
Kiinteistöstrategia
Kiinteistöstrategian tavoitteena on varmistaa kestävä, tehokas ja tavoitteidenmukainen kiinteistöjohtaminen. Tarjoamme kattavaa osaamista kiinteistöstrategian luomiseen, tavoitteenasetantaan ja tavoitteiden ohjaamiseen.
Kiinteistöstrategia luo edellytykset mahdollisimman hyvään kiinteistöjohtamiseen
Kiinteistöstrategia tarjoaa kiinteistöjohtamiseen selkeyttä ja suunnan, jota kohti navigoida. Siihen on kirjattu tärkeät tavoitteet ja askelmerkit, joilla niihin päästään. Tavoitteena on varmistaa kestävä, tehokas ja tavoitteidenmukainen kiinteistöjohtaminen pitkälle tulevaisuuteen.
Toimivan kiinteistöstrategian taustalla on tieto: oikeat päätökset perustuvat tutkittuun tietoon nykytilanteen ja tulevaisuuden realiteeteista.
Kiinteistöjohtamisen asiantuntijamme auttavat sinua luomaan kiinteistöllesi tai kiinteistöportfoliollesi helposti johdettavan ja selkeän strategian sekä sen johtamiseen tarvittavat prosessit. Palvelumme on räätälöitävissä aina tavoitteiden asetannasta strategian onnistumisen seuraamiseen ja raportointiin asti.

Kenelle Kiinteistöstrategia-palvelumme on tarkoitettu?

Kiinteistösijoittajat
Kiinteistöstrategian mahdollistaa kannattavan ja vastuullisen kiinteistöliiketoiminnan.

Käyttäjäomistajat
Varmista, että käytössä olevat kiinteistöt tukevat ydinliiketoimintaanne.

Vuokralaiset
Selkeyttä omassa käytössä olevien tilojen ja kiinteistöjen vaatimuksiin ja kustannuksiin.

Julkinen sektori
Käytön kannalta sopivat, toimivat ja kustannustehokkaat tilat pitkälle tulevaisuuteen.
Kiinteistöstrategia palveluna – näin se rakentuu
Mittareiden määrittely ja raportointi

Nykytilanteen kartoitus ja strategiaan liittyvät selvitykset
Kiinteistöstrategian taustatiedoiksi tarvitaan selkeää näkemystä nykytilanteesta ja tulevaisuuden tarpeista. Asiantuntijamme tekevät laadukkaita ja kattavia selvityksiä onnistuneen strategian mahdollistamiseksi.
- Omaisuuden tiedonhallinnan strategia
- Kiinteistöselvitys
- Palveluverkkoselvitys
- Strategiaselvitykset
- Tilaverkkoselvitys
- Due diligence -selvitys
- Kuntoarviot
- Kiinteistöveroselvitykset
- Korjausvelan laskenta
- Ylläpitokustannusselvitys

Strategisten osa-alueiden valinta
Kiinteistöstrategia kertoo, millainen toimija haluamme olla ja mihin suuntaan kiinteistöjohtamista ohjataan.
Strategiaan kirjataan keskiset tavoitteet: millaista tulosta kyseiseltä portfoliolta, salkulta tai kiinteistöitä halutaan. Millainen ylläpidon taso on tavoiteltava ja sopiva? Mitkä vastuullisuusnäkökulmat ovat tärkeitä? Millaisia asiakkaita halutaan ja miten käyttäjien tyytyväisyys pidetään halutulla tasolla?
Kiinteistöillä ja vuokranantajilla on monesti tietoisesti rakennettu brändi, mutta toisinaan myös ilman tietoista valintaa syntynyt mielikuva. Kiinteistöstrategiassa on hyvä linjata, millainen brändi kohteesta tai yrityksestä halutaan rakentaa? Millaisen arvolupauksen annamme asiakkaillemme? Olemmeko esimerkiksi parhaita ja moderneja toimistoja vuokraava edelläkävijä vai edullisia ja tarpeensa täyttäviä perustoimistoja vuokraava luottofirma?
Strategian voi jakaa eri osiin:

Ylläpitostrategia
Ylläpitostrategia auttaa varmistamaan, että kiinteistö, salkku tai kiinteistöportfolio pysyy halutulla tasolla, ja että päivittäinen arki rullaa kohti oikeaa suuntaa. Se toimii ylätason tavoitetilana, johon arjen tekemistä ja prosesseja peilataan. Ovatko esimerkiksi käyttäjätyytyväisyys ja kustannukset halutulla tasolla, ja jos ei, niin millaisia johtopäätöksiä ja toimenpiteitä seuraavaksi pitäisi tehdä?

Kunnossapitostrategia
Kunnossapitostrategia toimii ylätason ohjaavana komponenttina, kun tehdään päätöksiä korjaushankkeista ja investoinneista. Mikä on linjattu taso, joka tulee säilyttää? Millainen korjausvelan aste on siedettävä? Ovatko suunnitellut korjaustoimenpiteet linjassa vastuullisuusstrategian kanssa?

Vastuullisuusstrategia
Kiinteistönomistajan on pystyttävä osoittamaan sijoittajille ja vuokralaisille, että se harjoittaa vastuullista liiketoimintaa ja huomioi ympäristövaikutuksensa. Kiristyvä sääntely edellyttää pienemmiltäkin toimijoilta uskottavaa vastuullisuusstrategiaa.

Toimitilastrategia
Toimitilastrategialla varmistetaan, että yrityksen tai organisaation toiminnan edellyttämät kiinteistöt pysyvät halutulla tasolla ja palvelevat tarkoitustaan. Se huomioi esimerkiksi tulevaisuuteen ajoittuvat muutokset, talouden realiteetit ja korjausvelkaan liittyvät tavoitteet.
Salkutus
Kiinteistöjen salkutuksen kriteerit löytyvät kiinteistöstrategiasta. Salkutuksen lopputuloksena syntyy erittäin selkeä lista siitä, mitkä kiinteistöportfolion kohteet ovat tärkeimpiä, missä riittää perustaso ja mistä kohteista aiotaan luopua jollain aikavälillä. Salkutuksella varmistetaan, että kiinteistöportfolion korjausvelka pysyy strategian mukaisella tasolla eri tasoissa kiinteistöissä.
ESIMERKKI: Salkuttaminen tason mukaan
A-Salkku (pidä)
Tähän salkkuun on poimittu toiminnalle tärkeimmät kohteet, joilla on optimaalinen sijainti, hyvät kannattavuusluvut ja niiden tekninen kunto on hyvä. Kohteisiin on usein investoitu paljon jo ennestään, ja hyvää tasoa halutaan ylläpitää jatkossakin.
B-Salkku (kehitä)
Kohde on hyvällä, turvallisella ja terveellisellä tasolla, mutta sen tulevaisuus saattaa olla epävarma: esimerkiksi 5 vuoden aikaikkunassa saattaa häämöttää massiivinen peruskorjaus. B-salkun kohteissa priorisointi on tärkeää.
C-Salkku (luovu)
C-salkkuun sijoitellaan kohteet, jotka aiotaan myydä tai purkaa tulevaisuudessa, koska ne eivät esimerkiksi sovellu käyttötarkoitukseensa, niissä korjausvelka on päässyt liian suureksi, sijainti on huono ja kulut raskaat.

Prosessien luominen
Jotta kiinteistöstrategiaa voi johtaa käytännössä, tarvitaan johtamista ja arkea tukevat prosessit. Ne muotoillaan palvelemaan toiminnalle asetettuja tavoitteita, olivatpa ne sitten vastuullisuus, kustannustehokkuus, käyttäjätyytyväisyys tai vaikka kiinteistösalkun arvon nousu.
Prosessien osalta on tärkeää määritellä itse prosessin lisäksi vastuut: kuka, mitä ja milloin. Digitaalisten järjestelmien käyttö prosessien tukena varmistaa tiedon läpinäkyvyyden, ajantasaisuuden ja saavutettavuuden.
Kiinteistöjohtamisen asiantuntijoiltamme löytyy laajasti osaamista prosessien luomiseen, ja tuemme myös niiden toteuttamista.
Esimerkkejä kiinteistöstrategian jalkauttamiseen liittyvistä prosesseista:
- Tiedonhallinnan prosessi
- Kunnossapidon prosessi
- Ylläpidon prosessi
- Vastuullisuustiekartta

Raportointi
Strategian johtamisen tueksi tarvitaan kattavat raportit, joiden avulla asettuja tavoitteita ja tunnuslukuja on helppo seurata. Granlund tarjoaa strategiasi toteutumisen seurantaan erittäin tasokkaat raportoinnin palvelut.
Selkeistä raporteista voi nähdä, ollaanko menossa oikeaan suuntaan. Seurannassa ovat niin kovat mittarit (esimerkiksi talousluvut ja vuokrausaste) kuin pehmeätkin mittarit (kuten käyttäjien palautteet).
Kiinteistöstrategialla saavutettavia hyötyjä
Käyttäjätyytyväisyys. Pidetään huolta, että vuokralaisille luvattu taso säilyy ja käyttäjät ovat tyytyväisiä.
Kannattavuus. Haetaan tasapaino vuokrakustannusten ja tarjottavien palvelujen välillä.
Korjausvelka. Varmistetaan, että korjausvelka pysyttelee strategian mukaisissa rajoissa.
Käytettävyys. Huolehditaan perusedellytyksistä: teknisestä käyttökunnosta ja hyvistä sisäolosuhteista.
Elinkaaritalous. Korjausvelan hallinta ja ylläpidon kustannukset ovat sidoksissa toisiinsa. Tehokkailla valinnoilla esimerkiksi energiatehokkuuteen voit vaikuttaa ylläpitokustannuksiin alentavasti.
Ylläpidon kustannukset. Mahdollisestaan ylläpidon kustannusten pysyminen suunnitelulla tasolla ja vältytään yllätyksiltä.


Helsingin Sataman omaisuudenhallinta sai selkeän yhteisen suunnan
Helsingin Sataman uusi omaisuudenhallinnan elinkaaristrategia selkeyttää vastuita eri toimijoiden välillä. Toimintamallit ja käytännöt yhdenmukaistetaan kaikilla liiketoiminta-alueilla.

Blogi
Uskottava vastuullisuusstrategia on kiinteistöalalla kilpailuvaltti
Kiinteistönomistajan on pystyttävä osoittamaan sijoittajille ja vuokralaisille, että se harjoittaa vastuullista liiketoimintaa. Kiristyvä sääntely edellyttää pienemmiltäkin toimijoilta uskottavaa vastuullisuusstrategiaa.
Tutustu projekteihimme
Ota yhteyttä
Palvelemme ympäri Suomen.

Susanna Sairanen

Joonas Alakomi

Joonatan Uuspelto

Ritva Rissanen

Ville-Veikko Lallukka
Pyydä tarjous!
Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?
Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Löydä Granlund-yhteyshenkilö paikkakunnallasi
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.