Talvi tulee ja sähkön hinta nousee – oletko varautunut?
1.9.2022 – Sähkön hintataso on ollut koko vuoden 2022 korkealla, ja säiden kylmetessä varaudutaan koviin hintapiikkeihin – jopa sähkökatkoihin. Mitä kiinteistönomistajan pitäisi tehdä viimeistään nyt?
Energian hintojen nousu hirvittää. Moni kiinteistönomistaja pohtii parhaillaan, miten energiakriisistä selvitään. Suurimpana kauhuskenaariona on, että ihmiset eivät reagoi akuuttiin energiakriisiin mitenkään. Tällöin sähköä ei riitä kaikille.
”Muutos ei ole koskaan mukavaa, mutta toivon, että esimerkiksi isot kiinteistönomistajat ja vuokralaiset sopisivat nyt yhteiset pelisäännöt ja ohjeet sitä varten, miten paljon ja minkälaisista olosuhteista he ovat valmiita tinkimään”, sanoo energia- ja vastuullisuuspalvelujen johtaja Asta Autelo Granlundilta.
Suurimpana kauhuskenaariona on, että ihmiset eivät reagoi akuuttiin energiakriisiin mitenkään. Tällöin sähköä ei riitä kaikille.
Autelon mukaan jokaisen kannattaa joustaa, oli sähkökatkoriskejä tai ei, koska joustoilla tasapainonotetaan tilannetta. Sisälämpötilan vähäinen pudotus talvella on pieni uhraus verrattuna siihen, että energianjakelua joudutaan rajoittamaan koko yhteiskunnan tasolla.
”Jos kiinteistön olosuhteita päätetään heikentää, se tulee tehdä ammattimaisesti siten, ettei esimerkiksi rakenneturvallisuus vaarannu”, Autelo muistuttaa.
Mitä valmiuslaki voi tarkoittaa kiinteistöjen omistajille, miten paljon sähkön hinta muuttuu?
Äärimmäisessä tilanteessa voidaan Suomessa harkita siirtymistä yhteiskunnan erittäin vahvaan ohjaukseen valmiuslain muodossa. Tämä tarkoittaa, että jokaiselle kiinteistön omistajalle määräytyy edellisen vuoden sähkönkulutuksen perusteella raja-arvo, jonka ylittävästä energiankulutuksesta kiinteistön omistaja joutuu maksamaan kolminkertaisen markkinahinnan valtiolle.
Autelo arvioi tämän olevan hyvin epätodennäköinen skenaario, mutta viisautta olisi varautua siihenkin. Kunkin kiinteistön omistajan pitäisi mahdollisimman pian miettiä, miten tilanne hoidetaan, ettei sanktioita tulisi.
”Yhteistyö kiinteistön käyttäjien kanssa on tässä erittäin olennaista. Vain sillä saadaan riittävät muutokset aikaan.”
Autelon mielestä valmiuslain sanktio olisi pienempi paha sähkökatoihin verrattuna.
Yhteistyö kiinteistön käyttäjien kanssa on erittäin olennaista. Vain sillä saadaan riittävät muutokset aikaan.
”Jos sähköt ovat poikki pitkään, siitä voi aiheutua mittavia vahinkoja. Esimerkiksi kaikki kotien ja kauppojen pakastimien sisältö voi muuttua useamman tunnin sähkökatkon myötä biojätteeksi.”
Energialaskua voi pienentää ilman isoja investointeja
Viimeistään nyt kiinteistön energiatehokkuutta voi ja kannattaa parantaa niin paljon kuin mahdollista. Energiatehokkuuden parantaminen ei tarkoita välttämättä suuria investointeja. Usein päästään jo merkittäviin säästöihin laittamalla talotekniikka toimimaan oikein.
Autelo kertoo, että näin on saatu usean asiakkaan energialaskusta pudotettua kivuttomasti lähes 20 prosenttia pois – ilman että on tarvittu isoja investointeja uuteen teknologiaan.
”Tällä hetkellä tehdään myös paljon selvityksiä siitä, miten kiinteistöjä voidaan paremmin ohjata energiamarkkinoiden tarpeen ja hintojen muutosten mukaan, jotta omistaja voi varautua talveen ja edesauttaa omalla toiminnallaan sähkön riittävyyttä”, Autelo kertoo.
Usein päästään jo merkittäviin säästöihin laittamalla talotekniikka toimimaan oikein.
Älä hätiköi
Autelo kannustaa kaikkia kiinteistönomistajia nipistämään sähkönkulutuksesta, mutta varoittaa tekemästä hätiköityjä päätöksiä.
”Kaikki päätökset pitää peilata kiinteistöissä pitkälle tulevaisuuteen, koska koko sähkömarkkina on muuttumassa hyvin erilaiseksi”, hän korostaa.
Käynnissä on iso energiamurros, jota Ukrainan sota on nopeuttanut, mutta muutoksen taustalla on pääasiassa siirtyminen fossiilisista energialähteistä uusiutuviin energiamuotoihin. Jo ennen Ukrainan sotaa oli nähtävissä, että kysynnän ja tarjonnan mukaan määräytyvä pörssisähkön spot-tuntihinta kohosi vähätuulisina talvipäivinä totuttua korkeampiin lukemiin.
”Sähkömarkkinoiden asiantuntijat ovat melko yksimielisiä siitä, että tilanne rauhoittuu ja sähkön hinta laskee tulevaisuudessa alaspäin, mutta isot hintavaihtelut ovat todennäköisesti tulleet jäädäkseen. Tällä on suora vaikutus siihen, miten meidän pitää alkaa ajatella sähkömarkkinaa ja miten kiinteistöjä pitää ohjata suhteessa sähkömarkkinoihin”, Autelo sanoo.
Autelo arvioi myös sopimus- ja hankintamallien muuttuvan, koska sähköyhtiöllä on tarve siirtää hintariskiä sähkön loppukäyttäjille ja optimoimaan verkosta otettua tehoa kannustamalla kulutusjoustojen sekä energiavarastojen käyttöön.
Sähkömarkkinoiden asiantuntijat ovat melko yksimielisiä siitä, että tilanne rauhoittuu ja sähkön hinta laskee tulevaisuudessa alaspäin.
”Pörssisähkösopimukset vaikuttaisivat yleistyvän, koska asiakas voi niiden avulla ohjata kulutustaan halvempiin tunteihin. Tämä edistää myös sähköyhtiöiden tavoitteita. Asiakas voi esimerkiksi ostaa tarpeen mukaan sähköä verkosta tai varastoida sitä sähköakkuun. Hän voi myös myydä halutessaan aurinkopaneelien tuottamaa sähköä verkkoon.”
Siirtoyhtiöiden hinnoittelukin on muuttumassa; tehomaksua on käytetty siinä toistaiseksi melko vähän, mutta Autelo arvioi, että tehomaksun merkitys nousee tulevaisuudessa tärkeämpään rooliin.
Neljä rahanarvoista ohjetta – onnistunut energiaremontti säästää juoksevia kuluja
Liian hyvältä kuulostavat myyntipuheet ovat hälytysmerkki energiaremonttia suunniteltaessa. Lue lisää!
Helppo kohde kiinteistösijoittajalle: kaksinumeroiset tuotot energiaremontilla
Onnistunut energiaremontti tuo heti ison säästön kiinteistön juokseviin kuluihin. Myös päästöt vähenevät merkittävästi.
Haluatko kuulla lisää?
Asta Autelo
Energiaan liittyviä työnäytteitämme
Lisää blogeja energia-aiheesta
Lisää Granlundin energiauutisia
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.