Hyppää sisältöön
ReferenssitHartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

16.12.2022 – Hartela varmistaa kohteidensa talotekniikan onnistumisen uudenlaisella kumppanuudella Granlundin kanssa. Aikataulu-, laatu- ja vastuullisuustavoitteet on määritelty tarkkaan.

Toimialat
Teollisuus
Palvelut
Talotekniikkasuunnittelu, Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, Talotekninen hankekehitys
Paikkakunnat
Helsinki, pääkonttori
Ilmalan Aura. Kuva: Hartela

Pari vuotta sitten Hartela ja Granlund aloittivat keskustelun uudenlaisesta yhteistyöstä tavanomaisen talotekniikkakonsultoinnin sijaan. Talotekniikan hallintaan kaivattiin kokonaisvaltaisuutta, koska järjestelmien kehitysvauhti kiihtyy ja samalla talotekniikan merkitys rakennushankkeissa kasvaa.

”Granlundilla on kokonaisvaltaista osaamista talotekniikasta ja meillä jo yli 80-vuotinen kokemus projektien hankekehittämisestä ja rakentamisesta. Yhteistyöllä saamme tuotettua lisäarvoa asiakkaillemme”, toteaa Hartelan hankekehitysjohtaja Ilmari Hämäläinen.

Talotekniikalla on suuret heijastevaikutukset muuhun suunnitteluun.

Ilmari Hämäläinen, Hartela

Talotekniikkaa ei vaadita suunnittelemaan vielä rakennuslupavaiheessa pitkälle, ja siksi myös talotekniikkasuunnittelua tehdään Hämäläisen mielestä hankkeiden alkuvaiheessa yleisesti liian vähän. “Talotekniikka vaikuttaa suoraan hankkeiden muuhun suunnitteluun, joten jo hankkeiden alkuvaiheessa on paljon optimoitavaa muiden suunnittelualojen kanssa.”

Kumppanuuden ideana on, että Granlund ja Hartela kantavat yhdessä kokonaisvastuun Hartelan toimitilakohteiden talotekniikan onnistumisesta. Valintoja ohjataan hankekehityksestä alkaen muun muassa kustannusten, laadun, asiakastyytyväisyyden ja toteutettavuuden mukaan. “Emme tarjoa Hartelalle vain taloteknistä konsultointia ja suunnittelua, vaan onnistuneen lopputuloksen”, kiteyttää Granlundin Juho Lepistö.

Allianssia kevyempi yhteistyömalli

Kumppanuusmalli sisältää samanlaisen bonus-sanktiojärjestelmän kuin allianssi, mutta sopimus on yksinkertaisempi ja kevyempi. Riskit ja vastuut kannetaan yhdessä, ja Granlundin palkkiot on sidottu yhdessä määriteltyihin ja helposti mitattaviin tavoitteisiin, kuten hankkeen aikatauluun, kustannuksiin ja laatutasoon.

“Laatulupauksiin kuuluu esimerkiksi tietty ympäristösertifioinnin ja sisäilmaluokituksen taso sekä asiakastyytyväisyydestä kertova NPS-luku eli suositteluindeksi”, Lepistö luettelee. Yhteisen tekemisen kehittämisestä ja seuraamisesta vastaa kumppanuuden ohjausryhmä. “Lisäksi käymme projektikohtaisia koordinointipalavereita, joissa arvioidaan talotekniikan onnistumista.”

Kumppanuusmallilla tuotamme asiakkaillemme kustannustehokkaasti toimivan, ympäristöystävällisen ja nykyaikaisen kokonaisuuden.

Ilmari Hämäläinen, Hartela

Yhteisten prosessien rakentaminen on vaatinut myös luottamuksen rakentamista. Kumppanien kesken on uskallettava jakaa tietoa vapaammin. “Kortit on pistetty pöytään avoimesti puolin ja toisin, ja se on tuottanut lisäarvoa molemmille”, Hämäläinen sanoo. Rajapintojen avaaminen on muun muassa laajentanut kumppanien näkemystä siitä, mihin kaikkeen talotekniikkaratkaisut vaikuttavat ja mitä lisäarvoa yhteistyöllä voidaan saavuttaa.

Kumppanuusmallia pilotoidaan Ilmalan Aurassa

Kumppanuusmallia pilotoidaan toimistokohde Ilmalan Aurassa, jonka Hartela rakentaa Union Investmentille. “Granlund osallistui jo hankkeen käyttäjä- ja sijoittajaneuvotteluihin, jolloin saimme optimoitua taloteknistä kokonaisuutta ja löysimme asiakkaillemme toimivia ratkaisuja kokonaisvaltaisesti”, Hämäläinen kertoo.

Kumppanuusmallia pilotoidaan toimiskohde Ilmalan Aurassa. Kuva: Hartela.

Talotekniikan tavoitteiden tarkan määrittelyn ansiosta rima on asetettu hankkeessa korkealle. “Käytännössä lupaamme Hartelalle kaikki ne asiat, jotka Hartela haluaa luvata omille asiakkailleen”, Lepistö sanoo. Kumppanuuden ytimessä on vastuullisuuden ohjaaminen. Sopimusmalliin kuuluvat esimerkiksi talotekniikan hiilijalanjälki- ja hiilikädenjälkilaskennat, EU-taksonomiakelpoisuuden arviointi ja kohteen ympäristösertifiointi.

Vastuu talotekniikan onnistumisesta jatkuu käytön aikana

Tavoiteohjattu talotekniikkakumppanuus kattaa suunnittelun lisäksi talotekniikan määrä- ja kustannuslaskennan. Sen jälkeen vuorossa ovat hankinnat, urakoitsijoiden kilpailutus ja urakoiden yhteensovitus. Lepistön mukaan hankkeen etenemistä seurataan Tilannehuoneella ja 4D-aikataulutuspalveluilla. “Ne auttavat hallitsemaan lisä- ja muutostöitä kustannusvaikutuksineen.”

Uusi kumppanuusmalli avaa tietä kiinteistö- ja rakennusalan toimintakulttuurin muutokselle. Tiedon jakaminen puolin ja toisin luo selvää lisäarvoa kaikille.

Ilmari Hämäläinen, Hartela

Työmaavaiheessa urakoitsijoilta kerätään laitetiedot suoraan Granlundin digitaaliseen tietokantaan, joka toimii sähköisen huoltokirjan pohjana. Kohteen valmistuttua tiedot voidaan siirtää Granlund Manageriin ylläpidon johtamista varten. Talotekniikan toimintaa seurataan myös takuuaikana, jotta esimerkiksi sisäolosuhteet ovat moitteettomat. “Kumppanuusmallilla tuotamme asiakkaillemme kustannustehokkaasti toimivan, ympäristöystävällisen ja nykyaikaisen kokonaisuuden”, Hämäläinen kiittelee.

Hänen mukaansa uudenlaisen kumppanuuden kehittäminen avaa tietä kiinteistö- ja rakennusalan laajemmalle toimintakulttuurin muutokselle. “Rakennusalan toimintatapoihin ei kuulu tiedon jako eri osapuolille, vaikka näin voisimme saavuttaa lisäarvoa kaikille. Uudenlaiset sopimusmallit hyödyttävät niin rakennusvaiheen eri osapuolia kuin kiinteistöjen tulevia käyttäjiä ja omistajia.”

Haluatko kuulla lisää?

Juho Lepistö

Liiketoimintajohtaja
Granlund Oy

Hartela

  • Kotimainen perheyhtiö ja Suomen suurimpia rakennusliikkeitä
  • Rakentaa asuntoja, julkisia rakennuksia sekä toimisto- ja teollisuusrakennuksia
  • Toiminut vuodesta 1942
  • Työllistää noin 600 rakentamisen ammattilaista
  • Avainlippu-tunnus kertoo suomalaisesta tuotannosta.

Granlundin tarjoamat palvelut

Granlundin hankekehityspalvelut pureutuvat dataan

Hankekehitysvaihe on merkittävä osa onnistunutta rakennushanketta, koska silloin päätetään hankkeen energia-, vastuullisuus-, elinkaari- ja laatutavoitteet. Olemme kehittäneet hankekehityksen tueksi benchmark-tietopankin, jonka avulla kustannuksia voidaan arvioida tarkasti jo hankkeen alkuvaiheessa.

Tutustu muihin referensseihimme

Helsinki, pääkonttori

Aviapolikseen ainutlaatuinen alue-energiaratkaisu

Palvelu

Konsultointi, Energiakonsultointi, Energiasuunnittelu

Toimiala

Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

AVIA Real Estate toteuttaa Aviapolikseen ainutlaatuisen alue-energiaratkaisun yhteistyössä Vantaan Energian kanssa. Teknisesti joustava ja kustannustehokas hybridiratkaisu skaalautuu alueelta toiselle.
Referenssi
Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

Integraatiot tuovat tehokkuutta Lappeenrannan Toimitilojen arkeen

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto, Integraatiot

Toimiala

Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

Lappeenrannassa haluttiin varmistaa, että järjestelmät palvelevat omaisuuden hallintaa ja kiinteistöjohtamista parhaalla mahdollisella tavalla. Tavoitteena oli, että tieto päivitetään yhteen järjestelmään,…
Referenssi
Kokkola

Kokkolan Urheilupuistosta tulossa energiatehokkuuden edelläkävijä

Palvelu

Energiasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Urheilu

Kokkolan Urheilupuiston työmaa lähtee näyttävästi käyntiin allianssin voimin helmikuussa 2024. Luvassa on energiamielessä erittäin jännä kokonaisuus.
Referenssi
Lappeenranta

Sampon uusi päärakennus ihastuttaa valolla ja väreillä

Palvelu

Arkkitehtisuunnittelu

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Saimaan ammattiopisto Sampo sai uuden maamerkin, kun Granlundin arkkitehdit suunnittelivat opiston käyttöön valoisan, viihtyisän ja tilatehokkaan uudisrakennuksen.
Referenssi
Kajaani

LUMI on maailman energiatehokkain ja ekologisin supertietokone

Palvelu

Datakeskussuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Datakeskukset

Pohjois-Suomen olosuhteet luovat täydellisen ympäristön energiatehokkaalle, toimintavarmalle ja elinkaarikestävälle datakeskukselle. LUMIa ympäröivä talotekniikka kestää konesukupolvelta toiselle.
Referenssi
Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

Ylläpidon ulkoistus toi Kirkkonummelle säästöjä

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto, Huollon johtaminen ja laadun seuranta, Kilpailutukset ja hankinnat

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Kirkkonummen kunta ulkoisti Veikkolan alueen ylläpidon Granlundin tuella. Kilpailutuksessa valittu palveluntarjoaja on parantanut huollon laatua ja vähentänyt kustannuksia.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Taidemuseo Chappe on pieni timantti keskellä Tammisaarta

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Arkkitehtuuriltaan monimuotoinen Chappe sisältää nykytaiteen ohella innovatiivista talotekniikkaa pienissä ja tehokkaissa raameissa. Kaikki tekniikka suunniteltiin osaksi arkkitehtuuria, joka on taideteos…
Referenssi
Kajaani

Vahva luottamus on CSC:n kumppanuuden tukijalka

Palvelu

Arkkitehtisuunnittelu, Rakennesuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, Rakennuttaminen ja valvonta, Toiminnan varmistaminen ja käyttöönotto

Toimiala

Datakeskukset

CSC solmi Granlundin kanssa uuden puitesopimuksen, joka kattaa datakeskusten suunnittelun, konsultoinnin ja rakennuttamisen. Yhteistyötä on tehty yli 20 vuotta.
Referenssi
Kuopio

Pohjois-Savon SOTE-uudistus toi mukanaan yli 400 uutta toimipaikkaa

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

SOTE-uudistus toi Pohjois-Savon hyvinvointialueen kiinteistöjen ylläpitopäällikön Juha-Matti Horttanaisen työpöydälle valtavasti uutta tekemistä. Kiinteistöjä koskevan tiedon hallitsemisessa auttoi Granlund Manager.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Kansallisteatterissa nautitaan upouudesta esitystekniikasta ja LVI-tekniikasta

Palvelu

LVI-suunnittelu, AV- ja esitystekniikan suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Palotekninen suunnittelu, Energiasuunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Kansallisteatteri avautui peruskorjauksen jälkeen taloteknisesti täysin uudistuneena. Teatterintekijät ja katsojat nauttivat huipputason esitystekniikasta, ja laadukkaat sisäolosuhteet tuntee jokaisella hengenvedolla.
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?