Tero Järvinen

Tero Järvinen, innovaatiot ja kehitystoiminta

”Haluan muuttaa suomalaisen rakentamis- ja suunnitteluprosessin sellaiseksi, että tietomalleja voidaan oikeasti hyödyntää", Tero sanoo.

Tero Järvinen valmistui Porin teknillisestä oppilaitoksesta vuonna 1995. Granlundilla hän aloitti vuonna 2000 sairaalaryhmän LVI-suunnittelijana. Ennen sitä hän työskenteli parissa pienemmässä suunnittelutoimistossa.  

Alkuun Tero teki suunnittelutyön ohessa CAD-kehitys-, koulutus- ja ylläpitotehtäviä. Vuonna 2007 Granlundille päätettiin perustaa päätoimisen tietomallipäällikön tehtävä. Tietomallipäällikkö varmistaa, että suunnitteluprosessi on kunnossa ja mahdollistaa sen, että projekteissa voidaan tehdä oikeita asioita oikeaan aikaan oikeilla välineillä. Periaatteessa CAD-ylläpitäjä huolehtii ohjelmien CAD-teknisestä toiminnasta, tietomallipäällikkö taas siitä, mitä ohjelmilla tehdään ja mitä niistä saadaan ulos.

”Työhöni sisältyy myös suunnitteluryhmien ulkopuolisena asiantuntijana oleminen varsinkin projektin alkuvaiheessa, kun haetaan hankkeeseen sopivaa toimintatapaa tietomallipohjaisessa suunnittelussa. Huolehdin nykyään myös kehityksen ja suunnittelun välisestä yhteistyöstä. Granlundilla on käynnissä mm. EU:n kehitysprojekteja, joista pyrin kaivamaan esille sellaista, mistä olisi hyötyä meidän suunnittelijoillemme”, Tero kertoo.

Teron näkee tietomallien käytössä vielä paljon kehitettävää. ”Haluan muuttaa suomalaisen rakentamis- ja suunnitteluprosessin sellaiseksi, että tietomalleja voidaan oikeasti hyödyntää. Nykyinen toimintamalli ei tue tietomallipohjaista suunnittelua, koska suunnittelijat, urakoitsijat ja rakennuttajat eivät tee kokonaisuutta, vaan omaa osiotaan siitä. Uusia toimintamalleja löytyy jo, mm. IPD eli Integrated Project Delivery. Kehityksen alla on myös Lean-prosessien yhdistäminen tietomallipohjaiseen suunnitteluun ja urakointiin”.

Kuten useimmat omakotitalon omistajat, myös Tero kertoo harrastuksekseen remontoinnin ja rakentamisen. Kulttuuripuolella lähellä on raskaampi rock- ja heavy-musiikki. ”Kitaroitakin löytyy, mutta niiden käyttötarkoitus lienee enemmän itsetunnon kohotus kuin käyttöesineinä oleminen”.

Lisää Teron ajatuksia löydät osoitteesta www.tietomalli.blogspot.com ja Twitteristä nimimerkillä @tero_jarvinen