
Kiinteistöjen omistus on siirtymässä yhä vahvemmin ammattimaisiin käsiin ja on huomattavissa, että kiinteistöjen aktiivinen hoitaminen, toimenpiteiden ennakointi sekä riskien hallinta korostuvat entistä enemmän. Kiinteistöt ovat tänä päivänä suurelta osin sijoituskohteita, joille asetetaan tuotto- ja arvonkehitystavoitteita. On siis luonnollista, että näitä halutaan johtaa ja ohjata paremmin. Siksi myös kiinteistön kunnossapidon oikea-aikaisuus ja kustannukset ovat nousseet yhä ajankohtaisemmaksi aiheeksi.
Granlundilla teetettiin viime vuoden aikana useita opinnäytetöitä koskien kiinteistön kunnossapidon ja korjausvelan hallintaa. Sijoittajien kanssa työskentelevä asiakkuusjohtaja Susanna Sairanen kertoo, että opinnäytteillä haluttiin selvittää kokonaisuudessaan, miten vastuullisella kunnossapidolla voidaan vaikuttaa kohteen tuottoihin ja jopa vuokrattavuuteen.
Optimoinnilla vältetään yli- ja alikorjaamista
Opinnäytetyöt antoivat yhdenmukaisia viitteitä siitä, että korjaustoimien oikealla ajoituksella ja mitoituksella on merkittävä vaikutus kiinteistön arvoon ja vuokrattavuuteen.
”Sopivalla laajuudella oikeaan aikaan toteutetut korjaukset auttavat hallitsemaan kiinteistön arvoa pitkällä aikavälillä, ja näin vaikuttavat myös kohteen vuokrattavuuteen. Perusedellytyksenä vuokrattavuudelle on, että kohde on teknisesti käyttökuntoinen ja tiloissa on hyvät sisäolosuhteet”, kertoo Granlundin liiketoimintajohtaja Ritva Rissanen.
”Teknisestä näkökulmasta tarpeelliset korjaukset voi yhdistää vuokralaismuutoksiin. Koko kiinteistöön vaikuttavat korjaukset kannattaa puolestaan ajoittaa niin, että niistä on vuokralaisille mahdollisimman vähän haittaa. Näin kohteen negatiivinen kassavirta pysyy hallinnassa ja korjausten seurauksena voidaan jopa nostaa vuokratasoja”, hän lisää.
Strategisella kunnossapidon johtamisella on myös välillisiä vaikutuksia liiketoimintaan. Hyvässä kunnossa olevissa ja oikein huolletuissa tiloissa työtehokkuus on kohdallaan ja työnteko koetaan mielekkääksi.
Vaikutukset korostuvat suuressa kiinteistömassassa
Opinnäytteet tukevat myös käsitystä capex-hallinnan tärkeästä merkityksestä osana kiinteistön arvon määritystä. ”Kun aletaan miettiä kiinteistön arvoa, kassavirtalaskelmissa tulisi huomioida tulevat korjaukset tarkkaan ja pitkällä tähtäimellä. Silloin päästään selvästi tarkempiin arvolukuihin. Tämä pienentää riskilisää, mikä vaikuttaa suoraan tuottovaatimukseen”, Ritva Rissanen kertoo.
Prosessimainen Capex-hallinta tukee myös järjestelmällistä kiinteistöjohtamista. ”Silloin kiinteistöistä saatavaa tietoa hyödynnetään tehokkaasti investointipäätösten tukena”, Susanna sanoo. Hänen mukaansa vaikutukset korostuvat, jos hallinnoitava kiinteistömassa on suuri.
Taloudellisen elinkaaren rinnalla tapetille on noussut yhä enemmän myös kiinteistöjen tekninen käyttöikä, kestävyys ja materiaalitehokkuus. Koronaepidemian aikana on korostunut erityisesti kohteiden terveellisyys ja turvallisuus osana vastuullista toimintaa. Susannan mielestä konsulteilla on tärkeä rooli kiinteistöjen tarpeenmukaisen ja vastuullisen ylläpidon suunnittelussa. ”Tarjoamme tietoa ja näkemystä, jotta korjaukset tehdään kestävästi, oikeaan aikaan ja oikeassa laajuudessa.”
Lue lisää: https://www.granlund.fi/asiakkaat/tyoelakevakuutusyhtio-varma/



Vastuullisuus, kiinteistöt ja raha – Mitä markkinoilla tapahtuu?
06.07.2022 – Miltä vastuullisuus näyttää juuri nyt ja mitä ESG tarkoittaa kiinteistö- ja rakennusalalla? Miten raha ohjaa nyt ja jatkossa alaa kohti…
- Energia
- Hiilineutraalius
- Kiinteistöjohtaminen
- Vastuullisuus

Älykäs kiinteistöportfolio tukee hiilineutraaliutta ja laadukasta käyttäjäkokemusta
30.06.2022 – Mitä useampi kiinteistö, sitä suuremmat ovat mahdollisuudet esimerkiksi käyttökustannusten vähentämisessä, energiansäästössä ja päästöjen vähentämisessä. Miten älykkään kiinteistöportfolion toteuttamisessa kannattaa edetä?
- Data ja digitalisaatio

Kiinteistöissä piilee valtava energiansäästöpotentiaali
17.06.2022 – Kiinteistöjen energiaomavaraisuuden parantaminen on Suomelle kriittinen kysymys. Meidän on päästävä irti energiariippuvuudestamme – ja sen on tapahduttava nopeasti.
- Energia

Startista lähtien Smart Building – näin toteutetaan älykiinteistö
14.06.2022 – Tyytyväisemmät tilojen käyttäjät, vähäisemmät päästöt sekä pienemmät energialaskut ja ylläpitokustannukset. Kiinnostuneemmat vuokralaiset ja edelläkävijän imago. Jos nyökyttelit, lue lisää, miten…
- Data ja digitalisaatio

Vanhakin voi olla fiksu – miten rakennuksesta tehdään älykiinteistö?
01.06.2022 – Älykkyys ei ole vain uusien rakennusten etuoikeus vaan varttuneemmastakin kiinteistöstä saa usein jo pienellä tuunauksella irti hyödyllisiä älytoimintoja niin kiinteistön…
- Data ja digitalisaatio
- Käyttäjälähtöisyys

Ulos järjestelmä- ja sovellusviidakosta kohti älykästä kiinteistöä
30.05.2022 – Älykäs kiinteistö – Smart Building – tarjoaa runsaasti hyötyjä kiinteistön eri sidosryhmille. Älykiinteistön toteutus voi kuitenkin joskus tuntua vaikeakulkuiselta viidakolta,…
- Data ja digitalisaatio

Näin otat täyden hyödyn irti kulutusjoustosta kiinteistöissä
25.05.2022 – Yhä useampi kiinteistönomistaja on kiinnostunut parantamaan energiakuormien hallintaa ja osallistumaan kulutusjoustoon. Miten asiassa kannattaa lähteä liikkeelle?
- Energia

Sähkömarkkinoiden muutoksessa kannattaa olla voittajien puolella
04.05.2022 – Kiinteistönomistajan kannattaa seurata tarkasti sähkömarkkinoilla tapahtuvia muutoksia. Sähkön hinnan raju vaihtelu lisää entisestään energianhallinnan merkitystä.
- Energia

Mitä kiinteistöjohtajan kannattaa tietää energiamurroksesta?
21.04.2022 – Moni kiinteistönomistaja seuraa ymmällään meneillään olevaa keskustelua energiamurroksesta. Mitä muutokset tarkoittavat käytännössä ja kuinka voin niitä hyödyntää?
- Energia

Energiamurrokseen tarvitaan muutakin kuin tekniikkaa
07.04.2022 – Siirtyminen uusiutuvaan energiaan edellyttää uudenlaista yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Energiayhteisöjen perustamista tulisi meilläkin vauhdittaa.
- Energia