myöntämään, etten pysty johonkin, tuntuisi suurimmalta epäonnistumiselta.” Tämä on lause, jota toistelin mantran lailla itselleni vielä pari vuotta sitten

Muistan ajatelleeni, että mitä enemmän teen, sitä tärkeämpi olen yritykselle, jossa työskentelen. Paikalleen pysähtyminen oli minulle punainen vaate.

Minulla on aina ollut vahva eteenpäin menemisen tarve – koko ajan on pakko kehittyä, ei saa jäädä paikalleen. Ajattelin, että olen sellainen pilari työyhteisössä, joka on pakollinen ja jopa korvaamaton.

Vaikka hoidin työni mallikkaasti, ylitin jatkuvasti itseni ja urani eteni varsin nousujohteisesti, kärsin samaan aikaan varsin monelle nuorelle asiantuntijalle yleisestä huijarisyndroomasta: “Milloin paljastuu, etten osaakaan mitään?”.

Kun huomasin, ettei keskittymiskykyni enää riittänyt, enkä saa asioita aikaiseksi, alkoi elämä tuntua ahdistavalta.

Jere Korpisalo

Mistä huomasin ensimmäisiä uupumuksen merkkejä?

Vuoden 2022 aikana havahduin siihen, että itseltään liikojen vaatiminen oli vienyt veronsa; työ ei tuntunut yhtä innostavalta kuin aikaisemmin, eikä hommat edistyneet entiseen tapaan.

Olin tottunut tiettyyn tehokkuuteen. Kun huomasin, ettei keskittymiskykyni enää riittänyt, enkä saa asioita aikaiseksi, alkoi elämä tuntua ahdistavalta.

Huomasin, että elämästä oli tullut liukuhihnamaista suorittamista. Minulla ei ollut energiaa mihinkään muuhun kuin työhön. Sosiaalinen elämäni oli hyvin kapeaa, eikä kiinnostusta vapaa-ajan harrastuksiin enää löytynyt.

Silti samaan aikaan takaraivossa oli ajatus, että pitää jaksaa painaa, eikä pidä valittaa.

Rehellisesti sanoen elin samaan aikaan jaksamiseni rajamailla

Lopulta signaali uupumuksesta tuli ulkoa päin

Samaisena syksynä minulle tarjottiin uutta hankekehityspäällikön tehtävää Granlundilla. Se oli itselleni heräte. Tunsin, että nyt on tosi rankkaa ja uusi työnkuva toisi mukanaan niin paljon lisävastuuta, että nyt on pakko tehdä jotain, että selviän.

Psykologiystäväni oli seurannut jo hetken aikaa kipuiluani ja epäili, josko taustalla voisi olla tarkkaavaisuushäiriötä. Hän ehdotti, että kävisin työterveydessä.

Elettiin syksyä 2022, kun lopulta menin työterveyshoitajalle juttelemaan tilanteestani. Minulle tehtiin ADHD- ja masennusseulat, ja sain lopulta masennusdiagnoosin.

Päällimmäinen tunteeni oli helpotus. Se oli ensimmäinen sysäys eteenpäin. Muistan ajatelleeni, ettei varmasti tule olemaan kivaa vielä pitkään aikaan, mutta olo oli motivoitunut.

Niinpä päätin aloittaa terapian ja hyppäsin uuteen pestiin, vaikka rehellisesti sanoen elin samaan aikaan jaksamiseni rajamailla.

Nyt on pakko tehdä jotain, että selviän.

Toinen heräte minulle tuli syksyllä 2023 normaalin työterveyslääkärin kontrollikäynnin yhteydessä. Selvisi, että masennuksen hoidossa ei ole tapahtunut toivottua edistymistä. Työterveyslääkärillä oli myös toinen huolestuttava uutinen: minulla todettiin vakava työuupumus.

Olin tavallaan odottanutkin, että signaali uupumuksesta tulee ulkopuolelta. En olisi ikinä uskaltanut itse tehdä sitä aloitetta.

Esihenkilö reagoi parhaalla mahdollisella tavalla

Tiesin, että voin avata tilannettani luottoesihenkilölleni Jani Säisälle, jonka kanssa pystyn juttelemaan kaikesta maan ja taivaan välillä. Asiasta Janin kanssa avoimesti juteltuani päätimme yhteistuumin, että jäisin sairauslomalle marraskuussa 2023. Luopumisen tuska omista töistä ja työyhteisöstä tuntui kyllä aluksi vaikealta.

Jani totesi, että nyt prioriteetit kääntyvät työstä muualle. Tärkeintä on, että hoidan itseni terveeksi ja kiirettä takaisin ei ole. ”Nyt huilaat ihan oikeasti”, eräskin kollega viestitti minulle. Tuli sellainen olo, että ehkä ne siellä selviävät ilman minua.

Ensimmäisinä viikkoina sairauslomalle jäädessäni huomasin, miten “suorittaja-Jere” nosti jälleen päätään. Tuntui, että kovin paine palata töihin oli minulla itselläni.
Totaalisen pysähtymisen myötä huomasin, että vähitellen ääni alkoi muuttua omassakin päässä.

Luopumisen tuska omista töistä ja työyhteisöstä tuntui kyllä aluksi vaikealta.

Totaalinen pysähtyminen oli käänteentekevä piste

Kaksi kuukautta kestänyt sairausloma tarjosi minulle mahdollisuuden pysähtyä ja keskittyä itseeni sekä omaan hyvinvointiini. Yksi tärkeimmistä opeista itselleni oli se, että oman terveyden pitäminen etusijalla on työelämässäkin tärkeää.

Nämä opit repussani palasin hankekehityspäällikön tehtävään alkuvuodesta 2024.

Kävimme Janin kanssa keskustelua siitä, pitäisikö minun palata vanhaan työnkuvaani kuormituksen hillitsemiseksi. Pohdimme tätä rauhassa, ja tulimme siihen tulokseen, että jatkan hankekehityspäällikön tehtävässä, mutta tehtävänkuvaa pyritään rajaamaan paremmin.

Niinpä palasin alkuun 60 % työaikaa tehden, mistä siirryin hetki sitten omasta tahdostani 80 % työaikaan. Kevennetyn työajan lisäksi töihin palaamista on helpottanut myös tulokset, jotka sain neuropsykologisista tutkimuksista. Minulla todettiin ADD eli tarkkaavaisuushäiriö. Se kyllä selitti monta asiaa.

Olo on muutenkin monin verroin kevyempi nyt. Nykyään, kun päätän työpäivän, minulla on mahdollisuus ja voimavaroja ajatella, että mitä haluaisin tehdä – se tuntuu mahtavalta. Ilman pysähtymistä tilanne olisi voinut mennä niin pitkälle, että olisin menettänyt työkykyni kokonaan.

Hyödyllisiä linkkejä:

Työterveyslaitos: Miten voit? -työhyvinvointitesti

Tietoa työuupumuksesta (Mieli ry)

Tunnista työuupumus ajoissa (Mielenterveyden keskusliitto)

Työuupumus eli burn out (Terveystalo)

Jukka Tyni: “Asiakkaiden luottamus on tämän työn suola”

11.06.2024 – Granlundin varatoimitusjohtaja Jukka Tyni jää eläkkeelle, mutta jatkaa asiakkaiden palvelua Senior Advisorina. Lähes 40 vuodessa LVI-alalla on nähty nousuja ja…

Uutinen

Vahva yrityskulttuuri Granlundin henkilöstötyytyväisyyden perustana

05.06.2024 – Granlundilaisista valtaosa, 94 prosenttia, on tyytyväisiä Granlundiin työpaikkana. Granlundilaiset antavat työpaikalleen arvosanaksi 4,13 asteikolla 1–5. Mikä on korkean henkilöstötyytyväisyyden salaisuus?

Uutinen

Uupumus oli kova pala nieltäväksi

28.05.2024 – Nuoren, tunnollisen ja eteenpäin pyrkivän ihmisen voi olla vaikea myöntää itselleen olevansa uupunut. Hankekehityspäällikkömme Jere Korpisalo kertoo oman tarinansa siitä,…

Blogi

Granlundin maine vakaana ja luotettavana työnantajana ei ole syntynyt tyhjästä

10.04.2024 – Finanssikriisi, 90-luvun lama, pandemia, rakennusalan haasteet… Näissäkin maailman meille heittämissä kierrepalloissa Granlund on pysynyt vuodesta toiseen työntekijöidensä silmissä turvaa tuovana…

Uutinen
Tiia-Lotta Tuominen

Mentorointi lisää itsetuntemusta ja tuo uusia näkemyksiä

07.03.2024 – Granlundin mentorointiohjelmassa granlundilaiset pääsevät keskustelemaan ammatti-identiteetistä ja urastaan kokeneemman konkarin kanssa. Ohjelmasta hyötyy myös mentori.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen

YAMK-opinnot töiden ohella ei ollut helppo rasti – mutta kyllä kannatti

09.01.2024 – Kaksi lasta, nousujohteinen ura, kiireinen arki ja opinnäytetyö. YAMK-opintonsa ruuhkavuosien aikana suorittanut Asta Autelo kannustaa kaikesta huolimatta muitakin opiskelemaan töiden…

Uutinen

“Ei mikä tahansa suunnittelutoimisto” – tulokkaat kertovat kokemuksistaan uusina granlundilaisina

02.08.2023 – Miksi Granlund Saimaa on ollut uusien tulokkaiden mielestä nappivalinta?

Uutinen

“Perhevapaa on tänä päivänä itsestään selvää myös isille” – Granlund myötäelää perheellisen arjessa mukana

07.06.2023 – Perhevapaan pitäminen on tehty Granlundilla helpoksi. Riittää, että asiasta ja ajankohdasta ilmoittaa ajoissa omalle esihenkilölle. Työt saadaan järjestymään kyllä.

Uutinen

LVI-suunnittelun pelikentillä

09.02.2023 – LVI-suunnittelija Tero Hietala kävi luokkakokouksessa. Tilanne pisti miettimään omaan työtä. ”Tuskin monikaan haaveilee pienenä LVI-suunnittelijan ammatista, mutta olen löytänyt siitä…

Blogi

Mitä tietoa etsit?