Hyppää sisältöön
ReferenssitAllianssimalli tuo Oulun yliopistollisen sairaalan uudistumiseen ketteryyttä

Allianssimalli tuo Oulun yliopistollisen sairaalan uudistumiseen ketteryyttä

27.4.2023 – OYS 2030 -uudistamisohjelma on hyvässä vauhdissa. Oulun yliopistollisessa sairaalassa otetaan käyttöön huippuälykästä tekniikkaa ja valmistaudutaan samalla tekoälyn hyödyntämiseen.

Toimialat
Sairaalat ja terveydenhuolto
Palvelut
Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, KSL-suunnittelu
Paikkakunnat
Oulu

Oulun Kontinkankaalle rakentuu 2020-luvun aikana vaiheittain uusi yliopistollinen sairaala, jonka ensimmäiset osat A ja B valmistuvat vuoden 2023 aikana. “OYSilla on vastuullaan iso osa Suomen karttaa, joten uusien tehokkaiden tilojen saaminen on todella tärkeää ja ajankohtaista”, toteaa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen sähkötekniikan projektipäällikkö Sauli Kurttila.

Kantasairaala on vanhentunut teknisesti, eikä tilojen käyttö ole matalassa ja laajassa rakennuksessa tehokasta. Uudisrakennuksiin tulee 12 toiminnallista kerrosta ja siksi selvästi vähemmän käytäviä ja muita hukkatiloja. Kurttilan mukaan uusi OYS tuleekin olemaan viisas sairaala, jossa asiat on ajateltu pitkälle käyttäjien näkökulmasta. “Esimerkiksi potilaiden ja henkilökunnan liikkuminen on optimoitu.”

OYSilla on vastuullaan iso osa Suomen karttaa, joten uusien tehokkaiden tilojen saaminen on todella tärkeää ja ajankohtaista

Sauli Kurttila, Pohde

Allianssissa on tehty rohkeita suunnanmuutoksia

OYSin uudistaminen toteutetaan yhteistoiminnallisena allianssina, jossa kaikesta sovitaan yhdessä tilaajan, suunnittelijoiden, palveluntarjoajien ja valvojien kanssa. Granlund Kuopion sähkösuunnittelun projektipäällikkö Jouni Räsänen on ollut mukana hankkeessa vuodesta 2015 lähtien eli ihan alusta asti. Paikallista näkökulmaa tuo Oulussa itsekin asuva Granlundin LVIA-osaston johtaja Juha Huczkowski.

Molemmat ovat vakuuttuneita allianssimallin eduista. “Välillä on pitänyt tehdä rohkeitakin suunnanmuutoksia hankkeen parhaaksi, ja allianssi on ollut siihen riittävän ketterä”, Huczkowski kertoo. Räsäsen mielestä hyvä esimerkki tästä on alkuperäisen suunnitelman – naisten ja lastensairaalan sekä Noppa-lisärakennuksen – korvaaminen kahdella uudisrakennuksella. “Se lyhensi rakentamisaikaa ja laski kustannuksia.”

Kurttila antaa Granlundin sairaalasuunnittelijoiden osaamiselle ja kokemukselle korkeat pisteet. “Suunnittelijat todella tuntevat pelikentän”, hän sanoo. Ja mikä tärkeintä, myös keskusteluyhteys toimii. “Meidän on ollut tilaajana helppo vaikuttaa asioihin, ja näkökulmamme on tullut aina huomioiduksi.”

Annan Granlundin sairaalasuunnittelijoiden osaamiselle ja kokemukselle korkeat pisteet. Suunnittelijat todella tuntevat pelikentän, ja keskusteluyhteys toimii. Meidän on ollut tilaajana helppo vaikuttaa asioihin, ja näkökulmamme on tullut aina huomioiduksi.”

Sauli Kurttila, Pohde

Turvallisuus ennen kaikkea

Kurttilan mukaan kaiken talotekniikan pitää tukea OYSin sujuvaa, tehokasta ja turvallista toimintaa, tapahtuipa sairaalan ulkopuolella mitä tahansa. Kolmasosa sairaalan sähköverkosta onkin varmistettu dieselgeneraattoreilla, ja UPS-järjestelmä varmistaa turvajärjestelmien ja elämää ylläpitävien laitteiden katkottoman sähkösyötön. Sairaalalla on myös oma langaton verkko, ja VIRVE-viranomaisverkko on yhdistetty matkapuhelinverkkoon. “Siksi puhumme monioperaattoriverkosta”, Räsänen sanoo.

Potilasturvallisuuden kannalta tilojen ilmamäärien ja painesuhteiden hallinta on tärkeää. IV-konehuoneet kattavatkin koko neljännen kerroksen, ja IV-koneille tehtiin tilausvaiheessa laboratoriotestit. “Niillä varmistetaan toimiva ilmanvaihto kesällä ja talvella”, Huczkowski toteaa. Viihtyisyys on yhtä tärkeää, ja siksi heräämö- ja seurantatiloihin suunniteltiin yleistä hälyä vaimentava peittoäänijärjestelmä. Miellyttävät lämpöolosuhteet viimeistellään kattosäteilijöillä. “Ne ovat myös pattereita hygieenisempi vaihtoehto.”

Tekniikkaratkaisuissa varaudutaan tekoälyn tuloon

Uudistuvan OYSin älykkyys ei ole pelkkää puhetta. Koko sairaalan yleiskaapelointiin on integroitu muun muassa kamera- ja kulunvalvonta sekä hoitajakutsut. “Henkilökunta voi myös varata tiloja omilla tableteillaan”, Räsänen kertoo. Sairaalassa ei ole mekaanisia lukkoja, vaan kaikki ovet ovat mukana sähköisessä kulunvalvonnassa. Potilashuoneissa on valmius hyödyntää myös tekoälyyn perustuvia kameroita. “Ne varmistavat potilaiden turvallisuuden ja samalla yksityisyydensuojan.”

Tekniikkaa valvotaan rakennusautomaatiojärjestelmällä, joka kokoaa kaikki tiedot yhteen paikkaan. “Myös rakennusautomaatiossa varaudutaan tekoälyn hyödyntämiseen tekniikan kehittyessä”, Huczkowski sanoo.

Miten säästetään 50 % ylläpitokustannuksista?

Älykästä tekniikkaa tarvitaan, koska uudistusohjelman tavoitteena on puolittaa ylläpitokustannukset seuraavien 30 vuoden aikana. Huczkowskin mukaan talotekniikassa suositaan helposti huollettavia järjestelmiä, jotka toimivat varmasti myös ilmaston muuttuessa. “Esimerkiksi leikkaussaleissa varaudutaan ilmanvaihdon jäähdytyksessä nykyistä korkeampiin ulkolämpötiloihin.”

Isoja säästöjä tuo monipuolinen valaistuksenohjaus ja jopa 20 vuotta kestävät ledivalaisimet. Myös lämmön talteenotto ja kierrätys on sairaala-alueella tehokasta. “Kaikkiin ympärivuotista jäähdytystä vaativiin tiloihin on suunniteltu energiankierrätysjärjestelmä, jotta hukkalämmöt voidaan hyödyntää sairaalan lämmityksessä”, Huczkowski sanoo. Hyötykäyttöön pääsevät myös paineilmakompressorien hukkaenergiat.

Kaiken talotekniikan pitää tukea OYSin sujuvaa, tehokasta ja turvallista toimintaa, tapahtuipa sairaalan ulkopuolella mitä tahansa.”

Sauli Kurttila, Pohde

Kiinteiden sairaalalaitteiden suunnittelussa kuunneltiin käyttäjiä

Yksi OYSin uudistamisohjelman tavoitteista on, että tilojen kiinteiden sairaalalaitteiden suunnittelu perustuu uudistuviin tulevaisuuden toimintamalleihin. KSL-suunnittelu toteutettiinkin tiiviissä yhteistyössä käyttäjien kanssa, ja laitevalintoja ohjasivat tilaajan ja käyttäjien toiminnalliset vaatimukset.

Innovatiivisena suunnittelu- ja laitehankintaratkaisuna puhtaiden ja likaisten huoltohuoneiden välille kehitettiin desinfioiva huuhtelulaite.

“Laitetta ei ollut markkinoilla valmiina, joten se suunniteltiin kehittämishankkeena laitetoimittajan kanssa”, kertoo Granlundin KSL-suunnittelun ryhmäpäällikkö Senja Karjalainen.

Tehohoitohuoneisiin ei haluttu perinteisiä KSL-laiteratkaisuja, kuten kattokeskuksia, vaan käyttäjien toiveesta niihin suunniteltiin yhdessä allianssin eri asiantuntijoiden kanssa potilaspaneelit. Liitäntärasiat saadaan niiden sivuille piiloon, mikä lisää tehohoitohuoneiden viihtyisyyttä. Leikkaussaleissa KSL-laitteiden sijoittelulla ja laitevalinnoilla varmistettiin, että salit palvelevat monipuolisesti eri erikoisalojen tarpeita.

Katso video hankkeesta

Haluatko kuulla lisää?

Oulun yliopistollinen sairaala

  • Pohjois-Suomen suurin ja laajin sairaala
  • Kuuluu Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueeseen (Pohde)
  • Henkilöstömäärältään Suomen suurin sairaala: OYS:issa työskentelee noin 6 000 henkeä
  • OYS 2030 -uudistamisohjelmassa Oulun Kontinkankaalle rakennetaan vaiheittain uusi sairaala
  • Rakentamisvaihe kestää 2019–2030
  • Uusi päärakennus muodostuu rakennuksista A, B, C ja F
  • Visiona maailman älykkäin sairaala.

Granlundin tarjoamat palvelut

Jouni Räsänen

Projektipäällikkö
Granlund Kuopio Oy

Juha Huczkowski

Osastonjohtaja, LVIA
Granlund Oulu Oy

Tutustu muihin referensseihimme

Oulu

Allianssimalli tuo Oulun yliopistollisen sairaalan uudistumiseen ketteryyttä

Palvelu

Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, KSL-suunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

OYS 2030 -uudistamisohjelma on hyvässä vauhdissa. Oulun yliopistollisessa sairaalassa otetaan käyttöön huippuälykästä tekniikkaa ja valmistaudutaan samalla tekoälyn hyödyntämiseen.
Referenssi
Swing House, Espoo (Kuva: Kuvio)
Helsinki, pääkonttori

Käyttäjien hyvinvointi korostui Swing Housen suunnittelussa

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Energiasuunnittelu, Talotekniikan konsultointi

Toimiala

Hotellit ja ravintolat

Toimisto- ja hotellikokonaisuus Swing Housen talotekniikka valjastettiin alusta alkaen tukemaan tilaajan liiketoiminnan tavoitteita. Käyttäjien hyvinvointiin on panostettu, mistä kertoo Suomen…
Referenssi
Varkaus

ANDRITZ sai Varkauteen historiallisen suuren 1,5 hehtaarin tuotantohallin

Palvelu

Rakennuttaminen ja valvonta, Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta

Toimiala

Teollisuus

ANDRITZin uusi konepajahalli Varkaudessa oli projektin toimijoille historiallisen suuri hallihanke. Granlund Kuopion talotekniikkavalvojat toivat osaamisensa mukaan hankkeeseen.
Referenssi
Lappeenranta

Assi Groupin kolmas toimistotalo valmistui aikataulussa ja budjetissa

Palvelu

Rakennuttaminen ja valvonta, Kustannusohjaus

Toimiala

Toimistot

Assi Groupilla on nyt kolmen modernin toimistotalon kokonaisuus keskeisellä paikalla Lappeenrannan keskustassa. Kaikkien niiden rakennuttamisessa on luotettu Granlundin asiantuntijoihin.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

HUS seuraa hissien huoltoa ja ylläpitoa ennakoivasti Granlund Managerilla

Palvelu

Granlund Manager -integraatiot, Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

HUS, KONE ja Granlund toteuttivat yhdessä ohjelmistointegraation, jonka ansiosta kaikkien KONEen huollon piirissä olevien hissien, liukuportaiden ja automaattiovien huoltotiedot löytyvät…
Referenssi
Allianssimalli tuo Oulun yliopistollisen sairaalan uudistumiseen ketteryyttä

Luken erikoiskasvihuoneessa tutkimustyö asettaa ehdot tekniikalle

Palvelu

Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Teollisuus

Luonnonvarakeskuksen Savonlinnan tutkimusyksikössä syntyy tietoa, jolla edistetään metsien terveyttä ja kasvua. Parahiksi kasvukauden kynnyksellä valmistuneessa erikoiskasvihuoneessa hallitaan tarkkaan lämpötilaa, ilmankosteutta…
Referenssi
Allianssimalli tuo Oulun yliopistollisen sairaalan uudistumiseen ketteryyttä

Niuvanniemen sairaalan rakennuksissa otettiin korjausvelka hallintaan

Palvelu

Allianssimalli tuo Oulun yliopistollisen sairaalan uudistumiseen ketteryyttä

Toimiala

Allianssimalli tuo Oulun yliopistollisen sairaalan uudistumiseen ketteryyttä

Granlund auttaa Senaatti-kiinteistöjä kunnossapidon hallinnassa Niuvanniemen sairaalan rakennuksissa. Ajantasainen PTS-tieto löytyy helposti ja nopeasti yhdestä paikasta.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Elinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää ja käyttäjäystävällistä tekniikkaa

Palvelu

Talotekniikkasuunnittelu, Ympäristösertifioinnit

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Granlundin suunnittelijat varmistavat elinkaari- ja allianssikouluissa hyvät sisäolosuhteet, energiatehokkaat järjestelmät ja elinkaarikestävät materiaalivalinnat. Myös talotekniikan huollettavuutta mietitään jo suunnittelun aikana.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

Palvelu

Talotekniikkasuunnittelu, Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, Hankekehitys ja -konsultointi

Toimiala

Teollisuus

Hartela varmistaa kohteidensa talotekniikan onnistumisen uudenlaisella kumppanuudella Granlundin kanssa. Aikataulu-, laatu- ja vastuullisuustavoitteet on määritelty tarkkaan.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Climecon kertoo ilmanvaihtoratkaisujen tuotekohtaiset hiilipäästöt EPD-selosteilla

Palvelu

Tuoteteollisuuden vastuullisuus ja EPD

Toimiala

Teollisuus

Climecon teetti ensimmäisten talotekniikkatoimijoiden joukossa EPD-ympäristöselosteet suosituimmille ilmanvaihtoratkaisuilleen. Tavoitteena on kertoa avoimesti tuotteiden hiilipäästöistä ja tarjota näin lisäarvoa asiakkaille.
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?