Hyppää sisältöön
ReferenssitHartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

16.12.2022 – Hartela varmistaa kohteidensa talotekniikan onnistumisen uudenlaisella kumppanuudella Granlundin kanssa. Aikataulu-, laatu- ja vastuullisuustavoitteet on määritelty tarkkaan.

Toimialat
Teollisuus
Palvelut
Talotekniikkasuunnittelu, Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, Talotekninen hankekehitys
Paikkakunnat
Helsinki, pääkonttori
Ilmalan Aura. Kuva: Hartela

Pari vuotta sitten Hartela ja Granlund aloittivat keskustelun uudenlaisesta yhteistyöstä tavanomaisen talotekniikkakonsultoinnin sijaan. Talotekniikan hallintaan kaivattiin kokonaisvaltaisuutta, koska järjestelmien kehitysvauhti kiihtyy ja samalla talotekniikan merkitys rakennushankkeissa kasvaa.

”Granlundilla on kokonaisvaltaista osaamista talotekniikasta ja meillä jo yli 80-vuotinen kokemus projektien hankekehittämisestä ja rakentamisesta. Yhteistyöllä saamme tuotettua lisäarvoa asiakkaillemme”, toteaa Hartelan hankekehitysjohtaja Ilmari Hämäläinen.

Talotekniikalla on suuret heijastevaikutukset muuhun suunnitteluun.

Ilmari Hämäläinen, Hartela

Talotekniikkaa ei vaadita suunnittelemaan vielä rakennuslupavaiheessa pitkälle, ja siksi myös talotekniikkasuunnittelua tehdään Hämäläisen mielestä hankkeiden alkuvaiheessa yleisesti liian vähän. “Talotekniikka vaikuttaa suoraan hankkeiden muuhun suunnitteluun, joten jo hankkeiden alkuvaiheessa on paljon optimoitavaa muiden suunnittelualojen kanssa.”

Kumppanuuden ideana on, että Granlund ja Hartela kantavat yhdessä kokonaisvastuun Hartelan toimitilakohteiden talotekniikan onnistumisesta. Valintoja ohjataan hankekehityksestä alkaen muun muassa kustannusten, laadun, asiakastyytyväisyyden ja toteutettavuuden mukaan. “Emme tarjoa Hartelalle vain taloteknistä konsultointia ja suunnittelua, vaan onnistuneen lopputuloksen”, kiteyttää Granlundin Juho Lepistö.

Allianssia kevyempi yhteistyömalli

Kumppanuusmalli sisältää samanlaisen bonus-sanktiojärjestelmän kuin allianssi, mutta sopimus on yksinkertaisempi ja kevyempi. Riskit ja vastuut kannetaan yhdessä, ja Granlundin palkkiot on sidottu yhdessä määriteltyihin ja helposti mitattaviin tavoitteisiin, kuten hankkeen aikatauluun, kustannuksiin ja laatutasoon.

“Laatulupauksiin kuuluu esimerkiksi tietty ympäristösertifioinnin ja sisäilmaluokituksen taso sekä asiakastyytyväisyydestä kertova NPS-luku eli suositteluindeksi”, Lepistö luettelee. Yhteisen tekemisen kehittämisestä ja seuraamisesta vastaa kumppanuuden ohjausryhmä. “Lisäksi käymme projektikohtaisia koordinointipalavereita, joissa arvioidaan talotekniikan onnistumista.”

Kumppanuusmallilla tuotamme asiakkaillemme kustannustehokkaasti toimivan, ympäristöystävällisen ja nykyaikaisen kokonaisuuden.

Ilmari Hämäläinen, Hartela

Yhteisten prosessien rakentaminen on vaatinut myös luottamuksen rakentamista. Kumppanien kesken on uskallettava jakaa tietoa vapaammin. “Kortit on pistetty pöytään avoimesti puolin ja toisin, ja se on tuottanut lisäarvoa molemmille”, Hämäläinen sanoo. Rajapintojen avaaminen on muun muassa laajentanut kumppanien näkemystä siitä, mihin kaikkeen talotekniikkaratkaisut vaikuttavat ja mitä lisäarvoa yhteistyöllä voidaan saavuttaa.

Kumppanuusmallia pilotoidaan Ilmalan Aurassa

Kumppanuusmallia pilotoidaan toimistokohde Ilmalan Aurassa, jonka Hartela rakentaa Union Investmentille. “Granlund osallistui jo hankkeen käyttäjä- ja sijoittajaneuvotteluihin, jolloin saimme optimoitua taloteknistä kokonaisuutta ja löysimme asiakkaillemme toimivia ratkaisuja kokonaisvaltaisesti”, Hämäläinen kertoo.

Kumppanuusmallia pilotoidaan toimiskohde Ilmalan Aurassa. Kuva: Hartela.

Talotekniikan tavoitteiden tarkan määrittelyn ansiosta rima on asetettu hankkeessa korkealle. “Käytännössä lupaamme Hartelalle kaikki ne asiat, jotka Hartela haluaa luvata omille asiakkailleen”, Lepistö sanoo. Kumppanuuden ytimessä on vastuullisuuden ohjaaminen. Sopimusmalliin kuuluvat esimerkiksi talotekniikan hiilijalanjälki- ja hiilikädenjälkilaskennat, EU-taksonomiakelpoisuuden arviointi ja kohteen ympäristösertifiointi.

Vastuu talotekniikan onnistumisesta jatkuu käytön aikana

Tavoiteohjattu talotekniikkakumppanuus kattaa suunnittelun lisäksi talotekniikan määrä- ja kustannuslaskennan. Sen jälkeen vuorossa ovat hankinnat, urakoitsijoiden kilpailutus ja urakoiden yhteensovitus. Lepistön mukaan hankkeen etenemistä seurataan Tilannehuoneella ja 4D-aikataulutuspalveluilla. “Ne auttavat hallitsemaan lisä- ja muutostöitä kustannusvaikutuksineen.”

Uusi kumppanuusmalli avaa tietä kiinteistö- ja rakennusalan toimintakulttuurin muutokselle. Tiedon jakaminen puolin ja toisin luo selvää lisäarvoa kaikille.

Ilmari Hämäläinen, Hartela

Työmaavaiheessa urakoitsijoilta kerätään laitetiedot suoraan Granlundin digitaaliseen tietokantaan, joka toimii sähköisen huoltokirjan pohjana. Kohteen valmistuttua tiedot voidaan siirtää Granlund Manageriin ylläpidon johtamista varten. Talotekniikan toimintaa seurataan myös takuuaikana, jotta esimerkiksi sisäolosuhteet ovat moitteettomat. “Kumppanuusmallilla tuotamme asiakkaillemme kustannustehokkaasti toimivan, ympäristöystävällisen ja nykyaikaisen kokonaisuuden”, Hämäläinen kiittelee.

Hänen mukaansa uudenlaisen kumppanuuden kehittäminen avaa tietä kiinteistö- ja rakennusalan laajemmalle toimintakulttuurin muutokselle. “Rakennusalan toimintatapoihin ei kuulu tiedon jako eri osapuolille, vaikka näin voisimme saavuttaa lisäarvoa kaikille. Uudenlaiset sopimusmallit hyödyttävät niin rakennusvaiheen eri osapuolia kuin kiinteistöjen tulevia käyttäjiä ja omistajia.”

Haluatko kuulla lisää?

Juho Lepistö

Liiketoimintajohtaja
Granlund Oy

Hartela

  • Kotimainen perheyhtiö ja Suomen suurimpia rakennusliikkeitä
  • Rakentaa asuntoja, julkisia rakennuksia sekä toimisto- ja teollisuusrakennuksia
  • Toiminut vuodesta 1942
  • Työllistää noin 600 rakentamisen ammattilaista
  • Avainlippu-tunnus kertoo suomalaisesta tuotannosta.

Granlundin tarjoamat palvelut

Granlundin hankekehityspalvelut pureutuvat dataan

Hankekehitysvaihe on merkittävä osa onnistunutta rakennushanketta, koska silloin päätetään hankkeen energia-, vastuullisuus-, elinkaari- ja laatutavoitteet. Olemme kehittäneet hankekehityksen tueksi benchmark-tietopankin, jonka avulla kustannuksia voidaan arvioida tarkasti jo hankkeen alkuvaiheessa.

Tutustu muihin referensseihimme

Kuopio

Pohjois-Savon SOTE-uudistus toi mukanaan yli 400 uutta toimipaikkaa

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

SOTE-uudistus toi Pohjois-Savon hyvinvointialueen kiinteistöjen ylläpitopäällikön Juha-Matti Horttanaisen työpöydälle valtavasti uutta tekemistä. Kiinteistöjä koskevan tiedon hallitsemisessa auttoi Granlund Manager.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Kansallisteatterissa nautitaan upouudesta esitystekniikasta ja LVI-tekniikasta

Palvelu

LVI-suunnittelu, AV- ja esitystekniikan suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Palotekninen suunnittelu, Energiasuunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Kansallisteatteri avautui peruskorjauksen jälkeen taloteknisesti täysin uudistuneena. Teatterintekijät ja katsojat nauttivat huipputason esitystekniikasta, ja laadukkaat sisäolosuhteet tuntee jokaisella hengenvedolla.
Referenssi
Kuopio

KYS Uusi Sydän: Allianssimalli näyttää kyntensä 200 miljoonan sairaalahankkeessa

Palvelu

Talotekniikkasuunnittelu, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Palotekninen suunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

Kuopion suuri sairaalahanke KYS Uusi Sydän päätettiin toteuttaa allianssimallilla. Se oli onnistunut päätös, sillä hanke on edennyt aikataulussaan ja alle…
Referenssi
Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

Koas otti kaiken hyödyn irti energiatodistusten kohdekierroksista

Palvelu

Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

Toimiala

Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö (Koas) tilasi Granlundilta 17 kiinteistön energiatodistukset. Samalla vaivalla ja kohdekierroksilla kartoitettiin myös parhaat energiansäästökohteet.
Referenssi
Espoo

Aalto-yliopistolle suunniteltiin uusi sähkötekniikan tutkimuslaboratorio

Palvelu

Sähkösuunnittelu, Rakennuttaminen ja valvonta, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Teollisuus, Koulut ja oppilaitokset

Aalto-yliopiston sähkötekniikan tutkimuslaboratoriolla on monia toiminnallisia vaatimuksia. Yliopistolla luotettiin Granlundin kokemukseen tutkimus- ja testaustilojen teollisuusautomaatio- ja teollisuussähkösuunnittelusta.
Referenssi
Imatra

Mitra tehostaa kiinteistöjohtamistaan Granlund Managerilla

Palvelu

Kiinteistöjohtaminen, Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

Mitran ja Granlundin yhteistyö laajenee, kun Mitra ottaa käyttöönsä Granlund Manager -ohjelmiston. Ohjelmiston käyttö tuo selkeyttä Mitran kiinteistöjohtamiseen ja tehostaa…
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Toimistosta päiväkodiksi – Päiväkoti Roba sai energiatehokkaat ja viihtyisät tilat

Palvelu

Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Talotekninen hankekehitys

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Referenssi
Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

Leppävirran energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia ja pienentää hiilipäästöjä

Palvelu

Energiatehokkuushankkeet

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Leppävirran kunnan laaja energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia Vokkolan liikunta-alueella. Energiankierrätys säästää Leppävirralla 4700 megawattituntia lämpöä, mikä vastaa yli 230 kaukolämpökodin vuosikulutusta.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Nesteen ylläpito-organisaatio saa tukea kiinteistöpäällikkö-palvelusta

Palvelu

Kiinteistöjohtaminen

Toimiala

Teollisuus

Kiinteistöpäällikköpalvelut on kehitetty tilanteisiin, joissa lisäresursseja tarvitaan nopeasti. Ammattitaitoinen kiinteistöpäällikkö hallitsee homman itsenäisesti jo lyhyen perehdytyksen jälkeen.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Kuntoarviot tukevat SBB:n hoivakiinteistöjen kunnossapidon hallintaa ja budjetointia

Palvelu

Kuntoarviot ja -tutkimukset, PTS, Huoltokirja

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

SBB:n omistamissa hoivakiinteistöissä kuntoarvioilla on tärkeä tehtävä. Kuntoarviot auttavat pitämään pitkän tähtäimen suunnitelmat (PTS) ajan tasalla ja kunnossapidon kustannukset hallinnassa.
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?