Hyppää sisältöön

Granlundin vuosikertomus 2023

Granlundin vuosikertomus kokoaa keskeiset tapahtumamme vuodelta 2023. Lue lisää Granlundin kasvusta, kansainvälistymisestä, innovaatiotoiminnasta ja vastuullisuudesta.

Granlund – Kohti kestävää ja älykästä tulevaisuutta. Yhdessä.

Granlund on vuonna 1960 perustettu kiinteistö- ja rakennusalan asiantuntijayhtiö, jonka tavoitteena on parantaa kiinteistöjen toimivuutta ja älykkyyttä sekä ihmisten hyvinvointia rakennetussa ympäristössä. Meillä työskentelee yli 1 400 asiantuntijaa pääosin Suomessa, mutta lisäksi meillä on toimipisteitä Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa.

Haluamme kehittää kiinteistö- ja rakennusalan tuottavuutta ja digitalisaatiota, energiaratkaisuja ja vastuullisuutta. Liiketoiminta-alueitamme ovat suunnittelu, palvelut ja konsultointi, rakennuttaminen ja valvonta, ohjelmistot sekä isännöinti.

Katso video: Granlund lyhyesti

Liiketoiminta-alueemme

SuunnitteluPalvelut ja konsultointiRakennuttaminen ja valvontaOhjelmistotIsännöinti
Olemme taloteknisen suunnittelun markkinajohtaja Suomessa.

Taloteknisillä järjestelmillä huolehditaan rakennuksen toimivuudesta ja turvallisuudesta, niillä on myös merkittävä rooli mm. energiatehokkuuden parantamisessa.

Osaamisalueisiimme sisältyy useita erikoisaloja sekä tarjoamme lisäksi arkkitehti- ja rakennesuunnittelua.


Tarjoamme kiinteistö-, energia- ja vastuullisuuskonsultointia niin olemassa oleviin kiinteistöihin kuin rakennushankkeisiin.

Toimimme asiakkaidemme tukena vihreässä siirtymässä, ja autamme heitä saavuttamaan vastuullisuustavoitteensa.

Kiinteistöjohtamisen konsulttimme toimivat apuna kiinteistön teknisen elinkaaren hallinnassa.
Rakennuttaminen on yksi vahvimpia kasvualueitamme. Osaamisemme kattaa niin rakennuttamisen, valvonnan kuin projektinjohdon palvelut. Autamme myös toiminnanvarmistuksessa ja käyttöönotossa hankkeiden valmistumisen kynnyksellä.

Lisäksi tarjoamme kustannusohjauksen ja -laskennan palveluita sekä 4D-suunnittelua aikataulutuksen tueksi.


Päätuotteemme ohjelmistoissa on Granlund Manager. Se on Suomen käytetyin kiinteistöjohtamisen ohjelmisto, jonka avulla voi seurata mm. kiinteistön ylläpitoa ja energiankulutusta. Ohjelmisto keskittää kaikki olennaiset kiinteistön tiedot yhteen paikkaan.

Granlund Designer on työkalu rakennusalan tiedon vakioimiseen ja hallintaan. Se tuo läpinäkyvyyttä rakennushankkeisiin.

Tarjoamme isännöintipalveluja pääkaupunkiseudulla Granlund Isännöinti -yrityksen kautta.

Palveluumme sisältyy taloyhtiön vastuuisännöitsijä, taloushallinnon palvelut sekä tekninen isännöinti.

Lisäksi tarjoamme asiantuntijapalveluita tueksi taloyhtiön korjaustoimenpiteiden suunnitteluun.
Lue lisää suunnittelusta
Lue lisää palveluista ja konsultoinnistaLue lisää rakennuttamisesta ja valvonnastaLue lisää ohjelmistoista
Lue lisää isännöinnistä

Avainluvut

Granlund teki positiivisen tuloksen vaativassa markkinassa vuonna 2023. Konsernin liikevaihto kasvoi 8 prosenttia edellisestä vuodesta, ollen 139,3 M€. Liikevoitto oli 12,7 M€. Kasvutavoitteista jäätiin jonkin verran, mutta kokonaisuudessa päästiin varsin hyvään tulokseen.

Erikoistuminen ja panostaminen taloteknisesti painottuneisiin projekteihin kuten energiakorjauksiin, datakeskuksiin ja sairaaloihin kantoivat hedelmää myös vaativammassa markkinassa. Myös kiinteistöjohtamisen palveluille sekä vastuullisuus- ja energiakonsultoinnille oli vahvasti kysyntää. Granlund jatkoi myös merkittäviä panostuksiaan digitaalisiin ratkaisuihin, joka näkyy muun muassa ohjelmistoliiketoiminnan ennätyksellisenä kasvuna.

Granlundin henkilöstömäärä oli vuoden 2023 lopussa 1 423 kasvaen 65 asiantuntijalla. Tulospalkkiota maksetaan henkilöstölle yhteensä 3 M€.

Hyvään tulokseen päästiin kovalla työllä ja aktiivisuudella, siitä suuri kiitos kaikille asiantuntijoillemme.

Pekka Metsi, toimitusjohtaja, Granlund
Vuonna 2023 Granlundin liikevaihto kasvoi 8 prosenttia edellisestä vuodesta, ollen 139,3 miljoonaa euroa.
Vuonna 2023 Granlundin liikevaihto kasvoi 8 prosenttia edellisestä vuodesta, ollen 139,3 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtajan katsaus

Media antoi kiinteistö- ja rakennusalan markkinasta vuoden aikana synkän kuvan. Todellisuus oli ainakin meidän näkökulmastamme valoisampi.

Vaikka rakentamisen kokonaismäärä ja henkilötyövuodet laskivat ensimmäistä kertaa yli 10 vuoteen, markkinan hiljentyminen kohdistui pääasiassa asuntosektoriin, joka on Granlundille pieni toimiala. Rakentamisen kokonaismäärä pysyi merkittävänä, ja joillakin liiketoiminta-alueilla saavutimme edelleen kasvua.

Epävarmuudesta huolimatta hyvä vuosi

Korkean inflaation ja korkojen takia markkinaa leimasi epävarmuus, eikä suuria yritysjärjestelyjä kiinteistö- ja rakennusalalla juurikaan nähty. Vaikein tilanne oli startup-yrityksillä ja kiinteistökehitysyhtiöillä, joiden toiminta ja investoinnit ovat kiinni rahoituksen järjestymisestä. Urakoitsijapuolella konkurssit yleistyivät, ja myös suunnittelutoimistot kävivät muutosneuvotteluja. Pörssissä kaikkien kiinteistö- ja rakennusalan toimijoiden kurssit sukelsivat.

Granlundin toimitusjohtaja Pekka Metsi.
Pekka Metsi, Granlundin toimitusjohtaja

Vaikka rakennusalan yleinen markkinatilanne vaikeutti asettamiemme tavoitteiden saavuttamista ja kasvu jäi ennakoitua vaatimattomammaksi, selvisimme vuodesta vain joillakin paikallisilla sopeuttamistoimilla. Esimerkiksi Jyväskylän alueen liiketoiminta päätettiin yhdistää Kuopion liiketoimintayksikköön. Hyvää tulosta tehtiin edelleen monin paikoin, muun muassa Pohjanmaalla, Lapissa ja pääkaupunkiseudulla.

Työllisyystilanne säilyi konsernissamme koko vuoden yllättävänkin hyvällä tasolla. Lisäksi kasvoimme parilla kotimaan yritysostolla: syksyllä Granlund-perheeseen liittyivät Projektivisio Tampereelta ja Arkkitehtitoimisto ON Oy Kuopiosta.

Rakentamisen kokonaismäärä pysyi merkittävänä, ja joillakin liiketoiminta-alueilla saavutimme edelleen kasvua.

Pekka Metsi, toimitusjohtaja, Granlund

Erikoistuminen vaativiin hankkeisiin kannatti

Liiketoimintamallimme osoittautui vaikeassa markkinatilanteessa toimivaksi. Erikoistuminen teknisesti vaativiin korjaushankkeisiin sekä datakeskuksiin, sairaaloihin ja energiahankkeisiin kantoi hedelmää. Vahvuudeksemme osoittautuivat jälleen myös vakiasiakkuudet. Monet asiakkuudet kasvoivat, ja kumppanuuksia tiivistettiin esimerkiksi puitesopimuksilla.

Julkisen rakentamisen sektori pysyi koko vuoden aktiivisena, ja olimme mukana muun muassa monissa elinkaarihankkeissa, merkittävissä julkisissa uudishankkeissa ja korjausprojekteissa. Kiireistä oli myös datakeskusrintamalla, kaupan ja turvallisuusalan hankkeissa sekä energia- ja vastuullisuuspalveluissa. Sote-uudistus näkyi tilauskannoissamme ympäri Suomen, ja uusiakin sairaalahankkeita käynnistyi edelleen, vaikka suurin kasvun aika on ohi.

Ohjelmistotuotteissa ja -integraatiossa tehtiin tänäkin vuonna myyntiennätyksiä, ja kehitys oli myönteistä myös jatkuvissa palveluissa, isännöinnissä sekä meille uudemmilla osa-alueilla arkkitehti- ja rakennesuunnittelussa.

Yhteistoimintaa ja kumppanuusmalleja

Projektirintamalla osallistuimme moderniin yhteistyöhön muun muassa yhteistoiminnallisissa rakennushankkeissa, kuten alliansseissa, ja alan keskeisimmät toimijat tekivät yhteistätyötä monissa kehityshankkeissa. Tärkeimpiä olivat Talotekniikka 2030 -konsortion toiminnan jatkuminen, ja myös Building2030 -ohjelma laajeni uusilla toimijoilla. Talotekniikka onkin saamassa rakennusalalla vahvempaa roolia, ja samalla asemamme arvoketjussa paranee.

Hyvän suunnittelun arvostus näyttää alalla kasvavan. Monet tilaajat ovat huomanneet, että parempaan lopputulokseen päästään vakioidulla tiimillä ja yhteisillä toimintamalleilla varsinkin, jos osapuolet ovat myös sitoutuneet kehittämään toimintaa. Kumppanuudet korostuvat talotekniikassa, jossa yhteen on sovitettava suuri määrä erilaisia järjestelmiä ja laitteita. Teknologia kehittyy vauhdilla, ja toteutus vaatii monen osapuolen panoksen.

Valmiina kansainvälistymiseen

Selkeytimme konsernimme rakennetta vuoden aikana yhdistämällä alueelliset tytäryhtiöt osaksi emoyhtiötä. Tavoitteena on kansainvälistymisen vauhdittaminen uuden Plan G+-strategiamme mukaisesti. Yksi yhtiö antaa kansainvälisiin yritysjärjestelyihin leveämmät hartiat. Myös aika on kansainvälistymiseen sopiva, koska markkina elää ja suuria yritysjärjestelyjä on helpompi tehdä nyt kuin korkeasuhdanteen aikana.

Kansainvälisillä markkinoilla tavoitteenamme on tehdä “Granlundit” ja rakentaa samanlaisia synergiakerroksia ja kumppanuuksia kuin Suomessa. Tuotamme lisäarvoa kumppaneille maailmalla erityisesti sairaala-, datakeskus- ja energiahankkeissa. Mahdollisuuksia avaa myös ohjelmisto- ja dataosaamisemme. Olemme itse laajentaneet toimintaamme insinööritoimistosta ohjelmistotaloksi, joten voimme opastaa uuden liiketoiminnan kehittämisessä myös muita.

Digi- ja vastuullisuustrendit jatkuvat

Kiinteistö- ja rakennusalan toimintaympäristössä vaikuttavat edelleen samat trendit kuin edellisinäkin vuosina. Tärkeitä teemoja ovat esimerkiksi vihreä siirtymä, vastuulliseen sijoittamiseen liittyvä ESG-luokittelu ja EU-taksonomia. Autoimme asiakkaitamme energiansäästöohjelmien suunnittelussa ja toteutuksessa sekä toimenpiteissä, joilla reagoitiin dynaamiseen energiamarkkinaan ja sähkön hinnan rajuihin vaihteluihin.

Granlund uudisti Suomen organisaatiotaan, ja konsernin 12 tytäryhtiötä yhdistyivät emoyhtiöön lokakuussa 2023. Yhdistymisen tavoitteena on virtaviivaistaa omistusrakennetta ja valmistautua kansainvälistymiseen.

Granlund yhdeksi yhtiöksi Suomessa

Granlund uudisti Suomen organisaatiotaan, ja konsernin 12 tytäryhtiötä yhdistyivät emoyhtiöön lokakuussa 2023. Yhdistymisen tavoitteena on virtaviivaistaa omistusrakennetta ja valmistautua kansainvälistymiseen.

Toinen alan vahvoista trendeistä on edelleen tiedolla johtaminen. Tuimme kehitystä perustamalla uuden Data Office -organisaation, joka auttaa liiketoimintojamme datan virtautuksessa ja tekoälyratkaisujen hyödyntämisessä niin sisäisissä prosesseissa kuin asiakasprojekteissa. Tuimme datan jakamista ja siirtämistä projekteissa muun muassa tilannehuoneratkaisuilla ja dynaamisen raportoinnin työkaluilla. Osallistuimme myös tiedon standardoimiseen liittyviin kehityshankkeisiin.

Yksi yhtiö antaa kansainvälisiin yritysjärjestelyihin leveämmät hartiat.

Pekka Metsi, toimitusjohtaja, Granlund

Vuosi 2024 sisältää pääasiassa mahdollisuuksia

Vuoden 2024 loppupuolella markkinatilanteen ennustetaan muuttuvan positiiviseen suuntaan, mikä on tervetullut uutinen niin kiinteistö- ja rakennusalalle kuin meille Granlundilla. Korkeat korot, inflaatio ja kiinteistökehittäjien varovaisuus näkyvät varmasti kuluvanakin vuonna, mutta uskon, että tulemme pärjäämään samoilla eväillä kuin tähänkin asti. Jo nyt vuodelle 2024 on luvassa paljon merkittäviä projekteja, jatkuvia asiakkuuksia ja toiminnan kehittymistä.


Pekka Metsi, toimitusjohtaja, Granlund

Muutokset konsernirakenteessa

Granlund-konsernissa toteutettiin vuoden 2023 aikana kaksi yrityskauppaa. Syyskuussa Granlund Oy osti Projektivisio Oy:n osakekannan ja marraskuussa tehtiin kaupat Arkkitehtitoimisto ON Oy:stä, joka siirtyi Granlund Oy:n omistukseen 1.1.2024. Vuoden merkittävimpiä muutoksia oli lokakuun lopussa toteutunut organisaatiouudistus, jossa Granlundin 12 tytäryhtiötä yhdistyi Granlund Oy:hyn.

Strategia ja toimintaympäristö

Granlundin strategiasta julkaistiin keväällä 2023 uusi versio Plan G+. Pääasiassa strategiset tavoitteet pysyvät ennallaan, ja keskitymme tulevinakin vuosina tuottavuuteen, vastuullisuuteen, parhaan työpaikan luomiseen ja kansainväliseen kasvuun. Liiketoiminta perustuu jatkossakin partnerimalliin eli yhteistyöhön lähes 300 omistajan kanssa.

Plusmerkki strategian nimen perässä liittyy aikaisempaa rohkeampaan linjaukseen kansainvälistymisestä. Granlundin tavoitteena on vuoteen 2027 mennessä noin 350 miljoonan euron liikevaihto ja henkilöstön määrän kasvattaminen yli 3 000:een. Se vaatii merkittävän kokoisia kansainvälisiä yritysostoja.

Kansainvälistymisen vauhdittamiseen valmistauduttiin vuoden 2023 aikana konsernirakenteen muutoksella. Suomen kaikki 12 alueellista tytäryhtiötä sulautettiin emoyhtiöön, ja vain Granlund Isännöinti Oy ja ulkomaan yritykset pysyivät omina yhtiöinään. Konsernimuutos helpottaa yritysjärjestelyjä ja vauhdittaa näin kansainvälistymistä. Ensimmäiseksi yritysostoilla pyritään laajentumaan Skandinaviassa ja seuraavassa vaiheessa valituissa Euroopan maissa.

Konsernimuutos ei vaikuta liiketoimintayksiköiden arkeen. Paikallinen läsnäolo, asiakkaiden palvelu ja päätöksenteko säilyvät Granlundin vahvuuksina jatkossakin. Jokainen liiketoimintayksikkö asettaa myös itse omat strategiset tavoitteensa.

Liiketoiminta-alueittain asetettiin omia strategisia tavoitteita.

Pekka Metsi, toimitusjohtaja, Granlund

Talotekniikkasuunnittelu – kestävää rakentamista

Granlund säilyi talotekniikkasuunnittelun markkinajohtajana. Suunnittelupalveluja tuettiin vuoden aikana muun muassa kestävän rakentamisen palveluilla, määrä- ja kustannuslaskennalla sekä 4D-suunnittelulla. Granlund tarjosi kokonaisvaltaisia talotekniikkapalveluja myös kiinteistökehitys- ja energiahankkeisiin.

Talotekniikkasuunnittelun tavoitteena on luoda jatkossakin ratkaisuja vihreään siirtymään, digitalisaatioon ja tuottavuuden parantamiseen. Kiinteistö- ja rakennusalan tuottavuus paranee vain, kun toimintamalleja tehostetaan datalla. Talotekniikkasuunnittelun merkitystä korostaa kaupungistuminen ja rakennettujen ympäristöjen tiivistyminen. Kiinteistöissä tarvitaan yhä enemmän teknologiaa, jolla varmistetaan niin sisäolosuhteet kuin energiatehokkuus.

Rakennuttaminen ja valvonta – parempaa tuottavuutta

Rakennuttamisen ja valvonnan liikevaihto kasvoi vuoden aikana, ja varsinkin Itä-Suomessa Granlundista on kehittynyt projektinjohdossa vahva paikallinen toimija. Pääkaupunkiseudulla kasvu painottui korjausrakentamisen kokonaispalveluihin. Sisäinen yhteistyö eri liiketoimintayksiköiden välillä varmistaa, että asiakkaat saavat rakennuttamispalveluissa samaa korkeaa laatua eri puolilla Suomea.

Rakennuttamisen ja valvonnan tärkein strateginen tavoite on alan tuottavuuden parantaminen. Toimintamallien kehittämisellä tähdätään siihen, että rakennushankkeen toteutus onnistuu kerralla oikein. Granlundin asiantuntijat haluavatkin tukea toteutusvaihetta yhä enemmän ja auttaa urakoitsijoita suunnittelemaan niin työmaan työskentelyjärjestystä kuin tavarakiertoja aikaisempaa järkevämmin.

Konsultointipalvelut – vastuullisuus ja energia

Konsultoinnin palveluvalikoima laajeni useissa asiakkuuksissa. Kasvu oli selvää erityisesti energia– ja vastuullisuuspalveluissa. Kumppanuudet vahvistuivat, ja tuotteistaminen avasi uusia asiakkuuksia. Suurinta lisäarvoa Granlund tuotti kokonaisvaltaisessa energiahallinnassa, tulevien investointitarpeiden optimoinnissa ja teknologian toimivuuden varmistamisessa. Palvelujen hyödyt näkyivät asiakkaille muun muassa laadukkaassa sisäympäristössä.

Granlundin vahvuutena tulee olemaan jatkossakin vihreän siirtymän tukeminen kestävän rakentamisen, energiajohtamisen ja kiinteistöjohtamisen konsultoinnilla. Asiakkaille tarjotaan tukea niin energiatehokkuuden parantamiseen kuin päästövaikutusten arviointiin sekä kokonaisvaltaiseen vastuullisuus- ja päästöohjaukseen.

Ohjelmisto- ja dataliiketoiminta – tiedon tehokas virtaaminen

Ohjelmisto- ja dataliiketoiminnan strategisena tavoitteena on tukea kiinteistö- ja rakennusalan tuottavuutta tiedolla. Erilaisten datan virtaamiseen liittyvien integraatioratkaisujen kysyntä kasvoi vuoden aikana nopeammin kuin SaaS-liiketoiminta. Silti kasvua nähtiin myös perinteisissä ohjelmistotuotteissa. Uusia asiakkaita saatiin varsinkin julkiselta sektorilta, ja monet asiakkaat toteuttivat järjestelmäuudistuksia tai ottivat käyttöön uusia ominaisuuksia. Myös ohjelmistojen tuki- ja rinnakkaispalvelut laajenivat.

Isännöinti – kannattavaa liiketoimintaa

Isännöinnin palveluissa koettiin käänteentekevä vuosi. Liiketoiminnan kehitys on kääntynyt maltilliseen kasvuun, kun toiminnan alkuvaiheen haasteet on saatu korjattua. Granlund Isännöinnin liiketoiminta on nyt kannattavalla tasolla.

Granlund Data Office kehittää datalähtöisyyttä

Granlund Data Office on vuoden 2023 alussa perustettu ryhmä, joka kehittää yhtiön ja sen eri liiketoimintojen datalähtöisyyttä ja tekoälyratkaisujen hyödyntämistä. Taustalla on Granlundin strategia, omien toimintatapojen murros sekä kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio. Toiminta tehostaa esimerkiksi tiedon virtautusta sekä tietomallien sisältämän tiedon ja tekoälyn hyödyntämistä.

Ryhmän tehtävä on auttaa eri liiketoimintoja käytössä olevien datavirtojen ja tietokantojen hallinnassa. Granlundin asiakkaille se näkyy esimerkiksi yhdenmukaisessa ja visuaalisessa Power BI -raportoinnissa. Syvälle tietoon pureutuvat luotettavat raportit tukevat asiakkaita monenlaisissa datahallinnan haasteissa.

Granlund Data Office on vuoden 2023 alussa perustettu ryhmä, joka kehittää yhtiön ja sen eri liiketoimintojen datalähtöisyyttä. Taustalla on Granlundin strategia, omien toimintatapojen murros sekä kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio.

Datalähtöisyydestä on hyötyä kaikilla liiketoiminta-alueilla, mutta erityisesti jatkuvissa palveluissa. Suuria tietomääriä käsitellään esimerkiksi energiajohtamisessa ja toiminnan varmistamisessa. Muita Granlundin datalähtöisiä palveluita ovat muun muassa 4D-suunnittelu, LVI-laskentarekisteri ja AI-Energiakartoitus. Datalähtöisyys mahdollistaa tuottavuuden parantamisen ja uuden liiketoiminnan.

Data Office kehittää datalähtöisyyttä yhdessä eri liiketoimintojen, innovaatio-osaston ja kehitystiimien kanssa. Eri liiketoiminnoille on asetettu omia tavoitteita ja koko yritykselle strategisia mittareita edistymisen seurantaan. Vuonna 2024 datalähtöiseen liiketoimintaan on tulossa uusia palveluja ja lisäksi sisäisiä työkaluja, jotka tukevat asiantuntijatyön laatua ja tuottavuutta. Lisäksi henkilöstö tuottaa uusia ideoita datan hyödyntämiseen esimerkiksi sisäisessä Datahaaste-kilpailussa.

Vastuullisuus ohjaa toimintaa

Vastuullisuus ohjaa Granlundin liiketoiminnan kehitystä ja on tärkeä osa strategiaa. Vastuullisuus on määritetty Granlundin strategiassa yhdeksi ylätason tavoitteeksi tuottavuuden, parhaan työpaikan ja kansainvälisen kasvun kanssa. 

Vastuullisuustyön taustalla ovat strategiatyössä tunnistetut muutokseen vaikuttavat voimat: kestävä kasvu, ilmastonmuutos, väestön ikääntyminen, digitalisaatio ja kaupungistuminen. Ne ohjaavat myös innovaatio- ja kehitystoimintaa. Granlund on ratkaisemassa kiinteistö- ja rakentamisalan vihreän siirtymän ja vastuullisuuden vaatimuksia luomalla uusia ratkaisuja yhdessä asiakkaiden kanssa.  

Päivittäistä työtä ohjaavat Granlundin arvot, eettiset pelisäännöt, hyvä hallintotapa, erilaiset sisäiset politiikat sekä ISO-sertifioidut laatu- (ISO 9001) ja ympäristöjärjestelmät (ISO 14001).  

Vastuullisuus ohjaa Granlundin liiketoiminnan kehitystä ja on tärkeä osa strategiaa.

Yritysvastuusta vastaavat konserniyhtiöiden hallitukset ja toimitusjohtajat. Heidän tehtävänään on varmistaa, että vastuullisuuden mukanaan tuomat liiketoimintamahdollisuudet ja riskit on huomioitu lyhyellä ja pitkällä aikavälillä ja että ne näkyvät yrityksen strategiassa. Yritysjohdon vastuulla on liiketoimintamahdollisuuksiin tarttuminen, riskien lieventäminen sekä sen varmistaminen, että työntekijät tuntevat ulkoiset ja sisäiset velvoitteet sekä noudattavat niitä.

Sisäistä yritysvastuutyötä johtaa laatu- ja vastuullisuusjohtaja tukenaan vastuullisuuspäällikkö. Työtä ohjaa laatu, vastuullisuus ja riskit -ohjausryhmä ja sitä tehdään tiiviissä yhteistyössä asiakasrajapinnassa työskentelevien asiantuntijoiden kanssa. Asiakkaiden monimuotoisia vastuullisuushaasteita ratkotaan energia- ja vastuullisuusliiketoiminnan johtajan ja vastuullisuusliiketoiminnan kehitysjohtajan johdolla.

 

Granlund on tehnyt CSRD:n mukaisen olennaisuusanalyysin, jota vuonna 2024 täydennetään sidosryhmähaastatteluilla. Omat työntekijät ovat yksi Granlundin tärkeimmistä sidosryhmistä. Granlund on työntekijöidensä omistama yritys. Granlundin tavoitteena on olla paras työpaikka, jossa panostetaan hyvään johtamiseen, reiluun ja tasapuoliseen kohteluun sekä osaamisen kehittämiseen. Hyvinvoiva, osaava ja motivoitunut henkilöstö on avainasemassa tarjoamassa asiakkaille laadukasta, asiantuntevaa ja joustavaa palvelua.

Granlund vaikuttaa välillisesti suureen joukkoon tilojen käyttäjiä tarjoamalla terveellisiä ja turvallisia kiinteistöjä. Granlund kehittää aktiivisesti uusia ratkaisuja alan toimijoiden kanssa ja haluaa näyttää suuntaa kiinteistö- ja rakennusalan vihreässä siirtymässä ja vastuullisuudessa. Granlund voi sekä omalla toiminnallaan että asiakastyössä vaikuttaa merkittävästi ympäristön hyvinvointiin. 

Vastuullisuusohjelmassa kolme teemaa

Granlundin vastuullisuusohjelma on rakennettu mission – Luomme hyvinvointia ihmisille, rakennuksille ja ympäristölle – mukaan. Ohjelman kolme teemaa toimivat Granlundin vastuullisuusraportoinnin osioina.

Granlundin taloudellisesta vastuusta kerrotaan tarkemmin muun muassa Avainluvut-osiossa ja sosiaalisesta vastuusta Henkilöstö-osiossa.

Vuoden 2023 aikana Granlund edisti vastuullista liiketoimintaa kaikkien kolmen teeman osalta. Oheisessa taulukossa on toimenpiteiden lisäksi kuvattu vastuullisuuden tavoitteet ja toteumat vuodelta 2023. Vastuullisuusmittarit ovat osa strategista mittaristoa, jota seurataan pääsääntöisesti kvartaaleittain. Vastuullisuustavoitteet on lisäksi soveltuvin osin sisällytetty strategisten projektien tavoitteisiin. 

Vastuullisuusohjelman teemat, tavoitteet ja toteumat

teema
Rakennuksille

Ympäristölle

Ihmisille

päätavoite
Panostamme innovaatiotoimintaan, tuemme alan koulutusta ja tutkimustyötä sekä tuotamme arvoa kiinteistön omistajalleNäytämme suuntaa alan energiatehokkuudessa ja hiilineutraaliuden edistämisessäMeillä päähenkilönä on ihminen – niin työntekijänä kuin tilojen käyttäjänäkin

toimenpiteet 2023
Ennätysmäärä innovaatio- ja kehitysprojekteja käynnistyi

Revit-tietomallinnuspohjan jaettiin maksutta alan toimijoiden käyttöön

Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimus

KIRAHubin jäseneksi liittyminen

Opiskelija- ja oppilaitosyhteistyön myötä harjoitteluhakuun saatiin ennätysmäärä hakemuksia

SBTi-tavoitteet hyväksyttiin sisäisesti

Työmatkasaldo päätettiin nostaa vuoden 2024 alusta alkaen

Hiilikädenjäljen laskenta laajeni

Vähähiilisen suunnittelun koulutuksia järjestettiin

Ympäristövastuullisuuden markkinatutkimus toteutettiin

Selvitys ympäristöministeriölle taloteknisten järjestelmien hiilijalanjäljestä ja materiaalisisällöstä toteutettiin
Monimuotoisuus ja osallisuus -työryhmä aloitti toimintansa

Työhyvinvoinnin vuoden teemassa muistutettiin elämän kokonaishallinnasta

Urapolkumallia pilotoitiin

Mentorointiohjelma järjestettiin

E3 tutkimushankkeen ensimmäisiä tuloksia julkaistiin

Mad@work-hanke päättyi


mittari ja toteuma 2023
Asiakastyytyväisyys NPS: 68

Innovaatiotoiminnan ulkoisen rahoituksen kehitys: kasvussa

Innovaatio- ja kehitystoiminnan volyymin kehitys: kasvussa
Hiilijalanjälki (scope 1, 2 ja 3):
1 575 t CO2e

Henkilöstötyytyväisyys eNPS: 50

Lähtövaihtuvuus: 5,2

Koulutuksen määrän kehitys: *)


*) vertailukelpoista tietoa ei ole saatavilla koulutusjärjestelmän uudistuksen vuoksi

Vuonna 2023 vastuullisuusohjelman hyvinvointia ihmisille -teemaa edistettiin monimuotoisuus ja osallisuus -työtä kehittämällä, työhyvinvoinnin teemavuodella, urapolkumallin pilotoinnilla ja mentorointiohjelmalla. Hyvinvointia ihmisille -teeman strategiset mittarit ovat henkilöstötyytyväisyys (eNPS), lähtövaihtuvuus ja koulutuksen määrän kehitys. Henkilöstötyytyväisyys (eNPS) ja lähtövaihtuvuus ovat kehittyneet suotuisasti. Koulutuksen määrän kehittymisestä ei ole saatavilla vertailudataa viime vuonna tehdyn koulutusjärjestelmän vaihdoksen takia. 

Asiakastyytyväisyys ja alan kehittäminen ovat keskeisiä vastuullisuusohjelman hyvinvointia rakennuksille -teemassa. Granlund panostaa innovaatio- ja kehitysprojekteihin, joita vuonna 2023 oli ennätysmäärä. Alan kehittymistä edistää merkittävästi myös Revit-tietomallinnuspohjan jakaminen maksutta koko alan käyttöön. Granlund toimii aktiivisesti oppilaitoksissa muun muassa luennoimalla. Tiiviin oppilaitosyhteistyön ansiosta saimme ennätysmäärän harjoittelijahakemuksia. Granlundin asiakastyytyväisyys on vuodesta toiseen korkealla tasolla: vuonna 2023 asiakkaiden suositteluhalukkuutta mittaava NPS oli 68. Innovaatiotoiminnan ulkoinen rahoitus ja volyymi ovat kehittyneet positiivisesti.  

Granlundin toiminnalla on merkittävä vaikutus ympäristöön niin oman toiminnan kuin asiakastyön kautta. Hyvinvointia ympäristölle -teemaa avataan tarkemmin seuraavissa kappaleissa.  

Oman toiminnan hiilineutraaliutta ylläpidetään järjestelmällisesti

Granlund huomioi ympäristön hyvinvoinnin niin asiakastyössä kuin omassa toiminnassa. Granlund auttaa asiakkaitaan sopeutumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja pienentämään hiilijalanjälkeään koko kiinteistön elinkaaren aikana. Omassa toiminnassaan Granlund on sitoutunut hiilineutraaliuteen, jonka se saavutti jo vuonna 2021 toiminnan ympäristövaikutuksia pienentämällä ja täydentävillä päästökompensaatioilla. Oman toiminnan hiilineutraaliutta pidetään yllä järjestelmällisellä hiilineutraaliustyöllä, jota ohjaa hiilineutraaliustiekartta. Granlund on sitoutunut lisäksi Science Based Targets -aloitteeseen (SBTi).  

Työmatkustamisen päästöt ovat Granlundin merkittävin päästölähde. Granlund pienentää työmatkustamisen päästöjä tukemalla kestävää liikkumista työmatkaedulla ja työsuhdepolkupyörällä. Henkilöstö voi myös hyödyntää työpäivän aikana liikkumiseen yhteiseen käyttöön tarkoitettuja autoja, polkupyöriä, sähköpyöriä ja sähköpotkulautoja. Vuonna 2023 osana SBTi-tavoitteiden määrittelytyötä johto työsti erityisesti juuri kestävää töihin matkustamista. Yksi tästä seurannut konkreettinen toimenpide on työmatkaedun korotus: vuoden 2024 alussa työmatkaetu nousi 33 %:lla, millä pyritään tukemaan siirtymää yksityisautoilusta julkiseen liikenteeseen.  

Granlundin omissa kiinteistöissä käytetään uusiutuvaa sähköä ja vihreää kaukolämpöä. Useilla toimistoilla tuotetaan aurinkoenergiaa. 

Kokonaispäästöt laskivat maltillisesti

Granlund laskee hiilijalanjäljen GHG-protokollan mukaisesti. GHG-protokolla on kansainvälisesti tunnettu laskentastandardi, joka jakaa päästöt kolmeen laajuusalaan (scope). Granlundin laskentaan kuuluvat suorat scope 1 -päästöt, epäsuorat ostoenergian scope 2 -päästöt ja Granlundille olennaiset muut epäsuorat scope 3 -päästöt. 

Granlundin työsuhdeautoista jo 65 % on sähköautoja

Vuonna 2023 Granlundin kokonaishiilijalanjälki (scope 1+2+3) oli 1 575 t CO2e (2022 1 590 t CO2e). Absoluuttiset kokonaispäästöt laskivat 1 % ja liikevaihtoon suhteutettuna kokonaispäästöt laskivat 9 %.

Absoluuttinen kaukolämmönkulutus kasvoi vuonna 2023, mikä näkyi ostetun sähkön ja lämmön, eli scope 2 -päästöjen kasvuna.

Scope 1 -päästöt eli omien ajoneuvojen päästöt jatkoivat laskuaan, kun työsuhdeautokanta muuttui vähäpäästöisemmäksi. Granlundin työsuhdeautoista jo 65 % on sähköautoja.

Scope 3 -päästöissä liiketoiminnan aktiivisuuden lisääntyminen heijastui myös töihin matkustamiseen ja liikematkustukseen, joiden päästöt kasvoivat. Ostettujen tuotteiden ja palveluiden päästöt sen sijaan laskivat. 

Scope 1+2 -päästöt 2021-2023

Hiilikädenjäljen laskenta laajeni

Granlundin toiminnalla on merkittävä rooli asiakkaiden hiilijalanjäljen pienentämisessä. Siksi Granlundin tavoitteena on mitata asiakastyön positiivisia ilmastovaikutuksia hiilikädenjäljen avulla. Strategisessa mittaristossa on toistaiseksi vain hiilijalanjälki, mutta systemaattisen laskentatyön kehittämisen tavoitteena on tuoda myös kädenjälkivaikutukset näkyviksi.

Granlund on määritellyt menetelmän oman hiilikädenjäljen laskemiselle. Vuonna 2023 hiilikädenjälki laskettiin yhdeksästä eri palvelukategoriasta ja 169 projektista. Näiden perusteella Granlundin asiakastyön toteutunut kädenjälki vuodelle 2022 oli 17 358 t CO2e ja potentiaalinen kädenjälki vuodelle 2022 oli 624 404 t CO2e. Granlundin hiilikädenjälkivaikutus on siis hyvin merkittävä. 

Laskettuja
projekteja
Toteutunut hiilikädenjälkiPotentiaalinen
hiilikädenjälki
16917 358 t CO2e624 404 t CO2e
Toteutunut hiilikädenjälki on laskettu toteutuneesta palvelusta tai hankkeestaPotentiaalinen hiilikädenjälki on yrityksen palveluiden avuilla tunnistettu mahdollisuus asiakkaan päästövähenemälle
Lisätietoja hiilikädenjäljen laskennasta

Hiilikädenjäljen kasvattamiseen liittyy myös vähähiilisyys suunnittelussa -strategiaprojekti. Vuonna 2023 projekti muun muassa järjesti viisi vähähiilisyyteen liittyvää koulutusta suunnittelijoille.  

Mölnlycken energiatehokkuushanke on Vuoden Energianerokas 2023 

Granlundin ratkaisut auttavat asiakkaita pienentämään hiilijalanjälkeään, mikä kasvattaa Granlundin hiilikädenjälkeä.

Esimerkiksi Mölnlycken tehtaalla tuotannon ylijäämälämpöä hyödyntämällä energiaa säästyy noin 240 omakotitalon vuosikulutuksen verran. Tämän mahdollistaa Granlundin tekemä työ: prosessilämmön talteenottoratkaisun konseptisuunnittelu, tekninen suunnittelu, projektinjohto, vastaava työnjohto, RAK- ja TATE-valvonta.

Ratkaisu ansaitsi vuoden 2023 Energianerokas -tunnustuksen

Mölnlycken Mikkelin tehdas voitti Vuoden Energianerokas 2023 -tunnustuksen prosessilämmön talteenottoratkaisullaan. Kuvassa Olli Tirkkonen, Antti Wiksten ja Tommi Salonen.
Granlundin Olli Tirkkonen, Mölnlycken tekninen päällikkö Antti Wiksten ja talotekniikan asiantuntija Tommi Salonen.

Katsaus liiketoimintaan

Granlund teki hyvän tuloksen kiinteistö- ja rakennusalan haastavassa markkinatilanteessa vuonna 2023. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina. Asiakassegmentit pysyivät edellisvuoteen verrattuna hyvin samankaltaisina.

Suunnittelussa hankkeiden koko pieneni, ja korjausrakentaminen korostui

Granlundin suunnitteluliiketoiminnalla oli toimialan ja markkinan haastavuuteen nähden hyvä vuosi. Edellisvuonna päästiin mukaan merkittäviin hankkeisiin, jotka loivat tilauskannalle lujan pohjan. Toiminta pysyi hyvällä tasolla monissa liiketoimintayksiköissä, kuten Helsingin, Vaasan ja Lappeenrannan seuduilla. Osassa toimintaa jouduttiin kuitenkin sopeuttamaan.

Suunnitteluhankkeiden koko pieneni vuoden aikana, ja korjausrakentamisen osuus korostui. Markkinan varovaisuus näkyi pääasiassa yksityisellä puolella, hankekehityksessä ja asuntorakentamisessa, joka muodostaa suunnittelun liikevaihdosta pienen osan, noin neljä prosenttia. Keväällä uusien hankkeiden käynnistymisessä oli huomattavaa epävarmuutta, mutta vuoden edetessä tilanne selkiytyi.

Rekrytointeja oli paikallisesti käynnissä koko vuoden ajan, mutta kasvu jäi asetetuista tavoitteista. Suunnittelijoiden löytäminen oli aikaisempia vuosia helpompaa erityisesti tiettyihin erikoisasiantuntijarooleihin, mutta muutosneuvotteluiltakaan ei vältytty.

Edellisvuonna päästiin mukaan merkittäviin hankkeisiin, jotka loivat tilauskannalle lujan pohjan.

Talotekniikkasuunnittelu on ollut Granlundin toiminnan kivijalka ja menestystekijä yli 60 vuotta. Yleinen markkinatilanne kiristi kilpailua, mutta edellisvuoden myynnin onnistumiset kantoivat. Toinen syy hyvään työkantaan olivat ennallaan säilyneet pitkät vakioasiakassuhteet.

Granlundin alueellisten tytäryhtiöiden yhdistyminen emoyhtiöön näkyi erityisesti talotekniikkasuunnittelussa, koska palvelua löytyy kaikista liiketoimintayksiköistä. Yhdistyminen saman yhtiön alle tulee helpottamaan suunnittelijoiden välistä yhteistyötä ja resurssien koordinointia eri alueiden välillä entisestään.

Vuoden aikana yhteiskunnan sähköistyminen ja vihreä siirtymä alkoivat näkyä, ja Granlundin sähkösuunnittelun kysyntä kasvoi. Vihreää siirtymää edistettiin muun muassa kiinteistöjen sekä teollisuuslaitosten energiatehokkuus- ja muutoshankkeissa. Energiatehokkuushankkeisiin erikoistunut osasto tarjosi asiakkaille suunnittelun lisäksi projektinjohtopalveluja esimerkiksi EPCM-mallilla.

Vuoden tärkeimpiä talotekniikka-alan kehitykseen vaikuttavia tekoja oli tietomallinnusohjelmisto Revitin mallipohjan jakaminen maksutta alan toimijoille. Valmis mallipohja tukee alan digitalisaatiota, koska sen laatiminen on monille pienille suunnittelutoimistoille liian kallis alkuinvestointi. Vakioitu tietosisältö parantaa datan virtausta ja mahdollistaa uusien toimintamallien käyttöönoton. Esimerkiksi vuonna 2025 uudistuva rakennuslaki lisää myös merkittävästi hankkeiden tietosisältö- ja tietomallinnusvaatimuksia.

Vuonna 2024 tavoitteena on kasvattaa suunnittelua teollisuuden asiakkaille ympäri Suomen. Hyvän pohjan osaamiselle ja toiminnalle luo pitkä yhteistyö esimerkiksi ABB:n ja Wärtsilän kanssa.

Talotekniikkasuunnittelun lisäksi Granlund tarjoaa asiakkailleen ympäri Suomen arkkitehti- ja rakennesuunnittelua sekä useita erikoissuunnittelupalveluja:

Valaistussuunnittelu
AV- ja esitystekniikan suunnittelu
Tele- ja turvatekniikan suunnittelu
Puhdastilasuunnittelu
Palontorjuntatekniikan suunnittelu
Kylmätekniikan suunnittelu
Ammattikeittiösuunnittelu
KSL-suunnittelu
• Sähkönjakelun varmentamisen suunnittelu.

Arkkitehtisuunnittelu laajeni vuoden aikana Mikkelin ja Saimaan liiketoimintayksiköistä Kuopioon, ja rakennesuunnittelussa yhteistyötä tiivistettiin Mikkelin ja Saimaan yksiköiden välillä.

Granlundin erikoissuunnittelulla oli hyvä vuosi, ja markkina-asema parani. Erikoissuunnittelua tarjotaan hankkeisiin usein talotekniikkasuunnittelun osana, mutta vuoden aikana osaamista onnistuttiin tarjoamaan myös omina projekteinaan. Hyvän tuloksen taustalla on erikoissuunnittelualojen vahva asiantuntijuus ja henkilöbrändit. Asiakkaiden ja Granlundin huippuasiantuntijoiden välille on muodostunut lujia luottamussuhteita.

Kylmätekninen suunnittelu yhdistyi vuoden aikana Granlundin energiatehokkuushankkeita suunnittelevaan osastoon, mikä tukee kokonaisvaltaisia energiasuunnittelupalveluja. Granlundin ammattikeittiösuunnittelun tiimissä tehtiin vuoden aikana onnistunut sukupolvenvaihdos, ja nuoret asiantuntijat jatkavat nyt alan konkareiden työtä.

Sairaalasuunnittelusektorin kovin kasvuvauhti on ohi, koska suurin osa Suomen yliopisto- ja keskussairaaloiden uudistuksista on valmistunut. Lähivuosina suunnittelijoita työllistää yhtiön historian suurin hanke Laakson yhteissairaala

Hyvinvointialueuudistus muuttaa sairaalasuunnittelun perinteisiä asiakkuuksia, kun terveydenhoidon tiloja rakennetaan jatkossa yhä useammin vuokrahankemallilla. Tällöin Granlundin asiakkaina ovat useammin myös kiinteistösijoittajat ja rakennusliikkeet. Investointeja on edelleen suunnitteilla muun muassa Tampereelle (Tays), Ouluun (OYS) ja Kuopioon (KYS). Myös Helsingin kaupunki on valinnut Granlundin esimerkiksi Kampin ja Malmin terveys- ja hyvinvointikeskusten suunnittelijaksi. 

Suurten sairaalahankkeiden vähentyminen heijastui kuitenkin Granlundin KSL-suunnittelun tilauskantaan. Kiinteästi asennettavien sairaalalaitteiden suunnittelua tarvittiin vähemmän, kun sairaalarakentaminen keskittyi teknisesti vähemmän vaativiin terveys- ja hyvinvointikeskuksiin sekä psykiatrisiin sairaaloihin. Toimialan toimintaa jouduttiin sopeuttamaan pienimuotoisesti. 

Sairaalasuunnittelun tulevaisuutta luodaan kansainvälistymällä. Granlundin tunnettuutta lisätään esimerkiksi yritysten yhteistyöryhmä IHDA-allianssissa, joka vie suomalaista sairaalaosaamista maailmalle. Granlundin osaamiseen kuuluu erityisesti sairaaloiden ja puhdastilojen talotekniikkasuunnittelu

Datakeskusmarkkinassa tapahtui vuoden aikana paljon. Kansainväliset toimijat saivat selvän viestin Suomen mahdollisuuksista, kun Microsoft päätti sijoittaa datakeskuskampuksia kolmelle paikkakunnalle. Kiinnostusta lisäsivät valtion verotuspäätökset, jotka laskevat datakeskusten käyttökuluja. Konesalirakentamisen kysyntää kasvatti myös tekoälyn ja muun digitalisaation kehitys, jossa ei näy edelleenkään hidastumisen merkkejä. 

Granlundin datakeskussektorin liikevaihto jatkoi kasvuaan. Suurinta kasvu oli kansainvälisten pilvipalvelutoimittajien hankkeissa (hyperscalers). Tärkeitä asiakkaita olivat edelleen myös datakeskusten käyttäjät, vuokraajat ja rakentajat, kuten puitesopimuskumppani CSC. Kaikenkokoisia yrityksiä palvellaan jatkossakin ketterästi. 

Granlundin vahvuutena on suunnittelu- ja konsultointipalvelujen kokonaisvaltaisuus. Datakeskustiimiin rekrytoitiin uusia osaajia, ja lisäksi konesalien suunnittelussa hyödynnettiin luottokumppaneita sekä Granlundin puhdastila- ja teollisuusympäristöjen suunnitteluosaamista eri puolilta Suomea. 

Vuonna 2024 suurinta kansainvälistä kasvua odotetaan Ruotsista. Datakeskushankkeet jatkuvat myös Norjassa, Tanskassa, Liettuassa ja Virossa. 

Suunnittelun suurimpia asiakkuuksia

 • Senaatti-kiinteistöt: puitesopimus, useita kohteita
 • Helsingin kaupunki: puitesopimus, Laakson yhteissairaalan talotekninen sekä energia- ja elinkaarisuunnittelu, Kampin hyvinvointi- ja terveyskeskuksen LVIA-suunnittelu, Finlandia-talon esitystekniikan suunnittelu
 • HUS: puitesopimus ja Laakson yhteissairaala (yhdessä Helsingin kaupungin kanssa)
 • Kesko: puitesopimus taloteknisestä suunnittelusta ja energiatehokkuushankkeista
 • CSC – Tieteen tietotekniikan keskus: puitesopimus sekä LUMI-datakeskus
 • YIT: useita hankkeita
 • S-ryhmä: pitkäaikainen vakioasiakkuus
 • Työeläkeyhtiö Varma: pitkäaikainen vakioasiakkuus
 • ABB: pitkäaikainen vakioasiakkuus

Projektejamme vuodelta 2023

Kokkola

Kokkolan Urheilupuistosta tulossa energiatehokkuuden edelläkävijä

Palvelu

Energiasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Urheilu

Kokkolan Urheilupuiston työmaa lähtee näyttävästi käyntiin allianssin voimin helmikuussa 2024. Luvassa on energiamielessä erittäin jännä kokonaisuus.
Referenssi
Lappeenranta

Sampon uusi päärakennus ihastuttaa valolla ja väreillä

Palvelu

Arkkitehtisuunnittelu

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Saimaan ammattiopisto Sampo sai uuden maamerkin, kun Granlundin arkkitehdit suunnittelivat opiston käyttöön valoisan, viihtyisän ja tilatehokkaan uudisrakennuksen.
Referenssi
Kajaani

LUMI on maailman energiatehokkain ja ekologisin supertietokone

Palvelu

Datakeskussuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Datakeskukset

Pohjois-Suomen olosuhteet luovat täydellisen ympäristön energiatehokkaalle, toimintavarmalle ja elinkaarikestävälle datakeskukselle. LUMIa ympäröivä talotekniikka kestää konesukupolvelta toiselle.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Taidemuseo Chappe on pieni timantti keskellä Tammisaarta

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Arkkitehtuuriltaan monimuotoinen Chappe sisältää nykytaiteen ohella innovatiivista talotekniikkaa pienissä ja tehokkaissa raameissa. Kaikki tekniikka suunniteltiin osaksi arkkitehtuuria, joka on taideteos…
Referenssi
Kuopio

KYS Uusi Sydän: Allianssimalli näyttää kyntensä 200 miljoonan sairaalahankkeessa

Palvelu

Talotekniikkasuunnittelu, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Palotekninen suunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

Kuopion suuri sairaalahanke KYS Uusi Sydän päätettiin toteuttaa allianssimallilla. Se oli onnistunut päätös, sillä hanke on edennyt aikataulussaan ja alle…
Referenssi
Espoo

Aalto-yliopistolle suunniteltiin uusi sähkötekniikan tutkimuslaboratorio

Palvelu

Sähkösuunnittelu, Rakennuttaminen ja valvonta, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Teollisuus, Koulut ja oppilaitokset

Aalto-yliopiston sähkötekniikan tutkimuslaboratoriolla on monia toiminnallisia vaatimuksia. Yliopistolla luotettiin Granlundin kokemukseen tutkimus- ja testaustilojen teollisuusautomaatio- ja teollisuussähkösuunnittelusta.
Referenssi
OYS 2030
Oulu

Allianssimalli tuo Oulun yliopistollisen sairaalan uudistumiseen ketteryyttä

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Tele- ja turvasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Valaistussuunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

OYS 2030 -uudistamisohjelma on hyvässä vauhdissa. Oulun yliopistollisessa sairaalassa otetaan käyttöön huippuälykästä tekniikkaa ja valmistaudutaan samalla tekoälyn hyödyntämiseen.
Referenssi
Swing House, Espoo (Kuva: Kuvio)
Helsinki, pääkonttori

Käyttäjien hyvinvointi korostui Swing Housen suunnittelussa

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Energiasuunnittelu, Talotekniikan konsultointi

Toimiala

Hotellit ja ravintolat

Toimisto- ja hotellikokonaisuus Swing Housen talotekniikka valjastettiin alusta alkaen tukemaan tilaajan liiketoiminnan tavoitteita. Käyttäjien hyvinvointiin on panostettu, mistä kertoo Suomen…
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Elinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää tekniikkaa

Palvelu

Talotekniikkasuunnittelu, Ympäristösertifioinnit

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Granlundin suunnittelijat varmistavat elinkaari- ja allianssikouluissa hyvät sisäolosuhteet, energiatehokkaat järjestelmät ja elinkaarikestävät materiaalivalinnat. Myös talotekniikan huollettavuutta mietitään jo suunnittelun aikana.
Referenssi

Palveluissa ja konsultoinnissa korostuivat energia- ja vastuullisuus

Granlundin palveluliiketoiminnalla oli pääsääntöisesti hyvä vuosi. Alkuvuodesta markkinassa oli nähtävissä epävarmuutta, mutta aktiivinen myyntityö, vankat asiakassuhteet sekä vakioasiakkaiden kanssa tehdyt työt kantoivat epävarman alkuvuoden yli.

Vuoden aikana kasvua siivittivät erityisesti vastuullisuuteen ja energiaan liittyvät palvelut, mutta markkinassa oli vetoa myös erilaisille kiinteistöjohtamisen ja kunnossapidon palveluille. Kiinteistökauppojen osalta markkinatilanne oli haastava läpi vuoden, vaikka talvea kohden tilanne paranikin. Näiden palveluiden parissa toimivat asiantuntijat työllistyivät kuitenkin muun muassa vastuullisuusprojekteihin. Aluetoimistoissa, kuten esimerkiksi Kuopiossa ja Vaasassa, palveluita jalostettiin paikallisille markkinoille sopiviksi. Tämä osoittautui toimivaksi malliksi ja toi tulosta.

Rekrytointeja oli käynnissä koko vuoden ajan, mutta henkilöstön kasvun tavoitteista jäätiin jonkin verran.

Aluetoimistoissa palveluja jalostettiin paikallisille markkinoille.

Kiinteistöjohtamisen markkina kasvoi, vaikka kiinteistökauppoja tehtiin Suomessa vähemmän kuin koskaan ennen. Alkuvuodesta markkinatilanne heijastui Granlundillakin kiinteistöjen osto- ja myyntipalvelujen kysyntään, mutta TEDD-palveluilla (Technical and Enviromental Due Diligence) oli vilkas kesä ja syksy. 

Granlund säilytti markkinajohtajan asemansa, ja liikevaihto kasvoi 10–15 prosenttia. Kiinteistöjohtamisen tulosta paransi energia- ja vastuullisuuspalvelujen suuri kysyntä. Ympäristö- ja vastuullisuussertifiointeja haettiin ennätysmäärä, ja moni asiakas alkoi painottaa investoinneissaan myös päästövaikutuksia. 

Kiinteistöjohtamisen palveluja tarjotaan koko maahan pääosin Helsingistä, Kuopiosta ja Vaasasta käsin. Kuopiossa uudet energiajohtamisen ja talotekniikan optimoinnin palvelut työllistävät jo 3–4 henkeä, ja Pohjanmaalla saatiin uusi merkittävä Granlund Manager -asiakkuus, Vaasan kaupunki. Toimeksiantoja tehdään myös Pohjoismaissa ja Baltiassa. 

Kiinteistönomistajien tiedolla johtamista kehitettiin vuoden aikana erilaisilla raportointimenetelmillä. Suosittuja palveluja olivat ylläpitostrategiat, ympäristöriskikartoitukset ja AI-Energiakartoitukset. Palvelusopimusten kilpailutuksia tehtiin paljon, ja kiinteistön omistajien ja käyttäjien kanssa pohdittiin vuokrasopimusten vastuujakoa. Moni toimija halusi myös integroida vastuullisuuden osaksi muita kiinteistöjohtamisen käytäntöjä, kuten PTS:ää. 

Vuoden aikana saavutettiin strateginen tavoite kokonaispalvelusta. Asiakkaat saavat Granlundilta kattavat kiinteistöjen huoltoon, kunnossapitoon, energiatehokkuuteen ja vastuullisuuteen liittyvät palvelut sekä Granlund Managerin käyttöä tukevat palvelut. Kokonaispalveluasiakkaiden määrä kasvoi, mikä kertoo, että moni asiakas luottaa Granlundiin strategisena kumppanina. 

Kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne kiristi energia-alan kilpailua. Granlundin energialiiketoimintaan se ei juuri vaikuttanut, koska samalla vastuullisen sijoittamisen kriteerit korostuivat ja energiatehokkuustoimenpiteiden kysyntä kasvoi. Liikevaihto parani noin 20 prosenttia. 

Kasvun taustalla olivat pitkäaikaiset asiakkaat ja laaja palvelukokonaisuus. Energiapalveluja tarjotaan Granlundilla kolmella osastolla: 

Energiajohtamisen osasto tarjoaa energia- ja vastuullisuusjohtamisen palveluja. 

Kestävän rakentamisen osasto keskittyy hankkeiden energia- ja hiiliohjaukseen sekä alueellisiin energiaratkaisuihin. 

Energiahanke-osasto vastaa energiatehokkuushankkeiden suunnittelusta ja EPCM-toteutuksista. 

Energia-osaamista löytyy myös monista alueellisista liiketoimintayksiköistä elinkaarijohtamisen palvelujen nimellä. 

Vuoden aikana kysytyimpiä palveluja olivat AI-Energiakartoitukset, energiankierrätyshankkeiden suunnittelu ja rakennushankkeiden energiaratkaisujen tavoitteellinen ohjaaminen. Moni kiinteistönomistaja onnistui tunnistamaan kiinteistöjensä energiatehokkuuspotentiaalin ja parantamaan sitä Granlundin palvelujen avulla. Lähes kaikissa uusissa toimistohankkeissa tavoiteltiin A-energialuokkaa. Kiinteistökehittäjät panostivat vähäpäästöisiin ja kustannustehokkaisiin energiaratkaisuihin, ja moni varmisti tavoitteidensa toteutumisen kannattavilla investoinneilla. 

Energiahankkeita koskevassa liiketoiminnassa on tavoitteena laajentaa Ruotsiin vuoden 2024 aikana. Lisäksi energialiiketoiminnassa jatketaan digitaalisten ratkaisujen teknologiakehitystä ja panostetaan sisäiseen koulutukseen ja tehokkaisiin tiedon jakamisen prosesseihin. 

Vastuullisuusliiketoiminnan markkina kasvoi Suomessa vuoden aikana selvästi. Eniten siihen vaikuttivat EU-lainsäädännön kasvavat vastuullisuusraportoinnin vaatimukset, kuten EU-taksonomia ja CSRD-direktiivi. Myös rahoittajien ja muiden toimijoiden vastuullisuustavoitteet ovat tiukentuneet. Markkinassa näkyi jo vuonna 2025 uudistuva rakentamislaki, joka vaatii rakennushankkeilta ilmastoselvityksen. 

Granlundista on kehittynyt merkittävä toimija kiinteistö- ja rakennusalan vastuullisuudessa, ja liiketoiminta kasvoi noin 25 prosenttia. Suurin osa vastuullisuuspalveluista tuotetaan Helsingistä käsin, mutta myös moni aluetoimisto on kasvattanut vastuullisuuspalvelujen osaamistaan. 

Nopeimmin kasvavia palveluita olivat muun muassa tekoälyä hyödyntävä AI-Taksonomiakartoitus ja ilmastoriskiselvitykset. Asiakkaiden kiinnostus kasvoi myös rakennustuotteiden ympäristöselosteissa (EPD), kiinteistökaupan EDD-selvityksissä, ympäristöluokituksissa, ilmastositoumuksissa sekä hiilijalanjäljen ohjauksessa. Rakennushankkeisiin kaivattiin aikaisempaa laajempaa vastuullisuusohjausta. 

Granlund toimi vuoden aikana vastuullisuusalan kouluttajana ja osallistui laajasti kansalliseen kehitystyöhön. Yhtiö oli mukana esimerkiksi FIGBC:n toiminnassa ja laati ympäristöministeriölle talotekniikan tyypilliset päästöarvot lainsäädännön pohjaksi. Vuoden aikana valmistui myös Granlundin Ympäristövastuullisuus rakentamisessa -markkinatutkimus

Vuonna 2024 kiinteistö- ja rakennusalalla tullaan siirtymään yhä tavoitteellisempaan vastuullisuusohjaukseen. Palvelujen kysynnän uskotaan kasvavan erityisesti CSRD-direktiivin myötä. Hankkeissa tarvitaan yhä enemmän kiertotalouteen, biodiversiteettiin ja vastuullisuusdatan hallintaan liittyvää osaamista. Kasvua odotetaan myös teollisuudesta ja aluekehityshankkeista. 

Palvelujen ja konsultoinnin suurimpia asiakkuuksia

Asiakkuuksissa Granlundin tarjonta sisältää energia-, vastuullisuus-, kiinteistö- ja tietojohtamisen konsultointia sekä palveluita.

 • Senaatti-kiinteistöt
 • Suomen Yliopistokiinteistöt (SYK)
 • Citycon
 • Työeläkeyhtiö Varma
 • Sagax Finland

Projektejamme vuodelta 2023

Kuopio

Pohjois-Savon SOTE-uudistus toi mukanaan yli 400 uutta toimipaikkaa

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

SOTE-uudistus toi Pohjois-Savon hyvinvointialueen kiinteistöjen ylläpitopäällikön Juha-Matti Horttanaisen työpöydälle valtavasti uutta tekemistä. Kiinteistöjä koskevan tiedon hallitsemisessa auttoi Granlund Manager.
Referenssi
Vuosikertomus 2023

Koas otti kaiken hyödyn irti energiatodistusten kohdekierroksista

Palvelu

Vuosikertomus 2023

Toimiala

Vuosikertomus 2023

Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö (Koas) tilasi Granlundilta 17 kiinteistön energiatodistukset. Samalla vaivalla ja kohdekierroksilla kartoitettiin myös parhaat energiansäästökohteet.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Kuntoarviot tukevat SBB:n hoivakiinteistöjen kunnossapidon hallintaa ja budjetointia

Palvelu

Taloyhtiön kuntoarviot ja -tutkimukset, PTS, Huoltokirja

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

SBB:n omistamissa hoivakiinteistöissä kuntoarvioilla on tärkeä tehtävä. Kuntoarviot auttavat pitämään pitkän tähtäimen suunnitelmat (PTS) ajan tasalla ja kunnossapidon kustannukset hallinnassa.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

AI-Energiakartoitus vauhdittaa Antiloopin hiilineutraaliutta

Palvelu

AI-Energiakartoitus, Vähähiilisyys, AI-Taksonomiakartoitus, Energiatehokkuushankkeet

Toimiala

Toimistot

Kiinteistösijoitusyhtiö Antilooppi saa Granlundin AI-Energiakartoituksesta hyvää tukea hiilineutraaliuden tavoitteluun ja EU-taksonomian mukaisuuden kehittämiseen.
Referenssi

Ohjelmistot – Granlund Managerilla vahvaa kasvua

Yleinen markkinatilanne näkyi Granlundin ohjelmistotuotteiden ja -palvelujen kysynnässä myönteisesti. Kiinteistönomistajat halusivat kasvattaa ymmärrystään kiinteistöjen kunnossapitotarpeesta, korjausvelasta, energiankulutuksesta ja hiilijalanjäljestä. Kiinnostus kiinteistödatan hallintaan lisääntyi pääkaupunkiseudun lisäksi Granlundin liiketoimintayksiköissä ympäri Suomen. 

Kansainvälisessä ohjelmistoliiketoiminnassa Granlundin Lähi-idän-tytäryhtiö ajettiin alas. Toimintaa jatketaan kumppaneiden kautta. Jatkossa kansainvälistyminen keskittyy Granlundin strategian mukaisesti Skandinaviaan ja Baltiaan. Erityisesti Ruotsissa nähdään mahdollisuuksia toiminnan laajentamiselle. 

Granlund Managerin asema Suomen käytetyimpänä kiinteistöjohtamisen järjestelmänä vahvistui merkittävästi. Myynnissä ja liiketoiminnassa tehtiin ennätystulos, ja jatkuva vuosilaskutus (ARR) kasvoi 27 prosenttia. Myös ohjelmistojen välisissä integraatio– ja raportointiratkaisuissa liikevaihto kasvoi lähes 30 prosenttia. Uutena tuotekokonaisuutena Granlund tarjosi tiedonhallinnan pakettia, johon kuuluu myös suunnitteluvaihetta tukeva Laitetiedon hallinta

Granlund pärjäsi vuoden aikana hyvin julkisen sektorin ylläpitojärjestelmien kilpailutuksissa. Myös moni hyvinvointialue valitsi Granlund Managerin sote-kiinteistöjensä tiedonhallinnan työkaluksi. Kirkon keskusrahaston kanssa solmittiin puitesopimus, jonka ansiosta Suomen yli 300 seurakuntaa voivat ottaa Granlund Managerin käyttöönsä vakiosopimuksella. Kyse on tuhansista kiinteistöistä. 

Vuonna 2024 kasvua odotetaan erityisesti elinkaaritiedon hallinnasta ohjelmistoilla, kun kiinteistö- ja rakennusalan toimijat valmistautuvat uudistuvaan rakentamislakiin. Kasvumahdollisuudet ovat suuret myös integraatioissa, joita luodaan yhteisille asiakkaille yhdessä muiden ohjelmistotoimittajien kanssa. 

Granlund Managerin suurimpia asiakkuuksia

Granlund Managerin kokonaisasiakkuudet sisältävät mm. kiinteistödatan ja energian seurantaa sekä ohjelmistointegraatioita.

 • Senaatti-kiinteistöt
 • Vantaan kaupunki
 • Suomen Yliopistokiinteistöt (SYK)
 • Citycon
 • Kesko
 • HUS
 • S-ryhmä
 • Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne
 • Espoon kaupunki
 • OP Ryhmä

Vuonna 2024 kasvua odotetaan erityisesti elinkaaritiedon hallinnasta ohjelmistoilla.

Projektejamme vuodelta 2023

Vuosikertomus 2023

Integraatiot tuovat tehokkuutta Lappeenrannan Toimitilojen arkeen

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto, Integraatiot

Toimiala

Vuosikertomus 2023

Lappeenrannassa haluttiin varmistaa, että järjestelmät palvelevat omaisuuden hallintaa ja kiinteistöjohtamista parhaalla mahdollisella tavalla. Tavoitteena oli, että tieto päivitetään yhteen järjestelmään,…
Referenssi
Vuosikertomus 2023

Ylläpidon ulkoistus toi Kirkkonummelle säästöjä

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto, Huollon johtaminen ja laadun seuranta, Kilpailutukset ja hankinnat

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Kirkkonummen kunta ulkoisti Veikkolan alueen ylläpidon Granlundin tuella. Kilpailutuksessa valittu palveluntarjoaja on parantanut huollon laatua ja vähentänyt kustannuksia.
Referenssi
Imatra

Mitra tehostaa kiinteistöjohtamistaan Granlund Managerilla

Palvelu

Kiinteistöjohtaminen, Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Vuosikertomus 2023

Mitran ja Granlundin yhteistyö laajenee, kun Mitra ottaa käyttöönsä Granlund Manager -ohjelmiston. Ohjelmiston käyttö tuo selkeyttä Mitran kiinteistöjohtamiseen ja tehostaa…
Referenssi
Jyväskylä

Granlund Manager tukee Moventaksen vastuullisuusraportointia

Palvelu

Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Teollisuus

Moventas hyödyntää Granlund Manageria tuuliturbiinien vaihteiden huoltotehtaallaan Jyväskylässä. Sähköisen huoltokirjan lisäksi ohjelmisto helpottaa energia-, vesi- ja jäteseurantaa sekä vastuullisuusraportointia.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

HUS seuraa hissien huoltoa ja ylläpitoa Granlund Managerilla

Palvelu

Granlund Manager -integraatiot, Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

HUS, KONE ja Granlund toteuttivat yhdessä ohjelmistointegraation, jonka ansiosta kaikkien KONEen huollon piirissä olevien hissien, liukuportaiden ja automaattiovien huoltotiedot löytyvät…
Referenssi

Rakennuttaminen ja valvonta kasvaa liiketoiminta-alueena vahvasti

Yleinen korkotaso vaikutti kansainvälisten sijoittajien investointihalukkuuteen, ja Venäjän-kauppaa tekevien toimijoiden hankkeita pysähtyi jonkin verran itärajalla. Rakentaminen ei kuitenkaan loppunut missään vaiheessa kokonaan eikä kaikilla osa-alueilla. Suurin muutos oli hankekoon pienentyminen ja markkinan pirstoutuminen. 

Granlundin rakennuttamisen tilauskanta pysyi vahvana, ja kasvu-uralla. Hintakilpailu tosin kiristyi koko maassa.  

Granlundin liikevaihto kasvoi rakennuttamisessa ja valvonnassa noin 25 prosenttia. Kannattavan liiketoiminnan pohjan loivat julkinen rakentaminen sekä datakeskus- ja teollisuushankkeet. Granlundin vahvuudeksi osoittautui korjausrakentaminen ja notkea siirtyminen suurista hankkeista pienempiin. 

Vuonna 2024 rakennuttamisen liiketoimintaa tullaan laajentamaan sekä yritysjärjestelyillä että avainhenkilöiden rekrytoinneilla alueilla, joilla Granlundin toiminta on vielä vähäistä. Kiinnostavia ovat esimerkiksi Päijät-Häme, Pirkanmaa ja Vaasan seutu. Oulussa ja Mikkelissä avainhenkilöiden rekrytoinnissa on jo onnistuttu. 

Kasvua tullaan vauhdittamaan rakennuttamisen omalla liiketoimintastrategialla. Lupaavina kasvusuuntina nähdään muun muassa teollisuus, kiinteistökehityshankkeet ja kokonaishankkeet, joissa Granlund vastaa rakennuttamisen ja valvonnan lisäksi suunnittelusta. Liiketoiminnan tuottavuutta pyritään kehittämään konsernin sisäisillä tukitoiminnoilla, rakennuttamista palvelevilla ohjelmistoilla ja olemassa olevan tietosisällön hallinnalla. 

Suurin muutos oli hankekoon pienentyminen ja markkinan pirstoutuminen.

Granlundin määrä- ja kustannuslaskennassa saavutettiin maltillinen lähes 10 prosentin kasvu. Taustalla vaikutti palvelujen monipuolisuus: osastolla tarjotaan rakennusteknisten, sähköteknisten ja LVI-teknisten töiden kustannuslaskentaa. Urakoitsija-asiakkaille tarjotun määrälaskennan lisäksi vuoden aikana laajennettiin rakennuttajille suunnattuja palveluja. 

Kiinteistö- ja rakennusalalle tarjotaan myös 4D-aikataulutuksen suunnittelupalvelua. Markkinoiden epävarmuus on hankaloittanut palvelun vastaanottoa, mutta yksittäisiä onnistumisia on ollut useita. 4D-suunnittelu otettiin käyttöön muun muassa Suomen suurimman sairaalahankkeen, Laakson yhteissairaalan, suunnittelun aikataulutuksessa ja ohjaamisessa. Vuoden aikana panostettiin palvelun kehittämiseen ja markkinointiin, ja näkymät tulevaan vuoteen ovat positiiviset. 

Vuonna 2024 rakennuttamispalveluja tullaan kehittämään edelleen uusilla digitaalisilla työkaluilla, joilla automatisoidaan määrä- ja kustannuslaskennan prosesseja jo hankkeen alussa. Myös LVI-urakoiden määrälaskentaan käytetty LVI-laskentarekisteri tulee saamaan uusia ohjelmistointegraatioita. 

Korjausrakentamisen markkinaosuus on kasvanut Suomessa tasaisesti uudisrakentamiseen verrattuna, ja sama kehitys on nähtävissä myös Granlundilla.  

Vaikka korkotason nousu lisäsi sijoittajien varovaisuutta ja työn ja materiaalien hinnat heilahtelivat, hankkeiden keskeytykset olivat harvinaisia. Granlundin korjausrakentamisen tilauskanta pysyi hyvällä tasolla koko maassa. Vahvin sektori olivat toimitilat ja liikekiinteistöt. Liikevaihto kasvoi noin 10 prosenttia, ja käyttökate parantui edellisvuodesta. Vahvaa kasvua nähtiin pääkaupunkiseudun lisäksi esimerkiksi Granlundin pohjoisimmassa liiketoimintayksikössä Rovaniemellä. 

Liikevaihdon kasvu perustui pitkäaikaisiin vakiasiakkuuksiin, esimerkiksi Varman, Helsingin kaupungin, S-Pankin, Spondan ja Senaatti-kiinteistöjen kanssa. Vuosien yhteistyö kantoi vaikeassa markkinatilanteessa, ja hyvin hoidetut hankkeet tuottivat jatkotilauksia. Asiakkaille tuottivat lisäarvoa muun muassa tekemisen laatu, monipuoliset palvelut ja laajat resurssit, joilla toteutettiin esimerkiksi tilamuutoksia nopealla aikataululla. 

Kasvua tuki myös Granlundin palveluketjuajattelu. Korjausrakentamisen kokonaistoimituksissa hyödynnetään koko yhtiön osaamista. Vahvaan kasvuun tähdätään myös seuraavina vuosina, mitä tukee entistä selkeämpi kuuden korjausrakentamisen sektorin palveluketju: 

Kuntoarviot ja -selvitykset 

Rakennusfysikaaliset kuntotutkimukset

Talotekniset kuntotutkimukset 

Korjausrakentamisen suunnittelu 

Rakennuttaminen ja rakennusteknisten töiden valvonta 

Taloteknisten töiden valvonta

Sijoittajien varovaisuus lisäsi Granlundin kuntokartoitus– ja kuntotutkimuspalvelujen kysyntää. Kohteita haluttiin tutkia aikaisempaa tarkemmin ennen suunnittelu- ja rakentamisvaihetta. Kuntokartoitukset toimivat tehokkaana sisäänheittotuotteena, ja samaan hankkeeseen saatiin usein muitakin tilauksia: rakennusfysikaalisia ja taloteknisiä kuntotutkimuksia sekä suunnittelu- ja rakennuttamispalveluja. 

Kuntotutkimuspalveluissa tehtiin vuoden aikana merkittävä laitehankinta. Uudella röntgenfluoresenssiin perustuvalla XRF-analysaattorilla voidaan selvittää tarkemmin raskasmetalleja asbesti- ja haitta-ainekartoituksissa, mikä tuottaa kustannussäästöjä. Samalla laitteella otetaan päivässä jopa satoja näytteitä ja analysoidaan ne paikan päällä ilman erillisiä laboratoriotutkimuksia. 

Positiiviseen vuoteen kuului osallistuminen kansainväliseen GenerIoT-kehityshankkeeseen. Tavoitteena on luoda uusia palveluja ja liiketoimintaa tuulivoimaloiden ja muiden infrarakenteiden sekä sisäympäristötekniikan jatkuvaan seurantaan. Hankkeessa on jo luotu yhteistoimintaa alalla toimivien yritysten kanssa, valittu pilottikohteita ja kehitetty muun muassa IoT-tutkimusta pitkäaikaismittauksia varten. 

Rakennuttamisen ja valvonnan suurimpia asiakkuuksia

 • Senaatti-kiinteistöt: rakennuttamisen ja valvonnan puitesopimukset, useita hankkeita ympäri Suomen
 • Helsingin kaupunki: rakennuttamisen ja valvonnan puitesopimus; koulut, päiväkodit, virastot
 • S-Pankki: sijoitusrahastojen hallinnoimien kiinteistöjen rakennuttamis- ja valvontatehtäviä Suomessa
 • Flamingo Spa: tilamuutosten ja perusparannuksen rakennuttaminen ja valvonta
 • Etelä-Savon kampuskiinteistöt -kuntayhtymä
 • Työeläkeyhtiö Varma
 • Kaupungit/ julkiset rakennushankkeet: mm. Tuusula, Vaasa, Kuopio, Savonlinna, Kurikka, Parainen, Kuopio
 • Suomen yliopistokiinteistöt (SYK)

Projektejamme vuodelta 2023

Helsinki, pääkonttori

Kansallisteatterissa nautitaan upouudesta esitystekniikasta ja LVI-tekniikasta

Palvelu

LVI-suunnittelu, AV- ja esitystekniikan suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Palotekninen suunnittelu, Energiasuunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Kansallisteatteri avautui peruskorjauksen jälkeen taloteknisesti täysin uudistuneena. Teatterintekijät ja katsojat nauttivat huipputason esitystekniikasta, ja laadukkaat sisäolosuhteet tuntee jokaisella hengenvedolla.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Toimistosta päiväkodiksi – Päiväkoti Roba sai energiatehokkaat ja viihtyisät tilat

Palvelu

Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Talotekninen hankekehitys

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Iso Roobertinkadulla sijaitsevan Spondan omistaman toimistorakennuksen tilat muutettiin onnistuneesti yli 200 lapsen päiväkodiksi. Muuntojoustavan talotekniikan ansiosta kohde taipuu jatkossakin monenlaiseen…
Referenssi
Varkaus

ANDRITZ sai Varkauteen historiallisen suuren 1,5 hehtaarin tuotantohallin

Palvelu

Rakennuttaminen ja valvonta, Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta

Toimiala

Teollisuus

ANDRITZin uusi konepajahalli Varkaudessa oli projektin toimijoille historiallisen suuri hallihanke. Granlund Kuopion talotekniikkavalvojat toivat osaamisensa mukaan hankkeeseen.
Referenssi
Lappeenranta

Assi Groupin kolmas toimistotalo valmistui aikataulussa ja budjetissa

Palvelu

Rakennuttaminen ja valvonta, Kustannusohjaus

Toimiala

Toimistot

Assi Groupilla on nyt kolmen modernin toimistotalon kokonaisuus keskeisellä paikalla Lappeenrannan keskustassa. Kaikkien niiden rakennuttamisessa on luotettu Granlundin asiantuntijoihin.
Referenssi

Isännöinnissä hyvä vuosi

Granlundin isännöintiliiketoiminnassa markkinatilanne ja hintojen nousu näkyivät lähinnä taloyhtiöiden yleisessä mielialassa ja asiakaspalvelun lisääntyneissä yhteydenottomäärissä. Alalla jatkui edelleen trendi, jossa suuret toimijat laajentuvat ostamalla pienempiä, mikä vaikutti myös asiakkaiden liikkuvuuteen. Granlundilla pitkät asiakassuhteet kuitenkin säilyivät. Osa sopimuksista on ollut voimassa 1970-luvulta asti. 

Syksyllä 2022 Granlundin isännöintipalveluissa käytiin läpi muutosneuvottelut, ja vuosi alkoi toimitilamuutoksilla. Helsingin keskustan toimitiloista luovuttiin, ja palvelut keskitettiin Pohjois-Haagaan ja Itäkeskukseen. Henkilöstön määrä väheni, kun asiakaspalvelua organisoitiin uudelleen ja taloyhtiöille tarjotut kirjanpitopalvelut ulkoistettiin. Toimenpiteet tehosivat ja mahdollistivat noin yhdeksän prosentin kasvun. 

Osana kansallista hanketta kaikkien Granlund Isännöinnin yli 200 asiakkaan omistajamerkinnät siirrettiin Maanmittauslaitoksen sähköiseen Huoneistotietojärjestelmään. Teknisen isännöinnin palveluja laajennettiin taloyhtiöiden projektijohtotehtäviin. Vahva talotekninen osaaminen mahdollisti myös tuotemäärän kasvattamisen, ja taloyhtiöitä tuetaan myös lisääntyneiden lakisääteisten vastuiden hoidossa esimerkiksi energiatodistusten laadinnalla ja paloturvallisuuspalveluilla. 

Vuoden aikana solmittiin ensimmäinen teknisten isännöintipalvelujen myyntisopimus kilpailijayrityksen kanssa. Yhteistyö toimii pilottina. Tarkoituksena on tarjota teknistä osaamista alan pienille ja keskisuurille yrityksille, joilla ei sitä omasta takaa ole. Vuoden aikana saatiin myös ensimmäinen laajempi kiinteistöosakeyhtiöasiakkuus, joka keskittyy tekniseen ylläpitoon, ja vuoden lopulla valmisteltiin liiketoiminnan uutta kasvustrategiaa. Toimenpiteet käynnistyvät vuoden 2024 alussa. 

Asiakastyytyväisyyttä mitataan säännöllisesti

Sujuva ja mutkaton yhteistyö asiakkaiden ja sidosryhmien kanssa on toiminnan kehittymisen arvioinnissa ensiarvoisen tärkeää. Granlund mittaa ja seuraa säännöllisesti asiakkaiden tyytyväisyyttä, jotta mahdollisiin kehitystarpeisiin voidaan reagoida nopeasti.  

Asiakastyytyväisyyttä mitataan niin pidemmän aikavälin laajemmilla tutkimuksilla kuin nopeilla pulssitutkimuksilla. Laaja asiakassuhdetutkimus toteutetaan joka toinen vuosi; projektien ja palveluiden osalta tyytyväisyyttä mitataan jatkuvasti.  

Granlund on asiantuntijatalo ja toiminta perustuu työntekijöiden osaamiseen ja viihtyvyyteen. Tyytyväinen henkilöstö luo vankan pohjan myös hyvälle asiakastyytyväisyydelle, minkä vuoksi jatkuvasti panostetaan sisäiseen viestintään, viihtymiseen ja yhteisöllisyyteen.  

Asiakassuhdetutkimus

Laajempi, syksyllä 2022 toteutettu asiakassuhdetutkimus antoi Granlundille tärkeää palautetta kehitystarpeista ja tuki käsitystä vahvuuksista. Konsernin NPS oli 44 ja pitkäaikaista asiakastyytyväisyyttä mittaava CSI (Customer Satisfaction Index) oli 73. CSI kuvaa täysin ja hyvin tyytyväisten asiakkaiden yhteenlaskettua prosenttiosuutta kaikista vastaajista.  

Henkilöstön asiantuntemus ja yhteyshenkilöiden tavoitettavuus saivat jälleen huippuarvosanat. Myös asiakaslähtöisyyttä ja palveluiden tilaamisen helppoutta arvostettiin korkealle. Lisäksi kyky vastata kiireellisiin toimeksiantoihin parantui edelliseen kyselyyn verrattuna.  

Kehityskohteiksi tutkimuksessa nousivat erityisesti projektinaikaisen yhteydenpidon aktiivisuus ja asiantuntijoiden kyky tarjota asiakkaille uusia ratkaisuja. Näihin panostettiin vuoden 2023 aikana. 

Yleisesti asiakkaat pitivät Granlundia luotettavana (4,25/5), yhteistyökykyisenä (4,23/5) ja korkealaatuisena (4,02/5).

Asiakkaat pitivät Granlundia luotettavana, yhteistyökykyisenä ja korkealaatuisena.

Asiakastyytyväisyyden kehitys

Granlundin liiketoiminta on suurelta osin projektiluonteista. Siksi myös asiakastyytyväisyyden jatkuva mittaaminen on tärkeää. Asiakaspalautetta pyydetään projektin tai projektikokonaisuuden päätyttyä kaikissa liiketoimintayksiköissä ja kaikilla liiketoiminta-alueilla. Nämä palautteet antavat tärkeää tietoa projektien läpiviennistä ja kehityskohteista. 

Vuoden 2023 projektipalautteiden NPS-luku oli 68 (vuonna 2022 luku oli 60). Suosittelijoita oli 70 prosenttia ja arvostelijoita 2 prosenttia. Saimme korkeat arvosanat erityisesti yhteistyön sujuvuudesta ja asiantuntijoiden asiantuntemuksesta, jotka ovat parantuneet vuosi vuodelta. 

Asiakaspalautetta pyydetään projektin tai projektikokonaisuuden päätyttyä kaikissa liiketoimintayksiköissä.

Henkilöstön hyvinvointiin ja kehittymiseen panostetaan

Granlundin henkilöstöjohtamisen strategisena tavoitteena on olla paras mahdollinen työpaikka nykyisille ja tuleville granlundilaisille.

Houkutteleva, avoin ja kaikille turvallinen työpaikka syntyy muun muassa erinomaisesta johtamisesta ja henkilöstön kehittymiseen panostamisesta. 

Henkilöstöjohtamisen tärkeimpiä tavoitteita oli vuonna 2023 nykyisten työntekijöiden työllistymisen varmistaminen. Henkilöstön määrä kasvoi maltillisesti, ja tällä hetkellä Granlund työllistää yli 1 400 asiantuntijaa. 

Henkilöstömäärä kasvoi maltillisesti yli 1 400 asiantuntijaan.

Sukupuolijakauma

Granlundin HR-järjestelmässä sukupuoleksi voi valita nainen, mies, muu ja en halua kertoa. Luvut raportoidaan, kun vaihtoehdon on valinnut vähintään viisi henkilöä.

Vuoden 2023 lopussa Granlundin henkilöstöstä 77,5 prosenttia oli miehiä ja 22,5 prosenttia naisia.

Palkkatasa-arvon toteutumista seurataan

Granlund seuraa naisten ja miesten välistä palkkatasa-arvoa suunnittelu- ja konsultointialan yritysten toimialajärjestön SKOL ry:n henkilöryhmittelyn mukaisissa luokissa.

Viimeisimmän selvityksen mukaan ansiotasot ovat sukupuolten välillä hyvin tasaiset.  

Ansiotasot ovat sukupuolten välillä hyvin tasaiset.

Henkilöstötyytyväisyys erinomaisella tasolla

Granlundin henkilöstön tyytyväisyyttä ja hyvinvointia mitataan kuukausittain Fiilispulssi-kyselyllä.

Vaikka vuoden aikana jouduttiin käymään joitakin paikallisia muutosneuvotteluja, henkilöstön kokonaistyytyväisyyttä mittaava eNPS-luku pysyi keskimäärin 50:ssä eli erinomaisella tasolla (49 vuonna 2022). Eniten työntekijät kiittivät hyvää työskentelyilmapiiriä, joka on ollut yhtiön vahvuus jo vuosia.

Vuoden työhyvinvoinnin teemana oli elämän kokonaishallinta. Työntekijöitä muistuteltiin erilaisilla tempauksilla, kuten Lukuhaasteella, työn ja vapaa-ajan tasapainon tärkeydestä. Asiaa tuotiin esiin myös esimerkiksi Lapsi töihin -päivällä ja sosiaalisen median suositulla Perhevapaalla-juttusarjalla.

Perhevapaata piti vuoden aikana 116 granlundilaista isää ja 28 äitiä.

Muutosvalmennusta ja -viestintää yhdistymisen tueksi 

Yksi vuoden suurimmista muutoksista oli, kun konsernin 12 alueellista tytäryhtiötä yhdistettiin emoyhtiö Granlund Oy:hyn. Yhdistymistä tuettiin esihenkilöiden muutosvalmennuksilla, säännöllisellä muutosviestinnällä ja mittaamalla henkilöstön näkemyksiä yhdistymisestä. Yhtenä yhtiönä toimiminen tulee helpottamaan sekä Granlundin kansainvälistymistä että asiantuntijoiden yhteistyötä ympäri Suomen. 

Organisaatiomuutokseen keskittymisen vuoksi joka toinen vuosi toteutettava henkilöstötutkimus siirrettiin syksyltä 2023 kevääseen 2024.

Yksilöllisiä urapolkuja ja mentoripareja 

Vuoden 2023 aikana pilotoitiin Granlundin urapolkumallia, joka laajentuu vuonna 2024 osaksi kaikkia tavoite- ja kehityskeskusteluja. Tavoitteena on tukea työntekijöiden urakehitystä jokaiselle mielekkäällä tavalla.

Yksilöllisiä kehittymismahdollisuuksia tuetaan muun muassa Granlund Akatemia -koulutuksilla ja mentorointiohjelmalla, johon osallistui vuoden aikana kymmenkunta mentoriparia eri puolilta Suomea. 

Mentoroinnin ansiosta kasvoin niin ihmisenä kuin ammattilaisenakin.

Tiia-Lotta Tuominen, vähähiilisyyden asiantuntija, Granlund

Mentorointi lisää itsetuntemusta ja tuo uusia näkemyksiä

Tiia-Lotta Tuominen
Mentori kannusti Tiia-Lotta Tuomista luottamaan omiin kykyihinsä.

Granlundin harjoittelijat antavat hyvät arviot työnantajastaan:  

 • Hakijakokemus 4,54  
 • Työtehtävien mielekkyys 4,30 
 • Perehdytys ja ohjaaminen 4,49
 • Oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus 4,62
 • Kirjallinen työsopimus 4,88
 • Yleinen tyytyväisyys 4,69

(n = 52, asteikko 1–5)  

Lähde: Vastuullinen kesäduunitutkimus 2023, Oikotie

Harjoitteluhakemukset lisääntyivät yli 1000:lla 

Granlund sijoittui Oikotien Vastuullinen kesäduuni -tutkimuksessa 10. sijalle yli 1000 työntekijän sarjassa. Harjoitteluhaussa saatiin ennätysmäärä hakemuksia (2 488), mikä on yli 1000 enemmän kuin edellisenä vuonna (1 467). 

Parasta kesätyössäni oli todella hyvä työilmapiiri ja yhteisöllisyys.

Onnistumisten taustalla on jo vuosia jatkunut työnantajamielikuvan kehittäminen sekä tiivis opiskelija- ja oppilaitosyhteistyö. Granlund on esimerkiksi nimennyt eri paikkakuntien oppilaitoksiin paikallisen yhteyshenkilön. Tärkeää on ollut myös näkyvyys sosiaalisessa mediassa, jonka kautta Granlundin tunnettuus on parantunut valtakunnallisesti. Tuloksissa näkyi myös rekrytointikäytäntöjen kehittyminen. 

Työryhmä edistämään monimuotoisuus ja osallisuus -työtä 

Granlundin Monimuotoisuus ja osallisuus -työ käynnistyi loppuvuodesta 2022 koko henkilöstölle suunnatulla kyselyllä. Vuoden 2023 aikana monimuotoisuustyössä keskityttiin kyselyssä esiin nousseisiin kehityskohteisiin: kielikäytäntöjen kehittämiseen, naisten vaikutusmahdollisuuksien parantamiseen sekä monimuotoisuuden ja osallisuuden edistämiseen arjen työssä. 

Monimuotoisuus ja osallisuus -työtä ohjaamaan koottiin työryhmä, joka kokoontui seitsemän kertaa. Käytännön toimenpiteinä lisättiin esimerkiksi englanninkielistä viestintää ja ohjeistusta sekä tietoisuutta monimuotoisuudesta. Työntekijöiden oma Kansainväliset granlundilaiset -ryhmä sparrasi muun muassa yhtiön HR- ja viestintäasiantuntijoita käytänteiden kehittämisessä. 

Vuoden 2023 aikana monimuotoisuustyössä keskityttiin kielikäytäntöjen kehittämiseen, naisten vaikutusmahdollisuuksien parantamiseen sekä monimuotoisuuden ja osallisuuden edistämiseen arjen työssä.

Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Kuvassa Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Osaajaverkosto edistää monimuotoisuutta 

Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle.

Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo, miten he ovat olleet mukana monimuotoisuustyössä.  

Kielikysymysten lisäksi pystymme vaikuttamaan esimerkiksi naisten osallisuuteen.

Priyanka Thapa

“Ei ole okei” -kampanja tukee syrjimätöntä kohtelua työpaikalla

Granlund on sitoutunut kaikkien ihmisten tasa-arvoiseen ja syrjimättömään kohteluun, ja siksi vuoden aikana selkeytettiin epäasialliseen käytökseen puuttumisen käytäntöjä. Toimintamallia esiteltiin muun muassa “Ei ole okei” -kampanjalla, ja yhtiöön nimettiin häirintäyhdyshenkilö. Syrjimättömän kohtelun verkkokurssi on nyt osa kaikkien uusien työntekijöiden opintopolkua. 

Tutustu myös Granlundin vastuullisuusohjelmaan, jossa kerrotaan henkilöstövastuullisuudesta hyvinvointia ihmisille -teeman alla.

Jatkuvaa panostusta innovaatioihin

Innovaatio- ja kehitystoiminnalla on Granlundilla pitkät perinteet. Jatkuva kehittyminen ja yhteiskunnan muutoksiin vastaaminen ovat olleet osa yhtiön toimintakulttuuria sen alusta alkaen.

Innovaatioissa keskitytään sekä sisäiseen kehitystyöhön että yhteistoimintaan asiakkaiden, kumppaniyritysten ja tutkimuslaitosten kanssa kansallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa.

Granlund investoi innovaatio- ja kehitystoimintaan vuosittain 6–10 prosenttia liikevaihdosta. Vuonna 2023 innovaatioihin panostettiin 8,3 miljoonaa euroa, joka oli noin 6 prosenttia liikevaihdosta. Summa nousi edellisvuodesta (7,2 M€). 

Talotekniikkaa kehitetään yhdessä

Vuoden merkittävin tapahtuma oli Talotekniikka 2030 -hankkeen käynnistyminen. Granlund liittyi myös KIRAHubin yhteisöjäseneksi, mikä luo monia uusia verkostoitumismahdollisuuksia ja pitää yhtiön mukana alan digitaalisen kehityksen kärjessä. Granlund on edelleen mukana myös Building2030-konsortiossa.

Sisäisessä kehitystyössä toteutettiin useita yhteisprojekteja eri liiketoimintayksiköiden kanssa. Vuoden aikana valmistui Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimus ja 25 opinnäytetyötä. Niiden aiheissa tuli esiin Granlundin laaja-alainen osaaminen talotekniikan eri osa-alueilta, kiinteistöjohtamisesta, energiasuunnittelusta ja vastuullisuudesta. 

Opinnäytetöitä valmistui eri puolilla Suomea keskimäärin yksi joka toinen viikko.

Talotekniikka 2030 -yhteenliittymä 

Granlund on ollut mukana perustamassa talotekniikka-alan toimijoiden ensimmäistä yhteenliittymää, Talotekniikka 2030 -konsortiota, joka aloitti toimintansa vuoden 2023 alussa. Aalto-yliopisto, Tampereen yliopisto ja 14 yrittäjäkumppania kehittävät alaa jatkossa yhteisen vision mukaan. 

Toiminnan ytimessä ovat nopeat kokeilut, jotka ovat mahdollisia tiiviin vuorovaikutuksen ansiosta alan tutkijoiden, suunnittelijoiden ja muiden asiantuntijoiden välillä. Granlund osallistuu konsortion toimintaan sekä kehitysprojekteissa että yritysten toimitusjohtajien ryhmässä.

Vuoden aikana otettiin suuria kehitysaskelia generatiivisen tekoälyn hyödyntämisessä. Granlund pilotoi sisäisessä käytössä omaa tekoälytyökalua, johon asiantuntijat voivat viedä dokumentteja tietoturvallisesti. Tekoälyn kehittämiseen liittyy jatkossakin suuria mahdollisuuksia ja haasteita. Ratkaistavana on esimerkiksi kysymys siitä, minkälaisia sovelluskohteita voidaan käyttää liiketoiminnassa luotettavasti.

Kolme uutta Business Finland -hanketta

Innovaatiohankkeissa vuosi 2023 oli erinomainen. Vuoden aikana käynnistyi kolme uutta Business Finlandin rahoittamaa projektia neljän aikaisemman lisäksi. Kehityshankkeet keskittyvät Granlundin strategisiin kasvualueisiin: energiaan, vastuullisuuteen, dataan ja digitaalisuuteen. Samoja teemoja tullaan edistämään vuonna myös 2024. 

Vuonna 2023 käynnistyneissä Business Finland -kehityshankkeissa kestävien ratkaisujen suunnittelu laajenee kiinteistöistä kortteleihin. Kuvassa Heikki Ihasalo.

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin 

Vuonna 2023 käynnistyneissä Business Finland -kehityshankkeissa päästöjen vähentämistä mietitään kokonaisten korttelien tasolla. Jo tällä hetkellä on selvää, että hankkeet tuovat tuttuihin teemoihin uusia näkökulmia, mikä tulee kehittämään niin Granlundin tarjoamia palveluja kuin kiinteistö- ja rakennusalaa, kirjoittaa innovaatiojohtajamme Heikki Ihasalo.

Granlund on mukana seitsemässä kehityshankkeessa

People Flow

(Untangling People Flow for Smart and Sustainable Urban Environments, 2023–2026) 

Business Finlandin rahoittamassa People Flow -hankkeessa etsitään keinoja helpottaa ihmisten liikkumista kaupunkiympäristössä. Granlundin tehtävänä on kehittää digitaalisia palveluja, kuten tekoälysovelluksia ja ohjelmistointegraatioita, joilla ohjataan esimerkiksi energiankulutusta tilojen käyttäjämäärien mukaan. Kehitysalustoina käytetään Kumpulan kampusaluetta ja Helsinki-Vantaan lentoasemaa. 

NSDC 

(Nordic Superblocks as Decarbonization Catalysts, 2023–2025) 

Business Finlandin rahoittamassa NSDC-hankkeessa kehitetään hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tavoitteena on luoda konsepti, jossa tekoälysovelluksilla edistetään energiatehokkuutta, hiilineutraaliutta ja käyttäjien hyvinvointia. Asukkaita osallistetaan laajennetun todellisuuden menetelmillä (XR). Granlund vastaa kestävän kiinteistönhallinnan osaprojektista, jossa kehitetään alueellista elinkaarijohtamista. 

Energy-Carbon KOM 

(Development of energy-carbon coordinated key operation management technology of district energy system based on mechanism-data fused modeling, 2023–2026) 

Business Finlandin rahoittamassa Energy-Carbon KOM -hankkeessa keskitytään big datan sijaan small dataan. Tavoitteena on luoda konsepti ja uusia sovelluksia, joilla alueellisia energiatarpeita pystytään määrittämään jo hankkeen varhaisessa vaiheessa, vaikka lähtötiedot ovat puutteelliset. Granlund tuo hankkeeseen muun muassa vähähiilisten energiajärjestelmien suunnitteluosaamista. 

GenerIoT – ITEA  

(Generating and Deploying Lightweight, Secure and Zero-overhead Software for Multipurpose IoT Devices, 2023–2025) 

Hankkeessa kehitetään tapoja mittaroida maantieteellisesti hajallaan olevien infrarakenteiden, kuten tuulivoimaloiden, teknistä kuntoa IoT-laitteilla. Tutkimuskumppaninamme kotimaassa on Tampereen yliopisto.

DHC-Hybrid

(Research and demonstration of key technologies of DHC hybrid system based on renewable energy heat pump, 2021–2024):  

Hankkeessa kehitetään Suomi–Kiina-yhteistyöprojektina uusiutuvia energialähteitä hyödyntäviä hybridienergiaratkaisuja. Tutkimuskumppaninamme kotimaassa on Aalto-yliopisto, jossa tutkitaan väitöskirjatasoisesti erityisesti energiankierrätykseen perustuvia ratkaisuja. 

E3

(Excellence in Pandemic Response and Enterprise Solutions, 2021–2024) 

Hankkeessa kehitetään yhdessä useiden tutkimuslaitosten kanssa pandemiaturvallisia ratkaisuja rakennettuun ympäristöön. E3 on Granlundin suurin kehityshanke ja yksi Business Finlandin suurimpia. Meidän tehtävämme on toimia terveydenhuollon ratkaisujen kehittämisen koordinaattorina käyttötapauksessa ”Smart Modular Healthcare”. 

IML4E  

(Industrial Machine Learning for Enterprises, 2021–2024):  

Projektissa kehitetään yhdessä kansainvälisen konsortion kanssa prosessia keinoälyn hyödyntämiseen. Hankkeessa kehitetään myös keinoälyyn perustuvia käyttötapauksia ja palveluja, mikä tukee strategista kehittämisaluettamme “Dataflow”. Tutkimuskumppanimme kotimaassa on Helsingin yliopisto ja Saksassa Fraunhofer-instituutti. 

Tutustu Granlundin aiempiin vuosikertomuksiin

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?