Hyppää sisältöön
ReferenssitHartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

16.12.2022 – Hartela varmistaa kohteidensa talotekniikan onnistumisen uudenlaisella kumppanuudella Granlundin kanssa. Aikataulu-, laatu- ja vastuullisuustavoitteet on määritelty tarkkaan.

Toimialat
Teollisuus
Palvelut
Talotekniikkasuunnittelu, Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, Hankekehitys ja -konsultointi
Paikkakunnat
Helsinki, pääkonttori
Ilmalan Aura. Kuva: Hartela

Pari vuotta sitten Hartela ja Granlund aloittivat keskustelun uudenlaisesta yhteistyöstä tavanomaisen talotekniikkakonsultoinnin sijaan. Talotekniikan hallintaan kaivattiin kokonaisvaltaisuutta, koska järjestelmien kehitysvauhti kiihtyy ja samalla talotekniikan merkitys rakennushankkeissa kasvaa.

”Granlundilla on kokonaisvaltaista osaamista talotekniikasta ja meillä jo yli 80-vuotinen kokemus projektien hankekehittämisestä ja rakentamisesta. Yhteistyöllä saamme tuotettua lisäarvoa asiakkaillemme”, toteaa Hartelan hankekehitysjohtaja Ilmari Hämäläinen.

Talotekniikalla on suuret heijastevaikutukset muuhun suunnitteluun.

Ilmari Hämäläinen, Hartela

Talotekniikkaa ei vaadita suunnittelemaan vielä rakennuslupavaiheessa pitkälle, ja siksi myös talotekniikkasuunnittelua tehdään Hämäläisen mielestä hankkeiden alkuvaiheessa yleisesti liian vähän. “Talotekniikka vaikuttaa suoraan hankkeiden muuhun suunnitteluun, joten jo hankkeiden alkuvaiheessa on paljon optimoitavaa muiden suunnittelualojen kanssa.”

Kumppanuuden ideana on, että Granlund ja Hartela kantavat yhdessä kokonaisvastuun Hartelan toimitilakohteiden talotekniikan onnistumisesta. Valintoja ohjataan hankekehityksestä alkaen muun muassa kustannusten, laadun, asiakastyytyväisyyden ja toteutettavuuden mukaan. “Emme tarjoa Hartelalle vain taloteknistä konsultointia ja suunnittelua, vaan onnistuneen lopputuloksen”, kiteyttää Granlundin Juho Lepistö.

Allianssia kevyempi yhteistyömalli

Kumppanuusmalli sisältää samanlaisen bonus-sanktiojärjestelmän kuin allianssi, mutta sopimus on yksinkertaisempi ja kevyempi. Riskit ja vastuut kannetaan yhdessä, ja Granlundin palkkiot on sidottu yhdessä määriteltyihin ja helposti mitattaviin tavoitteisiin, kuten hankkeen aikatauluun, kustannuksiin ja laatutasoon.

“Laatulupauksiin kuuluu esimerkiksi tietty ympäristösertifioinnin ja sisäilmaluokituksen taso sekä asiakastyytyväisyydestä kertova NPS-luku eli suositteluindeksi”, Lepistö luettelee. Yhteisen tekemisen kehittämisestä ja seuraamisesta vastaa kumppanuuden ohjausryhmä. “Lisäksi käymme projektikohtaisia koordinointipalavereita, joissa arvioidaan talotekniikan onnistumista.”

Kumppanuusmallilla tuotamme asiakkaillemme kustannustehokkaasti toimivan, ympäristöystävällisen ja nykyaikaisen kokonaisuuden.

Ilmari Hämäläinen, Hartela

Yhteisten prosessien rakentaminen on vaatinut myös luottamuksen rakentamista. Kumppanien kesken on uskallettava jakaa tietoa vapaammin. “Kortit on pistetty pöytään avoimesti puolin ja toisin, ja se on tuottanut lisäarvoa molemmille”, Hämäläinen sanoo. Rajapintojen avaaminen on muun muassa laajentanut kumppanien näkemystä siitä, mihin kaikkeen talotekniikkaratkaisut vaikuttavat ja mitä lisäarvoa yhteistyöllä voidaan saavuttaa.

Kumppanuusmallia pilotoidaan Ilmalan Aurassa

Kumppanuusmallia pilotoidaan toimistokohde Ilmalan Aurassa, jonka Hartela rakentaa Union Investmentille. “Granlund osallistui jo hankkeen käyttäjä- ja sijoittajaneuvotteluihin, jolloin saimme optimoitua taloteknistä kokonaisuutta ja löysimme asiakkaillemme toimivia ratkaisuja kokonaisvaltaisesti”, Hämäläinen kertoo.

Kumppanuusmallia pilotoidaan toimiskohde Ilmalan Aurassa. Kuva: Hartela.

Talotekniikan tavoitteiden tarkan määrittelyn ansiosta rima on asetettu hankkeessa korkealle. “Käytännössä lupaamme Hartelalle kaikki ne asiat, jotka Hartela haluaa luvata omille asiakkailleen”, Lepistö sanoo. Kumppanuuden ytimessä on vastuullisuuden ohjaaminen. Sopimusmalliin kuuluvat esimerkiksi talotekniikan hiilijalanjälki- ja hiilikädenjälkilaskennat, EU-taksonomiakelpoisuuden arviointi ja kohteen ympäristösertifiointi.

Vastuu talotekniikan onnistumisesta jatkuu käytön aikana

Tavoiteohjattu talotekniikkakumppanuus kattaa suunnittelun lisäksi talotekniikan määrä- ja kustannuslaskennan. Sen jälkeen vuorossa ovat hankinnat, urakoitsijoiden kilpailutus ja urakoiden yhteensovitus. Lepistön mukaan hankkeen etenemistä seurataan Tilannehuoneella ja 4D-aikataulutuspalveluilla. “Ne auttavat hallitsemaan lisä- ja muutostöitä kustannusvaikutuksineen.”

Uusi kumppanuusmalli avaa tietä kiinteistö- ja rakennusalan toimintakulttuurin muutokselle. Tiedon jakaminen puolin ja toisin luo selvää lisäarvoa kaikille.

Ilmari Hämäläinen, Hartela

Työmaavaiheessa urakoitsijoilta kerätään laitetiedot suoraan Granlundin digitaaliseen tietokantaan, joka toimii sähköisen huoltokirjan pohjana. Kohteen valmistuttua tiedot voidaan siirtää Granlund Manageriin ylläpidon johtamista varten. Talotekniikan toimintaa seurataan myös takuuaikana, jotta esimerkiksi sisäolosuhteet ovat moitteettomat. “Kumppanuusmallilla tuotamme asiakkaillemme kustannustehokkaasti toimivan, ympäristöystävällisen ja nykyaikaisen kokonaisuuden”, Hämäläinen kiittelee.

Hänen mukaansa uudenlaisen kumppanuuden kehittäminen avaa tietä kiinteistö- ja rakennusalan laajemmalle toimintakulttuurin muutokselle. “Rakennusalan toimintatapoihin ei kuulu tiedon jako eri osapuolille, vaikka näin voisimme saavuttaa lisäarvoa kaikille. Uudenlaiset sopimusmallit hyödyttävät niin rakennusvaiheen eri osapuolia kuin kiinteistöjen tulevia käyttäjiä ja omistajia.”

Haluatko kuulla lisää?

Juho Lepistö

Liiketoimintajohtaja
Granlund Oy

Hartela

  • Kotimainen perheyhtiö ja Suomen suurimpia rakennusliikkeitä
  • Rakentaa asuntoja, julkisia rakennuksia sekä toimisto- ja teollisuusrakennuksia
  • Toiminut vuodesta 1942
  • Työllistää noin 600 rakentamisen ammattilaista
  • Avainlippu-tunnus kertoo suomalaisesta tuotannosta.

Granlundin tarjoamat palvelut

Granlundin hankekehityspalvelut pureutuvat dataan

Hankekehitysvaihe on merkittävä osa onnistunutta rakennushanketta, koska silloin päätetään hankkeen energia-, vastuullisuus-, elinkaari- ja laatutavoitteet. Olemme kehittäneet hankekehityksen tueksi benchmark-tietopankin, jonka avulla kustannuksia voidaan arvioida tarkasti jo hankkeen alkuvaiheessa.

Tutustu muihin referensseihimme

Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

Granlund Manager tukee Moventaksen vastuullisuusraportointia

Palvelu

Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

Toimiala

Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

Moventas hyödyntää Granlund Manageria tuuliturbiinien vaihteiden huoltotehtaallaan Jyväskylässä. Sähköisen huoltokirjan lisäksi ohjelmisto helpottaa energia-, vesi- ja jäteseurantaa sekä vastuullisuusraportointia.
Referenssi
Oulu

Allianssimalli tuo Oulun yliopistollisen sairaalan uudistumiseen ketteryyttä

Palvelu

Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, KSL-suunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

OYS 2030 -uudistamisohjelma on hyvässä vauhdissa. Oulun yliopistollisessa sairaalassa otetaan käyttöön huippuälykästä tekniikkaa ja valmistaudutaan samalla tekoälyn hyödyntämiseen.
Referenssi
Swing House, Espoo (Kuva: Kuvio)
Helsinki, pääkonttori

Käyttäjien hyvinvointi korostui Swing Housen suunnittelussa

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Energiasuunnittelu, Talotekniikan konsultointi

Toimiala

Hotellit ja ravintolat

Toimisto- ja hotellikokonaisuus Swing Housen talotekniikka valjastettiin alusta alkaen tukemaan tilaajan liiketoiminnan tavoitteita. Käyttäjien hyvinvointiin on panostettu, mistä kertoo Suomen…
Referenssi
Varkaus

ANDRITZ sai Varkauteen historiallisen suuren 1,5 hehtaarin tuotantohallin

Palvelu

Rakennuttaminen ja valvonta, Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta

Toimiala

Teollisuus

ANDRITZin uusi konepajahalli Varkaudessa oli projektin toimijoille historiallisen suuri hallihanke. Granlund Kuopion talotekniikkavalvojat toivat osaamisensa mukaan hankkeeseen.
Referenssi
Lappeenranta

Assi Groupin kolmas toimistotalo valmistui aikataulussa ja budjetissa

Palvelu

Rakennuttaminen ja valvonta, Kustannusohjaus

Toimiala

Toimistot

Assi Groupilla on nyt kolmen modernin toimistotalon kokonaisuus keskeisellä paikalla Lappeenrannan keskustassa. Kaikkien niiden rakennuttamisessa on luotettu Granlundin asiantuntijoihin.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

HUS seuraa hissien huoltoa ja ylläpitoa ennakoivasti Granlund Managerilla

Palvelu

Granlund Manager -integraatiot, Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

HUS, KONE ja Granlund toteuttivat yhdessä ohjelmistointegraation, jonka ansiosta kaikkien KONEen huollon piirissä olevien hissien, liukuportaiden ja automaattiovien huoltotiedot löytyvät…
Referenssi
Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

Luken erikoiskasvihuoneessa tutkimustyö asettaa ehdot tekniikalle

Palvelu

Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Teollisuus

Luonnonvarakeskuksen Savonlinnan tutkimusyksikössä syntyy tietoa, jolla edistetään metsien terveyttä ja kasvua. Parahiksi kasvukauden kynnyksellä valmistuneessa erikoiskasvihuoneessa hallitaan tarkkaan lämpötilaa, ilmankosteutta…
Referenssi
Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

Niuvanniemen sairaalan rakennuksissa otettiin korjausvelka hallintaan

Palvelu

Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

Toimiala

Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

Granlund auttaa Senaatti-kiinteistöjä kunnossapidon hallinnassa Niuvanniemen sairaalan rakennuksissa. Ajantasainen PTS-tieto löytyy helposti ja nopeasti yhdestä paikasta.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Elinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää ja käyttäjäystävällistä tekniikkaa

Palvelu

Talotekniikkasuunnittelu, Ympäristösertifioinnit

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Granlundin suunnittelijat varmistavat elinkaari- ja allianssikouluissa hyvät sisäolosuhteet, energiatehokkaat järjestelmät ja elinkaarikestävät materiaalivalinnat. Myös talotekniikan huollettavuutta mietitään jo suunnittelun aikana.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

Palvelu

Talotekniikkasuunnittelu, Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, Hankekehitys ja -konsultointi

Toimiala

Teollisuus

Hartela varmistaa kohteidensa talotekniikan onnistumisen uudenlaisella kumppanuudella Granlundin kanssa. Aikataulu-, laatu- ja vastuullisuustavoitteet on määritelty tarkkaan.
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?