Data muuttuu osaksi kiinteistöä
28.11.2019 – Automaation lisääntyminen ja monipuolistuminen on muuttanut oleellisesti liikekiinteistöjen rakentamista ja ylläpitoa. Katse on jo hankevaiheessa osattava kohdistaa vuosikymmenten päähän.

Granlund piti asiakastilaisuuden vastavalmistuneessa Mall of Triplassa marraskuussa. Päivän teemana on ylläpidon tulevaisuus ja digitaalinen kiinteistönhallinta. On tärkeää, että kiinteistön digitaaliseen elinkaareen kiinnitetään huomio jo hankevaiheessa, jotta osista muodostuu järkevä kokonaisuus.
”Nykyisin kaikki vähänkin monimutkaisemmat laitteet kytkeytyvät paikallisverkkojen tai internetin kautta toisiinsa. Tämä vaatii aikaisemmasta poikkeavaa verkkosuunnittelua ja testausta. Laitevalintojen tekeminen ennen toteutussuunnitelmaa vaikuttaa sekä laitteiden toimintaan että niiden antamaan tietoon”, kertoi RAU-suunnittelun projektipäällikkö Jesse Ylitalo.
Datan kerääminen ja analysointi on rakennusautomaation ja kiinteistön ylläpidon kannalta keskeinen tehostamisen väline. Jos tarkastellaan vaikkapa ilmanvaihtokonetta, se tuottaa jatkuvasti tietoa itsestään ja toimintaympäristöstään. Huoltotoimet voidaan tehdä tarpeen, ei almanakan mukaan. Laitteiston hienosäätö voidaan tehdä kerätyn historiatiedon pohjalta ja käymättä paikan päällä.
Staattista ja dynaamista tietoa
Suunnittelu- ja rakennusvaiheessa kiinteistöstä kertyy staattista tietoa, joka kertoo laitteiston kokoonpanon ja kytkennät muuhun järjestelmään. Tässä dokumentaatiossa on myös rakennusautomaation ratkaisujen peruskokoonpano ja toiminnallisuudet sekä asetukset, joilla kiinteistö otetaan käyttöön.
Käytön alkaessa saadaan alati karttuvaa dynaamista tietoa mm. energian kulutuksesta, ilmanvaihdon toiminnasta, sisäilmastosta ja ylipäätään tekniikan toimivuudesta. Näiden muuttujien avulla talotekniikan toiminta hienosäädetään askel askeleelta kohti haluttua ihannetoimintaa.
Kun rakennus toimii normaalisti ja digitaalinen elinkaari on hallussa, alkaa karttua liiketoiminnalle arvokasta tietoa, jonka avulla rakennusta voidaan johtaa tiedolla. Tiedoista voidaan johtaa ydinliiketoiminnalle merkityksellisiä asioita, kuten käyttäjätyytyväisyys ja käyttöaste sekä vuokralaisuskollisuus. Samalla voidaan selvittää vaikkapa panoksen ja tuotoksen suhde tilainvestointien suhteen. Näiden avulla on mahdollista ohjata toimintaa ja vuokralaisille tarvittavia palveluita.
Mittareita yhdistelemällä liiketoiminnalle arvokas tieto alkaa hahmottua. Silloin selviävät ihmisvirrat kulkureitteineen, vierailujen kesto ja niiden ajoitus. Tämä ydinbisnekselle kriittinen tieto muuttaa monin tavoin kiinteistöjen ja niistä kerätyn datan merkitystä ja nostaa niiden asemaa liiketoiminnan arvoketjussa.
Kuka tiedon omistaa?
”Hyvin pian herätään siihen, että kiinteistöstä kerätty tieto ymmärretään tärkeäksi ja sen rahallinen arvo ja omistusoikeus korostuvat. Kiinteistösalkkujen toiminnanohjaus siirtyy entistä vahvemmin tietojärjestelmiin, jotta arvokas tieto saadaan talteen ja edelleen päätöksenteon tueksi”, kertoi Granlundin johtava asiantuntija Topi Korpela.
Suomalaiset, kansainvälisesti toimivat suuryritykset ovat jo näyttäneet, että esimerkiksi hissien tai moottoreiden kohdalla huolto, ylläpito ja päivitykset ovat olennainen osa kokonaisliiketoimintaa. Samantapainen kehitys on mahdollinen myös kiinteistöjen kohdalla, ja silloin koko elinkaaren kattava data kohoaa merkittäväksi työkaluksi kehityksen ja elinkaaren hallinnassa.
Korpela ennusti myös, että kiinteistöt merkitsevät tulevaisuudessa sekä aineellista että digitaalista varallisuutta. Tietojärjestelmissä tämä johtanee siihen, että suljetut järjestelmät ovat heikommassa kilpailuasemassa. Tulevia asiakas- ja datatarpeita on vaikeata ennustaa, joten tiedon vaivaton saavutettavuus ja liikkuvuus tietojärjestelmien välillä on keskeistä varauduttaessa esimerkiksi big data -tyyppisiin tiedon käyttöön.
Hyvin pian herätään siihen, että kiinteistöstä kerätty tieto ymmärretään tärkeäksi ja sen rahallinen arvo ja omistusoikeus korostuvat.
Tutustu päivän puheenvuoroihin ja esitysmateriaaleihin tarkemmin.
Haluatko kuulla lisää?


Tuore selvityshanke antaa kiinteistönomistajalle rahanarvoisia vinkkejä energiamurrokseen
02.02.2023 – Kiinteistön energiamarkkinaperusteisesta energiahallinnasta kannattaa kiinnostua viimeistään nyt. Kulujen hallinta vaatii energiatehokkuuden ohella myös fiksua tehohallintaa.
- Energia

Laboratoriosuunnittelija tuntee tilojen tekniikan ja käyttäjien tarpeet
01.02.2023 – Puhdastila- ja laboratoriosuunnittelija Mari Jäntti tuntee laboratoriot. Suunnittelussa tarvitaan ymmärrystä laboratorioiden erityistekniikasta, kiinteistä kalusteista ja käyttäjien tarpeista.
- suunnittelu

Osaava asiakkuuspäällikkö ja vahva tiimi tuovat asiantuntemusta kiinteistöjohtamiseen
30.01.2023 – Kiinteistöjohtamisessa kaiken keskiössä on tieto ja sen jalkauttaminen oikeiksi toimenpiteiksi, sanoo asiakkuuspäällikkö Juhana Söder.
- Kiinteistöjohtaminen
- Työnantajakuva

”Energia-asioissa on kova veto päällä” – Ville Pajukangas vahvistaa Granlundin energiaosaamista Pohjanmaalla
25.01.2023 – Granlund Pohjanmaan uutta energiaosastoa vetää alan konkari Ville Pajukangas. Hän tuntee perusteellisesti kiinteistönhallintajärjestelmät ja asiakastarpeet.
- Energia
- Nimitykset
- Ylläpito

Talotekniikka-ala uudistuu – tule mukaan yhteiskehittämiseen!
25.01.2023 – Granlundin uusi innovaatiojohtaja Heikki Ihasalo pitää talotekniikka-alan uudistumista väistämättömänä. Toimintatavat muuttuvat vain yhdessä tekemällä.
- Tuottavuus

Uusi innovaatiojohtaja Heikki Ihasalo: “Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella”
03.01.2023 – Granlundin innovaatiojohtajana 1.1. aloittanut Heikki Ihasalo korostaa talotekniikka-alan yhteisen tekemisen ja tahtotilan merkitystä. Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella.
- Innovaatiot
- Nimitykset

Sähkön hinnan nousu kirpaisee myös yrityksiä – ”Yksinkertaisilla toimilla saadaan isoja säästöjä”
30.12.2022 – Yritysten toimitiloissa säästyisi valtava määrä sähköä, jos talotekniikan säädöt olisivat kohdillaan. Suurin energiasyöppö on yleensä ilmanvaihto.
- Energia

Granlund sitoutuu tieteeseen pohjautuvaan 1,5 asteen päästövähennyspolkuun
20.12.2022 – Granlund on sitoutunut tieteeseen perustuvaan Science Based Targets -aloitteeseen (SBTi), jonka perusteella Granlund asettaa toiminnalleen 1,5 asteen päästövähennystavoitteen.
- Vastuullisuus

4 syytä hakea Granlund Saimaalle suunnittelijaksi
14.12.2022 – Granlund Saimaa tarjoaa talotekniikan asiantuntijoille monipuolisia tehtäviä ja mahdollisuuksia kehittyä urallaan. Saimaalla työtä tehdään hyvällä fiiliksellä ja työkavereita auttaen.
- Työnantajakuva