
Kiinteistöjen omistus on siirtymässä yhä vahvemmin ammattimaisiin käsiin ja on huomattavissa, että kiinteistöjen aktiivinen hoitaminen, toimenpiteiden ennakointi sekä riskien hallinta korostuvat entistä enemmän. Kiinteistöt ovat tänä päivänä suurelta osin sijoituskohteita, joille asetetaan tuotto- ja arvonkehitystavoitteita. On siis luonnollista, että näitä halutaan johtaa ja ohjata paremmin. Siksi myös kiinteistön kunnossapidon oikea-aikaisuus ja kustannukset ovat nousseet yhä ajankohtaisemmaksi aiheeksi.
Granlundilla teetettiin viime vuoden aikana useita opinnäytetöitä koskien kiinteistön kunnossapidon ja korjausvelan hallintaa. Sijoittajien kanssa työskentelevä asiakkuusjohtaja Susanna Sairanen kertoo, että opinnäytteillä haluttiin selvittää kokonaisuudessaan, miten vastuullisella kunnossapidolla voidaan vaikuttaa kohteen tuottoihin ja jopa vuokrattavuuteen.
Optimoinnilla vältetään yli- ja alikorjaamista
Opinnäytetyöt antoivat yhdenmukaisia viitteitä siitä, että korjaustoimien oikealla ajoituksella ja mitoituksella on merkittävä vaikutus kiinteistön arvoon ja vuokrattavuuteen.
”Sopivalla laajuudella oikeaan aikaan toteutetut korjaukset auttavat hallitsemaan kiinteistön arvoa pitkällä aikavälillä, ja näin vaikuttavat myös kohteen vuokrattavuuteen. Perusedellytyksenä vuokrattavuudelle on, että kohde on teknisesti käyttökuntoinen ja tiloissa on hyvät sisäolosuhteet”, kertoo Granlundin liiketoimintajohtaja Ritva Rissanen.
”Teknisestä näkökulmasta tarpeelliset korjaukset voi yhdistää vuokralaismuutoksiin. Koko kiinteistöön vaikuttavat korjaukset kannattaa puolestaan ajoittaa niin, että niistä on vuokralaisille mahdollisimman vähän haittaa. Näin kohteen negatiivinen kassavirta pysyy hallinnassa ja korjausten seurauksena voidaan jopa nostaa vuokratasoja”, hän lisää.
Strategisella kunnossapidon johtamisella on myös välillisiä vaikutuksia liiketoimintaan. Hyvässä kunnossa olevissa ja oikein huolletuissa tiloissa työtehokkuus on kohdallaan ja työnteko koetaan mielekkääksi.
Vaikutukset korostuvat suuressa kiinteistömassassa
Opinnäytteet tukevat myös käsitystä capex-hallinnan tärkeästä merkityksestä osana kiinteistön arvon määritystä. ”Kun aletaan miettiä kiinteistön arvoa, kassavirtalaskelmissa tulisi huomioida tulevat korjaukset tarkkaan ja pitkällä tähtäimellä. Silloin päästään selvästi tarkempiin arvolukuihin. Tämä pienentää riskilisää, mikä vaikuttaa suoraan tuottovaatimukseen”, Ritva Rissanen kertoo.
Prosessimainen Capex-hallinta tukee myös järjestelmällistä kiinteistöjohtamista. ”Silloin kiinteistöistä saatavaa tietoa hyödynnetään tehokkaasti investointipäätösten tukena”, Susanna sanoo. Hänen mukaansa vaikutukset korostuvat, jos hallinnoitava kiinteistömassa on suuri.
Taloudellisen elinkaaren rinnalla tapetille on noussut yhä enemmän myös kiinteistöjen tekninen käyttöikä, kestävyys ja materiaalitehokkuus. Koronaepidemian aikana on korostunut erityisesti kohteiden terveellisyys ja turvallisuus osana vastuullista toimintaa. Susannan mielestä konsulteilla on tärkeä rooli kiinteistöjen tarpeenmukaisen ja vastuullisen ylläpidon suunnittelussa. ”Tarjoamme tietoa ja näkemystä, jotta korjaukset tehdään kestävästi, oikeaan aikaan ja oikeassa laajuudessa.”



Näin laskemme hiilikädenjälkeämme
18.04.2023 – Kun autamme asiakkaitamme pienentämään hiilijalanjälkeään, kasvatamme omaa hiilikädenjälkeämme. Laskemme hiilikädenjälkeämme tutkimustietoon perustuvalla mallilla.
- Vastuullisuus

Rakennus kuntoremonttiin?
14.04.2023 – 1960–1980-lukujen rakennukset – siinä missä ihmisetkin – saattavat kaivata pientä kuntoremonttia. Keski-ikäinen rakennetekniikan asiantuntija lähti tapamaan ikätovereitaan.
- Kiinteistöjohtaminen
- Tuottavuus

Rakennushankkeen vastuullisuus on kokonaisuuden hallintaa
30.03.2023 – Rakennushankkeelta vaadittava vastuullisuuspaletti on tänä päivänä laaja. Energiatehokkuuden ja sisäolosuhteiden lisäksi on otettava huomioon muun muassa ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja pian…
- Vastuullisuus

LVI-suunnittelun pelikentillä
09.02.2023 – LVI-suunnittelija Tero Hietala kävi luokkakokouksessa. Tilanne pisti miettimään omaan työtä. ”Tuskin monikaan haaveilee pienenä LVI-suunnittelijan ammatista, mutta olen löytänyt siitä…
- suunnittelu
- Talotekniikka
- Työnantajakuva

Hiilikädenjäljen laskemiseen tarvitaan yhteisiä käytäntöjä
09.02.2023 – Hiilikädenjäljen tavoitteena on osoittaa yksilöiden ja yritysten tuottamia positiivisia ympäristövaikutuksia asiakkaille tai koko yhteiskunnalle.
- Vastuullisuus

EU-taksonomiaa ei kannata jättää huomiotta
13.01.2023 – EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmällä eli taksonomialla on vaikutusta rakennushankkeisiin. Taksonomian kriteerit on hyvä ottaa huomioon jo hankkeen suunnitteluvaiheessa.
- Energia
- Hiilineutraalius
- Vastuullisuus

Datakeskusten hukkalämpöä tulisi kierrättää enemmän kaukolämpöverkkoon
11.01.2023 – Energiatehokkaasti rakennetut datakeskukset ovat osa sähköverkon tehoreserviä. Kun datakeskukset hyödyntävät omana energialähteenään uusiutuvia energiamuotoja, voidaan pienentää myös hiilidioksidipäästöjä.
- Data ja digitalisaatio
- Energia
- suunnittelu

Suuren yrityksen energiakatselmus – pakollinen paha vai pelastusrengas
12.10.2022 – Suuren yrityksen energiakatselmus on tehokas tapa selvittää oman yrityksen energiatehokkuuden taso. Kun toimeen tartutaan nyt, ennätyskorkeat energiahinnat hirvittävät selvästi vähemmän.
- Energia

Lopetetaanko energian haaskaus?
27.09.2022 – Jokohan Suomen kiinteistöissä oltaisiin nyt valmiita tekemään järkeviä ja kannattavia energiansäästötoimia, jotka eivät vaadi isoja investointeja?
- Energia

Miksi 4D-aikataulutus kannattaa rakennushankkeessa? Tässä 3 syytä!
20.09.2022 – Kaikki rakennusalalla tietävät tunteen, kun hankkeen kustannukset ja aikataulu alkavat karkaamaan käsistä, hanke on myöhässä ja syiden etsiminen alkaa. Tilanne…
- suunnittelu